Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 5, 54, 65)

 

Toplantı No : 2018/012

Gündem No : 12

Karar Tarihi : 27.02.2018

Karar No : 2018/UH.II-484

 

 

BAŞVURU SAHİBİ: Ankara Akademi Sağlık Hizm. Tıb. Msm. İth. İhr. Ltd. Şti.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE: Trakya Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

 

2017/581139 İhale Kayıt Numaralı “Radyoterapi Hizmeti Alımı” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

 

Trakya Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü tarafından 28.12.2017 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Radyoterapi Hizmeti Alımı” ihalesine ilişkin olarak Ankara Akademi Sağlık Hizm. Tıb. Msm. İth. İhr. Ltd. Şti.nin 25.01.2018 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 31.01.2018 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 07.02.2018 tarih ve 10449 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 07.02.2018 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2018/230 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR: Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihale komisyonu kararı üzerine bütün tekliflerin reddedilmesi sebebiyle ihalenin iptal edildiği hususunun EKAP üzerinden kendilerine tebliğ edildiği, idare tarafından 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 5’inci maddesi dayanak gösterilerek kaynakların etkin kullanılmadığı ve kurum zararı oluşturacağı yönünde yorum yapılarak iptale karar verildiğinin ifade edildiği, oysaki yaklaşık maliyetin altında teklif verilmesi nedeniyle kamu zararından söz edilmesinin mümkün olamayacağı, idarenin ihalenin iptaline ilişkin takdir hakkını kamu yararı çerçevesinde kullanmadığı, ihaleye iki isteklinin katıldığı, rekabetin sağlandığı, yaklaşık maliyetin güncel, doğru ve piyasa rayicini yansıtır nitelikte olduğu, kamu zararının oluşmasının yaklaşık maliyetin ancak yanlış hesaplanması sonucunda ortaya çıkabileceği, öncelikle değerlendirilmesi gereken hususun kamuya verilecek hizmetin niteliği ve niceliği olduğu, idarenin verdiği cevapta yer alan kamu zararına sebep mali analizin doğru olmadığı, SUT fiyatlarına %10 eklenmesi gerektiği, bu şekilde faturalandırıldığından idarenin zarar etmeyeceği, ihalenin iptal edilip yeniden ihale edilmesi durumunda daha yüksek fiyatların verilme ihtimalinin göz ardı edilmemesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

Trakya Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği tarafından 28.12.2017 tarihinde açık ihale usulü birim fiyat teklif almak suretiyle gerçekleştirilen “Radyoterapi Hizmeti Alımı” ihalesine ilişkin İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu hizmetin;

 

a) Adı: RADYOTERAPİ HİZMETİ ALIMI

 

b) Miktarı ve türü:

 

Radyoterapi Hizmet Alımı 18.000.000 puan

 

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

 

c) Yapılacağı yer: Trakya Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Bütün tekliflerin reddedilmesi ve ihalenin iptal edilmesi” başlıklı 34’üncü maddesinde “34.1. İhale komisyonu kararı üzerine İdare, verilmiş olan bütün teklifleri reddederek ihaleyi iptal etmekte serbesttir. İdare bütün tekliflerin reddedilmesi nedeniyle herhangi bir yükümlülük altına girmez.

 

34.2. İhalenin iptal edilmesi halinde bu durum, bütün isteklilere gerekçesiyle birlikte derhal bildirilir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Başvuru konusu ihalede 6 adet ihale dokümanı edinildiği, ihaleye 2 istekli tarafından teklif sunulduğu, Denizli Onkomer Özel Onk. Mer. Sağ. Hiz. San. Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı, gerekçe olarak 18.01.2018 tarihli ihale komisyonu kararında “… yapılan incelemede Denizli Onkomer Özel Onkoloji Merkezi Sağlık Hizm. San. Tic. Ltd. Şti.nin iş deneyim belgesinin EKAP üzerinden düzenlenmesi veya kayıt edilerek yeniden düzenlenmesi gerektiği halde https://ekap.kik.gov.tr/EKAP/IdareBelgeSOrgulama.aspx adresinden yapılan iş deneyim belgesi sorgulama ekranından yeniden düzenleme işleminin tamamlanmadığı ve güncel iş deneyim belgesinin …sunulmadığı anlaşılmış, ayrıca imzalı ve mühürlü bir şekilde sunulması gereken belgenin ‘mühürlü’ olmadığı tespit edilmiş ve bu gerekçelerden dolayı iş deneyim belgesinin mevzuatına uygun olarak düzenlenip sunulmadığı anlaşılmış olup, ilgili firmanın ihalede değerlendirme dışı bırakılmasına” ifadelerine yer verildiği, ihale komisyonu kararında ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci firmaların belirlenmediği, aynı ihale kararda “…4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun - Temel ilkeler başlıklı …  maddesi gereği ihalede kaynakların etkin kullanımının gerçekleşmediği, kamuoyu deneyimi çerçevesinde kamu zararının oluşacağı gerekçesiyle ihalenin iptaline…” denilerek ihalenin iptaline karar verildiği, anılan komisyon kararının ihale yetkilisince aynı tarihte onaylandığı görülmüştür.

 

Başvuru sahibi tarafından ihalenin iptaline yönelik yapılan şikayet başvurusuna idarece verilen cevapta ihalede başvuru sahibi istekli tarafından sunulmuş olan ve tek geçerli teklif konumundaki teklifin mali yönden analizi neticesinde kaynakların etkin kullanılması ilkesinin sağlanamayacağı ve kamu zararının oluşacağı neticesine varılarak ihalenin iptal edildiği belirtilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel ilkeler” başlıklı 5’inci maddesinde “İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur…” hükmü,

 

Anılan Kanun’un “Bütün tekliflerin reddedilmesi ve ihalenin iptali” başlıklı 39’uncu maddesinde “İhale komisyonu kararı üzerine idare, verilmiş olan bütün teklifleri reddederek ihaleyi iptal etmekte serbesttir. İhalenin iptal edilmesi halinde bu durum bütün isteklilere derhal bildirilir. İdare bütün tekliflerin reddedilmesi nedeniyle herhangi bir yükümlülük altına girmez. Ancak, idare isteklilerin talepte bulunması halinde, ihalenin iptal edilme gerekçelerini talep eden isteklilere bildirir.” hükmü yer almakta olup, söz konusu maddenin gerekçesinde “Tekliflerin yaklaşık maliyete kıyasla çok yüksek olması veya yaklaşık maliyete göre çok yüksek olmamakla birlikte mevcut ödeneğin verilen teklifleri karşılayamaması, Kanunun temel ilkelerine uygun olmayan durumların tespiti gibi nedenlerle, ihale yetkilisinin onayından önceki herhangi bir aşamada ihale komisyonunun kararı üzerine idareye uluslararası mevzuata paralel bir şekilde ihaleyi iptal etme yetkisi verilerek, buna ilişkin hükümler düzenlenmiştir.” ifadelerine yer verilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 39’uncu maddesi idareye, tekliflerin yaklaşık maliyete kıyasla çok yüksek olması, ödenek yetersizliği ya da Kanun’un temel ilkelerine uygun olmayan durumların tespiti gibi durumlarda, ihalede verilmiş tüm teklifleri reddederek ihaleyi iptal etme hususunda takdir yetkisi tanımaktadır.

 

İhalenin iptali konusunda idarelerin takdir yetkisi bulunmakta ise de, bu yetkinin mutlak ve sınırsız olmadığı, kamu yararı ve hizmet gerekleri ile sınırlı olduğu anlaşılmaktadır.

 

İnceleme konusu ihalede, altı adet ihale dokümanı edinildiği, ihaleye iki isteklinin teklif sunduğu, bir isteklinin teklifinin iş deneyim belgesinin uygun sunulmaması gerekçesi ile değerlendirme dışı bırakılarak başvuru sahibine ait teklifin idare tarafından tek geçerli teklif olarak kabul edildiği anlaşılmıştır.

 

Somut ihale açısından, başvuru sahibinin teklifinin ihalede yaklaşık maliyet tutarının altında olmakla birlikte, yaklaşık maliyete oldukça yakın (%95,30’u oranında) olduğu, Kamu İhale Kanunu’nun 5’inci maddesinde yer alan temel ilkelerden “ihtiyacın uygun şartlarla…karşılanması” ve “kaynakların verimli kullanılması” ilkelerinin idareler tarafından gözetilmesi gerektiği ve ihale komisyonu ve idare kararının da temel ilkelerin gerçekleştirilmesi açısından değerlendirme neticesinde alındığı, inceleme konusu ihalede yaklaşık maliyetin idarece piyasa araştırması ve geçmiş ihalede gerçekleşen fiyatlar dikkate alınarak mevzuata uygun olarak hesaplandığı, başvuru sahibi istekli tarafından sunulan teklifin, idarenin mali işleyişi açısından değerlendirilerek ekonomik açıdan avantajlı bir teklif olarak görülmeyerek reddedilmesi ve bu doğrultuda kaynakların verimli kullanılması ve ihtiyacın uygun şartlarla karşılanması gerektiği hususlarının da idarece iptal gerekçeleri açısından dikkate alınmasının Kanun koyucu tarafından idarelere tanınan bütün tekliflerin reddedilerek ihalenin iptal edilmesi serbestisi içerisinde olduğu anlaşıldığından, idarece başvuruya konu ihalenin belirtilen gerekçelerle iptal edilmesinde kamu ihale mevzuatına aykırılık bulunmadığı neticesine varılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 

Oybirliği ile karar verildi.(¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy