Kayseri 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/1110 Esas 2023/380 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: Kayseri 2. Asliye Ticaret Mahkemesi
Esas No: 2022/1110
Karar No: 2023/380
Karar Tarihi: 02.05.2023

T.C. KAYSERİ 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
KAYSERİ TÜRK MİLLETİ ADINA
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO:
KARAR NO:
BAŞKAN:
ÜYE:
ÜYE:
KATİP:
DAVACI :
VEKİLİ:
DAVALI :
DAVA: Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ:
KARAR TARİHİ:
KARAR YAZIM TARİHİ:
KARAR SONUCU: KABUL
Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin resen terkin edilen ve ihyası talep edilen ... vergi numaralı ... İnşaat Taah. Nak. Tar. Ürm. Tic. San. Ltd. Şti'nin yönetim kurulu başkanı ve pay sahibi olduğunu, davaya konu olan limited şirketinin davalı tarafından .... tarihinde ticaret sicilden resen terkin edildiğini, müvekkilinin paydaş olarak bulunduğu şirket adına kayıtlı ... plaka sayılı araçlar ile .... Parsel sayılı taşınmazları bulunduğunu ve söz konusu araçların, tapuların satış ve devir işlemlerini yapmak üzere şirketin tüzel kişiliğinin TTK'nın 224 ve 445. Maddeleri anlamında ihyası gerektiğini bildirerek ... İnşaat Taah. Nak. Tar. Ürm. Tic. San. Ltd. Şti'nin ihyasına karar verilmesini talep etmiştir.
CEVAP: Davalı ... Sicil Müdürlüğü davaya karşı cevap dilekçesi vermemiştir.
DELİLLER:
... Plastik Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi'nin ticaret sicilinden terkin edilip edilmediğinin ve terkin edilmiş ise terkin tarihinin mahkememize bildirilmesi, ticaret sicil kaydının çıkartılarak mahkememize gönderilmesi için ...ne müzekkere yazılmış olup .... tarihli müzekkere cevabı dosyamız arasına alınmıştır.
Melikgazi Tapu Müdürlüğü'ne müzekkere yazılarak .... parsel nolu taşınmazın takyidatlı tapu kaydı ve tüm tedavülleri dosyamız arasına alınmıştır.
Türkiye Noterler Birliği'ne müzekkere yazılarak ... plaka sayılı araca ait trafik kaydı dosyamız arasına alınmıştır.
... Vergi Dairesi'ne müzekkere yazılarak ihyası talep edilen şirketin vergi mükellefiyeti olup olmadığı, kaydının devam edip etmediği sorulmuş olup, ... tarihli müzekkere cevabı dosyamız arasına alınmıştır.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava, Ticaret Sicilinden TTK'nın Geçici 7. Maddesi kapsamında resen terkin edilen ... Plastik Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi'nin ihyası talebine ilişkindir.
İhyası istenen şirketin en son tarihli ticaret sicil kaydı celbedilerek yapılan tetkikinde; ... Plastik Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi'nin....Ticaret Sicil Memurluğu'nun ... sicil numarasında kayıtlı bir şirket iken ..tarihinde TTK'nın Geçici 7. Maddesine istinaden ticaret sicili kaydının resen silindiği anlaşılmıştır.
Tüm dosya kapsamı yapılan genel açıklamalar çerçevesinde değerlendirildiğinde; ... Plastik Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi'ne ait .... parsel sayılı bulunduğu, ayrıca .... plaka sayılı aracın da ihyası istenen şirkete ait olduğu ve vergi mükellefiyetinin de devam ettiği anlaşılmıştır. Dolayısıyla ticaret sicilinden resen terkin edilen ... Plastik Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi'nin davacının talebi üzerine ihyasına karar verilmesinin mümkün olduğu anlaşılmıştır. ... Plastik Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi unvanlı ve terkin durumdaki şirket adına kayıtlı taşınmaz ve araç mevcut olup, şirket ihyası için yasaca aranan haklı ve yeterli sebeplerin bulunduğu saptanmıştır. Bu doğrultuda davacı, terkin durumundaki ... Plastik Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi'nin ihyasını istemekte haklıdır. Bu nedenle açılan davanın kabulü ile terkin durumdaki ... Plastik Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi'nin ... plaka sayılı araç ile ... parsel sayılı taşınmaz ve şirketin vergi mükellefiyet kaydının terkini ile ilgili işlemler ile sınırlı olmak üzere ihyasının gerektiği değerlendirilmiştir.
... Plastik Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi'nin ... plaka sayılı araç ile ... parsel sayılı taşınmaz ve şirketin vergi mükellefiyet kaydının terkini ile ilgili işlemler ile sınırlı olmak üzere şirketin ortağı ve yetkilisi olan davacı ...'ın bu şirkete tasfiye memuru olarak atanmasına ve tasfiye memuruna ücret takdirine yer olmadığına dair karar vermek gerekmiş ve Yargıtay 11. Hukuk Dairesi'nin 25/01/2007 tarih 2005/13309 Esas ve 2007/837 Karar sayılı emsal içtihatı da dikkate alındığında Ticaret Sicil Müdürlüğü'nün iş bu davada yasal hasım olması nedeniyle yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına dair karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurmak gerekmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenler ile;
1-DAVANIN KABULÜ ile; ...Ticaret Sicil Müdürlüğü'nün .... sicil numarasında kayıtlı ... PLASTİK SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ'nin ... plaka sayılı araç ile .... parsel sayılı taşınmaz ve şirketin vergi mükellefiyet kaydının terkini ile ilgili işlemler ile sınırlı olmak üzere 6102 sayılı TTK'nın 547/1. Maddesi gereğince İHYASI ile yeniden Kayseri Ticaret Siciline tesciline,
2-6102 sayılı TTK'nın 547/2 hükmü gereğince ... plaka sayılı araç ile .... parsel sayılı taşınmaz ve şirketin vergi mükellefiyet kaydının terkini ile ilgili işlemler ile sınırlı olmak üzere ... T.C. Kimlik numaralı ...'ın tasfiye memuru olarak atanmasına, karar kesinleştiğinde Kayseri Ticaret Sicilinde tesciline,
3-Tasfiye memuruna ücret takdirine yer olmadığına,
4-Karar kesinleştiğinde tasfiye memurunun göreve başlamasına,
5-Alınması gereken 179,90-TL maktu karar ve ilam harcından dava açılırken davacı tarafından yatırılan 80,70-TL peşin harcın mahsubu ile bakiye 99,20-TL karar ve ilam harcının davacıdan alınarak Hazineye gelir kaydına,
6-Davacı tarafından yapılan yargılama harç ve giderlerinin; davalı ... Sicil Müdürlüğü'nün yasal hasım olması ve davanın açılmasına sebebiyet vermemiş olması nedeniyle davacılar üzerinde bırakılmasına ve davacı lehine vekalet ücreti takdirine yer olmadığına,
7-HMK'nun 333/1. maddesi gereğince varsa artan gider avansından kullanılmayan kısmın karar kesinleştikten sonra yatıran ilgili tarafa iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı davalının yokluğunda gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi istinaf kanun yolu açık olmak üzere oybirliği ile verilen karar açıkça okunup anlatıldı.
Başkan ...
¸E-imzalıdır
Üye ...
¸E-imzalıdır
Üye ...
¸E-imzalıdır
Katip ...
¸E-imzalıdır




Full & Egal Universal Law Academy