Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 38, 54, 65) (Kamu İhale Genel Tebliği m. 8, 79)

 

Toplantı No: 2014/56

Gündem No: 50

Karar Tarihi: 20.08.2014

Karar No: 2014/UH.III-2910

 

Şikayetçi: Orjin Bilgi Veri Otomasyon Temizlik Sağlık Hiz. Tarım Hayvancılık Oto Kiralama San. Ve Tic. Ltd. Şti.

 

İhaleyi Yapan Daire: Elektrik Üretim A.Ş Genel Müdürlüğü (Eüaş) Ticaret Dairesi Başkanlığı İç Ticaret Müdürlüğü

 

Başvuru Tarih ve Sayısı: 31.07.2014/24405

 

Başvuruya Konu İhale: 2014/35119 İhale Kayıt Numaralı "Tunçbilek Termik Santrali İşletme Müdürlüğü Bünyesinde Temizlik, Taşıma Ve Benzeri İşlerde Çalıştırılmak Üzere Toplam (Özürlüler Dahil) 80 Kişilik 2 Yıllık(24 Ay) Hizmet Alım İşidir" İhalesi

 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürlüğü (EÜAŞ) Ticaret Dairesi Başkanlığı İç Ticaret Müdürlüğü tarafından 30.04.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Tunçbilek Termik Santrali İşletme Müdürlüğü Bünyesinde Temizlik, Taşıma ve Benzeri İşlerde Çalıştırılmak Üzere Toplam (Özürlüler Dahil) 80 Kişilik 2 Yıllık (24 Ay) Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak Orjin Bilgi Veri Otomasyon Temizlik Sağlık Hiz. Tarım Hayvancılık Oto Kiralama San. ve Tic. Ltd. Şti.nin 09.07.2014 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 16.07.2014 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 31.07.2014 tarih ve 24405 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 31.07.2014 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2014/2318 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

Karar:

 

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, aşırı düşük teklif açıklamalarının mevzuata uygun olduğu iddiasıyla yaptıkları şikayet başvurularının idarece reddedildiği, bu kapsamda traktör ve panelvan araçlara ilişkin tamir bakım onarım giderleri dahil fiyat teklifi sunulmasının mevzuata aykırı olmadığı, fiyat tekliflerinin SMMM onaylı olarak sunulduğu, şoför maliyetine ilişkin açıklamalarının işçilik maliyeti haricinde hesaplanarak belgelendirildiği ve işçilik hesaplama modülü kullanılmasının da zorunlu olmadığı, akaryakıt tüketim hesabına ilişkin olarak firmalarının daha önce kayıt altına alınmış olan tüketim miktarlarının muhasebe kayıtlarına uygun olarak hesaplandığı ve SMMM tarafından onaylandığı, tüketime ilişkin servisten tablo almanın yanıltıcı olabileceği, sundukları değerlerin gerçeğe en yakın değerler olduğu, tüm bu sebeplerle açıklamalarının uygun kabul edilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

İncelemeye konu ihale EÜAŞ Ticaret Dairesi Başkanlığı İç Ticaret Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen “Tunçbilek Termik Santrali İşletme Müdürlüğü Bünyesinde Temizlik, Taşıma ve Benzeri İşlerde Çalıştırılmak Üzere Toplam (Özürlüler Dahil) 80 Kişilik 2 Yıllık (24 Ay) Hizmet Alım” işidir.

 

İhaleye ilişkin Teknik Şartname’nin 1’inci maddesinde ihale konusunu “Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) Tunçbilek Termik Santralı İşletme Müdürlüğü bünyesinde bulunan Santralımız, Tabldot - Alakart ve çay ocaklarının işletim işi ve yine santral sahasında bulunan tüm ambarların düzenlenmesi, temizliği, her türlü malzemelerin indirilmesi, taşınması, yüklenmesi, servislerden tüp - hidrojen tüpü ve diğer malzemelerin getirilip götürülmesi, taşınması ile Sosyal site temizliği - tabldot lokal temizliği ile santral içi yeşilliklerin biçilmesi ve - gerekli görülürse - site giriş kapısı işletim ile site ısı merkezi ve inşaat bakım hizmetleri işleri”nin oluşturduğu görülmektedir.

 

İhaleye ilişkin İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde, “25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

 

25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:

 

-Vardiyasız- 1 kişi Gıda Mühendisi, 1 kişi İnşaat Mühendisi olmak üzere toplam 2 kişi (Brüt Asgari ücretin % 200 fazlası),

 

-Vardiyasız- 1 kişi Aşçıbaşı ( Brüt Asgari ücretin % 100 fazlası),

 

-Vardiyasız- 10 kişi İnşaat Ustası ( Brüt Asgari ücretin % 60 fazlası),

 

-Vardiyalı- 4 kişi Isı Merkezi Ustası ( Brüt Asgari ücretin %60 fazlası),

 

-Vardiyalı- 6 kişi Aşçı (Brüt asgari ücretin % 50 fazlası),

 

-Vardiyalı- 6 kişi Bulaşıkçı, 4 kişi Misafirhane görevlisi, 6 kişi Garson, 4 kişi Çaycı olmak üzere toplam 20 kişi (Brüt Asgari Ücretin % 25fazlası),

 

-Vardiyasız- 2 kişi Sıhhi tesisatçı, 2 kişi Çaycı olmak üzere toplam 4kişi (Brüt Asgari Ücretin % 25fazlası),

 

-Vardiyalı- 4 kişi Kömür kül işçisi (Brüt Asgari Ücretin % 20 fazlası),

 

-Vardiyasız- 21 kişi Temizlik işçisi, 6 kişi Ambar işçisi, 2 kişi Özürlü olmak üzere toplam 29 kişi (Brüt Asgari Ücretin % 10 fazlası)

 

ULUSAL BAYRAM, RESMİ VE DİNİ BAYRAM GÜNLERİ İLE 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ VE YILBAŞI GÜNÜ YAPILACAK ÇALIŞMA

 

-(Vardiyasız Asgari ücretin % 100 fazlası ücret alacak 1 kişi aşçıbaşı için) toplam 20 gün,

 

-(Vardiyalı Asgari ücretin % 60 fazlası ücret alacak 4 kişi ısı merkezi ustası için) toplam 80 gün,

 

-(Vardiyalı Asgari ücretin % 50 fazlası ücret alacak 6 kişi Aşçı için) toplam 120 gün,

 

-(Vardiyalı Asgari ücretin % 25 fazlası ücret alacak 6 kişi Bulaşıkçı, 4 kişi Misafirhane görevlisi, 6 kişi Garson, için) toplam 320 gün,

 

-(Vardiyalı Asgari ücretin % 20 fazlası ücret alacak 4 kişi Kömür kül işçisi için) toplam 80 gün,

 

-(Vardiyasız Asgari ücretin % 10 fazlası ücret alacak 2 kişi Temizlik işçisi için) toplam 40 gün

 

25.3.2. Yemek, yol ve giyecek giderleri:

 

YEMEK BEDELİ: Yüklenici, elemanlarına çalıştıkları günler için ayni olarak İşletme tabldotundan bir öğün yemek vermekle yükümlüdür. Toplam 34 kişi(6 aşçı, 6 garson, 6 bulaşıkçı, , 4 misafirhane görevlisi,4 çaycı ile 8 ısı merkezi işçisi) ayda 26 gün üzerinden, 46 kişi ise (2 çaycı,2 mühendis,1 aşçıbaşı,2 sıhhi tesisatçı,21 temizlik işleri,6 ambar işçisi,10 inşaat ustası,2 özürlü) 22 gün üzerinden hesaplanacaktır. Bu ücret bir kişi için (KDV hariç)5,00-TL firmanın istihkakından kesilecektir.

 

YOL GİDERİ: Yüklenici tarafından ayni olarak karşılanacak olup, Yüklenici elemanlarını Tavşanlı (garaj) - Tunçbilek işyerine (gidiş-dönüş 28 km), Trafik Kanununa uygun şartlarda vasıta ile tekli (07:30-17:30) ve ikili (08.00-16.00 ve 16.00-24.00) vardiyalı olarak getirip götürecektir.

 

GİYİM GİDERİ: Teknik Şartnamenin Ek-2'deki tabloda yer alan giyim malzemeleri ayni olarak karşılanacak olup, teklif fiyata dahil edilecektir.

 

25.3.3. Malzeme giderleri:

 

İhale konusu işin yürütülmesi esnasında kullanılacak ve teknik şartnamenin Ek-2'de belirtilen tabloda nitelik, cins ve miktarları belirtilen iş güvenliği malzemeleri teklif fiyata dahil edilecektir.

 

25.3.4. Diğer giderler:

 

-İşin süresi boyunca kullanılacak olan Teknik şartnamede özellikleri belirtilen 1 adet römorklu kabinli traktör ve 1 adet ters kepçeli kabinli traktörün bakım, onarım ve tamirat bedelleri teklif fiyata dahil edilecektir.

 

-İşin süresi boyunca kullanılacak olan ve Teknik şartnamede özellikleri ile kat edeceği yol miktarı (2 yıl için 29.914 km) belirtilen Panel-Van aracın Şoför, yakıt, bakım, onarım ve tamirat bedelleri teklif fiyata dahil edilecektir.

 

-Teknik Şartnamenin 6.17. maddesinde belirtilen İSG uzmanına ait giderler teklif fiyata dahildir.

 

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

 

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.

 

Kısa vadeli sigorta prim oranı %2 dir.”

 

Teknik Şartname’nin 4’üncü maddesinde personele ilişkin düzenlemeler yapıldığı, bu kapsamda,

 

 

1. ÇALIŞTIRILACAK PERSONELİN GENEL DURUMU:

 

a)AMBAR VE İDARİ İŞLER:(Gıda Mühendisine bağlı)

 

 

VASIF

ADET

Gıda  Mühendisi        

1 kişi

Tabldot Misafirhane ve Alakart ile çay ocakları  işlerinde çalışacak

29 kişi

Sıhhi tesisatcı

2 kişi

İşletme Müdürlüğü uhdesinde bulunan, santral ana binaları, atölyeler ve şalt sahaları dışında kalan arazi ve binalar ile sitelerin (sadece ısı merkezi hariç) genel temizlik, genel yeşillendirme, küçük bakım ve onarımlar ile hurdalıkların her türlü tasnifi gibi işler 

21 kişi

Ambarda çalışacak personel

6 kişi

İşbu şartnamenin 6.26 maddesi gereği özürlü

2 kişi

 

b)İNŞAAT VE ISI MERKEZİ İŞLERİ: (İnşaat Mühendisine bağlı)

 

i. İNŞAAT

 

VASIF

ADET

İnşaat Mühendisi

1 kişi

İnşaat Ustası

10 kişi

 

ii. ISI MERKEZİ İŞLETİMİ

 

 

VASIF

ADET

Usta ( Isı merkezi)

4 kişi

Kömür Kül İşçisi (Isı merkezi)

4 kişi

 

Yapılacak işlerde çalıştırılacak toplam hizmet alımı: 80 kişi” düzenlemelerine,

 

 

Firmanın İşletmede Bulundurması Gereken Teçhizatları düzenleyen II/3/(b) maddesinde, “1. 1 adet römorklu Kabinli traktör. (2002 modelden aşağı olmayacak-Temizlik İşlerinde Kullanılacaktır. Mazotu işletmemiz tarafından karşılanacaktır.)

 

2. 1 Adet ters kepçeli kabinli traktör( 2002 modelden aşağı olmayacak-Isı merkezinde kullanılacaktır.)

 

3. 1 adet hijyenik koşullarda yemek dağıtımına elverişli ( öğle ve akşam yemek dağıtımı her gün 22 km. tutmaktadır) panel-van araç.(2002 modelden aşağı olmamak kaydı ile) Aynı araç, İşletmemizin belirleyeceği haftanın 2 günü, Tavşanlı’dan İşletmeye (Gidiş ve Dönüş olarak 28 Km.) ve Işık Sitesindeki lokalimize erzak temininde kullanılacaktır. Yemek dağıtımı için kullanılacak olan Panel-Van’ın 2 yıllık (24 Ay); 29.914 km yapması öngörülmektedir. Araç, İşletmemiz yetkili servisi personelince yemek dağıtımına uygun hijyenik olduğu tutanak altına alındıktan sonra işe başlatılacaktır. Aksi taktirde firma işe başlatılmayacaktır.” düzenlemesine,

 

Teknik Şartname ekinde ise personele verilecek ücret ve sağlanacak malzemelere ilişkin aşağıdaki tablolara yer verildiği görülmüştür: “1. Elemanların özellikleri Teknik Şartnamede belirtilmiştir.

 

2. Firma 6.26. maddesi doğrultusunda 4857 Sayılı İş Kanunu ve değişikliklerine aynen uyacak olup; bu konuda her türlü sorumluluk firmaya aittir. (Firma, 5763 Sayılı Kanunun 2. maddesi gereği, İşletmemizce belirlenecek yerlerde çalıştırılmak üzere iki (2) adet özürlü işe alacaktır.)

 

3. Firma personeli için verilecek maaşlar aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.

 

 

GÖREVİ

Aylık Çalışma Süresi

PERSONEL SAYISI

ÜCRETİ

(ASGARİ ÜCRETİN)

Mühendis (Gıda ve İnşaat )

22 gün

2 Kişi

%200 fazlası

Aşçıbaşı

22 gün

1 Kişi

% 100 fazlası

Aşçı

26 gün

6 Kişi

% 50 fazlası

Bulaşıkçı

26 gün

6 Kişi

% 25 fazlası

Sıhhi Tesisatçı

22 gün

2 Kişi

%25 fazlası

 Misafirhane görevlisi

26 gün

4 Kişi

%25 fazlası

Garson

26 gün

6 Kişi

%25 fazlası

Çaycı

26 gün

4 Kişi

%25 fazlası

Çaycı

22 gün

2 Kişi

%25 fazlası

Temizlik İşleri

22 gün

21 Kişi

%10 fazlası

Ambar İşçisi

22 gün

6 Kişi

%10 fazlası

İnşaat Ustası

22 gün

10 Kişi

%60 fazlası

Usta ( Isı merkezi)

26 gün

4 Kişi

% 60 fazlası

Kömür Kül İşçisi

(Isı Merkezi)

26 gün

 

4 Kişi

% 20 fazlası

Özürlü

22 gün

2 Kişi

% 10 fazlası

T O P L A M

46 kişi 22 gün/34 kişi 26 gün çalışacaktır

 

80 Kişi

--

 

ASGARİ ÜCRETİN

%200 fazlası

%100 fazlası

%60 fazlası

%50 fazlası

%25 fazlası

%20 fazlası

%10 fazlası

KİŞİ SAYISI

2 kişi

1 kişi

14 kişi

6 kişi

24 kişi

4 kişi

29kişi

 

B – FAZLA ÇALIŞMALAR:

 

Dini ve Resmi Bayram çalışmaları Teknik Şartnamenin 6.8 maddesinde belirtilmiş olup, bunun dışındaki fazla çalışmalarda 4857 sayılı Yasada öngörülen uygulamalar yapılacaktır.

 

EK:2

 

İŞ GÜVENLİK VE GİYİM MALZEMELERİ:

 

İş güvenlik malzemelerinin tamamı sözleşme imzalandıktan sonra, 10 gün içinde, çalışacak personele İşletmemiz nezaretinde zimmetle verilecek ve zimmet belgelerinin birer suretini İşletmemize teslim edecektir.

 

Servisleri belirtilen ve iş tanımları yapılan işlerde kullandırılması gerekli olan iş güvenlik malzemeleri firma tarafından verilecek olup, Malzemeler CE-TSE normlarına uygun olacaktır. Malzemeler ile ilgili liste ektedir.

 

 İŞ  GÜVENLİK  MALZEMELERİ   LİSTESİ (24 aylık)

 

  NO

İŞ GÜVENLİK MALZEMELERİ

STANDARDI

 

 

 

MÜHENDİS

AŞÇIBAŞI VE AŞÇI

BULAŞIKCI

ISI MERKEZİ PERSONELİ

İNŞAAT USTASI

AMBAR İŞÇİSİ

TEMİZLİK PERSONELİ

ÇAYCI GARSON RESEPSİYONİST

SIHHI TESİSATCI VE ÖZÜRLÜ

TOPLAM ADET

1

GÜVENLİK AYAKKABISI

EN 20345

2

-

-

8

10

6

21

-

 

4

102

2

İŞ ELBİSESİ

EN 166 F

-

-

6

8

10

6

21

-

4

110

3

LASTİK ÇİZME

EN361

1

-

6

8

10

-

21

-

4

100

4

YAĞMURLUK

EN 374

1

-

-

8

10

-

21

-

4

88

5

TOZ GÖZLÜĞÜ

EN352

-

-

-

-

-

6

21

-

4

62

6

KULAK TIKACI

EN60903

-

-

-

8

-

6

-

-

-

28

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GİYİM MALZEMELERİ LİSTESİ (24 aylık)

 

1

TAKIM ELBİSE

LACİVERT RENK

2

-

-

-

-

-

-

16

-

36

2

GÖMLEK

AÇIK MAVİ RENK

-

-

-

-

-

-

-

32

-

64

3

KRAVAT

BORDO RENK

-

-

-

-

-

-

-

16

-

32

4

İSKARPİN AYAKKABI

SİYAH RENK

-

7

-

-

-

-

-

16

-

46

5

AŞÇI ÖNLÜĞÜ

-

-

7

7

-

-

-

-

-

-

28

6

AŞÇI BOY ÖNLÜĞÜ

-

-

7

-

-

-

-

-

-

-

14

7

AŞÇI CEKETİ

-

-

14

-

-

-

-

-

-

-

28

8

BULAŞIKCI ÖNLÜĞÜ

-

-

14

-

-

-

--

-

-

-

28

9

AŞÇI BAŞLIĞI

-

-

7

-

-

-

-

-

-

-

14

 

 

NOT: Baret, Sanayi tipi Eldiven, Mekanik Eldiven, İnşaat Eldiveni ve Toz Maskesi İşletme Müdürlüğü tarafından verilecek olup Firma bunların kullanılmasını sağlayacaktır. Firma işbaşı yapmadan önce yukarıda yazılı standartları belirtilmiş malzemeleri toptan getirip Eğitim ve İş Güvenliği Servisine teslim edecek, İşletme Müdürlüğünün oluşturacağı bir komisyon(ilgili servis şefi-başmühendis-mühendis gibi) tarafından uygun olup olmadığı kontrol edilecek, uygun ise bir tutanakla kabul edilecektir.”

 

İhale komisyonu kararı incelendiğinde, ihaleye sunulan 15 tekliften 10 tanesinin geçerli teklif olarak kabul edildiği, devamında yaklaşık maliyet hesabı incelenerek %3 sözleşme ve genel giderlerin giyim giderleri için hesaplanması ve malzeme giderleri için ayrıca hesaplanmaması gerektiği ve 1 adet ters kepçeli kabinli traktör için hesaplanmaması gerekirken yakıt maliyeti hesaplandığı gerekçeleriyle ihalenin ilk oturumunda açıklanan 4.169.394,75 TL karsız yaklaşık maliyetten farklı olarak karsız yaklaşık maliyetin 4.124.835,25 TL olarak kabul edildiği ve teklifi bu değerin altında bulunan tek istekli olan başvuru sahibi Orjin Bilgi Veri Otomasyon Temizlik Sağlık Hiz. Tarım Hayvancılık Oto Kiralama San. ve Tic. Ltd. Şti.nden aşırı düşük teklif açıklaması talep edildiği, istekli tarafından sunulan açıklamalara ilişkin olarak;

 

Yol gideri, giyim gideri ve İSG hizmet bedeline ilişkin açıklamalarının ve tevsikinin uygun olduğu,

 

1 adet römorklu kabinli traktör için “İstekli kendisine ait olan römorklu kabinli traktör için 28.04.2014 tarihli, SMMM onaylı ve “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim. ” ibaresinin yazıldığı, tüm giderler dahil 26.400,00 TL tutarında Fiyat Teklifi ile tevsik etmiş ve bu araca ait ruhsat fotokopisini sunmuştur. Firmanın kendisine ait bir araç için fiyat teklifi hazırlayıp tüm giderler dahil olarak fiyat öngördüğü, bu araca ait tamir, bakım-onarım giderlerinin ayrı ayrı Kamu İhale Genel Tebliğinin 79. Maddesinde öngörülen şekil şartlarına uygun olarak tevsik edilmesi gerekmekte olup söz konusu bileşenler için Kamu İhale Mevzuatına uygun olarak açıklama yapılmadığı”,

 

1 adet ters kepçeli kabinli traktör için “Dragon Tem. İnsan Kayn. Öz. Sağ. Hiz. Bil. Otom. Hiz. İnş. Oto Kir. San. ve Tic. Ltd. Şti. firmasından alınmış 28.04.2014 tarihli, SMMM onaylı ve“Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim maliyet tutarının altında olmadığım beyan ederim. ” ibaresinin yazıldığı 27.600,00 TL tutarında Fiyat Teklifi ile tevsik etmiştir ve bu araca ait ruhsat fotokopisini sunmuştur. Araç için fiyat teklifinde tüm giderler dahil olarak fiyat öngörüldüğü, bu araca ait tamir, bakım-onarım giderlerinin ayrı ayrı Kamu İhale Genel Tebliğinin 79. Maddesinde öngörülen şekil şartlarına uygun olarak tevsik edilmesi gerekmekte olup söz konusu bileşenler için Kamu İhale Mevzuatına uygun olarak açıklama yapılmadığı”,

 

Panelvan araç için “İstekli kendisine ait panel-van araç için 28.04.2014 tarihli, SMMM onaylı ve “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim” ibaresinin yazıldığı, tüm giderler dahil(yakıt dahil) ve şoför hizmet bedeli teklif fiyata dahil 49.200,00 TL tutarında Fiyat Teklifi ile tevsik etmiş, bu araca ait ruhsat fotokopisini ve EPDK’nın sitesinden il bazında alınmış motorin bayi satış fiyatım sunmuştur. Firmanın kendisine ait bir araç için fiyat teklifi hazırlayıp tüm giderler dahil fiyat öngörmesi ve teklif bileşenini bu şekilde açıklaması Kamu İhale Genel Tebliğinin 79. Maddesine uygun değildir. Firmanın kendi aracına ait, bakım onarım ve tamirat bedellerini dışarıdan teklif alıp ayrı ayrı belgelendirerek tevsik etmesi ve şoför giderinin de KİK işçilik modülünden hesaplama yapılarak belgelendirilmesi gerekmektedir. 2013/UH.I-3977 sayılı (EK-2) ve 2014/UH.II-204 sayılı (EK-3) KİK kararları da bu durumu destekler niteliktedir. Ayrıca araçla ilgili yakıt sarfiyatına ait bilgileri yetkili servisten alması gerekirken, firma kendi aracının tükettiği yakıt miktarını Ocak ayında sarfettiği yol ve tükettiği yakıt miktarı üzerinden hesaplama yaparak belgelendirmiştir. Aracın tükettiği yakıt miktarının bu şekilde açıklanması Kamu İhale Genel Tebliğinin 79. Maddesine uygun değildir. Firmanın panel-van araç giderine ilişkin açıklaması uygun görülmemiştir.” değerlendirmeleri ve gerekçeleriyle aşırı düşük teklif açıklamalarının mevzuata uygun olmadığından teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı anlaşılmıştır. İhale komisyonu kararı ekinde, aşırı düşük teklif açıklamasının değerlendirilmesinde esas alındığı anlaşılan Kamu İhale Kurulu’nun 2013/UH.I-3977 ve 2014/UH.II-204 sayılı kararlarına da yer verildiği görülmüştür. İhale komisyonu kararına dercedilen söz konusu gerekçelere kesinleşen ihale kararı bildirimi ve şikayete cevap yazısında da yer verildiği anlaşılmıştır.

 

İdarece başvuru sahibinden 28/05/2014 tarih ve 28799 sayılı yazı ile İdari Şartname’nin 25’inci maddesindeki teklif fiyata dahil giderlere ilişkin aşırı düşük teklif açıklaması talep edildiği ve başvuru sahibinin açıklamalarını 09/06/2014 tarihinde idareye sunduğu görülmüştür.

 

Başvuru sahibine ilişki açıklamalar uyuşmazlığa konu hususlar yönünden incelendiğinde,

 

Açıklamada firmalarının kendi malı olan römorklu traktör ve kiralama yoluyla tedarik edilecek kepçeli traktör için toplam 54.000,00 TL fiyat öngörüldüğü, römorklu traktör için isteklinin kendisi tarafından imzalanan-kaşelenen ve meslek mensubu tarafından ilgili beyan ile onaylanan bir fiyat teklifi sunduğu, fiyat teklifinde firmanın envanterine kayıtlı 2012 model kabinli traktörün ihale konusu iş kapsamında kiralık olarak çalıştırılacağı ve kiralama bedelinin 26.400,00 TL olduğu, taahhüdün yerine getirilmesine ilişkin tüm giderlerin sözleşme bedeline dahil olduğu ve firmalarınca karşılanacağı belirtilmiş ve ekte firma adına kayıtlı araca ait ruhsat örneği ile meslek mensubu faaliyet belgelerinin sunulduğu; kepçeli traktör için Dragon Tem. İns. Kay. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından imzalanan-kaşelenen ve meslek mensubu tarafından ilgili beyan ile onaylanan fiyat teklifinin sunulduğu, teklifte aracın teklifi veren firmadan kiralama yoluyla temin edileceği, kiralama bedelinin 27.600,00 TL olduğu, taahhüdün yerine getirilmesine ilişkin tüm giderlerin sözleşme bedeline dahil olduğu ve firmalarınca karşılanacağı belirtilmiş ve ekinde anılan şirkete ait iş makinası tescil belgesinin sunulduğu görülmüştür.

 

İstekli tarafından panelvan araca ilişkin olarak yine isteklinin kendisi tarafından imzalanan-kaşelenen ve meslek mensubu tarafından ilgili beyan ile onaylanan bir fiyat teklifi sunduğu, fiyat teklifinde firmanın envanterine kayıtlı 2012 model panelvanın ihale konusu iş kapsamında kiralık olarak çalıştırılacağı ve kiralama bedelinin 49.200,00 TL olduğu, taahhüdün yerine getirilmesine ilişkin yakıt dahil tüm giderlerin sözleşme bedeline dahil olduğu ve firmalarınca karşılanacağı belirtilmiş, ihale tarihinden önce Kütahya ilindeki akaryakıt fiyatları ve araca ait kendi hesapladıkları tüketim tutarı (0,15 lt/km) baz alınarak 16.656,12 TL gider öngörüldüğü, firma karı olarak öngörülen 1.343,88 TL de dahil edilerek toplam 67.200,00 TL maliyet hesaplandığı ve ekte firma adına kayıtlı araca ait ruhsat örneği, araç ortalama yakıt tüketim tablosu, EPDK Bayi Satış Fiyat Bülteni ve Bayi Fiyatları çıktılarının sunulduğu anlaşılmıştır.

 

35 GB 5376 plaka numaralı ve istekli adına kayıtlı panelvan araca ait “Araç Ortalama Yakıt Tüketim Tablosu” başlıklı belge incelendiğinde, istekliye ait defterde kayıtlı aracın 2014 yılı Ocak ayına ait yakıt tüketim oranlarının aşağıdaki şekilde gösterildiği tespit edilmiştir.

 

Araç Plaka No

Aracın Ortalama Aldığı Mesafe Km (1 Aylık)

Aracın Tükettiği yakıt Miktarı (LT)

Oran %

35 GB 5376

1250

187,50 LT

0,15 LT/KM

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde, “79.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, tekliflerin değerlendirilmesinde;

 

İhale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, kıdem tazminatı, işyeri hekimliği ücreti, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, yaka kartı ve bu mahiyetteki genel giderleri karşılamak üzere birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her bir işçilik kalemindeki (yol, yemek ve giyecek dahil brüt asgari ücret veya brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası üzerinden ücret hesaplanan işçilik kalemi ile ulusal bayram ve genel tatil günleri ve fazla çalışma saatlerine ilişkin işçilik kalemleri) birim fiyatlar ile işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kalemi/kalemleri kapsamında çalıştırılacak olan her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden % 3 oranında sözleşme giderleri ve genel giderler hesaplanacaktır.

 

79.2. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde; amortisman, kıdem tazminatı, iş yeri hekimliği ücreti, oryantasyon eğitimi gideri, yaka kartı ve bu mahiyetteki giderlerin genel giderler içinde yer alacağı kabul edileceği için aşırı düşük teklif sorgulamasında bu giderler, önemli teklif bileşeni olarak belirtilmeyecek ve isteklilerden aşırı düşük teklif sorgulamasına verdikleri cevaplarda bu giderler için bir bedel öngörmeleri istenmeyecektir. Sözleşme giderleri ve genel giderler içinde değerlendirilmesi öngörülen giderler idari şartnamelerde “teklif fiyata dahil olan diğer giderler” kısmında belirtilmeyecektir.

 

 

79.4. İhale komisyonu tarafından, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri ile personel çalıştırılmasına dayalı olmamakla birlikte ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı hizmet alımı ihalelerinde asgari işçilik maliyeti, sözleşme giderleri ve genel giderler ile varsa malzeme ve diğer maliyet kalemleri, bunlar dışında kalan hizmet alımı ihalelerinde ise ihale dokümanında belirtilen teklif fiyata dahil giderler dikkate alınmak suretiyle tekliflerin değerlendirilmesi yapılarak 4734 sayılı Kanunun 38 inci maddesi uyarınca teklifi aşırı düşük görülen isteklilerden işin niteliğine göre ihale komisyonunca belirlenen önemli teklif bileşenleri ile ilgili açıklama istenecektir. İdarelerce aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenlerin belirtilmesi ve açıklama için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere makul bir süre verilmesi gerekmektedir.

 

 

79.4.1. İsteklilerce yapılacak aşırı düşük teklife ilişkin açıklamalar belgelere dayanmalıdır. Belgelere dayanılmaksızın yapılan açıklamalar kabul edilmeyerek söz konusu teklifler reddedilecektir.

 

 

79.4.2.3. Teklifi aşırı düşük bulunan isteklilerin, tekliflerinde önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili olarak Kanunun 38 inci maddesi uyarınca yapacakları açıklamaya dayanak teşkil eden bilgi ve belgeleri sunmaları gerekmektedir.

 

İsteklilerin açıklamalarına dayanak teşkil eden bilgi ve belgeler;

 

a. Tedarikçi veya üreticilerden alınan proforma faturalar,

 

b. Fiyat teklifleri,

 

c. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından sunulan mal ve hizmetlere ilişkin ilan edilmiş fiyat tarifeleri veya bunlardan alınmış fiyat teklifleri,

 

ç. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilgili mala ilişkin ilan edilen asgari fiyatlar,

 

 

İstekliler tekliflerine ilişkin olarak yukarıda sayılan belgelerden kendileri için uygun olanları (79.4.2.4-79.4.2.13) maddelerine göre yapacakları açıklamalar kapsamında sunacaklardır.

 

 

79.4.2.4. Tedarikçi veya üreticilerden alınan birim fiyatları gösteren proforma fatura sunularak açıklama yapılması durumunda proforma faturadaki birim satış tutarı;

 

a) Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında yer alan (Ek-O.5) ağırlıklı ortalama birim maliyetin,

 

b) Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında yer alan (Ek-O.5) ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin,

 

altında olamaz.

 

Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından proforma fatura üzerine; “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

 

Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından proforma fatura üzerine; “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

 

Kaşeleme işlemi bu Tebliğin 8.4 maddesinde belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

 

79.4.2.5. İsteklilerce yapılan açıklamalarda; teklifin bir bölümünü oluşturan iş kalemlerine/gruplarına ilişkin olarak piyasada o alanda faaliyet gösteren kişilerden alınan fiyat tekliflerinin sunulması halinde, fiyat teklifinde belirtilen veya fiyat teklifine göre hesaplanan birim fiyat;

 

a) Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında (Ek-O.6) yer alan toplam birim maliyet tutarının,

 

b) Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında (Ek-O.6) yer alan ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin,

 

altında olamaz.

 

Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından fiyat teklifinin üzerine; “Birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki toplam birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

 

Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından fiyat teklifinin üzerine; “Birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

 

Kaşeleme işlemi bu Tebliğin 8.4 maddesinde belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

 

 

79.4.2.8. İstekli tarafından açıklaması yapılacak girdinin fiyatının, kamu kurum ve kuruluşlarınca ilan edilen ilgili mala ilişkin asgari fiyatlara uygun olması halinde sadece ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olan asgari fiyatın belgelendirilmesi suretiyle açıklama yapılması yeterlidir.(Örnek: EPDK tarafından il bazında günlük olarak yayımlanan akaryakıt fiyatları vb.)

 

 

79.4.2.14. Proforma fatura ve fiyat tekliflerinin, proforma fatura veya fiyat teklifine konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.

 

 

79.4.2.19. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımlarına ilişkin aşırı düşük teklif sorgulamasında, sözleşme giderleri ve genel giderlerin % 3 oranında hesaplanması söz konusu olmayacak, sözleşme giderleri ilgili mevzuatına göre hesaplanmak suretiyle aşırı düşük teklif sorgulamasına cevap verilecek ve teklifler değerlendirilecektir.

 

 

79.5. Aşırı düşük teklif sorgulaması sonucunda; (79.4.2.) maddesine uygun açıklamada bulunmayan, açıklamaları teknik şartnameye aykırı hususlar içeren veya teklif tutarı, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde asgari işçilik maliyeti ve % 3 oranındaki sözleşme giderleri ile genel giderleri, personel çalıştırılmasına dayalı olmamakla birlikte ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı hizmet alımı ihalelerinde ise asgari işçilik maliyeti ve ilgili mevzuatı uyarınca hesaplanacak sözleşme giderlerini karşılamayan isteklilerin teklifleri gerekçeleri belirtilmek suretiyle reddedilecektir….” açıklaması yer almaktadır.

 

Yapılan incelemede, isteklinin römorklu traktör için kendi düzenlediği fiyat teklifini sunduğu, fiyat teklifinde firmanın envanterine kayıtlı araca ilişkin maliyetin tüm giderler dahil olmak üzere 26.400,00 TL olarak açıklandığı, ters kepçeli traktöre ilişkin olarak piyasadan akaryakıt da olmak üzere tüm giderler dahil 27.600,00 TL’lik bir fiyat teklifi alarak maliyetini oluşturduğu, Tebliğ’in 79.4.2.3 ve devamı maddelerinde öngörülen esas ve usullere uygun olarak fiyat tekliflerine konu maliyet bileşenlerinden olan sigorta, vergi, bakım-onarım, yedek parça ve akaryakıt maliyetlerinin ayrı ayrı açıklanması ve belgelendirilmesi gerekirken, teklif alınan firma veya isteklinin kendisine ait olduğu belirtilerek tek kalem halinde maliyet içerisinde öngörülmesinin ve tevsiki yoluna gidilmesinin mevzuata aykırı olduğu anlaşılmıştır.

 

Ayrıca şirket envanterine kayıtlı panelvan çalıştırılmasına ilişkin maliyet açıklamasının da şoför maliyeti ve tüm giderler dahil tek maliyet kalemi olarak yapıldığı, anılan tevsikin de yukarıda açıklandığı şekilde Tebliğ’e uygun olmadığı, istekli tarafından aracın tüketeceği akaryakıta ilişkin hesaplamanın ise Ocak 2014 ayına ait katedilen mesafe ve akaryakıt bedelinden hareketle 0,15 lt/km olarak hesaplandığı, anılan tüketim değerine ilişkin tevsikin de araç kataloğuna veyahut yetkili mercilerden alınmış dokümanlara dayanmadığı anlaşıldığından, akaryakıt tüketim değerine ilişkin açıklamanın ve tevsikin de mevzuata uygun olmadığı tespit edilmiştir. İsteklinin açıklamasına esas ve kendisine düzenlediği fiyat teklif tutarı olan 49.200,00 TL içerisinde İdari Şartname’nin 25’inci maddesinde öngörülen (ve ihalede çalıştırılacak toplam 80 personel dışında kalan) şoför maliyetinin bulunup bulunmadığı, bulunuyor ise tutarının ne olduğu ve ne şekilde hesaplandığı hususu da gerek fiyat teklifinin tek kalem olmasından gerekse de dosyada bu hususta başkaca bir belge bulunmamasından dolayı anlaşılamamaktadır.

 

Yapılan inceleme sonucunda, başvuru sahibine ait aşırı düşük teklif açıklamasının ve tevsikin Kamu İhale Genel Tebliği’ne uygun olarak gerçekleştirilmediği, dolayısıyla idarece teklifinin değerlendirme dışı bırakılması işleminin mevzuata uygun olduğu anlaşıldığından iddialar yerinde görülmemiştir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 

Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy