Kurum Yönergeleri - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(7269 S. K. m. 2)
Amaç 
MADDE 1- Bu Yönergenin amacı; kanunlarla kendisine verilen görevleri yerine getirmede sıkıntı çeken mahalli idarelere karşılıksız mali yardımda bulunarak onları teşvik etmek ve desteklemek için İçişleri Bakanlığı bütçesine konulan “Belediyelere Yapılacak Yardımlar Ödeneği”nin dağıtımına ait esas ve usulleri düzenlemektir.
Kapsam 
MADDE 2- Bu Yönerge, belediyelere İçişleri Bakanlığı bütçesinden yapılacak yardımların tahsis edileceği hizmet konularını, bu yardımların tahsis, harcama ve denetimine dair hükümleri kapsar.
Tanımlar 
MADDE 3- Bu Yönergede geçen ibarelerden;
Bakanlık                     : İçişleri Bakanlığını,
Genel Müdürlük         : İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünü,
Ödenek                       : Bakanlık bütçesine konan belediyelere yardım ödeneğini,
Bakanlık Yardımı       : Bütçeye konan ödenekten proje başına belediyelere yapılan yardım miktarını,
Bütçe                          : İçişleri Bakanlığı bütçesini,
İfade eder.
Belediyelere Yapılacak Yardım Miktarı
MADDE 4- Bu Yönerge ile dağıtım şekli düzenlenen yardımdan son nüfus sayımına göre nüfusu 50.000’in altında olan belediyeler faydalanırlar.
Belediyelere, her sene başında Bakanlıkça tespit edilecek azami proje keşif tutarını geçmeyen hizmet ve yatırımların % 70’ine kadar yardım yapılır.
7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun’un 2 nci maddesi uyarınca, Bakanlar Kurulu tarafından afete maruz bölge olarak kararlaştırılan yörelerde bulunan belediyelere, birinci fıkrada belirtilen nüfus sınırı ve ikinci fıkrada belirtilen yardım oranı ile bağlı kalınmaksızın bakan onayı ile yardım yapılabilir.
Keşif tutarının yardım dışında kalan kısmını belediyeler kendi imkanları ile sağlamak ve hizmeti bitirmek zorundadırlar.
Proje tutarı, Bakanlıkça tespit edilen azami miktarı aştığı takdirde, aşan miktarı belediyenin kendi imkanları ile tamamlayacağını taahhüt etmesi ve belgelendirmesi halinde projeye ikinci fıkra gereğince yardım yapılır.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleri için ayrılan Genel Bütçe ödeneklerinin, Maliye Bakanlığı tarafından bu yönergeye göre harcanması için İçişleri Bakanlığı Bütçesine aktarılması halinde; aktarılan ödenekler tahsis edildikleri hizmetlere ve yerlere bu yönergedeki kayıt ve sınırlamalara bağlı kalınmaksızın gönderilir.
Mahalli İdare Birlikleri Yardım
MADDE 5- Bütçeden bünyesinde belediye bulunan mahalli idare birliklerine de tüzüklerinde belirtilen faaliyet konuları ve bu Yönergenin 6 ncı maddesinde belirtilen hizmet ve yatırım konuları için yardım yapılabilir.
Yardım talepleri, bu Yönergenin 7 inci maddesindeki usule uygun olarak birlik başkanınca valiliğe yapılır. Ancak, yardım talebi ve gönderilen paraların harcanması konusunda bu Yönergede belediyelere ve organlarına verilen görev, yetki ve sorumluluk, kendileri ile ilgili konularda birlikler ve birlik organlarınca yerine getirilir.
Yardımdan Yararlandırılacak Hizmetler
MADDE 6- Yardım konusu olabilecek hizmetler aşağıda gösterilmiştir.
a) Belediye hizmet binası,
b) Fırın, un değirmeni,
c) Hal, pazaryeri (hayvan pazarı dahil),
d) Düğün ve nikah salonu,
e) Hamam, kaplıca, plaj tesisleri,
f) Umumi hela,
g) Mezarlık tesis ve tanzimi,
h) Belediye parkı (çocuk parkı dahil),
ı) Koruluk, fidanlık tesisi,
i) Okuma odası, kitaplık, spor tesisleri,
j) Mezbaha, diğer kesim ve hayvan imha yerleri,
k) Garaj ve otopark yapımı,
l) Belediyelerin görev alanları içinde olup da İçişleri Bakanlığınca uygun görülen diğer hizmetler.
Yukarıda yazılı işlerden belediyelerce yapılıp bitirilmesinde zaruret görülen projelerden yalnızca birisine yardım yapılır.
Yardım yapılan bir hizmet, tamamiyle bitirilmeden aynı belediyenin ikinci bir yardım talebi değerlendirmeye alınmaz.
Yardıma konu hizmet için lüzumlu olan arsayı belediyeler kendi imkanları ile sağlamak zorundadırlar. Arsa için ayrıca bir ödemede bulunulmaz.
Yardıma Başvuru Belgeleri
MADDE 7- Bakanlık bütçesindeki ödenekten yararlanmak isteyen belediyeler 6 ncı madde kapsamına giren hizmet ve yatırımlara yardım yapılması isteğine dair;
a) Yardım konusu yatırımın Bayındırlık İl Müdürlüğünce tasdikli projesi ve keşif özetini, (tip proje ve keşiflerde tasdik aranmaz)
b) Belediye encümenlerinin; yapılacak işin mahiyetini, bu hizmetin yapılmasını gerekli kılan sebepleri, keşfin yardım dışında kalan kısmını kendi imkanları ile sağlayacaklarına dair taahhüdü kapsayan gerekçeli istek kararını,
Merkez ilçe ve merkeze bağlı kasaba belediyeleri doğrudan valiliğe, ilçelerde kaymakamlık aracılığı ile valiliğe gönderirler.
Projeler valilikçe incelenir ve uygun görülen taleplere ait özet bilgi valilik kanalıyla Bakanlığa sunulur. Projeler valilikteki dosyasında muhafaza edilir.
Tahsiste Öncelik
MADDE 8- Tahsisler, aşağıdaki öncelik sırasına göre yapılır;
a) Yeni kurulan belediyeler,
b) Kalkınma plan ve programlarına göre, kalkınmada öncelikli iller kapsamına giren belediyeler,
c) Turistik bölgelerdeki belediyeler,
d) Daha önce hiç yardım almamış belediyeler,
e) Kendi imkanları ile başlamış ve keşfine göre yarısı tamamlanmış bir işin tamamlanması için başvuran belediyeler,
f) Bakanlık yardımı ile başlattığı projeyi planlanan süre içerisinde başarı ile bitirip bir başka hizmet için başvuran belediyeler.
Tahsis Yapılması
MADDE 9- Bakanlık bütçesine konan yardım; İçişleri Bakanının onayı ile illerdeki yardımdan yararlanacak belediye sayıları ve kalkınmada öncelikleri esas alınarak tespit edilir ve valiliklerin il mahalli idareler müdürlüğü hesaplarına ilgili saymanlık aracılığı ile (İçişleri Bakanlığı Merkez Saymanlığı) toplu olarak gönderilir.
Valiliğe gelen talepler incelenerek uygun görülen projelere yardım yapılması hakkında vali onayı alınarak tahsis edilen ödenek ilgili belediye adına T.C. Ziraat Bankasında açılacak hesaba il mahalli idareler müdürlüğünce aktarılır ve Genel Müdürlüğe bilgi verilir.
Bakanlıkça gerekli görülmesi halinde belediyelere yapılacak yardımın dağılımı, bu Yönerge hükümleri uygun olarak Bakan Onayı ile yapılır ve topluca valiliklerin il mahalli idareler müdürlüğü hesaplarına ilgili saymanlık aracılığı ile (İçişleri Bakanlığı Merkez Saymanlığı) gönderilir. Tahsis edilen ödenekler ilgili belediyelerin T.C. Ziraat Bankasında açılacak hesaplarına il mahalli idareler müdürlüğünce aktarılır ve Genel Müdürlüğe bilgi verilir. Belediye hesaplarına aktarılan ödeneklerin projesine harcanıp harcanmadığı ilgili valilik ya da kaymakamlık tarafından denetlenir. Ödemelerin yapılmasında, bu birimlerin onayının alınması esastır. Bu işlemlerin Bakanlıktaki kısmı Genel Müdürlükçe yürütülür.
Yardımın Tahsis Amacı Dışında Kullanılamayacağı
MADDE 10- Belediyelere ve mahalli idare birliklerine tahsis edilen ve ödenen paralar, bu idareler tarafından T.C. Ziraat Bankasında açılacak ayrı bir hesapta tutulur. Bankadan paranın çekilişi, usulüne göre düzenlenmiş hak ediş raporuna istinaden illerde vali, ilçelerde kaymakamın yazılı onayı ile olur. Emanet usulüyle yapılan işlerde de bankadan para çekilişi bu mercilerin onayıyla olur. Yapılan yardımlar, geçici de olsa, projesi ve tahsis amacı dışında kullanılamaz.
Denetleme sonucunda veya herhangi bir suretle, tahsisin amaç dışında kullanıldığı anlaşılırsa, söz konusu tahsis Bakanlıkça iptal edilerek ilgili tutar saymanlık hesabına iade ettirilir. Ayrıca sorumlular hakkında tahkikat yapılır ve ilgili belediyeye yanlış işlemin düzeltilmesine kadar başka yardım yapılmaz.
İşin Bitirilme Süresi veya Tahsis Değişikliği
MADDE 11- Bakanlıktan alınan yardımın ilgili bütçe yılı içinde harcanması esastır. Ancak mücbir sebeplerle harcanamaması durumunda, Bakanlığa bilgi verilmek suretiyle takip eden bütçe yılında tahsis amacına uygun olarak kullanılabilir. Bakanlık bütçesindeki ödenekten yapılacak yardım ile gerçekleştirilecek bir proje veya hizmetin herhangi bir sebeple gerçekleştirilmesinden vazgeçilmesi veya zorunlu nedenlerle uygulanmasının mümkün olmaması halinde, durum en kısa zamanda valiliğe bildirilir ve valilikçe verilecek talimata göre hareket edilir. Yardımın başka bir projeye kısmen veya tamamen tahsisi de İçişleri Bakanının onayına tabidir.
Bakanlığa Bilgi Verilmesi
MADDE 12- Yapılan çalışmalar ve ödeneklerin harcama durumları hakkında ilgili bütçe yılı bitmeden valilik aracılığı ile Bakanlığa bilgi verilir.
İşlemlerin Yürütülmesi ve Denetimi
MADDE 13- Bakanlık bütçesinden yapılacak yardım işleri, Genel Müdürlük tarafından yürütülür ve takip edilir. Ödeneğin yerinde ve tahsis amacına uygun şekilde harcanmasının denetimi; Genel Müdürlük, valiler, kaymakamlar, mülkiye müfettişleri ve mahalli idareler kontrolörleri aracılığı ile yapılır.
Yürürlük
MADDE 14- Bu yönerge, İçişleri Bakanı tarafından imzalandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 15- Bu Yönerge hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI BÜTÇESİNDE YER ALAN ÖZEL İDARELERE YAPILACAK YARDIMLAR ÖDENEĞİNİN KULLANIM ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE
Amaç
Madde 1- Bu Yönergenin amacı; il özel idarelerinin ve köylere hizmet götürme birliklerinin bu yönergede gösterilen hizmet ve yatırım alanlarındaki çalışmalarını desteklemek, bu hizmet ve yatırımlarda verimlilik, sürat ve etkinliği sağlamak üzere, Bakanlık bütçesine bu amaçla konulan özel idarelere yapılacak yardımlar ödeneğinin bu idarelere yardım olarak dağıtım ve kullanım esas ve usulleri düzenlemektir.
Kapsam
Madde 2- Bu Yönerge, bütçeden yapılacak yardımların tahsis edileceği hizmet ve yatırım konularına, bu yardımların tahsis, harcama ve denetimine dair hükümleri kapsar.
Tanımlar
Madde 3- Bu Yönergede geçen ibarelerden;
Bakanlık                     : İçişleri Bakanlığını,
Genel Müdürlük         : İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nü,
Köylere Hizmet
Götürme Birliği          : Üyeleri köylerden oluşan mahalli idare birliğini,
Ödenek                       : Her yıl Bakanlık bütçesine konan İl Özel İdarelerine ve Köylere
Hizmet Götürme Birliklerine Yardım Ödeneğini,
Bakanlık Yardımı       : Bakanlık bütçesine konan ödenekten il özel idarelerine ve Köylere
Hizmet Götürme Birliklerine yapılan yardım miktarını,
Bütçe                          : İçişleri Bakanlığı bütçesini,
İfade eder.
Bütçeden Yapılacak Yardımlar
Madde 4- Bakanlık bütçesindeki ödenekten il özel idarelerine ve Köylere Hizmet Götürme Birliklerine aşağıda belirtilen hizmet ve yatırımlar için yardım yapılır.
a) Tarım ve hayvancılıkta üretimin arttırılmasını, tarımda sanayinin gelişmesini sağlayacak nitelikteki yatırımlar,
b)Kültür ve turizmin gelişmesine yönelik yatırım ve hizmetler,
c) Altyapı hizmetleri için özel idare araç parklarına iş makinası alınması,
d) Mahalli idareler personeli eğitim tesisleri yapımı, onarımı, donatımı ve işletilmesi ile ilgili hizmetler,
e) Fakir öğrenciler için yurt yapımı, onarımı, donatım ve işletilmesi, hizmet binaları satın alınması ve yaptırılması,
f) Düşkünler evi yaptırılması ve onarımı,
g) İl ve ilçe merkez belediye hudutları dışında yapılacak spor tesisleri,
h) Kırsal alanda sağlık ocağı yapımı ve onarımı,
ı) Projeye dayalı köy alt yapı hizmetleri,
i) Bakanlıkça yapılmasında zorunluluk görülen diğer hizmetler.
Dağıtımda Öncelik Sırası
Madde 5- Yardımlar aşağıdaki öncelik sırasına göre yapılır.
a) Kalkınmada öncelikli yörelerdeki yatırımlar,
b) Hemen üretime geçebilecek yatırımlar
c) Döviz sağlayıcı yatırımlar,
d) Sabit sermaye yatırımı tamamlanmış ancak işletme sermayesi yetersizliği sebebiyle faaliyete geçemeyen yatırımlar,
e) Diğer sebeplerle yarım kalmış yatırımlar.
Yardımların Tahsisi ve Ödenmesi
Madde 6- Bütçeden yapılacak yardımdan yararlanmak isteyen iller 4 üncü madde kapsamına giren hizmet ve yatırımlara yardım yapılması isteğiyle ilgili;
a) Valilik gerekçe raporu,
b) Yardım konusu yatırımın, bayındırlık il müdürlüğünce tasdikli proje ve keşif özetini, (tip proje ve keşiflerde tasdik aranmaz),
c) İl özel idaresinin veya Köylere Hizmet Götürme Birliklerinin son kesin hesabından çıkarılmış mali durum cetvelini,
d) Sanayiye yönelik yatırımlar için fizibilite raporunu,
gerekçeli bir yazıya bağlayarak valilik görüşü ile birlikte İçişleri Bakanlığına gönderirler.
Yarım kalmış yatırımlar içinse son durumunu ve ne kadar ödeneğe ihtiyaç bulunduğunu belirten bayındırlık il müdürlüğünce düzenlenecek raporun eklenmesi gereklidir.
Bakanlıkça uygun görülen hizmet ve yatırımlara yardım yapılması hakkında Bakanlık Onayı alınır ve yardım ilgili il özel idare müdürlüğü veya Köylere Hizmet Götürme Birliği hesabına gönderilir.
Bütçeden Yapılacak Yardımların Miktarı
Madde 7- Bütçeden yapılacak yardımlar;
a) İl özel idaresinin veya Köylere Hizmet Götürme Birliğinin kendi uyguladığı veya en az % 51 hissesi kendisine ait projelerde % 70’ini,
b) Sermaye şirketlerine iştirak halinde, özel idare ortaklık payının % 70’ini, geçemez.
c) Köy Altyapısını Destekleme Projesi (KÖYDES) kapsamında yapılacak yardımlarda yukarıdaki oranlar dikkate alınmaz.
Mahalli İdare Birliklerine Yardım
Madde 8- Bakanlık bütçesine il özel idareleri için konulan veya bu amaçla aktarılan yardım ödeneğinden, Köylere Hizmet Götürme Birliklerine de bu Yönergenin 4 üncü maddesinde belirtilen hizmet ve yatırımlar için yardım yapılabilir.
Köylere Hizmet Götürme Birliklerine yardım yapılması halinde, bu Yönerge ile il özel idareleri ve organlarına verilen yetki ve sorumluluklar, birlik organlarınca kullanılır.
Yatırımların Gerçekleştirilmesi
Madde 9- Valilikler emrine gönderilecek il özel idareleri veya Köylere Hizmet Götürme Birlikleri bütçelerine maledilen bütçe ödenekleri ilgili mevzuat çerçevesinde projesine uygun olarak harcanır.
Ancak ilin merkez ilçesi dışındaki proje ve hizmetlerden, kaymakamlıklarca gerçekleştirilmesi uygun görülenlere ait ödenekler, il özel idarelerince ilgili kaymakamlıklar emrine gönderilir ve kaymakamın ya da görevlendireceği kişinin başkanlığında ilçe özel idare müdürünün de katılımıyla oluşturulacak en az 3 kişilik bir komisyon tarafından il özel idare mevzuatı uyarınca harcanır.
Yardımların Takibi, Denetimi ve Bakanlığa Bilgi Verilmesi
Madde 10- Yapılan yardımların Yönerge hükümlerine göre amacına uygun olarak harcanıp harcanmadığı ve bu yardım ile yapılması öngörülen hizmet ve yatırımların mali ve fiziki gerçekleşme durumlarının denetimi vali, kaymakam ve mülkiye müfettişleri tarafından yapılır.
Denetleme sonucunda veya herhangi bir suretle, tahsisin amaç dışında kullanıldığı anlaşılırsa, söz konusu tahsis Bakanlıkça iptal edilerek ilgili tutar saymanlık hesabına iade ettirilir. Ayrıca sorumluluk hakkında tahkikat yapılır ve ilgili özel idareye yanlış işlemin düzeltilmesine kadar başka yardım yapılmaz.
Valilikler, yatırım ve hizmetlerin durumu hakkında ilgili bütçe yılı bitmeden Bakanlığa bilgi verirler.
Bakanlık bütçesinden yapılacak yardımlara ilişkin iş ve işlemler Genel Müdürlük tarafından yürütülür ve takip edilir.
Yardımların Başka İşlerde Kullanılmaması
Madde 11- İl özel idarelerine veya Köylere Hizmet Götürme Birliklerine bütçeden yapılan yardımlar, proje ve tahsis amacı dışında kullanılamaz.
Bütçe ile gerçekleştirilecek bir proje veya hizmetin herhangi bir sebeple gerçekleştirilmesinden vazgeçilmesi veya mecburi sebeplerle uygulanmasının mümkün olmaması halinde, durum en kısa zamanda Bakanlığa bildirilir ve Bakanlıkça verilecek talimata göre hareket edilir.
Yürürlük
Madde 12- Bu yönerge, İçişleri Bakanı tarafından imzalandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 13- Bu Yönerge hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür. (¤¤) 

Full & Egal Universal Law Academy