Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 54, 65) 
Toplantı No: 2015/021
Gündem No: 21
Karar Tarihi: 25.03.2015
Karar No: 2015/UH.II-886  
Şikayetçi: Burç Sağlık Hizmetleri A.Ş. (21.01.2015 tarih ve 2015/M.K-19 sayılı Kurul Kararı)
İhaleyi Yapan Daire: Harran Üniversitesi Araştırma Ve Uygulama Hastanesi
Başvuru Tarih ve Sayısı: 04.08.2014 / 24708
Başvuruya Konu İhale: 2014/35413 İhale Kayıt Numaralı "3000000 Puan Karşılığı Tıbbi Genetik Hizmet Alımı" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:
Karar:
TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:
Başkan: Mahmut GÜRSES
Üyeler: II. Başkan Kazım ÖZKAN, Ali Kemal AKKOÇ, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hasan KOCAGÖZ, Hamdi GÜLEÇ
BAŞVURU SAHİBİ:
Burç Sağlık Hizmetleri A.Ş.,
General Ali Rıza Gürcan Cad. Merter İş Merkezi 7. Blok Güngören/İSTANBUL
İHALEYİ YAPAN İDARE:
Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Baştabipliği,
Diyarbakır Yolu Üzeri Yenişehir Kampusu 63100 ŞANLIURFA
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2014/35413 İhale Kayıt Numaralı “3000000 Puan Karşılığı Tıbbi Genetik Hizmet Alımı” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi tarafından 30.04.2014 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “3000000 Puan Karşılığı Tıbbi Genetik Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak Burç Sağlık Hizmetleri A.Ş. nin 17.07.2014 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 24.07.2014 tarihli yazısı ile reddi sonrasında başvuru sahibince 04.08.2014 tarih ve 24708 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 04.08.2014 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulması üzerine alınan 27.08.2014 tarihli ve 2014/UH.II-2969 sayılı Kurul kararı ile “4734 sayılı Kanunun 54’üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendi gereğince, başvurunun reddine” karar verilmiştir. Anılan Kurul kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Burç Sağlık Hizmetleri A.Ş. tarafından açılan davada Ankara 13. İdare Mahkemesince verilen 05.12.2014 tarihli ve E: 2014/1982 sayılı kararda dava konusu işleme ilişkin olarak yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi üzerine de 21.01.2015 tarihli ve 2015/MK-19 sayılı Kurul kararı ile “1) Kamu İhale Kurulu’nun 27.08.2014 tarihli ve 2014/UH.II-2969 sayılı kararının iptaline,
2) Anılan mahkeme kararında belirtilen gerekçeler doğrultusunda, yeniden esasın incelenmesine” karar verilmiştir.
Başvuruya ilişkin olarak 2014/2346-01 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR: Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihale üzerinde bırakılan istekli olan Biyolojik Bilimler Araştırma Geliştirme ve Üretim Anonim Şirketinin Teknik Şartname’nin B.7 maddesi uyarınca sunulması gereken hizmet alımı süresinde kullanılacak genetik tekniklerin en önemli kısmını oluşturan DNA dizileme alanında katıldığı program dâhilinde tüm testleri doğru sonuçlandırdığını gösteren belgesinin bulunmadığı, bu nedenle söz konusu isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
Başvuruya konu ihaleye ilişkin 27.08.2014 tarih ve 2014/UH.II-2969 sayılı Kurul kararı ile “… Teknik Şartname’de belirtilen isteklilerin kalite kontrol programına katıldığını gösteren katılım belgesinin ve isteklilerin DNA dizileme alanında katıldığı program dâhilinde tüm testleri doğru sonuçlandırdığına ilişkin belgenin yeterlik kriteri olarak istenilmesi durumunda, söz konusu belgenin 4734 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat uyarınca, işe ait İdari Şartname’nin ihaleye katılmak için gerekli belgeler başlıklı kısmında istenilmesi gerekmektedir.
Söz konusu ihalede, başvuru sahibinin iddiasına dayanak olarak gösterdiği Teknik Şartname’de talep edilen belgeler sözleşmenin imzalanması aşamasında da sunulabilecek belge niteliğinde olup, Teknik Şartname’nin söz konusu düzenlemesi ilan ve İdari Şartname’de yer almamaktadır. Buna göre, anılan belgelerin söz konusu ihale açısından bir yeterlik belgesi veya kriteri olarak değerlendirilmesi hukuken mümkün bulunmamaktadır.
Yukarıda yer alan hükümler ve tespitler neticesinde, ihaleye katılıma ilişkin yeterlik kriterlerinin İdari Şartname’de belirtilmesinin zorunlu olduğu, Teknik Şartname’de ihaleye katılıma ilişkin yeterlik kriteri öngörülemeyeceği, İdari Şartname’de ve ilanda şikâyete konu belgelere yer verilmediği anlaşıldığından idarenin işleminde mevzuata aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.” şeklinde gerekçeye yer verilmek suretiyle, “4734 sayılı Kanunun 54’üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendi gereğince, başvurunun reddine” karar verilmiştir.
Anılan Kurul kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Burç Sağlık Hizmetleri A.Ş. tarafından açılan davada Ankara 13. İdare Mahkemesince verilen 05.12.2014 tarihli ve E: 2014/1982 sayılı kararda dava konusu işleme ilişkin olarak yürütmenin durdurulmasına karar verilmiş olup, anılan Mahkeme kararı üzerine 21.01.2015 tarihli ve 2015/MK-19 sayılı Kurul kararı ile “1) Kamu İhale Kurulu’nun 27.08.2014 tarihli ve 2014/UH.II-2969 sayılı kararının iptaline,
2) Anılan mahkeme kararında belirtilen gerekçeler doğrultusunda, yeniden esasın incelenmesine,” karar verilmiştir.
Söz konusu Mahkeme kararı uyarınca yapılan incelemede aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
İdari Şartname’nin ikinci maddesinde işin adı ve türü ve miktarı “3000000 puan karşılığı tıbbi genetik hizmet alımı” olarak belirtilmiştir.
Teknik Şartname’nin B.7’nci maddesinde “Genetik testlerin yaşamsal önem taşıyabilmeleri ve ömür boyu bir kez yapılmaları nedeniyle ileri teknoloji kullanımı ile hastanemize ait genetik test hizmet alımı işini uluslararası kalite kontrol protokollerinde belirtilen standart düzeyde gerçekleştirmesi gerekmektedir. Bu amaçla, yükleniciye ait merkezde internal ve eksternal kalite kontrol sistemleri rutin prosedürlere dâhil olmuş olmalıdır. Yüklenici; ekstarnal kalite kontrol amacıyla kendi adıyla katılmış olduğu 2010,2011 ve/veya 2012 yılına ait sitogenetik, moleküler genetik moleküler sitogenetik ve moleküler mikrobiyoloji kalite kontrol programına katıldığını gösteren katılım belgesini ve bu hizmet alımı süresinde kullanılacak genetik tekniklerin en önemli kısmını oluşturan DNA dizileme alanında katıldığı program dahilinde tüm testleri doğru sonuçlandırdığını ihale esnasında komisyona sunmalıdır.” düzenlemesinin bulunduğu anlaşılmıştır.
Kamu İhale Kanunu’nun “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 37’nci maddesinin ikinci fıkrasında “Tekliflerin değerlendirilmesinde, öncelikle belgeleri eksik olduğu veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmadığı 36 ncı maddeye göre ilk oturumda tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilir. Ancak, teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde idarece belirlenen sürede isteklilerden bu eksik bilgilerin tamamlanması yazılı olarak istenir. Belirlenen sürede bilgileri tamamlamayan istekliler değerlendirme dışı bırakılır ve geçici teminatları gelir kaydedilir. Bu ilk değerlendirme ve işlemler sonucunda belgeleri eksiksiz ve teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olan isteklilerin tekliflerinin ayrıntılı değerlendirilmesine geçilir. Bu aşamada, isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunup bulunmadığı incelenir. Uygun olmadığı belirlenen isteklilerin teklifleri ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunan teklifler değerlendirme dışı bırakılır.” hükmü bulunmaktadır.
İnceleme konusu ihaleye 3 istekli tarafından teklif verildiği, ihale komisyonu kararı ile ihalenin Biyolojik Bil. Ar. Gel. ve Ür. A.Ş. üzerinde bırakıldığı, başvuru sahibi Burç Sağ. Hiz. Eğt. Lab. ve İlaç San. Tic. Ltd. Şti.nin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği görülmüştür.
Başvuru sahibinin, ihale üzerinde bırakılan isteklinin Teknik Şartname’nin B.7 maddesinde yer alan hizmet alımı süresinde kullanılacak genetik tekniklerin en önemli kısmını oluşturan DNA dizileme alanında katıldığı program dâhilinde tüm testleri doğru sonuçlandırdığını gösteren belgesinin bulunmadığı, bir diğer ifadeyle istekli tarafından sunulan belgelerin “genetik test” bazlı belgeler olması nedeniyle idarece talep edilen teknik bazlı kalite kontrol belgesi şartını karşılamadığı iddiasına yönelik olarak, idarece hazırlanan Teknik Şartname, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan belgeler, ihaleye katılan diğer istekliler tarafından sunulan belgeler, Kuruma verilen itirazen şikâyet dilekçesi ve idareye verilen şikâyet dilekçesi yer verilmek suretiyle akademik bir kuruluştan teknik görüş talep edilmiştir.
11.03.2015 tarihinde Kurum kayıtlarına alınan teknik görüş yazısında “İhale üzerinde kalan isteklinin sunduğu belgeler Hepatit B virüs RNA, Hepatit C virüs genotype ve RNA, Mycobacterium Tuberculosis vs gibi spesifik genetik testler için alınmış QCMD ( Quality Control for Molecular Diagnostics) üyeliklerini göstermektedir. Şartnamede özellikle vurgulanan ’hizmet alımı süresinde kullanılacak genetik tekniklerin en önemli kısmını oluşturan DNA dizileme alanında katıldığı program dahilinde tüm testleri doğru sonuçlandırdığını ihale esnasında komisyona sunmalıdır’ cümlesinde istenen teknik bazlı genel bir kalite programına dahil olmadığı anlaşılmaktadır. Bunun yanında itiraz eden isteklinin şartnamenin B.7 maddesinde özellikle istenen DNA dizileme alanında EMQN, DNA-SEQ (Full) dış kalite programını kullandığı ve belgelediği görülmektedir.
Sonuç: İhale üzerinde kalan isteklinin şartnamede belirtildiği şekilde B.7 maddesinin tümünü karşılamadığı, itiraz eden isteklinin ise gerekli belgeleri sunduğu görülmektedir. Bu nedenle itirazın uygun olduğu sonucuna varılmıştır.” şeklinde görüş bildirildiği görülmüştür.
Alınan teknik görüş doğrultusunda, ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklifi dâhilinde Teknik Şartname’nin B.7’nci maddesinde talep edilen belgeleri sunmadığı anlaşıldığından, söz konusu isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Biyolojik Bilimler Araştırma Geliştirme ve Üretim Anonim Şirketinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,
Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy