Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 39, 54, 56, 65) (4735 S. K. m. 24) (Kamu İhale Genel Tebliği m. 80)

 

Toplantı No: 2012/036

Gündem No: 8

Karar Tarihi: 18.06.2012

Karar No: 2012/UH.III-2501

 

Şikayetçi: Polimatik Tem. San. Tic. Ltd. Şti., Organize Sanayi Bölgesi 12. Cad. No: 4 ERZİNCAN

 

İhaleyi yapan idare: Erzincan Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Mengücek Gazi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Başbağlar Mahallesi 24100 ERZİNCAN

 

Başvuru tarih ve sayısı: 04.06.2012 / 20385

 

Başvuruya Konu İhale: 2011/170204 İhale Kayıt Numaralı "Hemodiyaliz Ve Fizik Tedavi Ünitelerinde Tedavi Gören Hastaların Taşıma" İhalesi

 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:

 

12.06.2012 tarih ve B.07.6.KİK.0.08.-101.04-.H.[2134].(0259)./2012-48E sayılı Esas İnceleme Raporunda;

 

Erzincan Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği tarafından 25.11.2011 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Hemodiyaliz ve Fizik Tedavi Ünitelerinde Tedavi Gören Hastaları Taşıma” ihalesinin idarece iptal edilmesi üzerine Polimatik Tem. San. Tic. Ltd. Şti.’nin 04.06.2012 tarih ve 20385 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 04.06.2012 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunduğu,

 

İdare tarafından gönderilen ihale işlem dosyasının incelenmesinden;

 

4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 

Karar verilmesinin uygun olacağı hususlarına yer verilmiştir.

 

Karar:

 

Esas İnceleme Raporu ve ekleri incelendi:

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle; Kamu İhale Kurulunun 07.05.2012 tarih ve 2012/UH.III-2044 sayılı kararında Erdoğan Çivi (Erdoğan Tur)'nin teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verildiği, bu durumda idarece firmalarının teklifinin ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlenmesi gerekirken sözleşme tasarısının 29.1 inci maddesi gerekçe gösterilerek ihalenin iptal edildiği, idarece alınan iptal kararı ile 07.05.2012 tarih ve 2012/UH.III-2044 sayılı Kurul kararının gereğinin yerine getirilmemiş olduğu, öte yandan alınan iptal kararının Kamu İhale Kanununa ve kamu yararına uygun olmadığı ve iptal gerekçelerinin objektif olmadığı iddialarına yer verilmiştir.

 

İptal gerekçeleri ile sınırlı olarak yapılan inceleme sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:

 

İncelemeye konu ihalenin Erzincan Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından açık ihale usulüyle yapılan “Hemodiyaliz ve Fizik Tedavi Ünitelerinde Tedavi Gören Hastaları Taşıma” ihalesi olduğu anlaşılmıştır.

 

Kamu İhale Kurulunun 07.05.2012 tarih ve 2012/UH.III-2044 sayılı kararında; “Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Erdoğan Çivi (Erdoğan Tur)’nin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.” ifadesine yer verilmiştir.

 

Söz konusu Kurul kararı üzerine alınan 28.05.2012 tarihli ihale komisyonu kararı ile Erdoğan Çivi (Erdoğan Tur)’nin teklifi değerlendirme dışı bırakılmış, sonrasında ise ihale idarece iptal edilmiştir.

 

Kamu İhale Kanununun “Bütün tekliflerin reddedilmesi ve ihalenin iptali” başlıklı 39 uncu maddesinde, “İhale komisyonu kararı üzerine idare, verilmiş olan bütün teklifleri reddederek ihaleyi iptal etmekte serbesttir. İhalenin iptal edilmesi halinde bu durum bütün isteklilere derhal bildirilir. İdare bütün tekliflerin reddedilmesi nedeniyle herhangi bir yükümlülük altına girmez…” hükmü bulunmaktadır.

 

Anılan Kanun hükmünde ihale komisyonu kararı üzerine idarenin, verilmiş olan bütün teklifleri reddederek ihaleyi iptal etmekte serbest olduğu ve bütün tekliflerin reddedilmesi nedeniyle idarenin herhangi bir yükümlülük altına girmeyeceği açık olarak ifade edilmiş olup, ihalenin iptalinin Kamu İhale Kanununun temel ilkelerine ve kamu hizmetinin gereklerine aykırı olmamak koşuluyla idarenin takdirindeki bir husus olduğu anlaşılmıştır. Bu çerçevede ihalenin iptaline ilişkin olarak idarece belirlenen gerekçenin kamu ihale mevzuatına aykırı olmaması gerekmektedir.

 

İhale komisyonunun 28.05.2012 tarihli kararında ihalenin iptal edilme gerekçelerine ilişkin olarak; “Komisyonumuzca yapılan inceleme neticesinde ihale konusu hasta taşıma işinin işe başlama tarihi 01.01.2012 olup, işin bitim tarihi 31.12.2013 günüdür. Söz konusu hasta taşıma ihalesi 2011 yılı ekim ayında lüzum hasıl olmuş, bu dönemde gerek hastanemizin (Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi) yeni açılmış olması, gerekse Erzincan Devlet Hastanesiyle mali açıdan birleştirme işleminin gündemde olmaması nedenleriyle planlanan ihtiyacın (500.000 Km) fazla olduğu anlaşılmaktadır. İdarece hazırlanan ve ihale dokümanının bir parçası olan sözleşme tasarısının 29.1 maddesinin b) bendinde sayılan “Bu ihalede 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun 24 üncü maddesi çevresinde iş eksilişi yapılabilir. İhale konusu işin sözleşme bedelinin % 80'inden daha düşük bedelle tamamlanacağının anlaşılması halinde ise, yükleniciye, yapmış olduğu gerçek giderler ve yüklenici kârına karşılık olarak, sözleşme bedelinin % 80'i ile sözleşme fiyatlarıyla yaptığı işin tutarı arasındaki bedel farkının % 5'i ödenir.” hükmü gereğince işin başlama tarihi en az altı ay ileri atılacağı, sözleşme konusu işin % 80’inin tamamlanma imkânı bulunmadığı ve bu durumunda düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olmadığı anlaşılmıştır. Yukarıda izah edilen sebepler nedeniyle kamu zararı oluşmaması için ihalenin iptal edilmesine komisyonumuzca

 

Oybirliği ile karar verilmiştir.” ifadelerine yer verilmiştir.

Kamu İhale Kanununun “Kuruma itirazen şikayet başvurusu” başlıklı 56 ncı maddesinde ise; “İdare tarafından şikayet veya itirazen şikayet üzerine alınan ihalenin iptal edilmesi işlemine karşı yapılacak itirazen şikayet başvuruları ise idarenin iptal gerekçeleriyle sınırlı incelenir.” hükmü bulunmaktadır.

 

İhaleye ilişkin sözleşme tasarısının “Sözleşme kapsamında yaptırılabilecek ilave işler, iş eksilişi ve işin tasfiyesi” başlıklı 29 uncu maddesinde; “Bu ihalede 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun 24 üncü maddesi çevresinde iş eksilişi yapılabilir. İhale konusu işin sözleşme bedelinin % 80'inden daha düşük bedelle tamamlanacağının anlaşılması halinde ise, yükleniciye, yapmış olduğu gerçek giderler ve yüklenici kârına karşılık olarak, sözleşme bedelinin % 80'i ile sözleşme fiyatlarıyla yaptığı işin tutarı arasındaki bedel farkının % 5'i ödenir.” düzenlemesi;

 

“İşin süresi” başlıklı 9 uncu maddesinde de; “9.1. İşe başlama tarihi 01.01.2012; işi bitirme tarihi 31.12.2013” düzenlemesi bulunmaktadır.

 

Kamu İhale Genel Tebliğinin “Hizmet alımlarında işin süresi, işe başlama ve iş bitirme tarihi” başlıklı 80 inci maddesinde ise; “80.2.Sözleşme tasarısında işe başlama ve iş bitirme tarihlerinin kesin olarak belirtildiği hallerde, yeterlik değerlendirmesi, tekliflerden aşırı düşük olanların sorgulanması ve açıklama istenmesi, tekliflerin değerlendirilmesi, isteklilerin 10 gün içerisinde şikayette bulunma hakkı ve idarenin bu şikayete 10 gün içinde cevap verme zorunluluğu ile 10 günlük itirazen şikayet ve Kurumun 20 günlük inceleme süresi ihale sürecinin uzamasına sebep olabilmekte ve bu süreler önceden tam olarak öngörülemediği için de sözleşmenin imzalanması ve dolayısıyla işin başlaması planlanan tarihten daha ileri bir tarihte gerçekleşebilmektedir. Bu çerçevede, süreklilik arz eden hizmet alımı ihalesine ait sözleşme tasarısında işe başlama ve iş bitirme tarihlerinin kesin olarak belirtilmesine rağmen ihale sürecinin uzaması nedeniyle dokümanda öngörülen tarihte işe başlanmasını sağlayacak şekilde sözleşmenin imzalanamaması halinde, iş bitirme tarihinin ötelenmesi mümkün bulunmadığından sürenin fiilen kısaldığı dikkate alınarak buna göre işlem yapılması gerekmektedir.” açıklaması yer almaktadır.

 

Sözleşme tasarısında işe başlama ve iş bitirme tarihlerinin kesin olarak belirtilmesi ve anılan Tebliğ açıklaması karşısında, ihale sürecinin uzaması nedeniyle dokümanda öngörülen tarihte işe başlanılmasını sağlayacak şekilde sözleşmenin imzalanamaması halinde, işi bitirme tarihinin ötelenmesi mümkün bulunmadığından, sözleşme süresinin fiilen kısaldığı dikkate alınarak işlem tesis edilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede idarece alınan ihalenin iptaline ilişkin kararın yerinde olmadığı anlaşılmış olup, sözleşme süresi olarak belirlenen süreden geriye kalan süre dikkate alınarak idarece işlem tesis edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılığı belirlenen ihale işlemlerinin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, idarenin ihalenin iptali kararının iptal edilmesi ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65 inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;

 

İdarenin ihalenin iptali kararının iptaline,

 

Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

 


Full & Egal Universal Law Academy