Kayseri 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/1223 Esas 2023/339 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: Kayseri 2. Asliye Ticaret Mahkemesi
Esas No: 2022/1223
Karar No: 2023/339
Karar Tarihi: 24.04.2023

T.C. KAYSERİ 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
KAYSERİ TÜRK MİLLETİ ADINA
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO:
KARAR NO:
HAKİM:
KATİP:
DAVACI :
VEKİLİ:
DAVALI : .
VEKİLİ:
DAVA: Menfi Tespit (Kooperatif Aidat Borcundan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ:
KARAR TARİHİ:
KARAR YAZIM TARİHİ:
Mahkememizde görülmekte olan Menfi Tespit (Kooperatif Aidat Borcundan Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkilinin davalı kooperatifin üyesi olduğu, üye olaması nedeniyle üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmiş ... yılında da adına tahsis edilen dairesinin tapusunu da aldığını, bu tarihten önceki borçlarınında tamamını ödediğini, borcu bulunanlara daireleri teslim edilmediğini, davalı kooperatifin tapu devrinden sonra müvekkilinden aidat istemediğini ve ilişkisini kestiğini, davalı Kooperatif'in .. yılı ortalarında bütün üyeleri kapsayacak şekilde yeniden hesaplama yaptığını ve daha önceki etaplarda tapusunu vermek suretiyle aidatta almayarak ilişkisini kestiği müvekkilinin ve pek çok başka üyesine yeniden ve haksız borç çıkardığını, müvekkilinin tapusunu aldığı tarih itibariyle borcu bulunmadığını, yasa koyucu bu ve benzeri mağduriyetler gidermek ama ... gün ve 7410 sayılı yasa ile 1163 sayılı Kooperatifler yasasına eklediği geçici 11. Madde ile; inşaatların etaplar halinde yapılmış olması; kooperatifin faal olması; yapımı tamamlanan etapta bağımsız bölüm malikine o tarih itibariyle çıkarılan bedelin ödenmiş olması, kooperatifçe üyeye tapusunun devredilmiş olması, şartlarını taşıyan üyeler için her ne ad altında olursa olsun "genel yönetim giderleri" hariç olmak üzere yeni borç çıkarılamayacağını hükme bağlandığını, açıklanan nedenlerle tapu devrinden sonra 7410 sayılı yasa ile değişik 1163 sayılı yasaya eklenen Geçici 11. Madde uyarınca davalı kooperatifçe genel yönetim giderleri hariç fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla şimdilik 1.000 TL borçlu olmadıklarının tespiti ile fazla çıkarılan kısmın iptaline, dava masraf ve giderleri ile vekalet ücretinin karşı taraf yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP: Davalı vekilinin cevap dilekçesinde özetle; davacının dava dilekçesinde belirttiği hususlar gerçeği yansıtmadığından haksız ve yersiz açılan davanın reddi gerektiğini, Müvekkili olan kooperatif tarafından tüm üyelere tapusu verildiğini, kooperatifin devam ediyor olması nedeniyle üyelikten kaynaklanan tüm yükümlülüklerin devam ettiğini, müvekkili tarafından hiçbir üyeye tapusu verilirken kesin maliyet ve genel yönetim giderleri adı altında hiçbir borcunun bulunmadığına dair yazılı veya sözlü taahhüt verilmediğini, şayet üyeler böyle bir ibranın olduğundan söz ediyorlarsa verilen borcu yoktur evrakının tapu devri nedeniyle önceki döneme ilişkin aidat ve genel yönetim giderlerinin bulunmadığına dair bir ibraname olduğunu, Müvekkili tarafından tüm dairelerin kesin maliyet bedellerinin henüz belirlenmiş olduğundan tapusunu alan üyelerin kesin maliyet bedelleri nedeniyle daha önceden ibra edilmiş olmasının fiilen imkanı bulunmadığını, Müvekkilinin durumu Kooperatifler Kanununa eklenen geçici 11. madde hükmünün kapsamında olmadığını, Müvekkilinin tasfiye aşamasına yeni geçecek olan genç bir kooperatif olduğunu, tüm üyelerini kısa zamanda ev sahibi yaptığını, inşaatların henüz tamamlandığı için kesin maliyet çalışmasının ... yılında yapılabilmiş ve imalattan dolayı müteahhit firma ve bankalara olan borçları ... yılında yapılandırıldığını, tüm kayıt ve belgeler incelenip imalatların yerinde keşfi yapıldıktan sonra sayın mahkeme tarafından beyanlarının doğruluğunun daha da netleşeceğini, davacı tarafın ... yılından bu yana dairesini teslim aldığını beyan ettiğini, dairesini yeni teslim alan üyelere göre yıllardır daireyi kullanmakta olduğunu, Genel yönetim giderlerinden başkaca borcunun bulunmadığına dair iddiasının bu yönüyle de hukuki bir gerekçesi bulunmadığını, Müvekkilinin etaplar halinde imalatı bitirip her etap için bir kesin maliyet belirleme durumu söz konusu olmadığını, tüm üyelere yıllık yapılan olağan genel kurul ve lüzumu halinde yapılan olağanüstü genel kurul toplantıları usulüne uygun tebliğ edildiğini, katılmayanlara genel kurullarda alınan kararlar usulüne uygun olarak bildirildiğini, Kooperatifle ilgili tüm gelişmelerden haberdar olan davacının menfi tespit talebinde bulunmasının iyi niyetli olmadığını, açıklanan nedenlerle davanın reddine, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davacı taraf üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
YARGILAMA VE GEREKÇE:
Dava, davalı kooperatif tarafından alınan genel kurul kararı uyarınca doğan borç nedeniyle davacı kooperatif üyesinin davalı yapı kooperatifine borçlu olmadığının tespiti istemine ilişkindir.
Yargılama devam ederken celse arasında davacı vekilinin UYAP üzerinden sunduğu ... havale tarihli dilekçesi ile, davadan feragat beyan ettiklerini ve vekaletnamesinin incelenmesinde feragat yetkisinin bulunduğu görülmüştür.
Davalı vekilinin ... tarihli dilekçesi ile, davacı tarafça iş bu davadan feragat edilmiş olduğundan, feragat konusunda muvafakatlerinin olduğunu, davacıdan vekalet ücreti ve yargılama gideri taleplerinin bulunduğunu bildirmiştir.
HMK'nun 307. maddesine göre feragat davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir. Feragat davayı sonuçlandıran taraf işlemlerindendir. Feragat halinde feragat nedeniyle davanın reddine ilişkin hüküm kurmalıdır. Davacı vekilinin ... havale tarihli feragat dilekçesi nazara alınarak feragat nedeni ile davanın reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenler ile;
1-Davanın FERAGAT NEDENİYLE REDDİNE,
2-Davadan feragat etme tarihi dikkate alınarak Harçlar Kanunun 22. Maddesi uyarınca alınması gereken 179,90 TL maktu karar ve ilam harcının 1/3'üne isabet eden 59,97 TL'nin dava açılırken davacı tarafından yatırılan 80,70 TL peşin harçtan mahsubu ile bakiye 20,73 TL'nin karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
3-Davacı tarafça yapılan yargılama harç ve giderlerinin davacının üzerinde bırakılmasına,
4-Davalı tarafça yapılmış bir yargılama gideri bulunmadığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
5-Artan gider avansından kullanılmayan kısmının karar kesinleştiğinde ve istek halinde taraflara iadesine,
6-Davalı taraf kendisini bir vekil ile temsil ettiren davalı lehine A.A.Ü.T. 6/1 Maddesi uyarınca 500,00 TL vekalet ücreti takdirine, takdir edilen vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
Dair, Tarafların yokluğunda tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içerisinde Kayseri Bölge Adliye Mahkemesine İstinaf yolu açık olmak üzere dosya üzerinden karar verildi.
Katip ...
e-imza


Hakim ...
e-imza




Full & Egal Universal Law Academy