Kurum Yönergeleri - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(1739 S. K. m. 2, 3)
Amaç
Madde 1- Bu yönergenin amacı; illere atanan valilerin, görevlerine başlamaları ile merkezde görevlendirilen valilerin, İllerden ayrılışları,      merkezde göreve başlayışları ve merkezde görevli oldukları müddetçe, özlük iş ve işlemlerinin nasıl yürütüleceğine dair esas ve usulleri belirlemektir.
Kapsam
Madde 2- Bu yönerge valilik unvanı kazanmış personeli kapsar.
Dayanak
Madde 3- Bu yönerge 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 9/6/1930 tarihli ve 1700 sayılı Dahiliye Memurları Kanunu, 14/2/1985 tarihli ve 3152 sayılı İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile 18/11/1992 tarih ve 21409 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Merkezde Görevlendirilen Valilerin Görev ve Çalışma Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.
Ziyaretler
Madde 4- Göreve Başlayacak il valileri Bakanlık Makamının uygun göreceği zaman ve program çerçevesinde İçişleri Bakanının başkanlığında, Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve Başbakanı ziyaret ederler. Ziyaret programı İçişleri Bakanlığı Özel kalem Müdürlüğünce hazırlanarak uygulanır.
Merkezde Görevlendirilen Valilerin Görevden Ayrılış ve Başlayışları İle Özlük Eş ve İşlemlerinin Yürütülmesi
Görevden Ayrılmaları
Madde 5-  Merkezde  görevlendirilen valiler 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 62 nci maddesinde yer alan usule göre görevden ayrılırlar. Görevden ayrılmaları İlgili valilikçe Bakanlığa bir yazı ile bildirilir.
Merkezde Göreve Başlamaları
Madde 6- Merkezde görevlendirilen valiler, görevlerinden ayrıldıktan sonra 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 62 nci maddesinde öngörülen süre içerisinde Bakanlık Merkezindeki Valiler Bürosuna başvurarak Merkezde göreve başlarlar.
İlden ayrılış tarihleri ile merkezde göreve başlayış tarihleri Valiler Bürosunca Personel Genel Müdürlüğüne bildirilir. Konuya ilişkin iş ve işlemler ayrı bir dosyada takip edilir.
Oturma Merkezi Tespiti
Madde 7- Merkezde görevli valilerin, Ankara dışında oturabilecekleri iller listesi Bakanlık Makamınca belirlenir. Ankara dışında oturma merkezi hakkındaki taleplerin kabulü Bakanlık makamının onayına tabidir. Başka bir İlde oturmalarına müsaade edilenler, bununla ilgili onayın kendilerine tebliğinden sonra ayrılabilirler. Oturma merkezi talebine dair başvurular Ankara'da göreve başlamadıkça yapılamaz.
Merkezden ayrılışı müteakip, azami 7 gün içinde oturma yeri olarak tespit edilen ilde göreve başlarlar. Buradaki Valiler Bürosu 6 nc maddede açıklandığı şekilde Merkezdeki Valiler Bürosunun tuttuğu dosyaların aynısını tutarlar.
Ankara'dan, oturma yeri olarak seçilen ile gitmek üzere ayrılışlar, Özel Kalem Müdürlüğünce ilgili valiliğe ve Personel Genel Müdürlüğüne bildirilir.
Oturma merkezi olarak seçilen ilde göreve başlama tarihleri ilgili valilikçe Bakanlığa (Özel Kalem Müdürlüğüne) bildirilir. Bakanlık Özel Kalem Müdürlüğü, gelen yazıları Valiler Bürosundaki dosyada hıfzetme yanında ayrıca Personel Genel Müdürlüğüne de bildirir. 
Valiler, İstanbul ve İzmir dışındaki illerden daha önce vali olarak görev yaptıkları illeri ve bu illere bağlı ilçeleri, buralardaki görevlerinden ayrıldıkları tarihten itibaren 5 yıl geçmeden oturma yeri olarak seçemezler.
Oturma Merkezi Seçilen illerin Valilerince Sağlanacak Çalışma Desteği
Madde 8- Valilikler, illerini oturma merkezi olarak seçen Merkezde görevli Valilere hükümet konağında çalışma yeri tahsis ederek,  burada yeterli personel görevlendirirler. İhtiyaç duyulması halinde imkanlar dahilinde taşıt aracı, diğer araç ve gereci tahsis ederler.
Valiler Bürosu
Madde 9- Merkezde Görevlendirilen Valilerin Görev ve Çalışma Yönetmeliğinin 11 inci maddesine göre kurulan Valiler Bürosunda görevli personelin izin prosedürü Temsilci Valinin onayı ile tamamlanır.
Yönergede Hüküm Bulunmayan Hal           
Madde 10- Bu yönergede yer almayan konularda Bakanlık Makamının kararına göre hareket edilir.
Yürürlük
Madde 11- Bu yönerge Bakan onayından sonra yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 12- Bu yönerge hükümleri il Valilikleri, Temsilci Vali, Personel Genel Müdürlüğü ve Özel Kalem Müdürlüğü tarafından yürütülür.(¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy