Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 54, 65)

 

Toplantı No: 2010/014

Gündem No: 3

Karar Tarihi: 16.02.2010

Karar No: 2010-UH.III-551

 

Şikayetçi: Çıtır Gıda Pazarlama Orman Hayvancılık Sos. Hiz. Tic. Ltd. Şti., Börekçiler Sok. Barış İşhanı No:1/1 2/23 BOLU

 

İhaleyi yapan idare: Düzce Orman İşletme Müdürlüğü, Kültür Mahallesi Eski İstanbul Caddesi DÜZCE

 

Başvuru tarih ve sayısı: 29.01.2010 / 1837

 

Başvuruya Konu İhale: 2009/172941 İhale Kayıt Numaralı "Orman Emvali Mesaha İşçiliği Hizmet Alımı" İhalesi

 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: 10.02.2010 tarih ve III.H.03.40.0222/2010-4 sayılı Ön İnceleme Raporunda;

 

Düzce Orman İşletme Müdürlüğü tarafından 25.12.2009 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Orman Emvali Mesaha İşçiliği Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak Çıtır Gıda Pazarlama Orman Hayvancılık Sos. Hiz. Tic. Ltd. Şti.’nin 29.01.2010 tarih ve 1837 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan dilekçe ile başvuruda bulunduğu,

 

Yapılan inceleme neticesinde;

 

Başvurunun reddine,

 

Karar verilmesinin uygun olacağı hususlarına yer verilmiştir.

 

Karar:

 

Şikayet dilekçesi ve Ön İnceleme Raporu incelendi:

 

Başvuru dilekçesinde; ihale kararına itiraz edildiği ancak somut herhangi bir iddiada bulunulmadığı tespit edilmiştir.

 

İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 8 inci maddesinde başvurularda aranacak şekil unsurları düzenlenmiş, maddenin ikinci fıkrasının (ç) bendinde “Başvurunun konusu, sebepleri ve dayandığı deliller.” dilekçelerde belirtilmesi gereken hususlar arasında sayılmıştır. İtirazen şikayet başvuru dilekçesinde başvuru sahibi tarafından itirazen şikayete konu edilen hususlar, sebepleri ve mevzuata aykırılık gerekçelerinin belirtilmediği anlaşılmıştır. Anılan Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin üçüncü fıkrasında ise, birinci fıkrada yer alan bilgi ve belgeleri içermeyen ve henüz başvuru süresi dolmamış olan itirazen şikayet başvurularıyla ilgili olarak başvuru süresinin sonuna kadar söz konusu eksikliklerin başvuru sahibi tarafından giderilebileceği hükmüne yer verilmiştir.

 

Başvuru dilekçesinde başvurunun konusu, sebepleri ve dayandığı delillerin belirtilmediği hususları tespit edilmiş olup, tespit edilen aykırılıkların İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca on günlük itirazen şikayet süresi içerisinde giderilmediği anlaşılmıştır. Bu itibarla, 4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendi gereğince başvurunun şekil yönünden reddi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65 inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;

 

Başvurunun reddine,

 

Oyçokluğu ile karar verildi.

 

 

KARŞI OY

 

İncelemeye konu ihalede;

 

Başvuru sahibi tarafından; “idarenin 30.12.2009 tarih ve 10246 sayılı kesinleşen ihale kararı ile ihalenin kendileri üzerinde bırakıldığı, ancak Temsan Temizlik İşleri Ltd. Şti.’nin başvurusu üzerine ihalenin kendilerinden alınarak bu istekli üzerinde bırakıldığı, yapılan bu işlemin 4734 ve 4735 sayılı Kanunlara aykırı olduğu” iddia edilmekte ve itirazen şikâyet başvurusunun Kurumumuzca incelenerek gereğinin yapılması istenmektedir.

 

4734 sayılı Kanun’un 54. maddesinin birinci fıkrasında; ihale sürecindeki hukuka aykırı işlem veya eylemler nedeniyle bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden aday veya istekli ile istekli olabileceklerin, bu Kanunda belirtilen şekil ve usul kurallarına uygun olmak şartıyla şikâyet ve itirazen şikâyet başvurusunda bulunabilecekleri, 56. maddesinin birinci fıkrasında; idareye şikâyet başvurusunda bulunan veya idarece alınan kararı uygun bulmayan aday, istekli veya istekli olabilecekler tarafından 55. maddenin dördüncü fıkrasında belirtilen hallerde ve sürede, sözleşme imzalanmadan önce itirazen şikâyet başvurusunda bulunabilecekleri, ikinci fıkrasında ise; Kurumun itirazen şikâyet başvurularını başvuru sahibinin iddiaları ile idarenin şikayet üzerine aldığı kararda belirlenen hususlar ve itiraz edilen işlemler bakımından eşit muamele ilkesinin ihlal edilip edilmediği açılarından inceleyeceği hükmüne yer verilmiştir.

 

İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 5. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde; isteklilerin; yeterlik başvurularının veya tekliflerin sunulması, değerlendirilmesi ve ihalenin sonuçlandırılmasına ilişkin idari işlem veya eylemler hakkında başvuruda bulunabileceği, 14. maddesinin birinci fıkrasında; idareye yapılan şikâyet başvurusu üzerine idare tarafından alınan kararın uygun bulunmaması veya süresi içinde karar alınmaması hallerinde veya şikâyet ya da itirazen şikâyet üzerine idare tarafından alınan ihalenin iptali kararlarına karşı doğrudan Kuruma itirazen şikâyet başvurusunda bulunulabileceği, 15. maddesinin birinci fıkrasında; Kuruma yapılan başvuruların, öncelikle 16. madde çerçevesinde inceleneceği, 16. maddesinin ikinci fıkrasında ise; başvuru dilekçesi ve ekinde yukarıda belirtilen ön inceleme konuları bakımından bir aykırılığın bulunmaması durumunda esasın incelenmesine geçileceği hükmü yer almaktadır.

 

Anılan Yönetmeliğin 16. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, başvuru sahibinin itirazen şikâyet başvurusuna ilişkin dilekçesinin ve içeriğinin; 4734 sayılı Yasa ve anılan Yönetmelik hükümlerine uygun olduğu anlaşıldığından ve daha detaylı verilere itiraz etmesine zaten normal koşullarda olanak bulunmadığından (Tekliflerin içeriği bilinemeyeceğinden) itirazen şikâyet başvurusunun esasının incelemesine geçilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle; incelemeye konu ihalede “esasın incelemesine geçilmesine” karar verilmesi gerektiği yönündeki düşüncemizle, “başvurunun reddine” ilişkin karara katılmıyoruz. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy