Konya 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/227 Esas 2023/281 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: Konya 2. Asliye Ticaret Mahkemesi
Esas No: 2022/227
Karar No: 2023/281
Karar Tarihi: 26.04.2023

T.C. KONYA . ASLİYE TİCARET MAHKEMESİEsas-Karar No: ... Esas - ...
T.C.
KONYA
. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO:
KARAR NO:
BAŞKAN:
ÜYE:
ÜYE:
KATİP:
DAVACI :
VEKİLİ:
MÜFLİS :
DAVALI : KONYA . İCRA MÜDÜRLÜĞÜ - ... İflas dosyası
DAVA: Sıra Cetveline İtiraz (İflas Tasfiyesinde Düzenlenen Sıra Cetveline Yönelik Kayıt Kabul Ve Terkin Talebi (İİK 235))
DAVA TARİHİ:
KARAR TARİHİ:
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH :
Mahkememizde görülmekte olan davanın yapılan açık yargılaması sonunda,
HEYETİMİZCE GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
TALEP :
Davacı vekili mahkememize vermiş olduğu 28/03/2023 tarihli dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin davalı müflis şirkette 24/05/2010 tarihinden 13/10/2021 tarihleri arasında aralıksız olarak çalıştığını, ara ara giriş çıkışlar yapıldığını ancak tazminat ödemesi yapılmadığını, müvekkilinin şirketin fesih tarihi itibariyle çalışmasına son verildiğini ve en son aldığı maaşının brüt 4.420,00TL olduğunu, müvekkiline ara dönemlerde giriş çıkışlar verilmesinin müvekkilinin iradesi dışında olduğunu, müflis şirket hakkında verilen iflas kararı ile Konya . İcra Dairesinin ... iflas sayılı dosyası ile başlatılan iflas işlemlerinde düzenlenen sıra cetvelinde müvekkilinin 142. sıradan kaydının yapıldığını ve 49.995,00TL alacağının 1.353,33TL'sinin kabul edildiğini, kalan 48.641,67TL'sinin de reddine karar verildiğini, müvekkilinin alacağının tahsili için Konya . Noterliğinin 08/10/2021 tarih ve ... yevmiye sayılı ihtarı ile ihtarname gönderildiğini ancak alacaklarının ödenmediğini beyanla müvekkilinin kabul edilmeyen 30.411,73TL alacağının işçilik alacağı olarak sıra cetveline kaydı ile müvekkiline ödenmesine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı taraftan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davacı vekili mahkememize vermiş olduğu 24/02/2023 havale tarihli ıslah dilekçesinde özetle; bilirkişi raporu doğrultusunda müvekkilinin kıdem tazminatı alacak taleplerinin 29.515,42TL, yıllık izin ücret alacak taleplerinin 7.373,10TL, fazla mesai ücret alacak taleplerinin 15.847,95TL olduğunu toplamda 52.736,47TL alacaklarının faizleriyle birlikte sıra cetveline kayıt ve kabulü ile müvekkiline ödenmesine karar verilmesini talep etmiştir.
CEVAP:
Konya . İcra Müdürlüğünün 18/04/2022 tarih ve ... iflas esas sayılı cevabı yazıları ile; Dava konusu ... ve İhtiyaç .... A.Ş. hakkında Konya BAM Hukuk Dairesinin 10/11/2021 tarih ve ... esas, ... karar sayılı kararı ile iflasına karar verildiği, adi tasfiye şeklinde iflas kararının icrasına tensip kılınarak sıra cetveli hazırlandığı, hazırlanan sıra cetvelinin ilanının yapıldığı, ilgili sıra cetvelinin davacının avukatına tebliğ edildiği, davcının alacağının 142. sıradan kaydının mevcut olduğu, davacının müflis şirkette işçi sıfatıyla çalışmasına dayalı olarak yıllık izin ücreti alacağı olan 1.353,33TL alacağının kabulüne, diğer 48.641,67TL alacak talebinin de reddine karar verildiği bildirilmiştir.
Konya . İcra Müdürlüğünün 23/11/2022 tarih ve ... iflas esas sayılı cevabı yazıları ile; 17/02/2022 tarihinde ilk alacaklılar toplantısının, 17/05/2022 tarihinde ikinci alacaklılar toplantısının yapıldığı ancak iflas idare memuru seçiminin yapılamadığı, iflas idaresinin halihazırda seçilememesinden dolayı iflas masasının kanuni temsilci olduğu bildirilmiştir.
DELİLLER:
Mahkememizce Konya . Asliye Ticaret Mahkemesinin ... esas sayılı dosyası, Konya SGK İl Müdürlüğünden davacının müflis şirkette çalıştığı dönemlere ilişkin hizmet dökümü, Konya . İcra Dairesinden iflas dosyasına ilişkin bilgi ve belgeler celp edilmiş, mahkememizce tanıklar dinlenmiş, iş mevzuatından kaynaklı uyuşmazlıklarda uzman bilirkişiden rapor alınmıştır.
Konya . Asliye Ticaret Mahkemesinin 30/09/2020 tarih, ... esas ve ... karar sayılı karar ile; dava konusu ... ve İhtiyaç .... A.Ş. hakkında konkordato projesinin tasdikine karar verildiği, kararın istinaf edildiği, Konya BAM . Hukuk Dairesinin 10/11/2021 tarih ve ... esas, ... karar sayılı kararı ile mahkemece verilen kararın kaldırılarak konkordato isteminin reddine, şirketin 10/11/2021 günü saat 11:20 itibariyle iflasına karar verildiği, kararın 26/11/2021 tarihinde kesinleştiği anlaşılmıştır.
İş mevzuatından kaynaklı uyuşmazlıklarda uzman bilirkişisi tarafından mahkememize sunulan 06/02/2023 tarihli raporda özetle; davacının davalı şirketteki çalışma süresi ve son aldığı ücretin tespiti sonrasında davalı şirketten talep edebileceği kıdem tazminatı tutarının brüt 29.741,15TL ve net 29.515,42TL olması gerektiği, davacının yıllık ücretli izin alacağı tutarının brüt 10.313,30TL ve net 7.373,10TL olduğu, fazla mesai yönünden davacının davalı şirketten alacağının brüt 22.167,75TL ve net 15.847,95TL olduğu tespit edilmiştir.
DAVANIN NİTELİĞİ, DEĞERLENDİRİLME VE GEREKÇE :
Dava, iflas sıra cetveline kayıt ve kabul davasıdır.
Dava konusu ... ve İhtiyaç .... A.Ş. hakkında Konya BAM . Hukuk Dairesinin 10/11/2021 tarih ve ... esas, ... karar sayılı kararı ile iflasına ve iflasın karar tarihi itibariyle açılmasına karar verildiği, kararın 26/11/2021 tarihinde kesinleştiği, müflis şirketin iflası üzerine de Konya . İcra (İflas) Müdürlüğü'nce ... İflas sayılı iflas masasının oluşturulduğu anlaşılmıştır.
Davacı vekili müvekkilinin işçilik alacaklarının haklı taleplerine rağmen sıra cetveline kabul edilmediğini ileri sürerek dava dilekçesinde belirtilen alacak miktarının işçilik alacağı olarak müflis şirketin iflas sıra cetveline kayıt ve kabulünü talep etmiştir.
Yargıtay . H.D.'nin 04.05.2016 gün ve ... E. ... K. sayılı emsal içtihadında belirtildiği üzere, "Alacaklıların alacaklarını kaydettirmeleri için 2004 sayılı Kanun'un 219/2. maddesinde öngörülen bir aylık sürenin bitiminden sonra, iflas idaresi alacakların doğru olup olmadığını incelemeye başlar. Maddi yönden inceleme sonucu kabul edilen her alacak tespit edilen sıraya göre sıra cetveline kaydedilir. Kabul edilmeyen alacaklar da red sebebleri ile birlikte sıra cetvelinde gösterilir. İflas idaresi 2004 sayılı Kanun'un 232. maddesinde öngörülen sürede düzenlediği sıra cetvelini iflas idaresine verir ve alacaklıları aynı Kanun'un 166/2. maddesindeki usule göre ilan yoluyla haberdar eder. Ayrıca iflas masasına müracaat sırasında tebligatı gösterir adres ve tebligat masrafları için avans yatıranlara sıra cetveli tebliğ edilir.
Sıra cetveline itiraz davalarında dava açma süresi, görev ve yetki 2004 sayılı Kanun'un 235. maddesinde düzenlenmiştir. Bu hükme göre dava açma süresinin ilandan itibaren başlayacağı belirtildikten sonra, ayrıca 2004 sayılı Kanun'un 223/3. maddesi hükmünün saklı olduğu belirtilmiştir. Saklı tutulan hükme göre, iflas masasına müracaat eden alacaklılar tebligatı kabule elverişli adres gösterir, yazı ve tebligat masrafları için avans yatırmışlarsa sıra cetveline itiraz davası açma süresi bu alacaklılar hakkında sıra cetvelinin kendilerine tebliğinden itibaren başlar. Davanın onbeş gün içinde açılması gerekmektedir. Bu süre hak düşürücü süre olup mahkemece kendiliğinden dikkate alınır. 2004 sayılı Kanun'un 235/1. maddesine göre sıra cetveline itiraz davası iflas kararı veren ticaret mahkemesinin bulunduğu yerdeki herhangi bir ticaret mahkemesinde açılabilir. Görevin belirlenmesinde dava değerinin önemi olmadığı gibi, buradaki mahkemenin yetkisi de kamu düzenine ilişkindir."
Müflis şirketin iflas kararı mahkememizin yetki sınırlarındaki mahkemece verildiğinden iş bu davaya bakmaya mahkememizin kesin yetkili olduğu anlaşılmıştır.
Davacının iflas masasına başvurmasına rağmen alacağın, yargılamayı gerektirdiği gerekçesiyle, alacağın masaya kaydedilmesi talebinin reddedildiği ve sıra cetvelinin davacı tarafa 23/03/2022 tarihinde tebliğ edildiği, davanın da 15 günlük hak düşürücü süre içerisinde açıldığı anlaşılmıştır.
Davacının hizmet dökümü ilgili SGK İl Müdürlüğünden celp edilerek dosyaya bildirdiği tanıkların beyanı alınmış ve dosya iş mevzuatından kaynaklı uyuşmazlıklarda uzman nitelikli hesap bilirkişisine tevdi edilerek bilirkişi raporu alınmıştır.
Dosya kapsamına uygun görülerek hükme esas alınan 06/02/2023 tarihli raporuna göre; davacının iflas tarihi itibariyle kıdem tazminatı alacağının net 29.515,41TL olduğu tespit edilmiştir. Davacının, dava dilekçesindeki talebi kıdem tazminatı alacağına yönelik olduğundan söz konusu bu miktarın müflis şirketin sıra cetveline kayıt ve kabulü gerekmiştir. Her ne kadar davacı vekilince dosyaya sunulan 22/02/2023 tarihli ıslah dilekçesi ile kıdem tazminatı alacağı yanında yıllık izin ücreti ve fazla mesai ücretinin de sıra cetveline kayıt ve kabulü talep edilmiş ise de, dava dilekçesinde istenilmeyen alacak kalemleri ıslah yoluyla talep edilemeyeceğinden ve bununla birlikte davacının sıra cetveline kaydını talep ettiği alacak kıdem tazminatı alacağı olarak özellikle belirtildiğinden yıllık izin ve fazla mesaiye yönelik talebin reddi gerekmiştir.
Davacı taraf, alacaklarının imtiyazlı alacak olarak masaya kayıt ve kabulüne karar verilmesini de istemiş ise de; alacağın imtiyazlı olup olmadığını, imtiyazlı ise ne kadarlık kısmının ve hangi sıradan imtiyazlı olduğunu belirleme ve takdir etme hak ve görevinin iflas idaresine ait olduğu sonucuna varılarak, feri nitelekteki bu talep değerlendirilmemiştir.
Yargıtay . Hukuk Dairesinin ... esas, ... karar sayılı ilamı; "İflas masası aleyhine açılan kayıt kabul davası sonucunda verilen kararlar bir eda hükmü içermediği için maktu vekalet ücretine tabidir.
Ayrıca asıl alacağa ancak iflas tarihine kadar faiz işletilerek masaya kaydedilmelidir.
Ancak ihbar tazminatı , yıllık izin, fazla mesei ve ulusal bayram alacakları yönünden karşı taraf temerrüde düşürülmediğinden dava tarihinden itibaren faiz işleyeceğinden bu alacak kalemleri yönnüden faiz hesaplaması yapılmaması yerindedir.
Kıdem tazminatı yönünden ise işten çıkama tarihinden itibaren faiz işletilmesi gerekmektedir." şeklindedir.
Dava dilekçesinde faize yönelik bir talep bulunmadığından bilirkişi tarafından hesap edilen ve mahkememizce de benimsenen net alacak miktarının sıra cetveline kayıt kabulüne dair aşağıdaki hüküm oluşturulmuştur.
HÜKÜM:Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-DAVANIN KISMEN KABULÜ İLE;
-Net 29.515,41TL kıdem tazminatı alacağının müflis ... .... A.Ş. hakkında yürütülen Konya . İcra Müdürlüğünün ... iflas sayılı dosyasındaki sıra cetveline kayıt ve kabulüne, fazlaya ilişkin istemin reddine,
2-Harçlar Kanunu uyarınca alınması gereken maktu 179,90TL karar ve ilam harcının mahsubu ile fazla alınan 80,70TL harcın talep halinde davacıya iadesine,
3-Dava öncesinde başlatılan arabuluculuk süreci zorunlu olmayıp ihtiyari nitelikte olduğundan suçüstü ödeneğinden karşılanan 680,00TL arabuluculuk giderinin davacıdan tahsili ile hazineye gelir kaydına,
4-Davacı tarafından yapılan 80,70TL başvuru harcı, 179,90TL karar harcı olmak üzere toplam 260,60TL harcın davacının müflis ... .... A.Ş.'den olan alacağı olarak, Konya . İcra (İflas) Müdürlüğü'nün ... İflas nolu iflas masasına KAYIT VE KABULÜNE,
5-Davacı tarafından sarfedilen 1.000,00TL bilirkişi ücreti, 193,00TL posta ve tebligat gideri ve 11,50TL vekalet suret harcı olmak üzere toplam 1.204,50TL yargılama giderinin haklılık oranına göre hesaplanan (29.515,42/52.736,47) 674,13TL'lik kısmının davacının müflis ... .... A.Ş.'den olan alacağı olarak, Konya . İcra (İflas) Müdürlüğü'nün ... İflas nolu iflas masasına KAYIT VE KABULÜNE, kalan kısmın davacı üzerinde bırakılmasına,
6-Davalı tarafça yapılan yargılama gideri olmadığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
7-Davacı vekili yararına AAÜT'ye göre maktu 9.200,00TL vekalet ücretinin davacının müflis ... .... A.Ş.'den olan alacağı olarak, Konya . İcra (İflas) Müdürlüğü'nün ... İflas nolu iflas masasına KAYIT VE KABULÜNE,
8-Davacı tarafça yatırılan gider avansından artan kısmın karar kesinleştiğinde ilgili tarafa iadesine,
Dair; davacı vekilinin yüzüne karşı, davalı tarafın yokluğunda gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 6100 s. HMK'nın 345. maddesi gereğince (2) hafta içerisinde, ilgili BAM Hukuk Dairesi Başkanlığına sunulmak üzere Mahkememize verilecek dilekçe ile istinaf yolu açık olmak üzere ve oy birliğiyle verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.26/04/2023
Başkan Üye Üye Katip


Full & Egal Universal Law Academy