Özelge: Birlik adına kayıt ve tescilli taşıtın motorlu taşıtlar vergisinden istisna tutulup tutulmayacağı hk - Kararı Sayı B.07.4.DEF.0.81.10.00-MTV-06-17
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.4.DEF.0.81.10.00-MTV-06-17
Özelge: Birlik adına kayıt ve tescilli taşıtın motorlu taşıtlar vergisinden istisna tutulup tutulmayacağı hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

DÜZCE VALİLİĞİ

Defterdarlık defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 
 

 
Sayı

:
B.07.4.DEF.0.81.10.00-MTV-06-17

21/12/2011
Konu

:
MTV Muafiyeti
 
 
İlgi:
            İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden, Birliğiniz adına kayıt ve tescilli ... model, ... (4x4) marka ... plaka numaralı taşıtın motorlu taşıtlar vergisinden istisna tutulup tutulmayacağı hususunda Defterdarlığımız görüşünün sorulduğu anlaşılmaktadır.
            197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 3, 4 ve 7 nci maddelerinde;
             "Madde 3- Motorlu Taşıtlar Vergisinin mükellefi; trafik sicili ile Ulaştırma Bakanlığınca tutulan sivil hava vasıtaları sicilinde adlarına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilmiş olan gerçek ve tüzel kişilerdir."
            "Madde 4- Aşağıda yazılı motorlu taşıtlar vergiden müstesnadır.
            a) Genel ve özel bütçeli idareler, sosyal güvenlik kurumları ile il özel idareleri, belediyeler, köy tüzel kişilikleri ve Türkiye Kızılay Derneği adına kayıt ve tescil edilen taşıtlar (bu idarelere bağlı olup, ayrı tüzel kişiliği olan işletmeler ile özel kanunlarında malları Devlet malı sayılmış olan kuruluşların taşıtları hariç),
            (...)
            Motorlu taşıtlar vergisi ile ilgili muaflık ve istisna hükümleri, bu Kanuna hüküm eklenmek veya bu Kanunda değişiklik yapılmak suretiyle düzenlenir. Bu Kanunda yer almayan istisna ve muaflıklar hükümsüzdür. Ancak, uluslararası anlaşma hükümleri saklıdır."
            "Madde 7- Motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti motorlu taşıtların trafik sicili ile Ulaştırma Bakanlığı tarafından tutulan sivil hava vasıtaları siciline kayıt ve tescili ile başlar.
            (...)" hükümleri yer almaktadır.
            Bu hükümlere göre, motorlu taşıtlar vergisinin mükellefi ilgili sicilde adına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilenler olmakta, mükellefiyet motorlu taşıtın ilgili sicilde taşıt sahibi adına kayıt ve tescil edilmesi ile başlamakta, genel ve özel bütçeli idareler, sosyal güvenlik kurumları ile il özel idareleri, belediyeler, köy tüzel kişilikleri ve Türkiye Kızılay Derneği adına kayıt ve tescil edilen taşıtlar motorlu taşıtlar vergisinden istisna olmakta, diğer Kanunlarda yer alan ancak, 197 sayılı Kanunda yer almayan muaflık ve istisnalar hükümsüz sayılmaktadır.
            Mahalli İdare Birliklerinin kurulması 11/6/2005 tarihli 25842 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu ile düzenlenmiş ve birliği oluşturan mahalli idarelerden ayrı bir tüzel kişiliği bulunmaktadır.
            Bu itibarla, birden fazla mahalli idarenin bir araya gelmesi suretiyle meydana gelen ve birliği oluşturan mahalli idarelerden ayrı tüzel kişiliğe sahip olan mahalli idare birlikleri adına kayıt ve tescilli bulunan taşıtlar nedeniyle söz konusu birlikler hakkında motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti tesis edilmektedir.
            Buna göre, Birliğiniz adına kayıt ve tescilli  ... plaka numaralı taşıtın motorlu taşıtlar vergisinden istisna tutulmaması gerekmektedir.
            Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
                                                                                                                                 Defterdar
 
(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy