Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 21, 54, 55, 65) (İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik m. 16)

 

Toplantı No: 2012/050

Gündem No: 15

Karar Tarihi: 27.08.2012

Karar No: 2012-UM.I-3396

 

Şikayetçi: Mas Diagnostik Sağlık Hiz. San. Ve Tic. Ltd. Şti., Gülbahar Mah. Salih Tozan Sk. No: 27 Meriç Center Kat: 2 ESENTEPE MECİDİYEKÖY İSTANBUL

 

İhaleyi yapan idare: Karadeniz Teknik Üniversitesi Uygulama Ve Araştırma Merkezi, Kanuni Kampüsü TRABZON

 

Başvuru tarih ve sayısı: 10.08.2012 / 28228

 

Başvuruya Konu İhale: 2012/65885 İhale Kayıt Numaralı "Nükleer Tıp Ünitesi İçin 12 Kalem Malzeme Alımı" İhalesi

 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: Karadeniz Teknik Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanlığı tarafından 25.06.2012 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Nükleer Tıp Ünitesi İçin 12 Kalem Malzeme Alımı” ihalesine ilişkin olarak başvuru sahibince 10.08.2012 tarih ve 28228 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan dilekçe ile başvuruda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2012/3035 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde ön inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

Karar:

 

Şikâyet dilekçesi ve ön inceleme raporu incelendi:

 

Başvuru dilekçesinde özetle; ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklif ettiği ürünün teknik şartnamenin 1, 4 ve 13 üncü maddelerine uygun olmadığı, ayrıca ihale üzerinde bırakılan isteklinin sunmuş olduğu kısa ürün bilgisi ile anılan firmanın İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünün internet sitesinde yayımlanan arasında farklılıklar bulunduğu iddialarına yer verilmiştir.

 

4734 sayılı Kanunun 55 inci maddesinin birinci, üçüncü ve dördüncü fıkralarında, sırasıyla;

 

“Şikâyet başvurusu, ihale sürecindeki işlem veya eylemlerin hukuka aykırılığı iddiasıyla bu  işlem  veya  eylemlerin  farkına  varıldığı veya farkına varılmış olması gereken tarihi izleyen günden itibaren 21 inci maddenin (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelerde beş gün, diğer hallerde ise on gün içinde ve sözleşmenin imzalanmasından önce, ihaleyi yapan idareye yapılır. İlanda yer alan hususlara yönelik başvuruların süresi ilk ilan tarihinden, ön yeterlik veya ihale dokümanının ilana yansımayan diğer hükümlerine yönelik başvuruların süresi ise dokümanın satın alındığı tarihte başlar.

 

İdare, şikâyet başvurusu üzerine gerekli incelemeyi yaparak on gün içinde gerekçeli bir karar alır. Alınan karar, şikâyetçi ile diğer aday veya istekliler ile istekli olabileceklere karar tarihini izleyen üç gün içinde bildirilir. İlan ile ihale veya ön yeterlik dokümanına yönelik başvurular dışında istekli olabileceklere bildirim yapılmaz.

 

Belirtilen süre içinde bir karar alınmaması durumunda başvuru sahibi tarafından karar verme süresinin bitimini, süresinde alınan kararın uygun bulunmaması durumunda ise başvuru sahibi dahil aday, istekli veya istekli olabilecekler tarafından idarece alınan kararın bildirimini izleyen on gün içinde Kuruma itirazen şikâyet başvurusunda bulunulabilir.”,

 

hükümleri yer almaktadır.

 

4734 sayılı Kanununu 65 inci maddesinin birinci fıkrasında da;

 

“Aday, istekliler ve istekli olabileceklere yapılacak her türlü bildirim ve tebligatlarda aşağıdaki hususlara uyulması zorunludur:

 

a) Tebligatlar idareler veya Kurum tarafından aşağıdaki yöntemler kullanılarak yapılabilir:

 

1) İmza karşılığı elden.

 

2) İadeli taahhütlü mektupla.

 

3) Elektronik ortamda.

 

4) Faksla.

 

İadeli taahhütlü mektupla yapılan tebligatlarda mektubun postaya verilmesini takip eden yedinci gün, yabancı isteklilerde ise ondokuzuncu gün kararın istekliye tebliğ tarihi sayılır. Tebligatın bu tarihten önce muhataba ulaşması halinde ise fiili tebliğ tarihi esas alınır.

 

b) İdareler veya Kurum tarafından elektronik ortamda veya faks ile yapılan tebligatlar ile çerçeve anlaşmaya dahil olan istekliler tarafından elektronik ortamda sunulan fiyat tekliflerinin aynı gün teyit edilmesi zorunludur. Elektronik ortamda veya faks ile yapılan bildirimlerde bildirim tarihi tebliğ tarihi sayılır.”,

 

hükmü yer almaktadır.

 

Başvuru sahibinin 18.07.2012 tarihinde idareye şikâyet başvurusunda bulunduğu anlaşılmaktadır. Başvuru sahibi, şikâyet başvuruları üzerine idarece alınan kararı 01.08.2012 tarihinde tebellüğ ettiğini ifade etmektedir. Bununla birlikte, şikâyet başvurusu üzerine alınan idare kararının idarece 23.07.2012 tarihinde iadeli taahhütlü mektupla gönderildiği anlaşılmaktadır.

 

Her ne kadar, başvuru sahibi, itirazen şikâyet dilekçesinde şikâyet başvurusu üzerine idarece alınan kararı 01.08.2012 tarihinde tebellüğ ettiğini ifade etse de, 4734 sayılı Kanunun 65 inci maddesinin yukarıda anılan birinci fıkrasında yer alan “İadeli taahhütlü mektupla yapılan tebligatlarda mektubun postaya verilmesini takip eden yedinci gün.. kararın istekliye tebliğ tarihi sayılır. Tebligatın bu tarihten önce muhataba ulaşması halinde ise fiili tebliğ tarihi esas alınır.” hükmü gereğince, 23.07.2012 tarihinde postaya verilen idare kararının başvuru sahibince 30.07.2012 tarihinde tebellüğ edildiğinin kabulü gerektiği değerlendirilmektedir.

 

Belirtilen hususlar bir arada değerlendirildiğinde; başvuru sahibinin 18.07.2012 tarihinde idareye şikâyet başvurusunda bulunduğu, idarece şikâyete ilişkin olarak alınan kararın 30.07.2012 tarihinde şikâyetçiye bildirildiği, idarenin kararına karşı, kararın bildiriminden sonraki on gün içinde Kuruma itirazen şikâyet başvurusunda bulunması gerekirken, bu süre geçtikten sonra 10.08.2012 tarihinde itirazen şikâyet başvurusunda bulunduğu anlaşılmıştır.

 

Bu itibarla; 4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendi gereğince başvurunun süre yönünden reddi gerekmektedir.

 

Diğer taraftan, başvuru sahibinin 10.08.2012 tarihinde Kurum kayıtlarına alınan dilekçesinde şikâyete konu işlemin farkına varıldığı tarihin belirtilmediği ve idarece şikâyet başvurusu üzerine alınan kararın bildirim tarihinin belirtilmediği tespit edilmiş olup, anılan eksikliklerin İhalelere Yönelik Yapılacak Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin 3 üncü fıkrası kapsamında başvuru sahibi tarafından giderilebilmesi için www.ihale.gov.tr adresinde ilan edildiği, başvuru sahibinin ise bu eksiklikleri 16.08.2012 tarihinde Kurum kayıtlarına alınan dilekçesi ile tamamladığı anlaşılmıştır.

 

Tamamlama dilekçesinde başvuru sahibi, idarenin şikâyet başvurusu üzerine verdiği kararın bildirim tarihi olarak 01.08.2012 tarihini göstermiştir. Başvuru sahibinin bu beyanına göre, başvuru süresi, 13.08.2012 tarihinde dolmakta olup, bu haliyle, söz konusu eksikliklerin süresinde tamamlanmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

 

Dolayısıyla, başvuru süre yönünden reddedilmeseydi dahi, bu defa, bildirilen eksikliklerin süresinde tamamlanmamış olması nedeniyle, başvurunun şekil yönünden reddi gerekeceği anlaşılmaktadır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65 inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;

 

Başvurunun reddine,

 

Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy