Özelge: Eski eser olarak tescilli ev ile arsa vasıflı iki taşınmazın birleştirilmesi sonucu Tapu Müdürlüğünde yapılacak tevhid işleminin harçtan muaf olup olmadığı hk - Kararı Sayı 66813766-032-600
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: 66813766-032-600
Özelge: Eski eser olarak tescilli ev ile arsa vasıflı iki taşınmazın birleştirilmesi sonucu Tapu Müdürlüğünde yapılacak tevhid işleminin harçtan muaf olup olmadığı hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 
 

 
Sayı

:
66813766-032-600

27/09/2013
Konu

:
Tapuda yapılacak tevhid işlemine 2863 sayılı Kanunun uygulanıp uygulanmayacağı hakkında.
 
 
            İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden; sahibi olduğunuz ... İli, ... İlçesi, ... Mah. ... Ada, ... Parselde adınıza kayıtlı bulunan eski eser olarak tescilli ev ile aynı ada ve ... parselde yine adınıza kayıtlı arsa vasıflı iki taşınmazın birleştirilmesi sonucu Tapu Müdürlüğünde yapılacak tevhid işleminin harçtan muaf olup olmadığı hakkında bilgi verilmesi istenilmektedir.
            Bilindiği üzere; 492 sayılı Harçlar Kanununun 57 inci maddesinde; "Tapu ve kadastro işlemlerinden bu Kanuna bağlı (4) sayılı tarifede yazılı olanları, tapu kadastro harçlarına tabidir." denilmektedir. Kanuna bağlı (4) sayılı tarifenin "I-Tapu İşlemleri" başlıklı bölümünün 6/a bendinde; ifraz veya taksim veya birleştirme işlemlerinde kayıtlı değer üzerinden harç alınacağı hükme bağlanmıştır. Söz konusu harcın oranı 24/12/2012 tarih ve 2012/4116 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01/01/2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere binde 11,38 olarak belirlenmiştir.
            Aynı Kanunun 123 üncü maddesinin birinci fıkrasında; "Özel Kanunlarla harçtan muaf tutulan kişilerle, istisna edilen işlemlerden harç alınmaz." denilmektedir.
             Diğer taraftan, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 21 inci maddesinin üçüncü fıkrasında ise "Tapu kütüğüne ‘korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır' kaydı konulmuş olan ve I. ve II. grup olarak gruplandırılmış bulunan taşınmaz kültür varlıkları ile arkeolojik sit alanı ve doğal sit alanı olmaları nedeniyle üzerlerine kesin yapılanma yasağı getirilmiş taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları olan parseller her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır." hükmü yer almaktadır.
             Dilekçeniz ekinde yer alan ... İli, ... İlçesi, ... Mahallesi ... Ada ... Parselde kayıtlı taşınmaza ait Taşınmaz Bilgi Formunun tetkikinden .../.../1985 tarih ve ... yevmiye no ile "Eski Eser" şerhinin işlendiği, ayrıca Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulunun .../.../1985 tarih ve ... sayılı kararı ile "2. grup korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı"  şerhinin işlendiği, ... Ada ... Parselde kayıtlı arsanın ise böyle bir vasfa sahip olmadığı anlaşıldığından, adınıza kayıtlı ev ve arsanın birleştirilmesi sonucu yapılacak tevhid işleminden yukarıda açıklanan kanun hükümleri gereğince harç aranılması gerekmektedir.
            Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 
(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy