Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4857 S. K. m. 30, 63) (5378 S. K. m. 14)  (506 S. K. m. 72, 73, 78, 101) (4734 S. K. m. 54, 65) (Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği m. 10) (Kamu İhale Genel Tebliği m. 78, 79) 
Toplantı No: 2012/078 
Gündem No: 32
Karar Tarihi: 27.12.2012
Karar No: 2012/UH.I-5023 
Şikayetçi: Deneyim Mühendislik İnşaat Gıda Temizlik Güvenlik Orman Ve Orman Ürünleri San. ve Tic. Ltd. Şti., Havaalanı Cad. 1.Geçit No:3/A DİYARBAKIR
İhaleyi Yapan Daire: Çorlu Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü, Reşadiye Mahallesi Cumhuriyet Meydanı Salih Omurtak Caddesi No:139 59860 TEKİRDAĞ
Başvuru Tarih ve Sayısı: 11.12.2012 / 40790 
Başvuruya Konu İhale: 2012/125797 İhale Kayıt Numaralı "2013 - 2014 Yılı Stratejik Hedeflerinde Olan Caddelerin Ve Yeni İmar Yollarının Açılması, Kaldırım Yapılması, Refüj Ve Kaldırım Onarımı Asfalt Serimi Ve Onarımı Hizmet Alımı" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:
Çorlu Belediye Başkanlığı Fen İşleri Müdürlüğü tarafından 11.10.2012 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “2013 - 2014 Yılı Stratejik Hedeflerinde Olan Caddelerin ve Yeni İmar Yollarının Açılması, Kaldırım Yapılması, Refüj ve Kaldırım Onarımı Asfalt Serimi ve Onarımı Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak Deneyim Mühendislik İnşaat Gıda Temizlik Güvenlik Orman ve Orman Ürünleri San. ve Tic. Ltd. Şti.nin 23.11.2012 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 26.11.2012 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 11.12.2012 tarih ve 40790 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 11.12.2012 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2012/4663 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
Karar: Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, işçilik modülü kullanılmak suretiyle yapılan hesaplanmada asgari işçilik maliyetinin 6.582.690,96 TL olduğu, ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklif bedelinin 6.582,690,96 TL bedelin altında olduğu, ihale üzerinde bırakılan istekli ile bu tutarın altında teklif veren isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından aşırı düşük açıklamasında ihale konusu iş kapsamında özürlü işçi çalıştıracağı, özürlü işçi çalıştırılması nedeniyle hazine tarafından karşılanacak işveren priminin işçilik maliyetinden düşülmek suretiyle avantaj sağlanacağı yönündeki açıklamasının Kamu İhale Genel Tebliğinin 78.23’üncü ve 79.5'inci maddelerine aykırı olduğu, ihalelerde eşitlik ve rekabetin sağlanması ilkesi gereği isteklilerin teklif fiyatlarının oluştururken hazinece karşılanacak işveren priminin dikkate alınmadan teklif fiyatının oluşturulması gerektiği, 6.582.690,96 TL tutarındaki asgari maliyetin altında teklif veren isteklilerin açıklamalarının uygun görülmeyerek değerlendirme dışı bırakılması gerektiği iddia edilmektedir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “79.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, tekliflerin değerlendirilmesinde;
İhale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, kıdem tazminatı, işyeri hekimliği ücreti, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, yaka kartı ve bu mahiyetteki genel giderleri karşılamak üzere birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her bir işçilik kalemindeki (yol, yemek ve giyecek dahil brüt asgari ücret veya brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası üzerinden ücret hesaplanan işçilik kalemi ile ulusal bayram ve genel tatil günleri ve fazla çalışma saatlerine ilişkin işçilik kalemleri) birim fiyatlar ile işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kalemi/kalemleri kapsamında çalıştırılacak olan her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden  % 3 oranında sözleşme giderleri ve genel giderler hesaplanacaktır.
79.2. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde; amortisman, kıdem tazminatı, iş yeri hekimliği ücreti, oryantasyon eğitimi gideri, yaka kartı ve bu mahiyetteki giderlerin genel giderler içinde yer alacağı kabul edileceği için aşırı düşük teklif sorgulamasında bu giderler, önemli teklif bileşeni olarak belirtilmeyecek ve isteklilerden aşırı düşük teklif sorgulamasına verdikleri cevaplarda bu giderler için bir bedel öngörmeleri istenmeyecektir. Sözleşme giderleri ve genel giderler içinde değerlendirilmesi öngörülen giderler idari şartnamelerde “teklif fiyata dahil olan diğer giderler” kısmında belirtilmeyecektir.
79.3.  Asgari işçilik maliyeti;
i- İhale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret veya idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası olarak belirlenen ücret (ulusal bayram ve genel tatil günleri ile fazla çalışma saatlerine ilişkin ücretler dahil),
ii- İdari şartnamede öngörülen nakdi veya ayni yemek ve yol bedeli ile ayni giyim bedeli,
iii- İşveren sigorta primi tutarından oluşmaktadır.…”açıklaması yer almaktadır.
İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:
Ünvanlı - Ödenecek ücretin, Brüt Asgari Ücretin en az % kaç fazlası olması gerektiği.
Asfalt ve Yol Ekipleri Kontrol Elemanı - % 130
İnşaat ve Kaldırım Ekipleri Kontrol Elemanı - % 130
Finişer Operatörü - % 160Harita Teknikeri - % 101
Elektrik Teknisyeni - %71
Asfalt Plent Elemanı - % 101
İş Makinası Operatörü - % 101
Şoför - % 71
İnşaat Ustası - % 71
Asfalt Serim Elemanı - % 71
Büro Elemanı - % 47
Araç Bakım Elemanı - % 71
Personele ödenecek ücretin, Brüt Asgari Ücretin en az % kaç fazlası olması gerektiğine ilişkin tablo Teknik Şartnamenin 6. maddesinde bulunmaktadır.
Günlük çalışma saatleri 4857 numaralı iş kanununun 63 maddesine göre belirlenecek olup aşağıdaki tabloda belirtilen işçilerin tamamı hizmet alımı süresi içerisinde idarenin uygun gördüğü cumartesi günleri 36 hafta boyunca 3?er saat fazla çalışma, pazar günleri 36 hafta boyunca 1’er gün fazla çalışma yapacaklardır. Ulusal ve dini bayramlarda çalışma yapılmamakla beraber ihtiyaç halinde idarenin onayıyla gelecek personele mesai verilecektir. İş başlangıcı ve bitiş saatleri idare tarafından tespit edilecektir. Yüklenici bu saatlere uymak zorundadır.

25.3.4. Diğer giderler:
Teknik Şartnamenin ilgili maddelerinde asgari sayıları ve nitelikleri belirtilen elemanların toplu taşıma ihtiyaçları İdarece karşılanacaktır. İşçiler iş yerine gidiş dönüşleri için belediye servis araçlarından faydalanabilirler. Dolayısıyla yol ücreti verilmeyecek, yol ücreti teklif fiyata dahil olmayacaktır.
25.3.5. Yüklenici tarafından, çalıştırılan personel, taahhüt süresince taahhüt kapsamı işlerde giymeleri şartı ile idare tarafından verilecek kıyafetleri görev esnasında giymeleri sağlanacaktır. Dolayısıyla giyecek ücreti teklif fiyata dahil olmayacaktır.
25.3.6. İdare iş kıyafetlerini elemanlara imza karşılığında teslim edecektir. Kıyafetlerin teslim edildiğine dair imzalı isim listesini yükleniciye tebliğ edilecektir. Yüklenici kıyafetlerin görev esnasında giyilmesini temin etmekle yükümlüdür.
25.3.7. İstihdam edilecek personel için yemek ücreti verilmeyecektir.
25.3.8. Yüklenici, personelin işten ayrılması halinde, ayrılanların yerine alınacak personelin veya yeni ilave edilecek personelin nitelik ve deneyimini içeren belgelerle birlikte, İdareye müracaat ettikten sonra çalıştırmaya başlayacaktır.
25.3.9. Yüklenici, çalıştıracağı personelin işe devamı ve devamlılığının sağlamasının takibini yapmak zorundadır.
25.3.10.Çalıştırılan personelin ihmalden ve dikkatsizliği sonucu İdareye vereceği zararlardan yüklenici sorumludur. Bedeli yükleniciden tahsil edilecektir.
25.3.11.Çalışan personelin yaptığı işle ilgili, karışmış olduğu herhangi bir olaydan dolayı adli yargıya intikal eden durumlarda çalışanın hakkını korumayı yüklenici yapacaktır. Bu konuda yargı tarafından istenecek belgeleri İdare verecektir.
25.3.12. Yüklenici, taahhüdü altında çalıştıracağı personelden, bu şartname ve sözleşme hükümlerine aykırı hareket edenleri, işin aksamasına neden olanları, bu nedenle her ne şekilde olursa olsun idarenin zarara uğramasına sebep olanların işten uzaklaştırılması istendiği takdirde, o elemanını 2 (iki) iş günü içerisinde işten uzaklaştıracaktır. Yüklenici, çalıştıracağı personelin idare personeli ile olan her türlü çıkar ilişkilerinden ve menfaat karşılığı idarenin zararına olacak iş ve işlemlerden sorumlu olup tazminle yükümlüdür.
25.3.13. İşçilerin kullanacakları her türlü araç ve gereçler idarece temin edilecektir.
25.3.14. Yüklenici, taahhüdü altında çalıştıracağı personele iş başlangıcından itibaren en geç 1 (Bir) ay içerisinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği eğitimi verecek ve sertifikaların bir nüshasını idareye teslim edecektir.
25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.
25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin “Personel çalıştırılmasına dayalı ihalelerde yaklaşık maliyet” başlıklı 10 uncu maddesinin 3 üncü fıkrasında; İhale konusu işin kapsamında yer alan iş kollarının iş kazası ve meslek hastalığı bakımından gösterdiği tehlike sınıf ve derecelerine ilişkin kısa vadeli sigorta kolları prim oranları, işin niteliği ayrıntılı olarak belirtilmek suretiyle ilgili Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünden alınacak yazı ile tespit edilerek yaklaşık maliyet hesabı buna göre yapılır. Ayrıca ihale konusu işe ilişkin kısa vadeli sigorta kolları prim oranları idari şartnamenin ilgili maddesinde belirtilir. Hükmü yer almaktadır.
Kısa Vadeli Sigorta Kolları Prim Tarifesinin Esas işin feri ve mütemmimi olan işlerde prim oranları başlıklı 6’ıncı maddesinde; Bir işyerinde yürütülen ve esas işin feri ve mütemmimi mahiyetinde olan bütün işlerin sigorta primleri, esas işin tabi tutulduğu prim haddine göre hesaplanır. Ancak, esas işin feri ve mütemmimi sayılan işler, sigortalıları birbirine karışmayacak şekilde, ayrı ve bağımsız olarak yürütüldüğü ve Kurumda ayrı bir işyeri olarak tescil edilmiş olduğu takdirde her biri kendi tehlike sınıfının prim haddine tabi olur.
Aynı işyerinde, aynı işveren tarafından yürütülen işler başlıklı 7 inci maddesinde; Aynı işveren tarafından, aynı işyerinde yürütülen ve mahiyetleri bakımından ayrı özellikler gösteren ve farklı tehlike sınıflarına dahil olan bütün işler, işyerinde en yüksek tehlike sınıfına giren işin prim oranına tabi olur. Düzenlemeleri yer almaktadır.
Anılan Tarife uyarınca, bir işyerinde yürütülen ve esas işin fer’i ve mütemmimi mahiyetinde olan bütün işlerin sigorta primlerinin, esas işin tabi tutulduğu prim haddine göre hesaplanması, aynı işveren tarafından, aynı işyerinde yürütülen ve mahiyetleri bakımından ayrı özellikler gösteren ve farklı tehlike sınıflarına dahil olan bütün işlerin, işyerindeki en yüksek tehlike sınıfına giren işin prim oranına tabi tutulması gerekmektedir.
Bu nedenle isteklilerin hazırlayacakları tekliflerinde asfalt ve yol ekipleri kontrol elemanı, inşaat ve kaldırım ekipleri kontrol elemanı, finişer operatörü, harita teknikeri, elektrik teknisyeni, asfalt plent elemanı, iş makinası operatörü, şoför, inşaat ustası, asfalt serim elemanı, büro elemanı, araç bakım elemanı için kısa vadeli sigorta kolları prim oranı olarak en yüksek tehlike sınıfına giren iş olan inşaat ustasının prim oranı tüm işçilerin için 3,0 kullanılacaktır.”,
Sözleşme Tasarısının “İşin süresi” başlıklı 9 uncu maddesinde “9.1. İşe başlama tarihi 01.01.2013, işi bitirme tarihi 30.09.2014”,
Teknik Şartnamenin “Çalışma Süreleri” başlıklı 4’üncü maddesinde “4.1. Günlük çalışma saatleri 4857 numaralı İş Kanununun 63 maddesine göre belirlenecek olup aşağıdaki tabloda belirtilen işçilerin tamamı hizmet alımı süresi içerisinde idarenin uygun gördüğü cumartesi günleri 36 hafta boyunca 3’er saat fazla çalışma, pazar günleri 36 hafta boyunca 1’er gün fazla çalışma yapacaklardır. Ulusal ve dini bayramlarda çalışma yapılmamakla beraber ihtiyaç halinde idarenin onayıyla gelecek personele mesai verilecektir. İş başlangıcı ve bitiş saatleri idare tarafından tespit edilecektir. Yüklenici bu saatlere uymak zorundadır.
  
İşçi                                         Cumartesi fazla  Cumartesi toplam              Pazar fazla           Pazar toplam
Sayısı    Görevi                   çalışma                 fazla çalışma                      çalışma                 fazla çalışma 
5             Asfalt ve Yol        3 saat x 5 kişi
Ekipleri Kontrol   x 36 hafta            540 Saat                                              5 kişi x 36 gün     180 Gün
Elemanı
2             İnşaat ve Kaldırım            
Ekipleri Kontrol   3 saat x 2 kişi
Elemanı                x 36 hafta            216 Saat                                              2 kişi x 36 Gün    72 Gün
2             Finişer                    3 saat x 2 kişi
Operatörü             x 36 hafta            216 Saat                                              2 kişi x 36 Gün    72 Gün
3             Harita Teknikeri  3 saat x 3 kişi x
36 hafta                               324 Saat                                              3 kişi x 36 Gün    108 Gün
4             Elektrik                 3 saat x 4 kişi
Teknisyeni            x 36 hafta            432 Saat                                              4 kişi x 36 Gün    144 Gün
5             Asfalt Plent          3 saat x 5 kişi
Elemanı                x 36 hafta            540 Saat                                              5 kişi x 36 Gün    180 Gün
24           İş Makinası          3 saat x 24
Operatörü             kişi x 36 hafta     2592 Saat                            24 kişi x 36 Gün  864 Gün
27           Şoför                     3 saat x 27 kişi
x 36 hafta            2916 Saat                            27 kişi x 36 Gün  972 Gün
28           İnşaat Ustası       3 saat x 28 kişi
x 36 hafta            3024 Saat                            28 kişi x 36 Gün  1008 Gün
20           Asfalt Serim         3 saat x 20
Elemanı                kişi x 36 hafta     2268 Saat                            20 kişi x 36 Gün  720 Gün
12           Büro Elemanı      3 saat x 12 kişi
x 36 hafta            1296 Saat                            12 kişi x 36 Gün  432 Gün
1             Araç Bakım         3 saat x 1
Elemanı                kişi x 36 hafta     108 Saat                                              1 kişi x 36 Gün    36 Gün 
Anılan Şartnamenin “Personele Ödenecek Ücret ve Personele Ait Evraklar” başlıklı 6’ncı maddesinde “6.1.Yüklenici, taahhüt süresince çalıştıracağı personellere işe başladığından itibaren günlük brüt, aşağıda yazılı oranlarda ücret ödeyecek olup, bu ücretin altında ücretle personel çalıştıramaz.
İhale dosyası kapsamında kullanılan asgari ücret, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun kararı doğrultunda 1 Temmuz 2012 - 31 Aralık 2012 tarihleri arasında açıklamış olduğu ücrettir. İstekliler Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78.6. maddesinde belirtildiği gibi tekliflerin hazırlanmasında ve asgari işçilik maliyetinin hesaplanmasında, ihale tarihinde yürürlükte bulunan (1 Temmuz 2012 - 31 Aralık 2012 için açıklanmış olan) asgari ücreti dikkate alınacaktır.
Ünvanı                                                                       Ödenecek ücretin,
Brüt Asgari Ücretin en az
% kaç fazlası olması gerektiği 
Asfalt ve Yol Ekipleri Kontrol Elemanı                    %130
İnşaat ve Kaldırım Ekipleri Kontrol Elemanı            %130
Finişer Operatörü                                                      %160
Harita Teknikeri                                                        %101
Elektrik Teknisyeni                                                   %71
Asfalt Plent Elemanı                                                 %101
İş Makinası Operatörü                                               %101
Şoför                                                                         %71
İnşaat Ustası                                                              %71
Asfalt Serim Elemanı                                                %71
Büro Elemanı                                                            %47
Araç Bakım Elemanı                                                 %71
Düzenlemeleri yer almaktadır.
İhale dokümanı kapsamında isteklilere,
A1                                                                  B2
                                                                       Miktarı
Sıra      İş Kaleminin Adı ve                          İşçi                              Teklif Edilen
No       Kısa Açıklaması3                   Birimi  Sayısı  Ay/Gün/Saat   Birim Fiyat4   Tutarı
1          Asfalt ve Yol Ekipleri
Kontrol Elemanı                     Ay       5,00     21
2          İnşaat ve Kaldırım Ekipleri
Kontrol Elemanı                     Ay       2,00     21
3          Finişer Operatörü                   Ay       2,00     21
4          Harita Teknikeri                     Ay       3,00     21
5          Elektrik Teknisyeni                Ay       4,00     21
6          Asfalt Plent Elemanı              Ay       5,00     21
7          İş Makinesi Operatörü           Ay       24,00   21
8          Şoför                                      Ay       27,00   21
9          İnşaat Ustası                          Ay       28,00   21
10        Asfalt Serim Elemanı             Ay       20,00   21
11        Büro Elemanı                         Ay       12,00   21
12        Araç Bakım Elemanı              Ay       1,00     21
I. ARA TOPLAM (K.D.V Hariç)5
Sıra      İş Kaleminin Adı                                                                  Teklif Edilen4
No       ve Kısa Açıklaması 6                         Birimi  Miktarı            Birim Fiyat     Tutarı
1          Asfalt ve Yol Ekipleri Kontrol
Elemanı (Genel Tatil Günleri)            Gün     180
2          Asfalt ve Yol Ekipleri Kontrol
Elemanı (Fazla Çalışma)                    Saat     540
3          İnşaat ve Kaldırım Ekipleri Kontrol
Elemanı (Genel Tatil Günleri)            Gün     72
4          İnşaat ve Kaldırım Ekipleri Kontrol
Elemanı (Fazla Çalışma)                    Saat     216
5          Finişer Operatörü (Genel Tatil
Günleri)                                              Gün     72
6          Finişer Operatörü (Fazla Çalışma)     Saat     216
7          Harita Teknikeri (Genel Tatil
Günleri)                                              Gün     108
8          Harita Teknikeri (Fazla Çalışma)       Saat     324
9          Elektrik Teknisyeni (Genel Tatil
Günleri)                                              Gün     144
10        Elektrik Teknisyeni (Fazla Çalışma)  Saat     432
11        Asfalt Plent Elemanı (Genel Tatil
Günleri)                                              Gün     180
12        Asfalt Plent Elemanı (Fazla
Çalışma)                                            Saat     540     
13        İş Makinesi Operatörü (Genel
Tatil Günleri)                                     Gün     864
14        İş Makinesi Operatörü (Fazla
Çalışma)                                             Saat     2.592
15        Şoför (Genel Tatil Günleri)                Gün     972
16        Şoför (Fazla Çalışma)                        Saat     2.916
17        İnşaat Ustası (Genel Tatil Günleri)    Gün     1.008
18        İnşaat Ustası (Fazla Çalışma)            Saat     3.024
19        Asfalt Serim Elemanı (Genel
Tatil Günleri)                                     Gün     720
20        Asfalt Serim Elemanı (Fazla
Çalışma)                                             Saat     2.160
21        Büro Elemanı (Genel Tatil Günleri)   Gün     432
22        Büro Elemanı (Fazla Çalışma)           Saat     1.296
23        Araç Bakım Elemanı (Genel
Tatil Günleri)                                     Gün     36
24        Araç Bakım Elemanı (Fazla
Çalışma)                                             Saat     108
II.  ARA TOPLAM(K.D.V. Hariç)7
TOPLAM TUTAR  (K.D.V Hariç)
şeklindeki birim fiyat teklif cetveli örneğinin verildiği tespit edilmiştir.
İdari Şartname’nin yukarıda aktarılan 25’inci maddesi ile Teknik Şartname’nin 4’üncü maddesinde pazar günleri 36 hafta boyunca 1’er gün fazla çalışma yapılacağı belirtilmekle birlikte birim fiyat teklif cetveline pazar günü fazla çalışma olarak belirlenen toplam günlerin genel tatil günleri çalışması olarak belirtildiği, isteklilerin tamamı tarafından 36 haftalık Pazar günü fazla çalışmasının birim fiyat teklif cetvelinde belirtildiği şekilde genel tatil günü çalışması olarak fiyatlandırıldığı görülmüştür.
Ayni herhangi bir girdi içermeyen ayrıca çalışacak personele yukarıda aktarılan oranlarda brüt asgari ücretin fazlası ödeme haricinde yol, yemek ve giyim gideri gibi herhangi bir gider ödenmeyecek olup %3 sözleşme gideri dahil asgari işçilik maliyetinin KİK işçilik modülü ile hesaplanması halinde 6.582.618,39 TL olduğu görülmüştür.
12 isteklinin katıldığı ve 10 isteklinin teklifinin geçerli teklif olarak belirlendiği incelenen ihalede idare tarafından Kurulun 2012/UH.II- 2068 ve 2561 sayılı kararları dikkate alınarak KİK işçilik modülü kullanılmadan her bir işçi için ayrı ayrı maliyet hesabı yapılarak her bir işçi için bir aylık %3 sözleşme gideri dahil maliyetin hesaplandığı, bu maliyetin 30’a bölünmesi suretiyle bir günlük maliyetin ve bir günlük maliyetinde 7,5 saat bölünerek bir saatlik maliyetin, fazla çalışma için de bir saatlik maliyetin %50 fazlası alınarak toplam asgari işçilik maliyetinin aşağıdaki tabloda belirtildiği şekilde hesaplandığı,
                                   1 işçi için                                1 saatlik
Unvanı                                   1 aylık             1 günlük          çalışma            Teklif edilmesi gereken
toplam             maliyeti           maliyeti           asgari işçilik maliyeti 
maliyeti TL     TL                   TL                   Fazla çalışma ve genel
                                                                                                          tatil günü çalışması dahil 
TL
1) Asfalt ve Yol Ekipleri
Kontrol Elemanı                 2.751,62                               91,72                     18,35                     İşçilik ücreti             =288.920,10
Tatil günü çalışması = 16.509,60
Fazla Çalışma           =  9.909,00
Toplam                     =315.338,70
2) İnşaat ve Kaldırım
Ekipleri Kontrol Elemanı  2.751,62                               91,72                     18,35                     İşçilik ücreti     =115.568,04
Tatil günü çalışması =   6.603,84
Fazla Çalışma        =    3.963,60
Toplam       =126.135,48
3) Finişer Operatörü           3.110,55                               103,69                   20,75                     İşçilik ücreti             =130.643,10
Tatil günü çalışması = 7.465,68
Fazla Çalışma           =  4.482,00
Toplam             = 142.590,78
4) Harita Teknikeri             2.404,70                               80,16                     16,04                     İşçilik ücreti             =151.496,10
Tatil günü çalışması = 8.657,28
Fazla Çalışma           =  5.196,96
Toplam =165.350,34
5) Elektrik teknisyeni         2.045,80                               68,19                     13,64                     İşçilik ücreti             =171.847,20
Tatil günü çalışması = 9.819,36
Fazla Çalışma           =  5.892,48
                                                                                                                                             Toplam                     =187.559,04
6) Asfalt Plent Elemanı     2.404,70                               80,16                     16,04                     İşçilik ücreti             =252.493,50
Tatil günü çalışması = 14.428,80
Fazla Çalışma           =  8.661,60
Toplam                     =275.583,90
7) İş Makinası Operatörü 2.404,70                               80,16                     16,04                     İşçilik ücreti     =1.211.968,80
Tatil günü çalışması = 69.258,24
Fazla Çalışma          =  41.575,68
Toplam           =1.322.802,72
8) Şoför                                2.045,80                               68,19                     13,64                     İşçilik ücreti     = 1.159.968,60
Tatil günü çalışması = 66.280,68
Fazla Çalışma        =  39.774,24
Toplam         =1.266.023,52
9) İnşaat Ustası                  2.045,80                               68,19                     13,64                     İşçilik ücreti       = 1.202.930,40
Tatil günü çalışması = 68.735,52
Fazla Çalışma        =  41.247,36
Toplam             = 1.312.913,28
10) Asfalt Serim
Elemanı                                2.045,80                               68,19                     13,64                     İşçilik ücreti             =859.236,00
Tatil günü çalışması = 49.096,80
Fazla Çalışma    =  29.462,40
Toplam            =937.795,20
11) Büro Elemanı               1.758,66                               58,62                     11,72                     İşçilik ücreti             =443.182,32
Tatil günü çalışması = 25.323,84
Fazla Çalışma          =  15.202,08
Toplam                     =483.708,24
12) Araç Bakım
Elemanı                                2.045,80                               68,19                     13,64                     İşçilik ücreti             =42.961,80
Tatil günü çalışması =2.454,84
Fazla Çalışma           =  1.473,12
Toplam                      =46.889,76
Genel TOPLAM                                                                         6.582.690,96 TL 
Yukarıda belirtildiği şekilde yapılan hesaplama neticesinde teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyetinin 6.582.690,96 TL olarak belirlendiği ve bu bedelin altında teklif veren ve teklif bedeli 6.581.602,41 tutarında olan Turkuaz Grup Lojistik San. ve Tic. AŞ. ile 6.582.618,39 TL tutarında eşit teklif veren Beltur Turizm Taş. Tem. Hiz. Ltd. Şti. ve İstanbul Müzayede Organizasyon Sos. Hiz. İnş. Tic. Ltd. Şti.nden Kamu İhale Genel Tebliğinin 79.4’üncü maddesinde yer alan düzenleme çerçevesinde açıklama istenilmesine yönelik olarak 23.10.2012 tarihli ara karar alındığı,
Anılan 3 istekliden 23.10.2012 tarihli yazılar ile yazı ekinde yukarıda belirtilen bedellerin hesabına ilişkin tabloların gönderilmek suretiyle teklif bileşenlerine ilişkin olarak 06.11.2012 tarihine kadar belgeye dayalı açıklama sunulmasının istenildiği,
Her üç istekli tarafından öngörülen süre içerisinde idareye sunulan açıklamaların uygun görülerek üç istekliden en düşük teklifi veren Turkuaz Grup Lojistik San. ve Tic. A.Ş. ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak, eşit teklif veren diğer iki istekliden iş deneyim belge tutarı daha yüksek olduğunu belirlediği İstanbul Müzayede Organizasyon Sos. Hiz. İnş. Tic. Ltd. Şti.nin de ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği 13.11.2012 tarihli ihale kararı ve eklerinden anlaşılmıştır.
İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından 06.11.2012 tarihinde idareye, 4857 sayılı İş Kanunun’un “Özürlü eski hükümlü ve terör mağduru çalıştırma Zorunluluğu” başlıklı 30’uncu maddesinde yer alan hüküm doğrultusunda ihale konusu işin yerine getirilmesinde toplam 4 personel çalıştırılacağı, bu personellere ilişkin pirime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hissesinin tamamının hazinece karşılanacağı, bu tutarın toplam 16.985,64 TL tutarında olduğu, idare tarafından teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyetinden bu tutar ve 15.897,09 TL tutarında firma karı olarak belirlenen bedel düşülerek (6.582.690,96 TL - 16.985,64 TL – 15.897,09 TL toplam teklif bedellerinin 6.581.602,41 TL olduğu belirtilen açıklama sunduğu açıklaması ekinde idarenin yazılı açıklama talep yazısı ekinde kendisine verilen maliyet tablolarının onaylı örneklerine yer verdiği görülmüştür.
İhale dokümanında fazla çalışma ve genel tatil günü çalışması yapılacağı belirtilen incelemeye konu ihalede idare tarafından fazla çalışma ve genel tatil günü yapılacak çalışmalarının tutarı hesaplanırken her bir işçi için teklif edilmesi gereken aylık toplam maliyet hesaplanıp, bulunan değerin 30’a bölünmesi suretiyle genel tatil günü çalışma bedelinin bulunduğu ve bu bedelinde günlük çalışma saati olan 7,5 saate bölünerek bulunan tutara İş Kanunu hükümleri çerçevesinde %50 fazlası alınarak fazla çalışma için saatlik ücretin belirlendiği, söz konusu bedeller dikkate alınarak teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyetinin hesaplandığı ve yapılan hesaplamalara ilişkin tablolar gönderilmek suretiyle isteklilerden açıklama istenilmiştir.
Ancak hesaplamanın aşağıda belirtildiği şekilde olması gerekmektedir.
Asgari işçilik maliyeti hesabında işveren sigorta primi oranı içerisinde yer alan her bir sigorta koluna ait prim oranlarının nasıl hesaplanması gerektiği hususunda 20.11.2012 tarih ve 19599 sayılı yazımız ile Sosyal Güvenlik Kurumu Sigorta Genel Müdürlüğünden görüş sorulmuş anılan Kurumun bu konuya ilişkin Kurumumuza gönderdiği 03.12.2012 tarih ve M-20518196 sayılı yazısında yer alan bilgiler çerçevesinde işveren sigorta primi oranı içerisinde yer alan her bir sigorta koluna ait prim oranlarının ayrı ayrı alınması suretiyle KİK işçilik modülü kullanılmadan yapılan hesaplama neticesinde,
1) Asfalt ve Yol Ekipleri Kontrol Elemanları (Brüt asgari ücretin %130 fazlası ücret ödeneceği ve bu kişilerin toplam 21 ay olan iş süresi boyunca toplam 180 gün genel tatil günü, toplam 540 saat fazla çalışma yapacağı belirtilmiştir.
A) TEKLİF EDİLMESİ GEREKEN 1 AYLIK İŞÇİLİK ÜCRETİ: 
                                                              
Asgari ücretin %130 fazlası 940,50 TL x %130 = 2.163,15 TL
İşveren prim toplamı:
2.163,15 TL x %7,5 genel sağlık sigortası           = 162,24 TL (yuvarlama yapılmıştır.)
2.163,15 TL x %11 malullük, yaşlılık, ölüm        = 237,95 TL (yuvarlama yapılmıştır.)
2.163,15 TL x %2 işsizlik primi                            =  43,26 TL (yuvarlama yapılmıştır.)
2.163,15 TL x %3  risk primi                                =  64,89 TL (yuvarlama yapılmıştır.)
                                         İşveren prim toplamı                 = 508,34 TL
1 aylık asgari işçilik maliyeti 2.163,15 TL + 508,34 TL = 2.671,49 TL
%3 sözleşme gideri                            2.671.49 TL x %3 = 80,14 (Yuvarlama yapılmıştır)
%3 sözleşme gideri dahil teklif edilmesi gereken 1 aylık maliyet 2.671,49 TL + 80,14 TL = 2.751,63 TL
B) GENEL TATİL GÜNLERİNDEKİ 1 GÜNLÜK ÇALIŞMA ÜCRETİ:
1 Günlük brüt ücret 2.163,15 TL/30 gün = 72,11 TL (Yuvarlama yapılmıştır.)
İşveren prim toplamı:
72.11 TL x %7,5 genel sağlık sigortası              = 5,41 TL (yuvarlama yapılmıştır.)
72,11 TL x %11 malullük, yaşlılık, ölüm          = 7,93 TL (yuvarlama yapılmıştır.)
72,11 TL x %2 işsizlik primi                             = 1,44 TL (yuvarlama yapılmıştır.)
72,11 TL x %3  risk primi                                 = 2,16 TL  (yuvarlama yapılmıştır.)
                                               İşveren prim toplamı       = 16,94 TL
1 günlük ücret: 72,11 TL+ 16,94 TL= 89,03 TL
%3 sözleşme gideri: 89,03 TL x %3 = 2,67 TL
%3 sözleşme gideri dahil 1 günlük genel tatil günü maliyeti 89,03 TL + 2,67 TL = 91,72 TL
C) FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ:
1 Günlük brüt ücret 2.163,15 TL/30 gün                 = 72,11 TL (Yuvarlama yapılmıştır.)
Saatlik brüt ücret     72.11 TL/7,5 saat                      =   9,61 TL (Yuvarlama yapılmıştır.
%50 oranında artırılmış saatlik brüt ücret                 =  14,42 TL (Yuvarlama yapılmıştır. 
Saatlik işveren prim toplamı:
14,42 TL x%7,5 genel sağlık sigortası               = 1,08 TL (yuvarlama yapılmıştır.)
14,42 TL x %11 malullük, yaşlılık, ölüm          =  1,59 TL (yuvarlama yapılmıştır.)
14,42 TL x %2 işsizlik primi                             = 0,29 TL (yuvarlama yapılmıştır.)
14,42 TL x %3 risk primi                                  = 0,43 TL  (yuvarlama yapılmıştır.)
                                     işveren prim toplamı      = 3,39 TL
1 saatlik ücret 14,42 TL + 3,39 TL = 17,81 TL
%3 sözleşme gideri 17,81 TL x %3 = 0,53 TL
%3 sözleşme gideri dahil saatlik fazla çalışma maliyeti 17,81 TL + 0,53 TL = 18,34 TL olması gerektiği hesaplanmıştır.
Yukarıda aktarılan şekilde yapılan hesaplama doğrultusunda asgari işçilik maliyetin 6.582.674,07 TL olarak hesaplanmış olup bu bedelin altında teklif veren isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği anlaşılmıştır.
Teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyetin altında 6.581.602,41 TL tutarında en düşük teklifi veren Turkuaz Grup Lojistik Sanayi Ticaret A.Ş.nin teklif bileşenlerine ilişkin olarak idareye sunmuş olduğu ihale konusu iş süresi boyunca 4 adet özürlü personel çalıştırılacağı yönündeki açıklamasının incelenmesi neticesinde,
4857 sayılı İş Kanunu’nun “Özürlü, Eski Hükümlü ve Terör Mağduru Çalıştırma Zorunluluğu” başlıklı 30’uncu maddesinde “İşverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç özürlü, kamu işyerlerinde ise yüzde dört özürlü ve yüzde iki eski hükümlü işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler. Aynı il sınırları içinde birden fazla işyeri bulunan işverenin bu kapsamda çalıştırmakla yükümlü olduğu işçi sayısı, toplam işçi sayısına göre hesaplanır…
Özel sektör işverenlerince bu madde kapsamında çalıştırılan 17/7/1964 tarihli ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa tabi özürlü sigortalılar ile 1/7/2005 tarihli ve 5378 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinde belirtilen korumalı işyerlerinde çalıştırılan özürlü sigortalıların, aynı Kanunun 72 nci ve 73 üncü maddelerinde sayılan ve 78 inci maddesiyle belirlenen prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin tamamı, kontenjan fazlası özürlü çalıştıran, yükümlü olmadıkları halde özürlü çalıştıran işverenlerin bu şekilde çalıştırdıkları her bir özürlü için prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin yüzde ellisi Hazinece karşılanır…”,
“Özürlü ve Eski Hükümlü Çalıştırma Zorunluluğuna Aykırılık” başlıklı 101’inci maddesinde “Bu Kanunun 30 uncu maddesindeki hükümlere aykırı olarak özürlü ve eski hükümlü çalıştırmayan işveren veya işveren vekiline çalıştırmadığı her özürlü ve eski hükümlü ve çalıştırmadığı her ay için binyediyüz Türk Lirası idari para cezası verilir. Kamu kuruluşları da bu para cezasından hiçbir şekilde muaf tutulamaz.” hükmü yer almaktadır.
İşverenlerin istihdam ettikleri işçilerle ilgili yararlanacakları sigorta primi teşviklerinin ihale teklif fiyatının oluşturulmasında göz önünde bulundurulup bulundurulamayacağına ilişkin yürürlükteki mevzuatta herhangi bir düzenleme bulunmamakla birlikte Kurulun emsal kararlarında “…İhale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı tüm hizmet alımı ihalelerinde, teklifler Hazine tarafından karşılanacak olan işveren sigorta primi tutarı dikkate alınmadan, işveren payları üzerinden hesaplanarak sunulacak ve değerlendirilecektir…” kararına yer verildiği görülmüştür.
İhalelerde eşitlik ve rekabetin sağlanması ilkesi gereği isteklilerin teklif fiyatlarının oluşturulmasında Hazinece karşılanacak işveren priminin dikkate alınmadan teklif fiyatının oluşturulması gerektiği, ihale dokümanında özürlü personel çalıştırmasına ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmadığı hususları birlikte değerlendirildiğinde ihale üzerinde bırakılan isteklinin ihale konusu iş kapsamında 4 adet özürlü işçi istihdam edeceğini ve özürlü istihdamı nedeniyle Kanundan kaynaklanan sigorta pirimi teşvikinden yararlanacağı gerekçesiyle, yararlanacağını iddia ettiği teşvik miktarını işçilik maliyetinden düşmek suretiyle teklif fiyatını oluşturduğu yönündeki açıklamasının kabul edilemeyeceği anlaşılmıştır.
Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden idare tarafından geçerli teklif olduğu belirlenen 10 istekliden teklif edilmesi gereken 6.582.674,07 TL tutarındaki asgari işçilik maliyetinin altında teklif veren ihale üzerinde bırakılan Turkuaz Grup Lojistik Sanayi Ticaret AŞ., ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlenen İstanbul Müzayede Organizasyon Sos. Hiz. İnş. Tic. Ltd. Şti. ile Beltur Turizm Taş. Tem. Hiz. Ltd. Şti.nin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;
Anılan Kanunun 54’üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,
Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy