Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 54, 65)

 

Toplantı No : 2017/004

Gündem No : 7

Karar Tarihi : 18.01.2017

Karar No : 2017/UH.IV-226

 

BAŞVURU SAHİBİ: Gök - Er Taşımacılık Sınır Ticareti İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.,

 

Fevzi Çakmak 2.Sokak No: 40/4 Kızılay/ Çankaya/ANKARA

 

İHALEYİ YAPAN İDARE: Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 24. Bölge Müdürlüğü,

 

Örnek Mahallesi A. Gaffar Okkan Bulvarı 36200 KARS

 

BAŞVURUYA KONU İHALE: 2016/502727 İhale Kayıt Numaralı “DSİ 24. Bölge Müdürlüğü Şoförlü Taşıma Hizmet Alımı” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME: Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 24. Bölge Müdürlüğü tarafından 22.12.2016 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “DSİ 24. Bölge Müdürlüğü Şoförlü Taşıma Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak başvuru sahibince 13.01.2017 tarih ve 2757 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan dilekçe ile başvuruda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2017/176 sayılı dosya kapsamında yapılan inceleme neticesinde ön inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

 

Ön inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

Başvuru dilekçesinde özetle, başvuru konusu ihalede tekliflerinin "birim fiyat teklif cetvelindeki 5'inci kalemde binek taşıtlar için şoför çalıştırılma kaleminin yürürlükteki 2014/6814 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ve İdari Şartname'nin 25.3.2.3'üncü maddesine aykırılık teşkil ettiği" gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, halbuki tekliflerinin mevzuata uygun olduğu ancak, ihale dokümanının Bakanlar Kurulu kararına aykırı olduğu ve düzeltilemeyeceği dolayısıyla ihalenin iptal edilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 4’üncü maddesinde “istekli”, “mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin ihalesine teklif veren tedarikçi, hizmet sunucusu veya yapım müteahhidi”, “istekli olabilecek” “ihale konusu alanda faaliyet gösteren ve ihale veya ön yeterlik dokümanı satın almış gerçek veya tüzel kişi ya da bunların oluşturdukları ortak girişim”, “teklif” ise “Bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde isteklinin idareye sunduğu fiyat teklifi ile değerlendirmeye esas belge ve/veya bilgiler” şeklinde tanımlanmıştır.

 

Aynı Kanun’un “İdareye şikâyet başvurusu” başlıklı 55’inci maddesinde “Şikâyet başvurusu, ihale sürecindeki işlem veya eylemlerin hukuka aykırılığı iddiasıyla bu işlem veya eylemlerin farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gereken tarihi izleyen günden itibaren 21 inci maddenin (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelerde beş gün, diğer hallerde ise on gün içinde ve sözleşmenin imzalanmasından önce, ihaleyi yapan idareye yapılır. İlanda yer alan hususlara yönelik başvuruların süresi ilk ilan tarihinden, ön yeterlik veya ihale dokümanının ilana yansımayan diğer hükümlerine yönelik başvuruların süresi ise dokümanın satın alındığı tarihte başlar.

 

İlan, ön yeterlik veya ihale dokümanına ilişkin şikâyetler birinci fıkradaki süreleri aşmamak üzere en geç ihale veya son başvuru tarihinden üç iş günü öncesine kadar yapılabilir...” hükmü,

 

İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in “Başvuru ehliyeti” başlıklı 5’inci maddesinde ise “(1) İhale sürecindeki hukuka aykırı işlem veya eylemler nedeniyle bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden;

 

a) İstekli olabilecekler; ön yeterlik ve/veya ihale dokümanının verilmesi, ön yeterlik ve/veya ihale ilanında veya ön yeterlik ve/veya ihale dokümanında yer verilen düzenlemeler ve/veya bu düzenlemeler ile idari uygulamalar arasındaki uyumsuzluklar,

 

 

c) İstekliler; yeterlik başvurularının veya tekliflerin sunulması, değerlendirilmesi ve ihalenin sonuçlandırılmasına ilişkin idari işlem veya eylemler hakkında başvuruda bulunabilir...” hükmü yer almaktadır.

 

Yapılan incelemede, başvuru sahibinin 20.12.2016 tarihinde ihale dokümanını satın aldığı, 22.12.2016 günü ihaleye teklif sunduğu, 26.12.2016 tarihinde EKAP üzerinden kesinleşen ihale kararının bildirildiği, 02.01.2017 tarihinde idareye şikâyet başvurusunda bulunduğu, şikâyet başvurusunun ihale kararına esas olan ihale dokümanı düzenlemesinin (İdari Şartname’nin 25’inci maddesi) mevzuata aykırı olduğuna yönelik olduğu görülmektedir.

 

Yukarıda yazılı mevzuat düzenlemeleri karşısında, istekli sıfatını haiz başvuru sahibinin ihale dokümanına yönelik başvuru ehliyetinin bulunmadığı, buna ek olarak ihale dokümanına yönelik başvurunun ihale tarihinden (22.12.2016) en az üç iş günü öncesinde olmak üzere (en geç 16.12.2016 tarihinde ) idareye şikâyet konusu yapılması gerekirken, somut olayda başvuru sahibinin ihale dokümanını ihaleden 2 iş günü öncesinde (20.12.2016 tarihinde) satın aldığı dikkate alındığında, satın alma tarihinde dahi olsa fiilen ve hukuken idareye dokümana ilişkin olarak süresinde şikâyet başvurusu yapma ihtimalinin zaten bulunmadığı ve idareye 02.01.2017 tarihinde yapılan başvurunun bu yasal süre geçtikten sonra yapıldığı anlaşılmaktadır.

 

İdareye şikâyet, Kuruma itirazen şikâyet başvurusunda bulunulabilmesi için, aday, istekli veya istekli olabileceklerin hukuken korunması gerekli bir hakkının veya menfaatinin olması gerekmektedir. Başvuru sahibinin ihaleye teklif verdikten sonra ihale dokümanına yönelik başvuruda bulunamayacak olması nedeniyle hukuken korunması gerekli bir hakkının veya menfaatinin bulunmadığı, başvuru ehliyetini haiz olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Bu itibarla, 4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince, başvurunun ehliyet ve süre yönünden reddi gerektiği anlaşılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Başvurunun reddine,

 

Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy