Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 54, 65)

 

Toplantı No : 2019/008

Gündem No : 8

Karar Tarihi : 14.02.2019

Karar No : 2019/UH.IV-225

 

BAŞVURU SAHİBİ: Gül Kardeşler İnşaat Nakliye Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi

 

VEKİLİ: Av. Tarık DEMİREL,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE: Haliliye Belediye Başkanlığı Destek Hizmetleri Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE: 2018/34320 İhale Kayıt Numaralı “Mobil Konkasör Kiralama Hizmeti Alımı” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME: Haliliye Belediye Başkanlığı Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından 26.02.2018 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Mobil Konkasör Kiralama Hizmeti Alımı” ihalesine ilişkin olarak başvuru sahibince 01.02.2019 tarih ve 5051 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan dilekçe ile başvuruda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2019/155 sayılı dosya kapsamında yapılan inceleme neticesinde ön inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

 

Ön inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

Başvuru dilekçesinde özetle; 08.03.2018 tarihinde kendilerine tebliğ edilen ihale komisyonu kararıyla, ihalenin Lider İnş. Ltd. Şti. uhdesinde kaldığı, Silvan Gap Nak. Ltd. Şti.nin ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği, kendi tekliflerinin ise aşırı düşük teklif açıklamalarının uygun olmadığı belirtilerek değerlendirme dışı bırakıldığı, Silvan Gap Nak. Ltd. Şti.nin şikayet başvurusu üzerine Kamu İhale Kurulu tarafından alınan 2018/UH.II-826 sayılı kararla tekliflerinin değerlendirmeye alındığı ve Lider İnş. Ltd. Şti.nin değerlendirme dışı bırakıldığı, Lider İnş. Ltd. Şti.nin başvurusu üzerine Ankara 14. İdare Mahkemesi tarafından verilen karar üzerine alınan 09.01.2019 tarihli ve 2019/MK-9 sayılı Kurul kararıyla Lider İnş. Ltd. Şti.nin teklifinin değerlendirmeye alındığı, bunun üzerine idarece alınan ve 18.01.2019 tarihinde kendilerine tebliğ edilen kesinleşen ihale kararı ile ihalenin Lider İnş. Ltd. Şti. uhdesinde kaldığı, kendi tekliflerinin ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği, ancak anılan istekli açısından şikayet haklarının hukuki açıdan ilk kez doğduğu ve 2018/UH.II-826 sayılı kararda belirtilen iddialar dışında yer alan gerekçelerle de anılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği, söz konusu isteklinin aşırı düşük teklif açıklamaları kapsamında binek aracın kiralama ve bakım maliyetlerinin Avcıbey  Beton firmasından temin edilmesinin mevzuata uygun olmadığı, söz konusu firmanın faaliyetleri arasında binek aracın kiralanması ya da bakım ve onarımının bulunmadığı, yapılan hesaplamaların doğru olmadığı, Lider İnş. Ltd. Şti.nin teklif cetvelinde aritmetik hatalar bulunduğu, iş deneyim belgesinin istenilen kriterleri karşılamadığı, geçici teminat mektubunun mevzuata uygun olmadığı, asılları sunulmayan belgelerin, mevzuatta yer alan sunuluş şekline uygun olarak sunulmadığı iddialarına yer verilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhalelere yönelik başvurular” başlıklı 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendinde “Başvurular üzerine ihaleyi yapan idare veya Kurum tarafından gerekçeli olarak; Başvurunun süre, usul ve şekil kurallarına uygun olmaması, usulüne uygun olarak sözleşme imzalanmış olması veya şikayete konu işlemlerde hukuka aykırılığın tespit edilememesi veya itirazen şikayet başvurusuna konu hususun Kurumun görev alanında bulunmaması hallerinde başvurunun reddine karar verilir.” hükmüne,

 

Aynı Kanun’un “İdareye şikayet başvurusu” başlıklı 55’inci maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarında “Şikayet başvurusu, ihale sürecindeki işlem veya eylemlerin hukuka aykırılığı iddiasıyla bu işlem veya eylemlerin farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gereken tarihi izleyen günden itibaren 21 inci maddenin (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelerde beş gün, diğer hallerde ise on gün içinde ve sözleşmenin imzalanmasından önce, ihaleyi yapan idareye yapılır. İlanda yer alan hususlara yönelik başvuruların süresi ilk ilan tarihinden, ön yeterlik veya ihale dokümanının ilana yansımayan diğer hükümlerine yönelik başvuruların süresi ise dokümanın satın alındığı tarihte başlar.

 

İlan, ön yeterlik veya ihale dokümanına ilişkin şikayetler birinci fıkradaki süreleri aşmamak üzere en geç ihale veya son başvuru tarihinden üç iş günü öncesine kadar yapılabilir.

 

İdare, şikayet başvurusu üzerine gerekli incelemeyi yaparak on gün içinde gerekçeli bir karar alır.  Alınan karar, şikayetçi ile diğer aday veya istekliler ile istekli olabileceklere karar tarihini izleyen üç gün içinde bildirilir. İlan ile ihale veya ön yeterlik dokümanına yönelik başvurular dışında istekli olabileceklere bildirim yapılmaz.” hükmüne,

 

İhalelere Yönelik Başvurular hakkında Yönetmelik’in “Başvuru süreleri” başlıklı 6’ncı maddesinde “(1) İdareye şikayet süresi; ihale sürecindeki şikayete konu işlem veya eylemlerin farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gerektiği tarihi izleyen günden itibaren Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelere yönelik başvurularda beş gün, diğer hallerde on gündür.

 

(2) Ancak, ilan ile ön yeterlik veya ihale dokümanına yönelik şikayetler, birinci fıkradaki süreleri aşmamak kaydıyla başvuru veya teklif sunulmadan önce en geç ihale veya son başvuru tarihinden üç iş günü öncesine kadar yapılabilir.

 

(3) Kuruma itirazen şikayet süresi; şikayet veya itirazen şikayet üzerine idare tarafından alınan iptal kararına karşı yapılacak başvurularda beş gün, diğer hallerde on gündür.” hükmüne,

 

Anılan Yönetmelik’in “Sürelerle ilgili genel esaslar” başlıklı 7’nci maddesinin birinci fıkrasında “(1) Süreler;

 

 

c) İdarenin işlem veya eylemlerine karşı yapılacak başvurularda şikayete yol açan durumun farkına varıldığı yahut farkına varılmış olması gerektiği tarihi,

 

 

izleyen günden itibaren başlar. ” hükmüne yer verilmiştir.

 

26.02.2018 tarihinde gerçekleştirilen ihaleye ilişkin alınan 07.03.2018 tarihli ihale komisyonu kararıyla başvuru sahibi Gül Kardeşler İnşaat Nakliye Sanayi ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin aşırı düşük teklif açıklamalarının uygun olmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı ve ihalenin Lider İnşaat Temizlik Gıda Nakliyat Peysaj Özel Güvenlik Sistemleri Taahhüt Otom. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin. üzerinde kaldığı, Silvan Gap Nakliyat Taahhüt İnşaat Turizm Temizlik Hizmetleri Tütün ve Tütün Mamulleri İthalat İhracat Sanayi ve Tic. Ltd. Şti.nin ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği, bunun üzerine Silvan Gap Nakliyat Taahhüt İnşaat Turizm Temizlik Hizmetleri Tütün ve Tütün Mamulleri İthalat İhracat Sanayi ve Tic. Ltd. Şti.nin idareye ve daha sonra Kuruma yaptığı şikayet başvurusu üzerine Kamu İhale Kurulunca alınan 26.04.2018 tarihli ve 2018/UH.II-826 sayılı kararla “…Lider İnşaat Temizlik Gıda Nakliyat Peysaj Özel Güvenlik Sistemleri Taahhüt Otom. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin reddedilmesi, Gül Kardeşler İnşaat Nakliye Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.nin teklifinin değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.” yönünde düzeltici işlem belirlenmesi üzerine idare tarafından alınan 21.05.2018 tarihli kararla, Gül Kardeşler İnşaat Nakliye Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.nin teklifinin ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlendiği, daha sonra Lider İnşaat Temizlik Gıda Nakliyat Peysaj Özel Güvenlik Sistemleri Taahhüt Otom. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından anılan Kurul kararının iptali istemiyle açılan dava üzerine Ankara 14. İdare Mahkemesi tarafından verilen 03.10.2018 tarihli ve E:2018/1246, K:2018/1969 sayılı “davacı şirketin teklifinin reddedilmesi kısmının iptaline” ilişkin kararının yerine getirilmesi için alınan 09.01.2019 tarihli ve 2019/MK-9 sayılı Kurul kararı ile  “Kamu İhale Kurulunun 26.04.2018 tarihli ve 2018/UH.II-826 sayılı kararının söz konusu makinelerin yakıt sarfiyatlarına ilişkin olarak yapılan açıklamaların uygun olmadığı gerekçesiyle Lider İnşaat Temizlik Gıda Nakliyat Peysaj Özel Güvenlik Sistemleri Taahhüt Otom. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin reddedilmesi ile ilgili kısmının iptaline” karar verildiği anlaşılmıştır.

 

Bunun üzerine idare tarafından alınan 18.01.2019 tarihli düzeltici ihale komisyonu kararı ile ihalenin Lider İnşaat Temizlik Gıda Nakliyat Peysaj Özel Güvenlik Sistemleri Taahhüt Otom. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı, başvuru sahibi Gül Kardeşler İnşaat Nakliye Sanayi ve Tic. Ltd. Şti.nin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği görülmüştür.

 

Yapılan incelemede başvuru sahibi tarafından itirazen şikâyet dilekçesinde, şikâyete konu durumun farkına varıldığı tarihin, her ne kadar 18.01.2019 tarihi olarak beyan edildiği ve başvurunun bu tarih esas alınarak yapıldığı görülmekte ise de başvuru dilekçesinde yer alan söz konusu şikâyet konularının farkına varılmış olması gereken tarihin Lider İnşaat Temizlik Gıda Nakliyat Peysaj Özel Güvenlik Sistemleri Taahhüt Otom. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin idarece geçerli kabul edildiğinin öğrenilmesini sağlayan ilk kesinleşen ihale kararının başvuru sahibine tebliğ tarihi olan 08.03.2018 tarihinin olması gerektiği tespit edilmiştir.

 

Buna göre, başvuru sahibi tarafından 07.03.2018 tarihli ihale komisyonu kararının kendisine tebliğ tarihi olan 08.03.2018 tarihini izleyen on gün içinde, en geç 19.03.2018 Pazartesi günü mesai bitimine kadar idareye şikâyet başvurusunda bulunulması gerekmekte iken, bu süre geçtikten sonra 25.01.2019 tarihinde idare kayıtlarına alınan dilekçe ile şikâyet başvurusunda bulunduğu, bu başvuruya idarece verilen cevap üzerine Kuruma itirazen şikâyet başvurusunda bulunulduğu anlaşılmıştır.

 

Bu itibarla, 4734 sayılı Kanunun 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince başvurunun süre yönünden reddi gerektiği sonucuna varılmıştır

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Başvurunun reddine,

 

Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy