Özelge: Binek ve ticari araç satış faaliyeti nedeniyle iş yerinde kullanılan test araçlarının mtv.nin gider yazılıp yazılamayacağı hk - Kararı Sayı 76464994-170[2012/21]-204
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: 76464994-170[2012/21]-204
Özelge: Binek ve ticari araç satış faaliyeti nedeniyle iş yerinde kullanılan test araçlarının mtv.nin gider yazılıp yazılamayacağı hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü)

 

 
Sayı : 76464994-170[2012/21]-204                                                                       13/08/2013
Konu : Binek ve ticari araç satış faaliyeti
            nedeniyle iş yerinde kullanılan test
            araçlarının mtv.nin gider yazılıp yazılamayacağı hk.
 
 

.........

 
İlgi : 14.05.2012 havale tarihli özelge talep formunuz.
 
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden; faaliyet konusu taşıt alım satımı olan işletmeniz aktifine kayıtlı, yol testi amacıyla kullanılan taşıtlar için ödemiş olduğunuz motorlu taşıtlar vergisi tutarlarını gelir vergisi matrahından indirip indiremeyeceğiniz hususunda Başkanlığımız görüşünün sorulduğu anlaşılmaktadır.
197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 3 üncü maddesine göre, motorlu taşıtlar vergisinin mükellefi, trafik sicili ile Ulaştırma Bakanlığınca tutulan sivil hava vasıtaları sicilinde adlarına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilmiş olan gerçek ve tüzel kişilerdir.
Aynı Kanunun 14 üncü maddesinde ise; bu Kanuna bağlı (I) ve (IV) sayılı tarifelerde yer alan taşıtlardan (Ticari maksatla kullanılan uçak ve helikopterler ile taşıt kiralama faaliyeti ile uğraşan işletmelerin bu amaçla kiraya verdikleri taşıtlar hariç) alınan vergi ve cezalar ile gecikme zamlarının gelir ve kurumlar vergilerinin matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmeyeceği hükmüne yer verilmiştir.
Öte yandan; 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40 inci maddesinde safi kazancın
tespitinde indirilecek giderler bentler halinde sayılmış olup, anılan maddenin (5) numaralı bendinde kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtların giderlerinin, (6) numaralı bendinde ise işletme ile ilgili olmak şartıyla; bina, arazi, gider, istihlak, damga, belediye vergileri, harçlar ve kaydiyeler gibi ayni vergi, resim ve harçların safi kazancın tespitinde indirim konusu yapılabileceği hüküm altına alınmıştır.
Buna göre, faaliyet konusu taşıt alım satımı olan işletmeniz aktifine kayıtlı, yol testi
amacıyla kullanılan taşıtların, 197 sayılı Kanuna bağlı (II) sayılı tarifede yer alan taşıtlardan olması halinde, taşıt için ödenen motorlu taşıtlar vergisinin ticari kazancın tespitinde gider olarak indirimi mümkün bulunmaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 

Vergi Dairesi Başkanı a.

Gelir İdaresi Grup Müdürü

 

 
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

 

Full & Egal Universal Law Academy