Kayseri 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/386 Esas 2023/406 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: Kayseri 2. Asliye Ticaret Mahkemesi
Esas No: 2023/386
Karar No: 2023/406
Karar Tarihi: 10.05.2023

T.C. KAYSERİ 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİEsas-Karar No: ... Esas - ...
T.C.
KAYSERİ TÜRK MİLLETİ ADINA
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO: ...
KARAR NO: ...
BAŞKAN: ...
ÜYE: ...
ÜYE: ...
KATİP: ...
DAVACI : ...
VEKİLİ: Av. ...
DAVALI : ...
DAVA: Şirket Olağanüstü Genel Kurul Toplantısına İzin
DAVA TARİHİ: ...
KARAR TARİHİ: ...
KARAR YAZIM TARİHİ: 10/05/2023
KARAR SONUCU: KABUL
Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin hissedarı olduğu ... Madencilik Petrol Ürünleri İnşaat Taahhüt Nakliyat Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin yönetim kurulunun ... ve ...'den oluştuğunu, ...'in ... tarihinde vefatından dolayı toplantı yeter sayısına ulaşılamadığını ve genel kurul çağrısı için karar alınamadığını, Açılış ve Yoklama, Toplantı Başkanlığının Oluşturulması, Yönetim Kurulunun Seçimi ve Görev Süresinin Tespiti, Dilek ve Temenniler, Kapanış gündem maddelerini görüşebilecekleri genel kurul için izin verilmesini talep etmiştir.
Davalıya tebligat çıkarılmayarak tensip üzerinden karar verilmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE:
Dava, genel kurulun toplantıya çağrılması talebine ilişkindir.
Genel kurul toplantısının hazırlanması ve toplantıda alınan genel kurul kararlarının yürütülmesi, müdürlerin devredilemez ve vazgeçilemez görevleri arasındadır. Elbette genel kurul toplantısının hazırlanması, genel kurulu toplantıya çağırmayı da içerir. Nitekim TTK madde 617/1 hükmünde, genel kurulun müdürler tarafından toplantıya çağrılacağı açıkça belirtilmiştir.
Ortakların genel kurul toplantı ve gündeminden vaktinde haberdar olması ve bu doğrultuda çıkarlarını daha iyi koruyabilmesi, yani toplantı yeri, zamanı ve gündemi ile ilgili olarak herhangi bir sürprizle karşılaşmaması için genel kurulu toplantıya çağrı şekle bağlanmıştır.
TTK.nın 410/2. Maddesi gereğince; "Yönetim kurulunun, devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkân bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında, mahkemenin izniyle, tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir. Mahkemenin kararı kesindir."
TTK.nın 411. Maddesine göre; "Sermayenin en az onda birini, halka açık şirketlerde yirmide birini oluşturan pay sahipleri, yönetim kurulundan, yazılı olarak gerektirici sebepleri ve gündemi belirterek, genel kurulu toplantıya çağırmasını veya genel kurul zaten toplanacak ise, karara bağlanmasını istedikleri konuları gündeme koymasını isteyebilirler. Esas sözleşmeyle, çağrı hakkı daha az sayıda paya sahip pay sahiplerine tanınabilir.Gündeme madde konulması istemi, çağrı ilanının Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanmasına ilişkin ilan ücretinin yatırılması tarihinden önce yönetim kuruluna ulaşmış olmalıdır.Çağrı ve gündeme madde konulması istemi noter aracılığıyla yapılır.Yönetim kurulu çağrıyı kabul ettiği takdirde, genel kurul en geç kırkbeş gün içinde yapılacak şekilde toplantıya çağrılır; aksi hâlde çağrı istem sahiplerince yapılır."
TTK.nın 412. Maddesine göre; Pay sahiplerinin çağrı veya gündeme madde konulmasına ilişkin istemleri yönetim kurulu tarafından reddedildiği veya isteme yedi iş günü içinde olumlu cevap verilmediği takdirde, aynı pay sahiplerinin başvurusu üzerine, genel kurulun toplantıya çağrılmasına şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesi karar verebilir. Mahkeme toplantıya gerek görürse, gündemi düzenlemek ve Kanun hükümleri uyarınca çağrıyı yapmak üzere bir kayyım atar. Kararında, kayyımın, görevlerini ve toplantı için gerekli belgeleri hazırlamaya ilişkin yetkilerini gösterir. Zorunluluk olmadıkça mahkeme dosya üzerinde inceleme yaparak karar verir. Karar kesindir.
Somut uyuşmazlıkta dosya arasına getirtilen ticaret sicil kayıtları incelendiğinde davalı şirketin yönetim kurulu üyelerinin davacı ... ile ... olduğu ve davalı şirketin yönetim kurulu üyelerinden ...'in ... tarihinde vefat ettiği, şirketin işleyişinin aksamaması için yönetim kurulunu seçme ve şirkete temsilci atanması zarureti doğduğu anlaşıldığından davacı ...'e, davalı ... Madencilik Petrol Ürünleri İnşaat Taahhüt Nakliyat Otomotiv Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin Genel Kurulunu olağanüstü toplantıya çağırmak üzere (TTK 413. Maddesi kapsamında belirlediği; Açılış ve Yoklama, Toplantı Başkanlığının Oluşturulması, Yönetim Kurulunun Seçimi ve Görev Süresinin Tespiti, Dilek ve Temenniler, Kapanış gündemi ile) TTK 410/2 maddesi gereğince izin verilmesine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenler ile;
Davanın KABULÜ ile,
1-Davacı ...'e (T.C. No:...) davalı ... Madencilik Petrol Ürünleri İnşaat Taahhüt Nakliyat Otomotiv Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin genel kurulunu olağanüstü toplantıya çağırmak üzere (TTK 413. Maddesi kapsamında belirlediği; Açılış ve Yoklama, Toplantı Başkanlığının Oluşturulması, Yönetim Kurulunun Seçimi ve Görev Süresinin Tespiti, Dilek ve Temenniler, Kapanış gündemi ile) TTK 410/2 maddesi gereğince izin verilmesine,
2-Davanın niteliği gereği yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
3-Harç peşin olarak alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
4-Davacı tarafından yatırılan gider avansından artan kısmın davacıya iadesine,
5-Gerekçeli kararın bir suretinin bilgi mahiyetinde Kayseri Ticaret Sicil Müdürlüğü'ne gönderilmesine,
Dair, tarafların yokluğunda dosya üzerinden yapılan inceleme sonunda TTK'nın 410/2-son cümlesi uyarınca KESİN olarak oy birliği ile karar verildi. ...
Başkan ...
¸E-imzalıdır
Üye ...
¸E-imzalıdır
Üye ...
¸E-imzalıdır
Katip ...
¸E-imzalıdır




Full & Egal Universal Law Academy