Kurum Yönergeleri - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(1739 S. K. m. 1) (222 S. K. m. 1) (Kamu İdarelerinde Stratejik Planlamaya İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik m. 1, 2) (Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği m. 1, 2)
Sayı: 30140611/20/6928377  25/12/2014
Konu: Okulöncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Standartları Uygulama Yönergesi
BAKANLIK MAKAMINA
İlgi: Mülga İlköğretim Genel Müdürlüğünün 29/06/2011 tarih ve B.08.0.İGM.0.08.01.01. 020/8051 sayılı Makam Onayı ile yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Standartları Uygulama Yönergesi
İlköğretim kurumlarında sunulan eğitim hizmetlerinin niteliğinin tespit edilerek geliştirilmesi amacıyla yapılacak çalışmalara kaynaklık etmesi için Genel Müdürlüğümüzce geliştirilen İlköğretim Kurumları Standartları Sistemi 2010-2011 eğitim öğretim yılında tüm İlköğretim kurumlarında uygulanmış ve uygulamaya esas olan ilgi Yönerge 29/06/2011 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
6287 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesi ile İlköğretim Kurumları Standartları Modülünde ihtiyaç duyulan güncellemeler başlatılmış olup yapılan güncellemelerde okul öncesi eğitim kurumları ve imam hatip ortaokulları da sisteme dahil edilmiş, Bakanlığımız birimlerinin görüşleri de alınarak çalışmalar tamamlanmış ve Modül, okulların veri girişi için hazır hale getirilmiştir. Güncellemeler sonrasında çalışmanın kapsamı değişikliğe uğradığından dolayı ilköğretim Kurumları Standartları adı "Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Standartları" olarak değişmiştir.
Sistemin açılabilmesi için ekte yer alan Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Standartları Uygulama Yönergesi'nin yürürlüğe konulmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir.
Makamlarınızca da uygun görülmesi halinde olurlarınıza arz ederim.
EK: Taslak Yönerge (4 sayfa)
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM VE İLKÖĞRETİM KURUMLARI STANDARTLARI UYGULAMA YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönerge'nin amacı, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında çocuğa sunulan hizmetlerin niteliğini arttırmak için oluşturulan Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Standartları Sistemi kapsamında okul gelişimine yönelik planlama, uygulama, izleme, değerlendirme çalışmaları ile bu çalışmaları yürüten yönetim organlarının görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönerge, Milli Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatınca Okul Öncesi eğitim ve İlköğretim Kurumları Standartları Sistemi kapsamında yapılacak iş ve işlemleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönerge, 14 /6/ 1973 tarihli ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 5/1/1961 tarihli ve 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 26/5/2006 tarihli ve 26179 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kamu İdarelerinde Stratejik Planlamaya İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, 26 /7/ 2014 tarihli ve 29072 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu Yönerge'de geçen;
a) Bakanlık: Milli Eğitim Bakanlığını,
b) Genel Müdürlük: Temel Eğitim Genel Müdürlüğünü,
c) İlköğretim Kurumları: Bakanlığa bağlı resmi ilkokul, ortaokul ve imam hatip ortaokullarını,
ç) Kurum Standartları: Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Standartları'nı,
d) Kurum Standartları Sistemi: Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumlarında çocuğa sunulan hizmetlerin niteliğini arttırmak için oluşturulan ve okulun gelişimine yönelik okul öncesi eğitim kurumları, ilkokul, ortaokul ve imam hatip ortaokulları ile merkez ve taşra teşkilatı birimlerinde yapılacak olan planlama, uygulama, izleme, değerlendirme çalışmalarının bütününü,
e) Kurum Standartları Modülü: Kurum Standartlarının mevcut durum verilerin girildiği ve mevcut durum verilerinden alt standartları karşılama düzeylerine ulaşıldığı, tüm verilerin belirlenmiş ölçütlere göre işlendiği, raporlandığı; okul, ilçe, il ve merkezi düzeyde tanımlanmış yetkili kişilerin veri girişine ve kullanımına açık olan İnternet tabanlı yazılım sistemini,
f) Okul Öncesi Eğitim Kurumları: Bakanlığa bağlı resmi anaokulları ile bünyesinde uygulama sınıfı ve ana sınıfı bulunan her derece ve türdeki okulu,
ifade eder.
İlkeler
MADDE 5- (1) Kurum Standartları Sisteminin uygulanmasında ve geliştirilmesinde aşağıdaki ilkeler göz önünde bulundurulur:
a) Okul öncesi eğitim ve ilköğretimin genel amaç ve hedefleriyle tutarlı olmak,
b) Çocuk odaklı yaklaşımı ve çocuğun yararını esas almak,
c) Karar alma, uygulama ve değerlendirme süreçlerinde cinsiyet ayrımcılığı yapmamak,
ç) Dezavantajlı çocukların eğitim ve gelişim haklarına duyarlı olmak,
d) Tarafsız, şeffaf ve tüm kurumsal gelişime açık olmak,
e) Okul gelişimi sürecinde okul çalışanlarının, çocukların ve velilerin sürece katılımını sağlamak,
f) Kurum Standartları verilerini öz değerlendirme anlayışıyla okulun sürekli gelişimi için kullanmak,
g) Kurum Standartları verilerini okullar arası rekabet yerine, okulun kendi içinde bu standartlara erişimini hedefleyen bir yaklaşımla kullanmak,
ğ) Kurum Standartları verilerini okulun denetiminde esas alınacak bir ödül ya da ceza aracı olarak değil, okulu geliştirmenin, desteklemenin ve rehberlik etmenin bir aracı olarak kullanmak.
İKİNCİ BÖLÜM
Kurum Standartları Veri Toplama ve Değerlendirme Süreci
Veri türleri, veri kaynakları ve veri toplama araçları
MADDE 6- (1) Kurum Standartları Modülü'nde mevcut durum verileri, alt standartları karşılama düzeyleri ve algısal yarar düzeyi şeklinde üç tür veri bulunmaktadır. Kurum Standartları Modülü'ne kullanıcılar tarafından mevcut durum verileri ve algısal yarar düzeyleri olmak üzere girilen iki tür veri aşağıdaki veri kaynağı ve araçlarından yararlanılarak derlenir:
a) Mevcut duruma ilişkin veriler, Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlem Sistemi (MEBBİS) üzerindeki okul kayıtlarından ve okul müdürünün beyanından elde edilir.
b) Alt standartları karşılama düzeylerine ilişkin veriler, Kurum Standartları Modülü'nün mevcut durum bölümündeki verilere dayanarak sistemde yer alan ölçütler doğrultusunda Kurum Standartları yazılımı tarafından otomatik olarak hesaplanır.
c) Algısal yarar düzeyine ilişkin veriler, algısal yarar ölçekleri kullanılarak yönetici, öğretmen, veli ve öğrenciler tarafından (ana sınıfı ve 1.sınıf öğrencileri hariç) doldurulur.
ç) Okuldaki yönetici ve öğretmenlerin tümünün, algısal yarar ölçeklerini doldurması zorunludur. Algısal çocuk ve veli ölçeklerinin doldurulmasında ise gönüllülük esastır. Kurum Standartları Modülünün veri girişine açıldığı hafta, çocuk ve velilerin sisteme giriş yapmaları için sınıf rehber öğretmenlerinin gerekli bilgilendirmeyi ve rehberliği yapmaları sağlanır.
Veri girişi
MADDE 7- (1) Kurum Standartları veri girişlerinde mevcut duruma ilişkin veriler, kullanıcılara tanımlanmış kullanıcı adı ve şifresi kullanılarak; Genel Müdürlükçe belirlenen zamanlarda aşağıdaki usul ve esaslara göre yapılır:
a) Mevcut durum verileri, okul müdürü ya da yetkili kılacağı bir müdür yardımcısı tarafından sisteme girilir.
b) Algısal yarar yönetici/öğretmen ölçeği, yöneticiler ve öğretmenler tarafından İnternet ortamında doldurulur.
c) Algısal yarar çocuk ölçeği, çocuklar tarafından evde ya da okulda bilgisayar ortamında doldurulur. İhtiyaç duyulduğunda ölçeklerin okulda bilgisayar ortamında doldurulurken sınıf/şube rehber öğretmeninin rehberlik etmesi sağlanır. Çocuklardan özel eğitim ihtiyacı olanların ölçeği doldurması, okulun rehber öğretmeni veya sınıf/şube rehber öğretmeni desteğinde gerçekleştirilir. Okulda çocukların bilgisayar ortamında ölçeği doldurma imkanı yoksa çıktısı alınan ölçeklerin elle doldurulması sağlanır. El ile doldurulan ve çocuklar tarafından imzalanan ölçekler, sınıf/şube rehber öğretmenleri tarafından Kurum Standartları Modülü üzerinden bilgisayar ortamına aktarılır.
ç) Algısal yarar veli ölçeği, veliler tarafından evde ya da okulda bilgisayar ortamında doldurulur. Eğer velinin İnternete erişimi yoksa veya herhangi bir sebepten dolayı okula gelemiyorsa çıktısı alınmış veli ölçeğinin elle doldurulması sağlanır. Elle doldurulan ve veli tarafından imzalanan ölçekler, sınıf/şube rehber öğretmenleri tarafından Kurum Standartları Modülü üzerinden bilgisayar ortamına aktarılır. Velilerden engellilik, okuma yazma bilmeme ve/veya bilgisayar kullanamama gibi durumlarda ölçeğin doldurulması okulun rehber öğretmeni veya sınıf/şube rehber öğretmeni desteğinde gerçekleştirilir.
d) Çocukların ve velilerin el ile doldurup imzaladıkları ölçekler ile Kurum Standartları ile ilgili diğer veriler bir sonraki eğitim öğretim yılı sonuna kadar saklanır.
Verilerin raporlanması
MADDE 8- (1) Kurum Standartlarına göre toplanan verilerden standart rapor ve sorgulama raporu olmak üzere iki tür rapor hazırlanır. Bu raporlar, okulu izleme, değerlendirme, destekleme, geliştirme ve okula rehberlik etmenin bir aracı olarak kullanılır.
a) Kurum Standartları standart raporu; okul, ilçe, il ve merkezi düzey için hazırlanır. Bu raporlara, her düzeyde tanımlanmış yetkililer tarafından Kurum Standartları Modülü üzerinden erişilir. Kurum Standartları Standart Raporu yılda bir kez olmak üzere Temmuz/Ağustos aylarında Kurum Standartları Modülünden alınır.
b) Kurum Standartları sorgulama raporu; standart raporun yanında ihtiyaç duyulan konularda tanımlanmış yetkililerce istenilen zamanda, istenilen değişkenlere göre okul, ilçe, il ve merkezi düzeyde olmak üzere Kurum Standartları Modülü'nden alınır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Görev ve Sorumluluklar
Okul müdürlüklerinin görev ve sorumlulukları;
MADDE 9- (1) Okul müdürlüğü;
a) Mevcut durum girdilerine veri oluşturacak belge ve bilgilerin önceden hazırlanması ile okuldaki tüm çocuk, veli, öğretmen ve okul bilgilerinin MEBBİS ve e-Okul üzerinden güncellenmesini ve eksik olan bilgilerin tamamlanmasını,
b) Çocuk, veli ve öğretmenlerin Kurum Standartları hakkında bilgilendirilmesini ve algısal ölçeklerin doldurulması için gerekli teşvikin yapılmasını,
c) Kurum Standartları ile ilgili faaliyetlerin yıllık çalışma programı içerisinde gösterilmesini,
ç) Veri toplama sürecinde okul olanakları ile çözümlenemeyen sorunların il/ilçe milli eğitim müdürlüğüne bildirilmesini,
d) Okul Kurum Standartları standart raporlarının, öğretmenler kurulunda değerlendirilerek okul ihtiyaçlarının belirlenmesini, önceliklendirilmesini ve gerek duyulan alanlarda daha ayrıntılı analizler yapılmasını,
e) Kurum Standartları standart raporlarına ve analiz sonuçlarına dayandırılarak okul gelişim planının hazırlanmasını,
f) Okulun hazırlayacağı projeler ile faaliyet ve eylem planlarının hazırlanmasında Kurum Standartları verilerinden yararlanılmasını,
sağlar.
İl/ilçe milli eğitim müdürlüklerinin görev ve sorumlulukları
MADDE 10- (1) İl/ilçe milli eğitim müdürlükleri;
a) Kurum Standartları uygulamaları kapsamında verilerin toplanması, değerlendirilmesi ve raporlanması sürecinde ilköğretim kurumlarına rehberlik edilmesini ve veri giriş sürecinin takip edilmesini,
b) İlgili birim ve sorumlulara, araştırma, ihtiyaç belirleme, planlama, kaynak tahsisi, izleme değerlendirme ve benzeri konularda yararlanılmak üzere veri ve bilgi desteği sunulmasını,
c) Stratejik planın ve faaliyet raporunun hazırlanmasında Kurum Standartları verilerinden yararlanılmasını,
ç) Kurum Standartları il/ilçe standart ve sorgulama raporlarına göre ihtiyaçların belirlenmesini, önceliklerindirilmesini, planlanmasını, kaynakların bu ihtiyaçlara göre yönlendirilmesini, çalışmaların izlenmesini ve değerlendirilmesini,
d) Kurum Standartları sürecinde belirlenen sorunların il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinin olanakları ile çözülmesini, çözülemeyen sorunların bir üst makama bildirilmesini
sağlar.
Maarif müfettişleri başkanlıklarının görev ve sorumlulukları
MADDE 11 (1)- Maarif müfettişleri başkanlıkları;
a) Yıllık çalışma programlarının Kurum Standartları uygulamaları ile ilişkilendirilerek hazırlanmasını,
b) Teftişe gideceği okulların Kurum Standartları standart raporları ile il/ilçe standart ve sorgulama raporlarına göre Kurum Standartlarında belirlenen standartlardaki okul gelişmelerinin izlenmesini,
c) Okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında, Kurum Standartlarına göre algısal yarar düzeyine ilişkin yönetici, öğretmen, çocuk ve veliler arasında belirgin tutarsızlık bulunduğunda, görüşmeler yaparak durumun incelenmesini,
ç) Okul tarafından Kurum Standartları Modülüne girilmiş olan verilerin, ihtiyaç duyulması halinde doğrulama kaynaklarından (okuldaki kayıtlar, dokümanlar, tutanaklar ve benzeri) doğrulanmasını,
d) Bu Yönerge kapsamında yapılan çalışmaların kontrol edilmesini, varsa eksik uygulamaların tamamlanması yönünde rehberlik edilmesini,
e) Kurum Standartları Modülündeki maarif müfettişleri ile ilgili alanların doldurulmasını sağlar.
Genel Müdürlüğün görev ve sorumlulukları
MADDE 12- (1) Genel Müdürlük;
a) Gerektiğinde Kurum Standartları Sistemi'nde güncellemelerin yapılmasını,
b) Kurum Standartları'nın etkili bir şekilde uygulanması için planlama yaparak valiliklerce gerekli tedbirlerin alınmasını,
c) Kurum Standartları raporlarına göre izleme ve değerlendirme faaliyetlerinin yapılmasını ve elde edilen sonuçların eğitim politikalarının geliştirilmesinde kullanılmasını
sağlar.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Yürürlükten kaldırılan mevzuat
MADDE 13- (1) 29/06/2011 tarihli ve B.08.0.İGM.0.08.01.01.020/8051 sayılı Makam Onayı ile yürürlüğe konulan Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Standartları Uygulama Yönergesi yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 14- (1) Bu Yönerge onay tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 15- (1) Bu Yönerge hükümlerini Milli Eğitim Bakanı yürütür. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy