Kayseri 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/190 Esas 2023/262 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: Kayseri 1. Asliye Ticaret Mahkemesi
Esas No: 2023/190
Karar No: 2023/262
Karar Tarihi: 17.04.2023

T.C. KAYSERİ 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİEsas-Karar No: ... Esas - ...
T.C.
KAYSERİ
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO: ...
KARAR NO: ...
BAŞKAN: ...
ÜYE: ...
ÜYE: ...
KATİP: ...
DAVACI : ...
VEKİLİ: Av. ...
DAVALI : ...
VEKİLİ: Av. ...
DAVA: Ticari Şirket (Şirkete Özel Denetçi Tayin Edilmesi)
DAVA TARİHİ: ...
KARAR TARİHİ: ...
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 07/05/2023
Mahkememizde görülmekte olan ticari şirket (şirkete özel denetçi tayin edilmesi) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; ... tarihinde ... Petrol ve Petrol Ürünleri Ticaret Sanayi Anonim Şirketi'nin 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 yılları olağan genel kurul toplantısında yönetim kurulu üyelerinden davacı ...ve ... tarafından sunulan ve genel kurulda görüşülen "Gündem Madde 8" başlıklı önergenin reddedilmesi nedeniyle dava dilekçesinde belirttikleri konularda inceleme yaparak rapor düzenlemek üzere özel denetçi atanmasına karar verilmesini, yargılama giderlerinin ve avukatlık ücretinin karşı tarafa yükletilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP : Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; anonim şirketlerde kural olarak pay sahiplerinin yönetime katılma yetkisi bulunmadığını, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun belirli hususların denetlenmesi ve tespiti amacıyla özel denetim imkânı tanıdığını, özel denetimin, belirli olayların aydınlatılması ve bilgisel anlaşmazlıkların çözümü amacına yönelik olarak özel denetçiler tarafından yapılan denetim faaliyeti olduğunu, TTK'nda düzenlenen özel denetimin teknik anlamıyla bir denetim faaliyeti olmaktan çok, ortakların bilgi alma hakkına hizmet eden bir kurum olduğunu, davacı tarafın ... Şehirlerarası Otobüs İşletmeciliği Seyahat Acentalığı Turizm Ticaret Sanayi A.Ş.'nde bulunan 4.137.500 adet hissesinin yasaya aykırı devrine ilişkin özel denetçi atanması talebinin; davacı tarafça hem genel kurulda hemde genel kurul öncesi ihtarnamesine karşı ...tarafından gönderilen ihtarname ile söz konusu talebi hakkında yeterli ve gerekçeli açıklamalar ...tarafından yapıldığını belirterek açılan davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE: Dava, ticari şirkete özel denetçi tayin edilmesi istemine ilişkindir.
Davacının davalı şirketin ortağı olduğu tarafların kabulündedir. Taraflar arasında uyuşmazlık; davalı şirkete özel denetçi tayininin koşullarının bulunmadığı noktasında toplanmaktadır.
Davalı vekili, davalı şirketin diğer bir hissedarı tarafından Kayseri ... Asliye Ticaret Mahkemesi'nin ... Esas sayılı dava dosyası üzerinden şirkete özel denetçi tayini için dava açıldığını, eldeki davanın Kayseri ... Asliye Ticaret Mahkemesi'nin ... Esas sayılı dava dosyası ile birleştirilmesini talep ettiğini beyan etmiştir.
Davacı vekili, birleştirme konusunda taktiri mahkemeye bıraktıklarını ve bir diyecekleri olmadığını beyan etmiştir.
Kayseri ... Asliye Ticaret Mahkemesi'nin ... Esas sayılı dava dosyasının Uyap kayıtları incelenmesinde; davacı ... tarafından davalı ... Petrol ve Petrol Ürünleri Ticaret Sanayi A.Ş. aleyhine açılan ticari şirkete özel denetçi tayin edilmesi talepli dava olduğu duruşmasının ... tarihine bırakıldığı ve halen derdest olduğu görülmüştür.
Mahkememizce yapılan değerlendirmelerde eldeki dava ile Kayseri ... Asliye Ticaret Mahkemesi'nin ... Esas sayılı dava dosyası üzerinden görülen davada da şirkete özel denetçi tayin edilmesi isteminin bulunduğu, Kayseri ... Asliye Ticaret Mahkemesi'nin ... Esas sayılı davasının işbu davadan daha önce açıldığı ve ileri sürülen iddiaların aynı nitelikte de olması nedeniyle delilerin birlikte toplanıp davaların birlikte görülüp sonuçlandırılmasında yargılamanın çabukluğu ve ucuzluğu ilkeleri uyarınca yarar bulunduğu, bu şekilde olası çelişkili kararların da önüne geçileceği ve aynı sigorta poliçe limitlerinin her iki davadaki maddi tazminat istemlerinde dikkate alınmasının gerektiği, aralarında şahsi, fiili ve hukuki bağlantı bulunması nedeniyle davaların birleştirilerek görülmesinde pek çok yarar bulunduğu anlaşılmıştır.
İzah edilen tüm nedenlerle HMK'nun 166. maddesi gereğince mahkememiz dava dosyasının daha önce açılan Kayseri ... Asliye Ticaret Mahkemesi'nin ... Esas sayılı dava dosyası üzerinde birleştirilmesine, mahkememiz esasının bu şekilde kapatılmasına, yargılamaya Kayseri ... Asliye Ticaret Mahkemesi'nin ... Esas sayılı dava dosyası üzerinden devam edilmesine karar vermek gerekmiştir.
H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-HMK'nın166. maddesi uyarınca aralarında şahsi ve fiili bağlantı bulunması nedeniyle işbu davanın Kayseri ... Asliye Ticaret Mahkemesi'nin ... Esas sayılı dava dosyası ile BİRLEŞTİRİLMESİNE,
2-İşbu dava dosyası esasının birleştirme nedeniyle kapatılmasına,
3-Yargılamaya Kayseri ... Asliye Ticaret Mahkemesi'nin ... Esas sayılı dava dosyası üzerinden devamına,
4-Yargılama harçları, vekalet ücreti ve yargılama giderlerinin birleştirilen dosya üzerinden dikkate alınmasına,
Dair, davacı vekili ve davalı vekilinin yüzlerine karşı oy birliğiyle verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. ...
Başkan ...
E-imzalıdır
Üye ...
E-imzalıdır
Üye ...
E-imzalıdır
Katip ...
E-imzalıdır




Full & Egal Universal Law Academy