Özelge: Dernek çay ocaklarında ökc kullanımı hk - Kararı Sayı 48349025-VUK-2-1266-91
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: 48349025-VUK-2-1266-91
Özelge: Dernek çay ocaklarında ökc kullanımı hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KONYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

 
 

İVEDİ VE GÜNLÜDÜR
Sayı

:
48349025-VUK-2-1266-91

15/07/2014
Konu

:
Dernek çay ocaklarında ökc kullanımı hk.
 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, derneğinizin iktisadi işletmesi olan lokalinizde üyelerinize çay hizmeti verileceğini belirterek, ödeme kaydedici cihaz (ÖKC) kullanma mecburiyeti hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            Bilindiği üzere, Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında 3100 sayılı Kanunla, perakende mal satan veya hizmet ifa eden birinci ve ikinci sınıf tacirlere Vergi Usul Kanununa göre fatura kullanma mecburiyetinde bulunmadıkları satışlar için ÖKC kullanma zorunluluğu getirilmiştir. Bununla birlikte 206 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile kahvehane ve çay ocağı işletenler ÖKC kullanma mecburiyeti dışında bırakılmıştır.

            Diğer taraftan, 212 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde ise;

            "...2-Ödeme kaydedici cihaz kullanmayan kahvehaneleri işleten mükellefler ise münhasıran bu işletmelerdeki satışlarını 209 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer alan açıklamalara göre adisyon tipi perakende satış fişi ile belgelendirmeye devam edeceklerdir.

            3-Çay ocaklarını işleten mükellefler münhasıran söz konusu işletmelerdeki, satışlarını fatura ile de belgelendirebileceklerdir.

            Çay ocaklarında müşterilerine marka verilmesi suretiyle çay, kahve ve meşrubat satışı yapılması halinde, müşteriler için ayrı fiş kesilmesi yerine, müşteriye verilen her parti marka için Vergi Usul Kanununun 232'nci maddesinin son fıkra hükmü gereğince fatura düzenlenebilecektir. Bununla birlikte, çay ocaklarının müşterilerine perakende olarak çay, kahve ve meşrubat satışı yapmaları halinde de, hizmetin tamamlanıp hesabın ödenmesi sırasında, ödeme kaydedici cihaz fişi vermek veya dip koçanlı perakende satış fişi düzenlemek suretiyle bu satışlar belgelendirilecektir." açıklaması yer almaktadır.

            Anılan Tebliğlere göre, çay ocağı işleten mükelleflerin bu faaliyetlerine münhasır olmak üzere ÖKC kullanma mecburiyetleri bulunmamakta, bu işletmelere satışlarını belgelendirmeleri konusunda ihtiyarilik tanınmaktadır. Çay ocağı işletmecilerinin, daha önce perakende satış fişi kullanıyor olmaları şartıyla, ÖKC kullanma mecburiyetiyle ilgili 30 günlük süreye bakılmaksızın diledikleri bir tarihten itibaren ÖKC alıp kullanmaları da mümkün bulunmaktadır.

            Bu nedenlerle, derneğinizin iktisadi işletmesi olan lokalinizde üyelerinize verilen çay hizmeti  bedellerinin perakende satış fişi ile veya (isteğe bağlı olarak) ÖKC fişi ile belgelendirilmesi mümkün bulunmaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy