Konya 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/189 Esas 2023/222 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: Konya 4. Asliye Ticaret Mahkemesi
Esas No: 2023/189
Karar No: 2023/222
Karar Tarihi: 12.04.2023

T.C. KONYA . ASLİYE TİCARET MAHKEMESİEsas-Karar No: ... Esas - ...
TÜRK MİLLETİ ADINA
T.C.
KONYA
. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO:
KARAR NO:
HAKİM:
KATİP:
DAVACI :
DAVALI :
DAVA: İtirazın İptali (Haksız Eylemden Kaynaklanan Zarar Nedeniyle)
DAVA TARİHİ:
KARAR TARİHİ:
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH :
Konya . Asliye Hukuk Mahkemesi'nin ... Esas ... Karar 30/03/2023 karar tarihli kararı ile mahkememizin görevsizlik kararına karşı dosyanın Asliye Ticaret Mahkemesinde görülmesi gerektiği gerekçesiyle gönderme kararı ile dosyanın mahkememize gönderildiği görülmekle;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
TARAFLARIN İDDİA VE SAVUNMALARININ ÖZETİ:
Davacı vekili dava dilekçesi ile özetle; 23.06.2012 tarihinde ... sevk ve idaresindeki tescilsiz motosiklet ile ... sevk ve idaresindeki ... plaka sayılı aracın çarpışması sonucu trafik kazası meydana geldiğini, kazada tescilsiz motosiklette yolcu olarak bulunan ... yaralanarak malul kaldığını, 23.06.2012 tarihli trafik kazası tespit tutanağına göre kazanın oluşumunda, tescilsiz motosiklet sürücüsü ... 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 84/1-h (kavşaklarda geçiş önceliğine uymama) maddesini ihlal ettiğinden asli kusurlu olduğu kanaatine varıldığını, kazada yaralanarak malul kalan ... vekili tarafından müvekkil ... ’na yapılan başvuru üzerine 58.929,00 TL maluliyet tazminatının 19.11.2019 tarihinde ... tarafından ödendiğini, ... Yönetmeliğinin 17. maddesi “Hesap ödediği tazminat miktarınca hukuken zarar gören kişi yerine geçer.” Ve 16/a maddesi Güvence Hesabının “Zorunlu sigorta yaptırmayan veya geçerli teminat tutarları üzerinden zorunlu sigortaları yaptırmayan kişilere ” ve 16/c “Zarardan sorumlu kişilere veya yükümlü sigorta şirketine” rücu hakkı bulunduğunu, ödenen maluliyet tazminatının tescilsiz motosiklet sürücüsünden tahsil etmek amacıyla Konya . İcra Müdürlüğü’nün ... E. sayılı dosyası ile icra takibi başlatıldığını, davalı tarafından borca itiraz edilerek icra takibinin haksız ve hukuka aykırı olarak durdurulduğunu, 30.01.2020 tarihinde zorunlu arabuluculuk yoluna başvurulduğunu ve anlaşma sağlanamadığını, fazlaya ilişkin talep ve dava hakkımız saklı kalmak kaydıyla, yargılama safhasında ortaya çıkabilecek tazminattan indirim sebeplerinin bulunması halinde, gerçek zararın tespit ettirilerek tespit edilen gerçek zarar tutarından kusur ve her türlü indirim tutarlarının düşüldükten sonra 59.277,73 TL’nin davalıdan tahsilini sağlamak için, Konya . İcra Dairesi’nin ... E. esas sayılı icra dosyasına davalı tarafından haksız ve hukuka aykırı olarak yapılan itirazın iptali ile takibin devamına, ayrıca davalının alacağın % 20 sinden az olmamak üzere icra inkar tazminatı ödemesine, dava masrafları, arabuluculuk ücreti ve vekalet ücretinin davalıya yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Mahkememiz görevsizlik kararı ile dosya Konya . Asliye Hukuk Mahkemesine tevzi edilmekle ... esas numarası aldığı görülmüş ve Konya . Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 30/03/2023 tarihli duruşması ile dosyanın Konya . Asliye Ticaret Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verildiği anlaşılmıştır.
DAVANIN VE GÖREVLİ MAHKEMENİN TESPİTİ VE GEREKÇE:
Dava Güvence Hesabının zarar verene ödediği tazminatın zarar sorumlusundan rücuen tahsili amacıyla başlatılan icra takibine yönelik itirazın iptali davasıdır.
Tüm dosya muhtevası birlikte değerlendirildiğinde; izah edilen hususlar nedeniyle her ne kadar daha evvel mahkememizce 15/12/2020 tarihinde Asliye Hukuk Mahkemelerinin işbu davada görevli olması nedeniyle, görevsizlik kararı verilmiş, Konya Bölge Adliye Mahkemesi . Hukuk Dairesi'nin ... Esas, ... Karar sayılı kararı ile görevsizlik kararı kaldırılarak Ticaret Mahkemelerinin davada görevli olduğu belirtilmiş ve Konya Bölge Adliye Mahkemesi . Hukuk Dairesi'nin, ... Esas ... Karar 01/06/2021 karar tarihli kararı ile mahkememizin bir önceki dosya esası olan ... Esas ... Karar sayılı görevsizlik kararı ile ticaret mahkemelerinin görevli olduğunu ve kesin olarak kaldırılması üzerine yeniden mahkememizin ... Esasını alarak bu sefer mahkememizce 06/12/2022 tarihli duruşma ile Konya Bölge Adliye Mahkemesi . Hukuk Dairesinin emsal dosyalardaki kararları da nazara alınarak dava dilekçesinin görev yönünden reddi ile mahkememizin görevsizliğine karar verilerek davaya bakmaya Konya Asliye Hukuk Mahkemelerinin görevli olduğuna ilişkin karar kurulmuş olup, bu esas 1001/2023 tarihli "Tarafların kararı istinaf etmemesi üzerine" kesinleşmiş olup dosya Konya . Asliye Hukuk Mahkemesi'ne tevzi edilmekle ... Esas sırasına kaydedildiği ve bunun üzerine Konya . Asliye Hukuk Mahkemesi'nin ... Esas ... Karar sayılı kararı ile dosyanın Asliye Ticaret Mahkemesinde görülmesi gerektiği bildirilmesine rağmen 2. Kez görevsizlik kararı verilmesi nedeniyle dosyanın Konya . Asliye Ticaret Mahkemesi'ne gönderilmesine ilişkin gerekçe kurulmuş ise de;
Mahkememizce görevsizlik kararı verilerek ve istinaf edilmeksizin mahkememiz kararının kesinleştiği anlaşılmakla; ilgili dosyadan el çekildiğinden Konya . Asliye Hukuk Mahkemesince dosyanın yeniden mahkememize gönderilerek esas aldığı anlaşılmakla, her ne kadar Konya . Asliye Hukuk Mahkemesince gönderme kararı verilmiş ise de; verilen bu karar nitelik olarak görevsizlik kararı olduğundan mahkememiz esasının bu şekilde kapatılarak dosyanın sürüncemede kalmaması adına mercii tayini için dosyanın Bölge Adliye Mahkemesi'ne gönderilmesine ilişkin aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Mahkememiz'in ... esas sayılı dosyasının bu şekilde KAPATILMASINA,
2-Mahkememiz ile Konya . Asliye Hukuk Mahkemesi arasında olumsuz görev uyuşmazlığı oluştuğundan; GÖREV UYUŞMAZLIĞININ ÇÖZÜMÜ (MERCİ TAYİNİ) İÇİN DOSYANIN KONYA BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ . HUKUK DAİRESİ BAŞKANLIĞINA GÖNDERİLMESİNE.
Dair; dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda karar verildi. 12/04/2023
Katip Hakim



Full & Egal Universal Law Academy