Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 37, 38, 54, 65) (2577 S. K. m. 27)
Toplantı No: 2012/043
Gündem No: 52
Karar Tarihi: 25.07.2012
Karar No: 2012/UH.I-3019
Şikayetçi: Aksaray Anadolu Özel Güvenlik Eğitim Hiz. Ltd. Şti. (27.06.2012 tarih ve 2012/M.K.-206 sayılı Kurul Kararı), Meydan Mah. 950 Nolu Sok. No: 14 AKSARAY
İhaleyi yapan idare: Bozok Üniversitesi İdari Ve Mali İşler Daire Başkanlığı, Atatürk Yolu 7. Km Bozok Üniversitesi Erdoğan Akdağ Kampüsü 66200 YOZGAT
Başvuru tarih ve sayısı: 16.12.2011 / 53156
Başvuruya Konu İhale: 2011/167449 İhale Kayıt Numaralı "Özel Güvenlik Hizmet" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: Bozok Üniversitesi İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı tarafından 23.11.2011 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Özel Güvenlik Hizmeti Alımı” ihalesine ilişkin olarak alınan 27.06.2012 tarih ve 2012/M.K.-206 sayılı Kurul kararında belirtilen gerekçeler doğrultusunda ve 2011/4317-01 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
Karar: Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi:
Aksaray Anadolu Özel Güvenlik Eğitim Hiz. Ltd. Şti. tarafından, ihale üzerinde bırakılan Bozok V.İ.P. Kor. Güv. Org. Hiz. Ltd. Şti.’nin aşırı düşük teklif açıklamalarının mevzuata uygun olmadığı iddiasıyla 16.12.2011 tarih ve 53156 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulduğu, bu başvuru üzerine Kurulca alınan 09.01.2012 tarihli ve 2012/UH.I-263 sayılı kararda; Bozok V.İ.P. Kor. Güv. Org. Hiz. Ltd. Şti. tarafından yapılan aşırı düşük teklif açıklamalarının idarece uygun kabul edilmesinde mevzuata aykırılık görülmemiş, ancak bahse konu istekli tarafından aşırı düşük teklif açıklamaları kapsamında giyim bedeli için sunulan proforma fatura ve maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.5) gönderilmek suretiyle söz konusu belgelerde yer alan bilgilerin ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı tespitinin incelenmek ve değerlendirilmek üzere mükellefin bağlı olduğu Ankara Kızılbey Vergi Dairesine ve TÜRMOB’a bildirilmesine karar verildiği anlaşılmaktadır.
Bunun üzerine, anılan Kurul kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Aksaray Anadolu Özel Güvenlik Eğitim Hiz. Ltd. Şti. tarafından dava açılmış ve Ankara 1. İdare Mahkemesinin 26.04.2012 tarihli ve E:2012/454 sayılı kararında;
“...Kamu İhale Kurumunun görevleri arasında, ihalenin başlangıcından sözleşmenin imzalanmasına kadar olan süre içerisinde idarece yapılan işlemlerde, bu Kanun ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olmadığına ilişkin şikayetleri inceleyerek sonuçlandırmak sayılmıştır.
Yapılacak ihalelerde, saydamlık, rekabet, eşit muamele, güvenirlik, gizlilik, kamuoyu denetimi, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanması ve kaynakların verimli kullanılması ilkeleri göz önünde bulundurulması gerekmektedir.
Dolayısıyla, açık bir şekilde ticari hayatın olağan akışına aykırı durumun görülmesi halinde, belirlenen temel ilkelere göre ihale yapılabilmesi için, Kurumca sadece belgelerin usule uygun olup olmadığı değil, gerçeğe uygunluğunun da araştırılması gerekmektedir.
Olayda; 60 personele verilmesi gereken giyecek bedeli olarak, ihaleyi yapan idarece yapılan piyasa araştırması sonucu, toplam giyim bedeli maliyeti 15.258,42-TL olarak belirlenmiştir. Ancak, ihale üzerinde kalan firmanın teklif ettiği tutarın ise 296,40-TL olduğu, SMMM tarafından onaylanan proforma faturada birim fiyat için belirlenen (Gömlek: 0,36; Pantolon:0,36; Kravat:0,06; Mont: 0,61; Ayakkabı: 0,61; Bot: 0,66; Kazak: 0,62; Kep ve Bere: 0,08) miktarların ticari hayatın olağan akışına aykırı olduğu görülmektedir.
Bu nedenle; her ne kadar proforma fatura Tebliğ'e uygun şekilde verilmiş ise de, ihaleyi yapan idarece yapılan piyasa araştırması sonucu belirlenen birim fiyatların çok altında olan ve ticari hayatın olağan akışına aykırı fiyatlar nedeniyle, davalı idarece, gerektiğinde, bu konuda piyasa araştırması ve ilgili yerlerden bilgi, belge istemek suretiyle, bu konuya ilişkin olarak, bu fiyat üzerinden mal alımının mümkün olup olmadığı yönünde araştırma yapmak suretiyle bir karar verilmesi gerekirken; salt Tebliğ'e uygun belge sunulması yeterli görülmek suretiyle, davacının bu yöndeki itirazen şikâyet başvurusunun reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir.” denilerek, dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden, 2577 Sayılı Kanunun 27 nci maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.
Anılan Mahkeme kararının icaplarına göre Kamu İhale Kurulunca işlem tesis edilmesi gerektiğinden, 09.01.2012 tarih ve 2012/UH.I-263 sayılı Kurul kararının iptaline ve anılan Mahkeme kararında belirtilen gerekçeler doğrultusunda yeniden esasın incelenmesi yönünde, 27.06.2012 tarih ve 2012/M.K.- 206 sayılı Kurul kararı alınmıştır.
Bu çerçevede ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında giyim eşyası giderini tevsik etmek üzere sunulan proforma faturada belirtilen fiyatlar üzerinden mal alımının mümkün olup olmadığı hususu06.072012 tarihli yazı ile Ankara Ticaret Odası’na sorulmuş, 16.07.2012 tarih ve 25024 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan cevabi yazıda “….22.11.2011 tarihi itibariyle proforma fatura içeriği ürünlerin belirtilen birim fiyatlardan sağlanmasının mümkün olmadığı…” şeklinde görüş beyan edilmiştir.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38 inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri 37 nci maddeye göre değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.
İhale komisyonu;
a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,
b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,
Hususlarında belgelendirilmek suretiyle yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir…” şeklinde yer alan hüküm uyarınca; herhangi bir teknik çözüme, avantajlı koşula, özgünlüğe ya da ekonomikliğe dayanmayan açıklamaların reddedileceği açıktır. İhale üzerinde bırakılan istekli Bozok VIP Kor. Güv. Org. Hiz. Ltd. Şti. nin teklif açıklamasının herhangi bir avantajlı koşula dayanmadığı anlaşıldığından, açıklamasının reddedilip, teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerekmektedir.
Sonuç olarak yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Bozok VIP Kor. Güv. Org. Hiz. Ltd. Şti. nin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65 inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;
Anılan Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,
Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy