Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 38, 54, 65) (Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği m. 59) (Kamu İhale Genel Tebliği m. 78, 79)
Toplantı No: 2016/008
Gündem No: 23
Karar Tarihi: 28.01.2016
Karar No: 2016/UH.III-278
Şikayetçi: Es Temizlik Taah. Turizm Gıda Taşıma İnş. Tic. Ve San. Ltd. Şti.
İhaleyi Yapan Daire: Muğla İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü
Başvuru Tarih ve Sayısı: 06.01.2016 / 613
Başvuruya Konu İhale: 2015/160780 İhale Kayıt Numaralı "İl Nüfus Ve Vatandaşlık Müdürlüğü 36 Ay Süreli 6 Kişilik Malzemeli Hizmet Alımı İşi" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:
Karar:
TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:
Başkan: Mahmut GÜRSES
Üyeler: Ali Kemal AKKOÇ, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hamdi GÜLEÇ, Dr. Mehmet AKSOY
BAŞVURU SAHİBİ: Es Temizlik Taah. Turizm Gıda Taşıma İnş. Tic. ve San. Ltd. Şti.,
Yıldırım Beyazıt Mah. İkbal Sokak Gonca Sitesi D Blok Altı KÜTAHYA
İHALEYİ YAPAN İDARE: Muğla İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü,
Cumhuriyet Meydanı Cad. No: 3 48000 MUĞLA
BAŞVURUYA KONU İHALE: 2015/160780 İhale Kayıt Numaralı “İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü 36 Ay Süreli 6 Kişilik Malzemeli Hizmet Alımı İşi” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME: Muğla İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü tarafından 17.12.2015 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü 36 Ay Süreli 6 Kişilik Malzemeli Hizmet Alımı İşi” ihalesine ilişkin olarak Es Temizlik Taah. Turizm Gıda Taşıma İnş. Tic. ve San. Ltd. Şti. nin 31.12.2015 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 31.12.2015 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 06.01.2016 tarih ve 613 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 06.01.2016 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2016/47 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR: Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, Kamu İhale Genel Tebliği’ne göre personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde kar hariç yaklaşık maliyetin sınır değer olarak belirlenmesi gerektiği, şikayete konu hizmet alımı işinde idare tarafından hesaplanan karsız yaklaşık maliyet içerisine yalnızca yol ve yemek gideri ile %4 oranında sözleşme gideri ve genel giderlerinin dahil edilip, temizlik malzemelerinin dahil edilmediği, KİK işçilik modülüne göre hesaplanan asgari işçilik maliyetinin sınır değer olarak kabul edildiği, bunun neticesinde hiçbir istekliden aşırı düşük teklif açıklaması istenilmediği, sınır değerin tekrar hesaplanarak teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden aşırı düşük teklif açıklaması istenilmesi gerektiği iddiasına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
Şikayete konu ihalenin işe başlama tarihi 01.01.2016, işi bitirme tarihi 31.12.2018 tarihi olmak üzere 36 ay süre ile brüt asgari ücret üzerinden 6 kişinin çalıştırılacağı malzemeli hizmet alımı işi olduğu anlaşılmıştır.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.
İhale komisyonu;
a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,
b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,
gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.
Kurum, ihale konusu işin türü, niteliği ve yaklaşık maliyeti ile ihale edilme usulüne göre aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değerler ve sorgulama kriterleri belirlemeye, ihalenin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılabilmesine, ayrıca yaklaşık maliyeti 8 inci maddede öngörülen eşik değerlerin yarısına kadar olan hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde sınır değerin altında olan tekliflerin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin reddedilmesine ilişkin düzenlemeler yapmaya yetkilidir. İhale komisyonu bu maddenin uygulanmasında Kurum tarafından yapılan düzenlemeleri esas alır.” hükmü,
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Sınır değer ve aşırı düşük teklifler” başlıklı 59’uncu maddesinde “(1) İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değeri hesaplar.
(2) Aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemlerine ilişkin olarak, ihale ilanı ve dokümanında belirtilmek kaydıyla, üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralardaki koşullar çerçevesinde aşağıdaki seçeneklerden bir tanesi kullanılır.
a) Sınır değerin altında olan teklifler ihale komisyonunca aşırı düşük teklif olarak tespit edilir ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili ayrıntılar yazılı olarak istenir. İhale komisyonu;
1) Verilen hizmetin ekonomik olması,
2) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
3) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,
gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.
b) İhale, aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemleri yapılmaksızın sonuçlandırır.
c) Aşırı düşük teklif sınır değerinin altında teklif sunan isteklilerin teklifi açıklama istenmeksizin reddedilir.” hükmü,
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dahil olacak giderler” başlıklı 78’inci maddesinde “78.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları; ihale konusu işte çalıştırılacak personel sayısının ihale dokümanında belirlendiği, bu personelin çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı ve yaklaşık maliyetinin en az % 70’lik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa ayni yemek ve yol giderleri dahil işçilik giderinden oluştuğu hizmetlerdir.

78.6. Tekliflerin hazırlanmasında ve asgari işçilik maliyetinin hesaplanmasında, ihale tarihinde yürürlükte bulunan asgari ücret dikkate alınacaktır.
78.8. Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde (ulusal bayram, resmi ve dini bayram günleri ile 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü ve yılbaşı günü) yaptırılacak çalışma için 4857 sayılı İş Kanununun 47 nci maddesi, fazla çalışmalar için ise aynı Kanunun 41 inci maddesi uyarınca hesaplanacak ücret, brüt asgari ücret üzerinden; idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası öngörülmüş ise bu tutar üzerinden hesaplanacaktır. Bu durumda, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde yaptırılacak çalışma için 4857 sayılı İş Kanununun 47 nci maddesi uyarınca belirlenecek ücretin hesaplanabilmesi açısından çalışılacak gün ve personel sayısı ile fazla çalışma yapılacak hallerde toplam fazla çalışma saati ihale dokümanında belirtilecektir.

78.29.Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, sözleşme gideri ve genel giderler dahil toplam asgari işçilik maliyetinin altında işçilik bedeli sunan isteklilerin teklifleri, ihale dokümanına aykırı teklif sunulduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılır.
78.30. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde isteklilerin teklif bedelleri varsa yüklenici karı ile aşağıdaki bileşenlerden oluşur:
a) Asgari İşçilik Maliyeti: İhale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret veya idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası olarak belirlenen ücret (ulusal bayram ve genel tatil günleri ile fazla çalışma saatlerine ilişkin ücretler dahil), nakdi yemek ve yol bedeli gibi prime esas kazancın hesabında esas alınan işçiliğe bağlı diğer ödemeler ve işveren sigorta primlerinin toplam tutarı asgari işçilik maliyetini oluşturur.
b) İşçilikle Bağlantılı Ayni Giderler: İdari şartnamede işçi sayısıyla bağlantı olarak teklife dahil edilmesi öngörülen ayni giderler teklif bileşeni kabul edilir.
c) Hizmetin Yürütülmesine Yardımcı Unsurlar: İhale konusu hizmet işinin yürütülmesinde yardımcı nitelikte olan ve idari şartnamede belirtilen unsurlar teklif bileşeni kabul edilir.
ç) Sözleşme Giderleri ve Genel Giderler: İhale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, ihale konusu işte kullanılacak giyim gideri, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanı ücreti ile çalışanlara verilecek eğitim gideri, silahlı atış eğitim gideri, özel güvenlik mali sorumluluk sigortası gideri, yaka kartı, önemli bir bileşen olarak değerlendirilmeyen ilaçlama gideri, toplu ulaşım kartı bedeli ve bu nitelikteki genel giderleri karşılamak üzere, birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her bir işçilik birim fiyatı üzerinden; işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kalemi/kalemleri için ise çalıştırılacak her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden, % 4 oranında hesaplanan sözleşme giderleri ve genel giderler teklif bileşeni olarak kabul edilir…” açıklaması,
Aynı Tebliğ’in “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “79.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde kar hariç yaklaşık maliyet tutarı; personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde ise yaklaşık maliyetin 1,30 sayısına bölünmesinden elde edilen tutar sınır değer olarak kabul edilir.
79.3.3. Kurumca hazırlanan “İşçilik Hesaplama Modülü” ne (www.ihale.gov.tr) adresinden ulaşılabilecek olup, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde tekliflerin değerlendirilmesi bağlamında sözleşme ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyeti hesabında işçilik hesaplama modülünün kullanılması zorunludur…” açıklaması,
İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde işin adı: “İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü 36 Ay Süreli 6 Kişilik Malzemeli Hizmet Alımı İşi”, miktarı ve türü: “36 Ay Süreli 6 Kişilik Malzemeli Hizmet Alımı İşi” olarak,
Aynı Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşme giderlerine ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri dahildir
25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.
25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:
25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:
Hizmetli Personel(Brüt Asgari Ücret) 6 Kişi
25.3.2. Yemek ve yol giderleri:
Yüklenici tarafından söz konusu hizmette çalıştırılacak 6 personele yemek bedeli aylık brüt (12,00 TL x 22gün)264,00 TL ve yol bedeli aylık brüt (5,00 TL x22gün) 110,00 TL üzerinden hesaplanacak ve teklif fiyata dahil edilecektir. Ayrıca bu bedeller nakdi olarak ödenecek ve ücret bordrolarında gösterilecektir.
25.3.3. Malzeme giderleri:
Teknik Şartnamede belirtilen malzemelerin toplam bedeli teklif fiyata dahil edilecektir.
25.3.4. Bu madde boş bırakılmıştır.
25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.
25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.
Kısa Vadeli Sigorta Prim oranı %2'dir.” düzenlemesi,
Aynı Şartname’nin “Sınır değer” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1.İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değer hesaplar.
33.2. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;
a) Verilen hizmetin ekonomik olması,
b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,
gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir. İhale komisyonunca reddedilmeyen teklifler, geçerli teklif olarak belirlenir. İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması durumunda kesin teminat 40.1 maddesinde yer alan hüküm uyarınca hesaplanan tutar üzerinden alınır” düzenlemesi,
Teknik Şartname’nin “İşin Miktarı” başlıklı 2’nci maddesinde “Söz konusu Temizlik Hizmetleri, İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü ve bağlı ilçe nüfus müdürlüklerinde yerleşik olarak sabahtan akşama kadar hafta içi her gün çalışmak koşulu ile sürekli olarak 6 (Altı) personel çalıştırılacaktır. Çalışanların dağılımı idare tarafından belirlenerek ihaleyi müteakip yüklenici firmaya bildirecektir” düzenlemesi yer almaktadır.
Yukarıda aktarılan mevzuat hükümleri ve tebliğ açıklamaları dikkate alındığında, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarının ihale konusu işte çalıştırılacak personel sayısının ihale dokümanında belirlendiği, bu personelin çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı ve yaklaşık maliyetinin en az % 70’lik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa ayni yemek ve yol giderleri dâhil işçilik giderinden oluştuğu hizmetler olarak tanımlandığı, diğer taraftan personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında tekliflerin hazırlanması ve asgari işçilik maliyetinin hesaplanması noktasında ihale tarihinde yürürlükte bulunan asgari ücretin dikkate alınması gerektiği,
Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde istekliler tarafından sunulan teklif bedellerinin yüklenici kârı ile birlikte asgari işçilik maliyeti, işçilikle bağlantılı ayni giderler, hizmetin yürütülmesine yardımcı unsurlar ile sözleşme ve genel giderler olmak üzere dört temel bileşenden oluştuğu, asgari işçilik maliyetinin ise; ihale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret veya idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası olarak belirlenen ücret (ulusal bayram ve genel tatil günleri ile fazla çalışma saatlerine ilişkin ücretler dahil), nakdi yemek ve yol bedeli gibi prime esas kazancın hesabında esas alınan işçiliğe bağlı diğer ödemeler ve işveren sigorta primlerinin toplamından meydana geldiği,
Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, sözleşme gideri ve genel giderler dâhil toplam asgari işçilik maliyetinin altında işçilik bedeli sunan isteklilerin tekliflerinin ihale dokümanına aykırı teklif sunulduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılacağı, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde kar hariç yaklaşık maliyet tutarının sınır değer olarak kabul edileceği, yine personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde tekliflerin değerlendirilmesi bağlamında sözleşme ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyeti hesabında işçilik hesaplama modülünün kullanılmasının zorunlu olduğu, Kurumca hazırlanan söz konusu “İşçilik Hesaplama Modülü” ne de (www.ihale.gov.tr) adresinden ulaşılabileceği anlaşılmaktadır.
Bahse konu ihalede teklifi sınır değerin altında kaldığı belirlenen isteklilerden 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 38’inci maddesi uyarınca açıklama isteneceği, bu çerçevede, ihale komisyonunca sınır değerin altında kalan tekliflerin aşırı düşük teklif olarak tespit edileceği ve Kamu İhale Kurumu tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit edilen bileşenler ile ilgili ayrıntıların yazılı olarak isteneceği, bu doğrultuda aşırı düşük teklif açıklamalarının değerlendirileceği, yapılan değerlendirme sonucunda ise; açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifinin reddedileceği anlaşılmaktadır.
Söz konusu ihaleye ait dokümanda yapılan düzenlemeler dikkate alındığında ihale konusu işin personel çalıştırılmasına dayalı bir hizmet alımı olduğu ve Kamu İhale Genel Tebliği açıklamaları uyarınca karsız yaklaşık maliyetin sınır değer olarak kabul edilmesi gerektiği anlaşılmaktadır.
KİK işçilik modülü üzerinde yapılan hesaplamada söz konusu işte çalıştırılacak asgari işçilik maliyetinin (%4 sözleşme gideri ve genel giderler dahil) 450.530,64 TL olduğu anlaşılmıştır.
İhale işlem dosyasında yapılan inceleme sonucunda sınır değer olarak belirlenmesi gereken karsız yaklaşık maliyetin 454.398,30 TL olduğu tespit edilmiştir. (%4 sözleşme gideri ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyeti 450.530,64 TL + 10 Kalem temizlik malzemesi gideri 3.867,66 TL)
22.12.2015 tarihli ihale komisyon kararından aşırı düşük teklif sorgulaması yapılmaksızın ihalenin 450.531,64 TL bedel ile Özcan Tem. Taah. İşleri (Selçuk Özcan) üzerinde bırakıldığı anlaşılmış olup, bu tutarın sınır değerin altında olduğu dolayısıyla ihale dokümanında teklifi sınır değerin altında olan isteklilerden aşırı düşük teklif açıklaması istenileceği düzenlemesi yer almasına rağmen sorgulama yapılmadan ihalenin anılan istekli üzerinde bırakılmasında mevzuata uyarlık bulunmadığı neticesine ulaşılmıştır.
Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, söz konusu ihalenin personel çalıştırılmasına dayalı bir hizmet alımı olduğu dikkate alındığında, karsız yaklaşık maliyetin altında teklif veren isteklilerden aşırı düşük açıklaması istenilmesi ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,
Oyçokluğu ile karar verildi.
KARŞI OY
Başvuru sahibinin itirazen şikayet başvuru dilekçesindeki iddiası kapsamında Kurul çoğunluğunca karsız yaklaşık maliyetin altında teklif veren isteklilerden aşırı düşük açıklaması istenilmesi yönünde “düzeltici işlem belirlenmesine” karar verilmiştir.
Başvuru sahibinin itirazen şikayet başvuru dilekçesinde belirttiği iddiası kapsamında yapılan incelemeye göre;
Başvuruya konu ihale Muğla İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’nce yapılan İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü 36 Ay Süreli 6 Kişilik Malzemeli Hizmet Alımı İşi ihalesi olup, yaklaşık maliyetin KİK işçilik hesaplama modülü ve piyasa fiyat araştırması esas alınarak 497.718,61 TL olarak hesaplandığı, bunun 450.530,64 TL’sinin Personel Maliyeti, 3.867,66 TL’sinin Temizlik Malzemesi Gideri, 43.320,31 TL’sinin ise firma karı olduğu, 14 adet ihale dokümanı satın alındığı, ihaleye 7 isteklinin katıldığı, yapılan yeterlilik değerlendirilmesi sonucunda 2 isteklinin teklifinin yeterlilik kriterlerini sağlamadıkları gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, sınır değerin 454,398,30 TL olarak hesaplandığı, teklifi bu sınır değerin altında kalan Özcan Tem. Taah. İşleri (Selçuk ÖZCAN) nden mevzuat gereği aşırı düşük teklif açıklaması istenilmeden ihalenin bu istekli üzerinde bırakıldığı, başvuru sahibinin teklifinin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği anlaşılmıştır.
Esas inceleme raporu ve eki belgeler incelendiğinde, ihale üzerinde bırakılan Özcan Tem. Taah. İşleri (Selçuk ÖZCAN)’in ihaleye 450.531,64 TL teklifte bulunduğu, Birim fiyat teklifi incelendiğinde ise, ihale konusu işin işçilik gideri için 450.530,64 TL, temizlik malzemesi için 1,00 TL teklifte bulunduğu görülmüştür.
Başvuruya konu ihalenin 36 Ay Süreli 6 Kişilik Malzemeli Hizmet Alımı İşi olduğu dikkate alındığında, bu süre içerisinde kullanılacak temiz malzemesinin tamamı için 1,00 TL teklifte bulunduğu, iş süresince temizlik malzemesi olarak 18 adet temizlik kovası, 36 adet yer silme temizlik seti, 36 adet cam silme temizlik seti, 36 adet nemli mop takımı, 126 adet microfiber temizlik bezi, 18 adet faraş, 18 adet yer silme fırçası, 18 adet yerçek (45 cm), 900 kg genel temizlik malzemesi, 360 kg klorak kullanılacağı dikkate alındığında, kullanılacak temizlik malzemesinin tamamının teklif edilen bedelle karşılanamayacağı, ayrıca kullanılacak malzeme için teklif edilen birim fiyat bellerin tamamı için teklif edilen bedelin 1,00 TL olduğu dikkate alındığında yarım kuruşun altında olmasının kuvvetli bir ihtimal olacağı, bu nedenle yasal olarak geçerliliğinin bulunmayacağı, mevzuat gereği yarım kuruşun altı aşağı doğru yuvarlanması gerektiğinden aihale üzerinde bırakılan isteklinin ihale konusu işte kullanılacak 10 kalem temizlik malzemesi için herhangi bir bedel öngörmediği değerlendirilmiştir. Kaldı ki toplamda öngörülen tutar ödenebilecek bir meblağ olsa bile birim fiyat anlamında bir kuruşun altında bir bedelin ödenmesi mümkün değildir. Bu nedenle ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle; başvuru sahibinin iddiası kapsamında yapılan incelemeye göre, yukarıda belirtilen aykırılık nedeniyle ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması yönünde “düzeltici işlem belirlenmesine” karar verilmesi gerektiğinden Kurul çoğunluğunca verilen karara katılmıyorum.
KARŞI OY
Başvuru sahibinin itirazen şikayet başvuru dilekçesinde belirttiği iddiası kapsamında Kurul çoğunluğunca, teklifi sınır değerin altında olan isteklilerden aşırı düşük teklif açıklaması istenileceği düzenlemesi yer almasına rağmen sorgulama yapılmadan ihalenin anılan istekli üzerinde bırakılmasında mevzuata uyarlık bulunmadığına ilişkin “Düzeltici işlem belirlenmesine” karar verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddiasının İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 18’inci maddesinde belirtilen eşit muamele çerçevesinde Kurul kararına dayanak teşkil eden esas inceleme raporu ve eki belgeler üzerinde yapılan inceleme sonucunda;
Muğla İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü tarafından birim fiyat teklif alınmak suretiyle gerçekleştirilen “36 Ay Süreli 6 Kişilik Malzemeli Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin yaklaşık maliyetin KİK işçilik hesaplama modülü ve piyasa fiyat araştırması esas alınarak toplam 497.718,61TL olarak hesaplandığı, şikayete konu ihaleye ilişkin 14 ihale dokümanı satın alındığı ve ihaleye 7 istekli tarafından teklif verildiği, inceleme konusu ihaleye ilişkin 22.12.2015 tarihli ihale komisyonu kararı uyarınca, iki isteklinin tekliflerinin çeşitli gerekçeler üzerinden değerlendirme dışı bırakıldığı, ihalede 5 geçerli teklifin kaldığı, işin sınır değerinin 454.398,30 TL olduğu, sınır değerin altında teklif sunan Selçuk ÖZCAN’dan açıklama istenilmeden ekonomik açıdan en avantajlı birinci teklif olarak belirlendiği anlaşılmıştır.
İhale dokümanında yapılan düzenlemelere göre ihale konusu işin Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78’inci maddesinde yer alan “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları; ihale konusu işte çalıştırılacak personel sayısının ihale dokümanında belirlendiği, bu personelin çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı ve yaklaşık maliyetinin en az %70’lik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa ayni yemek ve yol giderleri dahil işçilik giderinden oluştuğu hizmetlerdir.” şeklindeki açıklamaya göre personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olduğu anlaşılmaktadır.
Konusu “13 36 Ay Süreli 6 Kişilik Malzemeli Hizmet Alımı” olan ihaleye ilişkin yaklaşık maliyetin muhteviyatında bulunan 43.320,31 TL kâr dahil olmak üzere 450.530,64 TL tutarında toplam asgari işçilik maliyeti bileşeni dışında kullanılması öngörülen 10 kalem temizlik malzemesi giderinin toplamda 3.867,66 TL olduğu görülmüştür.
Kamu İhale Genel Tebliğinin 78.29.’uncu maddesindeki, “(Ek:07/06/2014-29023 R.G./ 48. md.) Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, sözleşme gideri ve genel giderler dahil toplam asgari işçilik maliyetinin altında işçilik bedeli sunan isteklilerin teklifleri, ihale dokümanına aykırı teklif sunulduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılır.” açıklaması uyarınca, ihaleye asgari işçilik maliyetinin altında işçilik bedeli sunan isteklilerin tekliflerin değerlendirmesi aşamasında değerlendirme dışı bırakılması gerekmektedir.
Başvuru sahibi isteklinin iddiasına yönelik olarak ihale işlem dosyası üzerinden yapılan inceleme neticesinde, ihaleye ait İdari Şartname’nin 33.1’nci maddesinde aşırı düşük teklif sorgulaması yapılacağının düzenlenmesine rağmen, bu düzenleme doğrultusunda idare tarafından sınır değer hesaplanmayarak aşırı düşük teklif açıklaması istemeksizin en düşük fiyat esasına göre ihalenin sonuçlandırıldığı anlaşılmıştır.
Kârsız yaklaşık maliyetin hemen hemen hepsini işçilik giderinin oluşturduğu ve mevzuat uyarınca birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her bir işçilik birim fiyatı üzerinden % 4 oranında sözleşme giderleri ve genel giderlerin hesaplandığı bu tür hizmet alımları mevzuatında yapılan değişikliklerin, teklif birim fiyat cetvelinde asgari işçilik giderinin altında teklif verilemeyeceğinden işçilik dışında kalan diğer kalemlere istekliler tarafından hayatın olağan akışına uygun olmayan birim fiyatların önerilmesine sebep olunduğundan, işçilik girdisinin bu denli ağırlıklı olduğu bahse konu ihalede, teklif birim fiyat cetvelinin işçilik gideri dışındaki giderlerinin de tekliflerin denetimi aşamasında Kamu İhale Genel Tebliğinin 78.29.’uncu maddesindeki yukarıda belirtilen açıklaması göz önüne alınarak incelenmesi gerektiği değerlendirildiğinden, ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlenen isteklinin teklif birim fiyat cetvellerinin asgari işçilik gideri dışındaki 10 kalemlik temizlik malzemesi gider kalemi bu kapsamda incelendiğinde,
Ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlenen Selçuk ÖZCAN’nın birim fiyat teklif cetvelinde belirtilen toplam teklif tutarının 450.531,64 TL olduğu, yaklaşık maliyet içerisinde yer alan kârsız asgari işçilik maliyeti isteklinin teklifinden düşüldüğünde kalan 1,00 TL’lik tutarın da işçilik bileşeni dışındaki 10 kalem temizlik malzemesi maliyeti toplamına karşılık geldiği, bu fiyatın muhteviyatı ile idarenin bu kalemlere ilişkin öngördüğü fiyat karşılaştırıldığında;
Yaklaşık maliyet içerisinde 10 kalem temizlik malzemesi gideri için toplamda 3.867,66 TL olarak belirlenmesine rağmen, anılan istekli tarafından birim fiyat teklif cetvelinde bu kalemlere karşılık toplamda 1,00 TL fiyat teklif edildiği,
Tespit edildiğinden, teklif birim fiyat cetvelinin 10 kalem temizlik malzemesi maliyeti bileşeni kısmına ilişkin önerilen teklif birim fiyatların maliyet muhasebesi kayıtları açısından ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı, bu nedenle birim fiyat teklif cetvelinde bu tür birim fiyatları öneren ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlenen Selçuk ÖZCAN’nın teklifinin, tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında bu gerekçe üzerinden değerlendirme dışı bırakılması gerektiği değerlendirilmiştir.
Açıklanan nedenlerle; başvuru sahibinin iddiasının İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 18 inci maddesi yönünden Kurul kararına dayanak teşkil eden esas inceleme raporu ve eki belgeler üzerinde yapılan inceleme sonucunda;
İsteklilerin işçilik gideri dışındaki 10 kalem temizlik malzemesi gideri bileşeni kısımına ilişkin birim fiyat teklif cetveli idarenin bu kaleme ilişkin öngördüğü fiyatlar bazında karşılaştırıldığında, birim fiyat teklif cetvelinde bu tür birim fiyatları öneren ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlenen Selçuk ÖZCAN’nın teklifinin, bu kaleme ilişkin teklif fiyatlarının maliyet muhasebesi kayıtları açısından ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı, bu nedenle birim fiyat teklif cetvelinde bu tür birim fiyatları öneren yukarıda adı geçen isteklinin teklifinin tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında bu gerekçe üzerinden değerlendirme dışı bırakılması gerektiği yönündeki düşüncem ile, Kurul çoğunluğu kararına katılmıyorum. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy