Kurum Yönergeleri - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(3797 S. K. m. 21) 
(28/Nisan/1994 tarihli ve 14818 sayılı Makam Onayı) 
BİRİNCİ BÖLÜM: Genel Hükümler
Amaç, Kapsam, Dayanak
Amaç
Madde 1- Türkiye Cumhuriyeti ile Türk Cumhuriyetleri arasındaki, eğitim, kültür, spor ve sanat etkinliklerinin geliştirilmesi ile bu ülkelerin ihtiyacı olan ara elemanı yetiştirilmesinde yardımcı olmak, Türk kültürü ile birlikte Türkiye Türkçesi ve ihtiyaç duyulan diğer dillerin öğretilmesine katkıda bulunmak; Türkiye Cumhuriyeti ile kardeş Türk Cumhuriyetleri arasındaki milli, manevi, tarihi bağları güçlendirmek amacıyla açılan, gençlere ve yetişkinlere hitap eden kursların düzenleneceği Türkiye Türkçesi Eğitim Öğretim Merkezlerinin işleyiş esaslarını belirlemektir.
Kapsam
Madde 2- Bu Yönerge; Ülkemiz ile eğitim, sosyal ve kültürel alanda ikili veya toplu anlaşmalarda bulunan Türk Cumhuriyetlerindeki Türkçe Eğitim- Öğretim Merkezlerini kapsar.
Dayanak
MADDE 3- Bu yönerge, 3797 sayılı Millî Eğitim Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri hakkında Kanunun 21. Maddesinin (b) bendi ve 1992/1 sayılı Bakan Emri ile Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı ve Türk Cumhuriyetleri Eğitim Bakanlıkları arasında imzalanan Protokoller ve Mutabakat Zabıtları esas alınarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4-“Bakanlık” T.C. Millî Eğitim Bakanlığını,
“Bakan” T.C. Millî Eğitim Bakanını,
“Genel Müdürlük” T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Yurt Dışı Eğitim Öğretim Genel Müdürlüğünü,
“Genel Müdür” T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Yurt Dışı Eğitim Öğretim Genel Müdürünü,
“Eğitim Müşavirliği” ilgili ülkedeki T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Müşavirini,
“Kurs Merkezi” ilgili ülkedeki T.C. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından açılan Türkiye Türkçesi Eğitim Öğretim Merkezini,
“Merkez Müdürü” ilgili ülkedeki T.C. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından açılan Türkiye Türkçesi Eğitim Öğretim Merkezi Müdürünü,
“Kur” Öğrencilerin katılmak istedikleri programa ilişkin bilgi düzeyini,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM : Açılış ve İşleyiş
Açılış
MADDE 5- Türkiye Cumhuriyeti temsilcisinin, ilgili Türk Cumhuriyetinin eğitimden sorumlu bakanlığına müracaat etmesi ve karşılıklı anlaşma sağlanması halinde; Türkiye Türkçesi Eğitim-Öğretim Merkezleri, eğitim-öğretime uygun bir mekânda açılır ve çalışmalarına başlar.
Personel
MADDE 6- Merkez Müdürü ve yöneticileri ile öğretmen ve uzmanlar Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığınca, “Türk Cumhuriyetlerine ve Türk Topluluklarına Yönetici, Öğretmen ve Diğer Personelin İstihdamı ve Özlük Haklarının Düzenlenmesine ilişkin Yönerge” esaslarına göre görevlendirilir.(Öğretmenlerin nitelikleri ile hak ve yükümlülüklerinin belirlenmesi; 03 Temmuz 2003 tarih ve 25157 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan "Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonunun Çalışma Esas ve Usulleri ile Bu Komisyon Tarafından Yurtdışında Görevlendirilecek Personelin Nitelikleri ile Hak ve Yükümlülüklerinin Belirlenmesine İlişkin Karar" doğrultusunda uygulanır.) Gerekli görüldüğü takdirde ilgili ülkeden öğretmen, personel, idareci temin edilebilir.
Merkezin, teknisyen ve hizmetli ihtiyacı bulunulan ülke tarafından karşılanır.
Donatım
MADDE 7- Merkezin donatımı, eğitim araçları ve malzemeleri, baskı, kırtasiye gibi her türlü ihtiyaçları Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığınca karşılanır.
Eğitim Süresi
MADDE 8- Merkezlerin eğitim-öğretim süresi ülkenin eğitim-öğretim takvimine göre belirlenir. Eğitim takvimi hazırlanırken Türkiye'de milli ve dini bayramlar nedeniyle yapılan tatiller ile bulunduğu ülkenin benzer tatilleri dikkate alınır. (Yetişkinler için bu süre Eğitim Müşavirliği ve Merkez Müdürünce belirlenir.)
Hizmet Alanları
MADDE 9- Merkezlerde, Türkiye Türkçesi eğitimi dışında, kapasite ve imkanlar ölçüsünde yaygın eğitim faaliyetleri ile sosyal, kültürel ve spor etkinlikleri düzenlenir.
Sertifika Geçerliliği
MADDE 10- Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavına (YÖS) girerek başarılı olan ve Türk Cumhuriyetlerinde açılan bu merkezlerde öğrenim görerek “A” ve “B” kurlarını başarı ile bitirenler (yetişkinler hariç), Mutabakat Zabıtları ve Protokoller çerçevesinde denklikleri kabul edilmiş olmak kaydıyla, Ülkemizdeki yerleştirildikleri üniversitelere kayıt yaptıracaklardır.
“C” kurunu başarı ile bitiren orta dereceli okul öğrencileri ise, yine Mutabakat Zabıtları ve Protokoller çerçevesinde denklikleri kabul edilmiş olmak kaydıyla, Ülkemizdeki orta öğrenim kurumlarının kayıt kabul şartlarına göre kayıt yaptıracaklardır.
Kayıt Kabul
MADDE 11- Türkiye Türkçesi Eğitim Öğretim Merkezine kayıt kabul şartları Merkezce belirlenir. Bu şartları taşıyanlar başvurarak kayıtlarını yaptırabilirler.
Seviye Tespit Sınavı
MADDE 12- Dil kurslarına katılacak olanlar kursların başlangıç gününde seviye tespit sınavına alınırlar. Sınav sonucuna göre (71–100 puan alanlar)A, (41–70 puan alanlar)B, veya (0-40 puan alanlar)C, kur'una yerleştirilirler. Aynı seviyede en az 10 kişinin bulunması halinde kurs açılır. Sınıflar en fazla 20'şer kişilik gruplar halinde oluşturulur. Kur'lar 3'er aylık dönemleri kapsar. Dönem sonunda başarılı olanlar bir üst kur'a alınırlar.
Kurs Ücretleri
MADDE 13- Kurs ücretleri Merkez Müdürünce kurs giderleri göz önünde bulundurularak, her dönem için ayrı ayrı ilgili ülkenin ücret standartlarına göre belirlenir. Eğitim Müşavirinin onayı ile kesinleşir. İlgili devletlerle yapılan anlaşmalar sonunda Türkiye'de okumaya hak kazanan öğrencilerden kurs ücreti alınmaz. Aynı kur'da üç dönem başarısız olan bu öğrencilerin kurs merkezi ile ilişkileri kesilir ve Türkiye'de öğrenim yapma haklarını kaybederler.
Merkez giderlerinin kurslardan elde edilecek gelirlerle karşılanması esastır. Ancak, merkezin faaliyete başladığı tarihten itibaren 5 yıl süre ile kurs giderlerine Millî Eğitim Bakanlığı katkıda bulunabilir.
Eğitim Öğretim Programı
MADDE 14- Türkiye Türkçesi Eğitim-Öğretim Merkezlerinin, eğitim-öğretim programı müfredat programı kapsamında, ilgili ülke şartlarının özelliğine göre Merkez Müdürlüğünce hazırlanır ve uygulanır.
Sınav ve Değerlendirme
MADDE 15- Türkiye Türkçesi Eğitim-Öğretim Merkezlerinde açılan bu kurslarda her dönem arasında bir haftalık dinlenme tatili verilir. Her dönemde en az bir ara sınavı ve bir final sınavı yapılır. Ara sınavı ağırlığı %30, Final sınavı ağırlığı ile %70'tir. Her dönem sonu notu ortalaması, 100 puan üzerinden 70 ve daha yukarı olan öğrenciler ve kursiyerler başarılı sayılırlar. Sınavlar; dinleme-anlama, okuma-anlama, sözlü anlatım, yazılı anlatım ve dilbilgisinden yapılır.
Değerlendirme
Dinleme Anlama 20
Okuma Anlama 20
Sözlü Anlatım 20
Yazılı Anlatım 20
Dilbilgisi 20
Toplam 100 puan üzerinden yapılır.
Yetişkinler için öğretim programları ve değerlendirme Eğitim Müşavirlikleri ile Merkez Müdürlüğünce belirlenir ve başarılı olanlara sertifika verilir.
Ancak final sınavına girmeden devam ettiği programdan ayrılan kursiyerlere kursa devam ettiğini gösterir bir belge Kurs Müdürlüğünce verilir.
Mazeret Sınavı
MADDE 16- Kurs sonu sınavlarına geçerli nedenlerle (kaza,ölüm,yangın vb.durumları) katılmayanlar mazeretlerini Merkez Müdürüne yazılı olarak bildirirler. Mazeretleri Merkez Müdürlüğünce kabul edilenler için ayrıca bir sınav yapılır. Bu sınavların tarihi Merkez Müdürlüğünce belirlenir.
Sınav Komisyonu
MADDE 17- Her dönem sonu yapılacak final sınavı için, bir sınav komisyonu kurulur. Sınav komisyonu en az bir başkan ve iki üyeden oluşur. Sınav komisyonu başkanı Merkezin Müdürü, üyeler ise Merkezde görevli öğretmenler, yoksa Eğitim Müşavirliğince görevlendirilecek öğretmenlerdir.
Devam Durumu
MADDE 18- Kursa devam esastır. Ancak, çeşitli mazeretleri nedeni ile kursun toplam ders saati sayısının % 30'una özürsüz olarak devam etmeyenler ara ve final sınavına alınmadan başarısız sayılır ve o devre için kayıtları dondurulur.
Sertifika Verme
MADDE 19- Türkiye Türkçesi Eğitim-Öğretim Merkezi kurs sonu sınavlarında başarılı olan kursiyer öğrencilere sertifika (kurs bitirme belgesi) verilir. Başarılı olamayan öğrencilere durumlarını bildirir bir belge verilir.
Sorumluluk
MADDE 20- Türkiye Türkçesi Eğitim-Öğretim Merkezi Müdürü, Merkezinde ve Merkeze bağlı olarak açılacak kursların planlanmasından, yürütülmesinden ve denetiminden sorumludur. Türkiye Türkçesi Eğitim-Öğretim Merkezlerinde, uygulanacak program ile okutulacak ders kitapları Yurt Dışı Eğitim Öğretim Müdürlüğünce belirlenir, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın uygun görüşü alındıktan sonra uygulamaya konulur.
Merkez Müdürü, Merkezinde yapılan tüm iş ve işlemlerden ilgili ülkedeki Eğitim Müşavirliğimize karşı sorumludur.
Merkezde Tutulması Gereken Belgeler
MADDE 21- Merkezde aşağıdaki belgeler tutulur.
a) Kayıt ve Kütük Defteri
b) Ders Defteri
c) Gelen Giden Evrak Defteri
d) Sertifika Kayıt Defteri
e) İşletme Defteri
f) Denetleme Defteri
g) Mühür
h) Demirbaş Defteri
ı) Ayniyat Defteri
i) İhtiyaç duyulan diğer defter ve dosyalar
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: Yürürlük-Yürütme
Yürürlük
 MADDE 22- Bu Yönerge, onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
 MADDE 23- Bu yönerge hükümlerini Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı yürütür.
Bu yönerge, 28 Ekim 1994 gün ve 14818 sayılı Makam Onayı ile yürürlüğe girmiştir.   (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy