Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 54, 65)

 

Toplantı No: 2021/002

Gündem No: 6

Karar Tarihi: 13.01.2021

Karar No: 2021/UM.IV-60

 

BAŞVURU SAHİBİ:

 

Cangir Petrol Nakliye İnşaat Gıda Tekstil ve Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

 

Batman Belediye Başkanlığı Makine İkmal Bakım ve Onarım Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

 

2020/613847 İhale Kayıt Numaralı “Akaryakıt ve Adblue Alım İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

 

Batman Belediye Başkanlığı Makine İkmal Bakım ve Onarım Müdürlüğü tarafından 14.12.2020 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Akaryakıt ve Adblue Alım İşi” ihalesine ilişkin olarak başvuru sahibince 07.01.2021 tarih ve 795 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan dilekçe ile başvuruda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2021/50 sayılı dosya kapsamında yapılan inceleme neticesinde ön inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

 

Ön inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

Başvuru dilekçesinde özetle; 21.12.2020 tarihinde alınan ihale komisyon kararında tekliflerinin ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlenmesine rağmen, 25.12.2020 tarihinde taraflarına tebliğ edilen kesinleşen ihale kararında ihale yetkilisi tarafından “Yeterli kırım olmadığından iptaline” şeklindeki gerekçe ile ihalenin iptaline karar verildiği, ihaleye sunmuş oldukları teklifin yaklaşık maliyetin altında olduğu, bu nedenle idarenin ihalenin iptali kararının somut ve hukuki gerekçelere dayanmadığı ve kamu yararı gözetilmeden alındığı, iptal kararının iptal edilerek ihalenin üzerlerinde bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhalelere yönelik başvurular” başlıklı 54’üncü maddesinin ilk fıkrasında, ihale sürecindeki hukuka aykırı işlem veya eylemler nedeniyle bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden aday veya istekli ile istekli olabileceklerin, anılan Kanun’da belirtilen şekil ve usul kurallarına uygun olmak şartıyla şikâyet ve itirazen şikâyet başvurusunda bulunabileceği hükmüne yer verilmiştir. Aynı Kanun’un 56’ncı maddesinin birinci fıkrasında ise ihalenin idarece iptaline ilişkin kararlardan, sadece şikâyet ve itirazen şikâyet üzerine alınanların itirazen şikâyete konu edilebileceği hüküm altına alınmıştır.

Başvuru sahibi tarafından sunulan başvuru dilekçesi, dilekçe ekleri ve idarece gönderilen bilgi ve belgelerin incelenmesi neticesinde, 25.12.2020 tarihinde ihale yetkilisince alınan ihale iptal kararında “Yeterli kırım olmadığından iptaline” ifadelerine yer verildiği,  idarenin Kuruma gönderdiği 11.01.2021 tarihli ve 997 sayılı yazıda, iptal işleminden önce idareye bir şikâyet başvurusunda bulunulmadığının ifade edildiği ve iptal kararının itirazen şikâyet üzerine alınmadığı tespit edildiğinden başvuru konusu hususun Kurumun görev alanında bulunmadığı anlaşılmıştır.

 

Bu itibarla, 4734 sayılı Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi uyarınca başvurunun görev yönünden reddi gerektiği anlaşılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Başvurunun reddine,

 

Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy