Konya 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/305 Esas 2023/125 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: Konya 4. Asliye Ticaret Mahkemesi
Esas No: 2022/305
Karar No: 2023/125
Karar Tarihi: 14.03.2023

T.C. KONYA . ASLİYE TİCARET MAHKEMESİEsas-Karar No: ... Esas - ...
TÜRK MİLLETİ ADINA
T.C.
KONYA
. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO:
KARAR NO:
HAKİM:
KATİP:
DAVACI :
VEKİLİ:
DAVALI :
VEKİLLERİ:
DAVA: Bankalarca Kullandırılan Ticari Kredilerden Ve Ticari Kredili Mevduatlardan Kaynaklanan Davalar (Menfi Tespit)
DAVA TARİHİ:
KARAR TARİHİ:
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH :
Mahkememizde görülmekte olan Bankalarca Kullandırılan Ticari Kredilerden Ve Ticari Kredili Mevduatlardan Kaynaklanan Davalar (Menfi Tespit) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
(I) TARAFLARIN İDDİA VE SAVUNMALARININ ÖZETİ:
Davacı vekili dava dilekçesi ile özetle; Müvekkili şirketin davalı ... Bankası A.Ş. ... Şubesi'nden ... kredi hesap numarası ve ... müşteri numarası ile kullanmış olduğu kredinin teminatı olmak üzere dava konusu, ... plakalı ... Marka Master Model ... motor numaralı araç üzerine davalı lehine rehin tesis edildiğini, müvekkili şirketin davalı bankadan ... kredi hesap numarası ve ... müşteri numarası ile kullanmış olduğu kredinin tüm ödemelerini zamanında yaptığını, son taksit ödemesini 09/06/2021 tarihinde yaparak davalı bankaya olan kredi borcunu bitirdiğini, davalı bankaya Konya . Noterliği'nin 23/03/2022 tarih ve ... yevmiye numaralı ihtarnamesi keşide edilerek gönderildiğini, ihtarın davalı tarafa 07/04/2022 tarihinde tebliğ edildiğini, ihtarnameye ve sözlü taleplerine rağmen davalının kötü niyetli olarak rehni kaldırmadığını ve bunun üzerine mahkememize başvuru yapıldığını, davalı bankaya ... kredi hesap numarası ve ... müşteri numarası ile kullanmış olduğu krediden dolayı şimdilik 1.000 TL borçlu olmadığının tespiti ile ... plaka sayılı araç üzerindeki rehnin kaldırılmasını ve yargılama giderleri ile vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini mahkememizden talep ve dava etmiştir.
Davalı vekilinin cevap dilekçesinde özetle; Davanın menfi tespit davası olarak ikame edildiğini, harca esas değerin şimdilik 1.000 TL üzerinden açıldığını, menfi tespit davaları nispi harca tabi olduğunu, harca esas değer kaldırılması istenilen rehin bedeli kadar olduğunu, işbu davada eksik harcın ikmal ettirilmesi gerektiğini, davacı ... LTD. ŞTİ., müvekkili banka lehine rehin tesis edilen ... plakalı aracın maliki olduğunu, davacı yanın tarafından müvekkili bankanın ... Şubesi'nden 19.12.2018 tarihinde kullanmış olduğu 52.000 TL'lik ticari kredisine istinaden Genel Nakdi ve Gayrinakdi Kredi Sözleşmesi akdedildiğini, davacı ile akdedilen kredi sözleşmesinde, ... ve ... müteselsil kefil sıfatıyla yer aldığını, kredi sözleşmesinde; 01.06.2020 tarihinde 120.000 TL'lik kredi limit artışı gerçekleştirildiğini, ardından 02.10.2020 tarihinde 28.000 TL daha kredi limit artışı gerçekleştirilerek toplam kredi miktarı 200.000 TL'ye çıkarıldığını, 08.04.2022 tarihinde "... " plakalı araç üzerindeki rehinin kaldırıldığını, kötüniyetli davacı tarafından rehnin kaldırılmasından sonra 21.04.2022 tarihinde işbu davanın ikame edildiğini, haksız ve mesnetsiz, hukuki dayanaktan yoksun davanın reddine karar verilmesi ile yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davacı yana yüklenmesine dair karar verilmesini talep etmiştir.
(II) YARGILAMADA TOPLANAN DELİLLER:
Türkiye Noterler Birliği'ne yazılan müzekkere cevabında; ... plakada aktif araç kaydının bulunmadığını, bahse konu plakanın en son ... şasi numaralı araca kayıtlı olduğu, söz konusu şasi numaralı aracın devir ve malik bilgilerini gösterir tablo ile kaldırılmış hak mahrumiyetlerini gösterir tablonun mahkememize gönderildiği görülmüştür.
... Bankasına yazılan müzekkere cevabında; ... LTD. ŞTİ.'ne ait dosyada ... plakalı aracın rehin işlemlerine ait evrakların mahkememize gönderildiği ve ilgili taşıta ait rehin kaldırımının 08/04/2022 tarihinde gerçekleştiğini bildirdiği görülmüştür.
(III) DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE
İşbu dava; Bankalarca Kullandırılan Ticari Kredilerden Ve Ticari Kredili Mevduatlardan Kaynaklanan Davalar (Menfi Tespit) davasıdır.
Taraflar arasındaki uyuşmazlık konusu; Davacının davalı bankadan kullandığı krediye karşı borcunun bulunup bulunmadığı kredi için davacının ... plakalı aracı üzerine rehin tesis edilip edilmediği edilmiş ise rehnin kaldırılmasının gerekip gerekmediği hususları olduğu anlaşılmıştır.
Mahkememizce dosyaya kazandırılan delillerin ve belgelerin incelenmesinde, özellikle davalı bankanın 15.12.2022 tarihli müzekkeremize verdiği cevapla davacıya ait ... plakalı araç üzerindeki rehnin 08.04.2022 tarihinde kaldırıldığının bildirildiği anlaşıldığından davanın esası hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiştir.
(IV) HÜKÜM SONUCU, YARGILAMA GİDERLERİ VE KANUN YOLU:
Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Konusuz kalan dava nedeniyle ESAS HAKKINDA KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA,
2-Alınması gereken 179,90 TL karar ve ilam harcına karşılık peşin alınan 80.70 TL harçtan mahsubu ile fazladan alınan 99.20 TL harcın karar kesinleştiğinde talep halinde davacıya iadesine.
3-Davalı kendisini bir vekille temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 6. Maddesine " Anlaşmazlık, davanın konusuz kalması, feragat, kabul, sulh veya herhangi bir nedenle; ön inceleme tutanağı imzalanıncaya kadar giderilirse, bu Tarife hükümleriyle belirlenen ücretlerin yarısına, ön inceleme tutanağı imzalandıktan sonra giderilirse tamamına hükmolunur." hükmüne göre belirlenen 1.000,00 TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya ödenmesine,
4-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
5-Davacı tarafından yatırılan ve dosyada bakiye fazla kalan gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Dair; davalı vekilinin yüzüne karşı, davacının yokluğunda 6100 sayılı HMK'nın 341-345 maddeleri uyarınca kararın taraflara tebliğinden itibaren iki haftalık süre içerisinde mahkememize veya başka bir yer mahkemesine verilecek istinaf dilekçesi ile Konya Bölge Adliye Mahkemesi ilgili İstinaf Dairesine İstinaf kanun yolu açık olmak üzere karar verildi.14/03/2023
Katip Hakim



Full & Egal Universal Law Academy