Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 54, 65) (İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik m. 18) (Kamu İhale Genel Tebliği m. 79)
Toplantı No: 2012/008
Gündem No: 5
Karar Tarihi: 26.01.2012
Karar No: 2012/UH.III-567
Şikayetçi: Beyaz Saray İnş.Gıda San.Tic. Ltd. Şti., Bülbül Mah. Konuk Cad. GİRESUN
İhaleyi yapan idare: Giresun Üniversitesi Sağlık, Kültür Ve Spor Daire Başkanlığı, Güre Mah. Ahmet Taner Kışlalı Cad. Güre Yerleşkesi Rektörlük Binası 28100 GİRESUN
Başvuru tarih ve sayısı: 09.01.2012 / 1045
Başvuruya konu ihale: 2011/168889 İhale Kayıt Numaralı "Giresun Merkez Ve İlçelerinde Bulunan Birimlerimiz Yemekhanelerinde Yemek Alım Dağıtım Ve Sonrası" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: 24.01.2012 tarih ve B.07.6.KİK.0.08.00.00-101.04-.H.(164).(0022)./2012-4E sayılı Esas İnceleme Raporunda;
Giresun Üniversitesi Rektörlüğü Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından 25.11.2011 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Giresun Merkez ve İlçelerinde Bulunan Birimlerimiz Yemekhanelerinde Yemek Alım Dağıtım ve Sonrası Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak Beyaz Saray İnş. Gıda San. Tic. Ltd. Şti.’nin 26.12.2011 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 30.12.2011 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibinin 09.01.2012 tarih ve 1045 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 09.01.2012 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunduğu,
İdare tarafından gönderilen bilgi ve belgelerin incelenmesinden;
4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (a) bendi gereğince, ihalenin “1, 3 ve 4 üncü kısımlar” ının iptaline,
Karar verilmesinin uygun olacağı hususlarına yer verilmiştir.
Karar: Esas İnceleme Raporu ve ekleri incelendi:
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle; ihalenin aşırı düşük teklif sunan istekli üzerinde bırakıldığı, isteklinin teklifini belgelendirmesinin mümkün olmadığı, fiyat açıklayıcı donelerin idareyi yanıltıcı şekilde hazırlandığı, bu nedenle komisyonca maliyet tespit tutanaklarının incelenmesi ve vergi dairesine bildirimde bulunulması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.
A- Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:
Giresun Merkez ve İlçelerinde Bulunan Birimlerin Yemekhanelerinde Yemek Alım Dağıtım ve Sonrası Hizmet Alımı İhalesi, birim fiyat teklif alınmak suretiyle ve kısmi teklife açık olarak gerçekleştirilmiştir. İşin süresi 02.01.2012-31.12.2012 tarihleri arasıdır.
Sözleşme tasarısının 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir:
“10.1. İşin yapılacağı yer/yerler: 1.grup Merkez Güre yerleşkesi, Gazipaşa yerleşkesi, Nizamiye yerleşkesi ve Keşap MYO yemekhanelerinde toplam 130.000 öğün. 2. grup Bulancak UYB ve Piraziz Sağlık Bilimleri Fakültesi toplam 39.000 öğün 3. grup Espiye, Tirebolu Görele, Eynesil birimlerimiz yemekhanelerinde toplam 70.000 öğün 4.grup Şebinkarahisar ve Alucra ilçelerinde bulunan birimlerimiz yemekhanelerinde toplam 100.000 öğün”.
28.11.2011 tarihli ihale komisyon kararında aşağıda belirtilen isteklilerin tekliflerinin HAİUY. m. 9’a göre değerlendirilmesi sonucunda aşırı düşük bulunduğu ve aşırı düşük teklif sorgulaması yapılmasına karar verildiği belirtilmiştir.
Alpa-Med Sağ. Hiz.Gıda San.Tic. Ltd. Şti.
Dizdar Gıda-Recep Dizdar
Akkol Haz.Yem.San.Tic.A.Ş.
Beyaz Saray Gıda San.Tic.Ltd.Şti.
Gülaçtı Kardeşler Gıda İnş. Tur.San. Tic. Ltd. Şti.
İdarenin 29.11.2011 tarihli yazıları ile isteklilerden teklif verdikleri gruplar için maliyet bileşenleri ile ilgili açıklamalar belgeleriyle birlikte istenilmiştir. 16.12.2011 tarihinde onaylanan 2 nolu ihale komisyonu kararından anlaşıldığı üzere, Alpa-Med Sağ. Hiz.Gıda San.Tic. Ltd. Şti. açıklama sunmamış; diğer 4 istekli açıklama sunmuş ve Dizdar Gıda-Recep Dizdar dışındaki 3 isteklinin açıklamaları uygun görülerek ihalenin 4 grubu da Akkol Haz. Yem.San.Tic. A.Ş. üzerinde bırakılmıştır.
İhale üzerinde bırakılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklamalarının mevzuata uygun olmadığı iddia edilmektedir.
İhale konusu iş, malzemeli yemek hizmeti alım işi olduğundan personel çalıştırılmasına dayalı olmayan bir hizmet alımı niteliğindedir. Malzemeli yemek hizmet alımı ihalelerinde, bir öğün yemeğin maliyeti hesaplanırken, salt yemek yapımına ilişkin maliyetlerin değil, bunların dışında işin şartname ve sözleşme hükümlerine uygun yürütülmesi, dolayısıyla yapılması gereken çeşitli harcamaların da dikkate alınması gerekmektedir. Bu çerçevede, teklifi aşırı düşük olan isteklilerce sunulan açıklamaların da, bu gider kalemlerini içerip içermediği ve bu giderlerin mevzuata uygun olarak belgelendirilip belgelendirilmediği incelenmelidir.
İhale dokümanının gider kalemlerine ilişkin düzenlemeleri aşağıda belirtilmiştir.
İhaleye ait birim fiyat teklif cetveli aşağıdaki gibidir:
A1                                                                  B2
Sıra      İş Kaleminin Adı                                                       Teklif Edilen4
No       ve Kısa Açıklaması6   Birimi              Miktarı            Birim Fiyat                 Tutarı
                                                          
1          MERKEZ VE KEŞAP MYO
YEMEK HİZMETİ ALIMI
(1. GRUP)                              ÖĞÜN                       130000
2          BULANCAK UBYO,
PİRAZİZ SAĞLIK BİLİMLERİ
FAKÜLTESİ YEMEK HİZMETİ
ALIMI (2. GRUP)                 ÖĞÜN                       39000
3          ESPİYE, GÖRELE, EYNESİL
VE TİREBOLU MYO'LAR İÇİN
YEMEK HİZMETİ ALIMI
(3. GRUP)                              ÖĞÜN                       70000
4          ŞEBİNKARAHİSAR VE
ALUCRA MYO İÇİN YEMEK
HİZMETİ ALIMI
(4. GRUP)                              ÖĞÜN                       100000
TOPLAM TUTAR (K.D.V Hariç)
İdari şartnamenin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25 inci maddesinde,
“25.1.İlgili mevzuat gereğince yapılacak ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri teklif edilecek fiyata dahildir.
25.2.25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.
25.3.Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:
25.3.1. İlgili mevzuat gereğince yapılacak ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri teklif edilecek fiyata dahildir.
25.4.Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.” düzenlemesi yer almaktadır.
Teknik şartnamede ise aşağıdaki düzenlemeler bulunmaktadır:
“A- Haftalık Menüde Yer Alacak Yemek Çeşitleri
Bir haftalık menüde bulunacak yemek çeşitleri şu şekildedir:
Birinci Yemek:
Et Yemekleri                                                 2 gün,
(150 gram kemiksiz et veya 250 gram kemikli et)
Etli yemek                                                     2 gün,
(sebze ve bakliyat, 50 gram kemiksiz et)
Et ve sebze yemeği                                        1 gün,
(Eşit oranlı et ve sebze, 100 gram kemiksiz et)
İkinci Yemek: Pilav, makarna, börek, zeytinyağlı sebze ve bakliyat yemeği,
Üçüncü Yemek: Çorbalar.
Dördüncü Yemek: Salata, yoğurt, komposto, tatlı ve meyve
Bir öğün menü, 4 çeşit yemek ve ½ ekmekten oluşacaktır. Bir tabldot menüde, bir adet birinci yemek, bir adet ikinci yemek, bir adet üçüncü yemek ve 1 adette dördüncü yemek çeşidi bulunacaktır.
B- Yemek Çeşitleri ve Uygulanacak Et ve Yemek Gramajları
Yemek listesine yazılan yemek çeşitlerinin aşağıda belirtilen yemeklerden birisi olması durumunda listede belirtilen o yemeğe ait gramajlar asgari sınır olarak kabul edilecektir.”
Teknik şartnamede, 4 yemek çeşidine ilişkin olarak yemek cinsleri ve gramajları belirlenmiştir.
Teknik şartnamenin “C- Özel Hükümler ve Şartlar” başlıklı maddesinde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır:
“1. Yüklenici, yiyeceklerin siparişi, satın alınması, depolanması, hazırlanması pişirilmesi ile öğrenci yemekhanelerine yemeğin taşınması, yemeğin servisi, bulaşık kaplarının toplanması, yıkanması, çöplerin kaldırılması, yemekhanelerde kullanılan masaların, sandalyelerin, tezgahların, yerlerin, mutfak ekipman ve cihazlar vb. temizliği işini üstlenir.
2.1.Grup için Diyetisyen veya Gıda Mühendisi 1 kişi, Aşçı 1 kişi, Yemekçi 7 kişi, Garson 5 kişi olmak üzere toplam 14 kişi
2. Grup için Yemekçi 2 kişi, Garson 2 kişi olmak üzere toplam 4 kişi
3. Grup için Aşçı 1 kişi, Yemekçi 1 kişi, 1 Garson kişi olmak üzere toplam 3 kişi
4. Grup için Aşçı 2 kişi, Yemekçi 1 kişi, Garson 3 kişi olmak üzere toplam 6 kişi
3- Yüklenici, sözleşmenin yürürlüğe girmesini müteakip veya yıl içerisinde çalıştıracağı personelin portör muayenelerini 15 gün içinde tamamlayacaktır. Portör muayenesi ile ilgili her türlü masraf yüklenici tarafından karşılanacaktır. Personelin Hıfzıssıhha Kanununa uygun olarak 3 (üç) ayda bir sağlık kontrolünden geçirilmesini sağlayacak ve sağlık raporlarının birer fotokopisini derhal idareye ibraz edecektir. Akciğer kontrolü ve portör muayeneleri periyodik olarak mutlaka yaptırılacak ve İdareye bildirilecektir.
Yemeğin hazırlanması, pişirilmesi, servise sunulması ve dağıtımında görev yapacak personel bulaşıcı bir hastalığa yakalanmamış ve sağlıklı kişiler olacaktır.
-Yüklenici, işçilerine idarenin kabul ettiği (beyaz önlük, ceket, başlık, eldiven, maske v.s.) kıyafetleri yedekli olarak temin edecek ve temiz giyinmelerini sağlayacaktır. Kıyafetler, personelin görevini simgeleyecek ve idarenin uygun göreceği tarzda farklı olacaktır.(aşçı, garson, bulaşıkçı vb.) İdarenin tespit ettiği bu giyeceklerin temini Yükleniciye aittir.
23. Yüklenici tarafından tüm yemekhanelerde her masada tuzluk, biberlik. kürdan, sürahi, kağıt peçete ile ekmek sepeti bulundurulacaktır. Kullanılan tüm ekipmanlar perde, masa örtüsü, su soğutucu(sebil), porselen tabak, kase, servis tepsisi, çatal, kaşık, bıçak, su arıtma cihazı vs. firmaca karşılanacaktır. İhtiyaca göre firma yemekhanelere masa ve sandalye koyacaktır.
24. Yemekhaneler ile mutfak ve depoların her türlü zararlı böcek ve haşarattan arındırılması için, Halk Sağlığı Alanında Haşerelere Karşı İlaçlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğe uygun olarak, idarenin belirleyeceği bir program dahilinde ilaçlama yapılacaktır. Halk Sağlığı Alanında Haşerelere Karşı İlaç Uygulama İzin Belgesine sahip olması durumunda ilaçlama Yüklenici tarafından, bu izin belgesine sahip olmaması durumunda ise bu izin belgesine sahip olanlara Yüklenici tarafından yaptırılacaktır. İlaçlama ile ilgili raporlar Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına teslim edilecektir.
25. İdarenin talep etmesi halinde Yüklenici, tam teşekküllü ve gıda konusunda uzmanlaşmış idarenin belirleyeceği bir kurum laboratuvarı tarafından, temizlik ve gıda tüzüğüne uyulduğunu tespit ettirip, rapor sonuçlarını idareye ibraz etmek zorundadır. Ayrıca steril kaplarda günlük olarak alınan yemek örnekleri, 72 saat saklanmak sureti ile yönetim tarafından talep edildiğinde test edilmeye hazır bulundurulacaktır. Bu testler için yapılan harcamalar firma tarafından karşılanacaktır.
26. Yüklenici gıda zehirlenmelerine karşı koruyucu önlemleri almak, uygulamak ve personelin hizmet içi eğitimini, yetkili kişiler tarafından yapmak zorundadır. Kurumda hekim tasdikli besin zehirlenmesi raporu alan olduğu takdirde, bütünü ile bu kişilerin sağlık masrafları ve işgücü kayıplarının maddi tazminatı Yüklenici tarafından karşılanır.
29. Yüklenici İdareye ait mutfak ve yemekhanelerde faaliyetlerini sürdürmesi esnasında kullanacağı elektrik ve su için birer süzme saat taktıracak ve kullandığı miktarın bedelini idareye aylık olarak ödeyecektir.
30. Öğrenci ve memur yemek fişlerini, idarenin belirlediği türde ve sayıda olmak üzere firma bastırıp idareye teslim edecektir. Firma bunun karşılığında herhangi bir ücret talep etmeyecektir.
31. Firma, tüm personel ve öğrenci yemekhanelerinde servisi porselen tabaklarda yapacak ve buralarda idarenin uygun göreceği sayıda garson çalıştıracaktır. Firma serviste kullanacağı tabak ve diğer kapları kendisi temin edecektir.
38 Ekmeği kuruma getiren arabanın kullandığı kasalar temiz olacak, kasaların üstü açıksa açıkta kalan kısım temiz bir örtü ile kapatılacak ve kasaların yerle teması engellenecektir.
39. Buzdolabı ilavesi. (Soğuk tatlılar için)”
Teknik şartnamenin “D-MUTFAK EKİPMAN LİSTESİ” başlıklı maddesi aşağıdaki gibi düzenlenmiştir:
“MUTFAK EKİPMAN LİSTESİ
1.Grup İçin
1. Fırın                                                                                   1 Adet
2. Bulaşık makinesi                                                               5 Adet
3. Çalışma Tezgahı                                                                5 Adet
4. Benmari                                                                             5 Adet
5. Çöp sıyırma tezgahı                                                          5 Adet
6. Bulaşık evyesi                                                                   5 Adet
7. Paslanmaz çelik kazan-tencere istif rafı                            8 Adet
8. Yer Ocağı                                                                          1 Adet
9. Davlumbaz 3.00x3.00                                                       1 Adet
10. Derin Dondurucu                                                                        5 Adet
11. Servis Toplama Arabası                                                  5 Adet
12. Çatal, Kaşık, Bıçak                                                         3000 er Tane
13. Yemek Taşıma Termoforları                                           10 Adet
14. Kaymaz Tepsi                                                                 2000 Tane
15. Porselen Yemek Tabağı                                                  5000 Adet
16. Yemek Kazanı                                                                10 Adet
17. Bıçak, Kepçe Ve Benzeri El Aletleri                              10 ar Adet
18. Et Doğrama Tezgahı                                                       1 Adet
19. Ekmek Dolabı                                                                 5 Adet
20. Kazan Tencere Yıkama Teknesi                                      5 Adet
21. Elektronik Baskül                                                           1 Adet
22. Şofben                                                                             5 Adet
2.Grup İçin
1. Fırın                                                                       1 Adet
2. Bulaşık makinesi                                                   2 Adet
3. Çalışma Tezgahı                                                    2 Adet
4. Benmari                                                                 2 Adet
5. Çöp sıyırma tezgahı                                               2 Adet
6. Bulaşık evyesi                                                       2 Adet
7. Paslanmaz çelik kazan-tencere istif rafı                2 Adet
8. Yer Ocağı                                                              1 Adet
9. Davlumbaz 3.00x3.00                                           1 Adet
10. Derin Dondurucu                                                            2 Adet
11. Servis Toplama Arabası                                       2 Adet
12. Çatal, Kaşık, Bıçak                                             1000 er Tane
13. Yemek Taşıma Termoforları                                4 Adet
14. Kaymaz Tepsi                                                      500 Tane
15. Porselen Yemek Tabağı                                       1500 Adet
16. Yemek Kazanı                                                     4 Adet
17. Bıçak, Kepçe Ve Benzeri El Aletleri                  10 ar Adet
18. Et Doğrama Tezgahı                                           1 Adet
19. Ekmek Dolabı                                                     2 Adet
20. Kazan Tencere Yıkama Teknesi                          2 Adet
21. Elektronik Baskül                                                1 Adet
22. Şofben                                                                 2 Adet
3.Grup İçin
1. Fırın                                                           1 Adet
2. Bulaşık makinesi                                        4 Adet
3. Çalışma Tezgahı                                        4 Adet
4. Benmari                                                     4 Adet
5. Çöp sıyırma tezgahı                                   4 Adet
6. Bulaşık evyesi                                            4 Adet
7. Paslanmaz çelik kazan-tencere istif rafı     4 Adet
8. Yer Ocağı                                                  1 Adet
9. Davlumbaz 3.00x3.00                               1 Adet
10. Derin Dondurucu                                                4 Adet
11. Servis Toplama Arabası                           4 Adet
12. Çatal, Kaşık, Bıçak                                  800 er Tane
13. Yemek Taşıma Termoforları                    10 Adet
14. Kaymaz Tepsi                                          800 Tane
15. Porselen Yemek Tabağı                           1500 Adet
16. Yemek Kazanı                                         7 Adet
17. Bıçak, Kepçe Ve Benzeri El Aletleri       15 er Adet
18. Et Doğrama Tezgahı                                1 Adet
19. Ekmek Dolabı                                          4 Adet
20. Kazan Tencere Yıkama Teknesi              4 Adet
21. Elektronik Baskül                                    1 Adet
22. Şofben                                                     4 Adet
4.Grup İçin
1.Fırın                                                            2 Adet
2. Bulaşık makinesi                                        2 Adet
3. Çalışma Tezgahı                                        2 Adet
4. Benmari                                                     2 Adet
5. Çöp sıyırma tezgahı                                   2 Adet
6. Bulaşık evyesi                                            2 Adet
7. Paslanmaz çelik kazan-tencere istif rafı     2 Adet
8. Yer Ocağı                                                  2 Adet
9. Davlumbaz 3.00x3.00                               2 Adet
10. Derin Dondurucu                                                2 Adet
11. Servis Toplama Arabası                           2 Adet
12. Çatal, Kaşık, Bıçak                                  1000 er Tane
13. Yemek Taşıma Termoforları                    4 Adet
14. Kaymaz Tepsi                                          500 Tane
15. Porselen Yemek Tabağı                           1500 Adet
16. Yemek Kazanı                                         15 Adet
17. Bıçak, Kepçe Ve Benzeri El Aletleri       15 er Adet
18. Et Doğrama Tezgahı                                2 Adet
19. Ekmek Dolabı                                          2 Adet
20. Kazan Tencere Yıkama Teknesi              2 Adet
21. Elektronik Baskül                                    2 Adet
22. Şofben                                                     2 Adet
Yukarıda yazılanların dışında lüzumlu alet, edavat ve teçhizat müteahhit tarafından tedarik edilecektir. Yukarıda sayılan mutfak malzemelerinin işlevini görecek farklı veya benzer alet ve edevatlar idarenin muvafakatiyle kabul edilebilecektir.”
Yukarıda belirtilen ihale dokümanı düzenlemelerinden anlaşıldığı üzere başvuruya konu ihalede, yemek malzeme maliyetinin dışında, ilgili mevzuatı gereğince idari şartnamenin 25.1 inci maddesinde öngörülen giderler, personel ücretleri, portör muayene ücretleri, yemekhane ekipmanı, ilaçlama gideri, test harcamaları, hizmet içi eğitim giderleri, elektrik ve su gideri, yemek fişi gideri, mutfak ekipmanı gideri, ayrıca yemekhanelerin temizliği ve öğrenci yemekhanelerine yemeğin taşınması gibi giderlerin belgelere dayalı olarak açıklanması gerekmektedir.
İhale üzerinde bırakılan Akkol Haz. Yem. San.Tic. A.Ş.’nin aşırı düşük teklif açıklamaları incelendiğinde;
İsteklinin birim fiyat teklif cetvelinden 4 kısım için teklif verdiği görülmüştür.
Akkol Haz.Yem.        1.grup/608.400 2.grup/182.520         3.grup/327.600 4.grup/468.000
San.Tic.A.Ş.               4,68 TL/birim  4,68 TL/birim            4,68 TL/birim  4,68 TL/birim
                                   fiyat                fiyat                           fiyat                fiyat
                       
İsteklinin açıklama kapsamında, firma tarafından oluşturulmuş 5 günlük yemek menüsüne ait malzeme, gramaj ve birim fiyatı içerir liste sunulmuş; menü maliyetindeki birim fiyatların proforma faturalarla belgelendirildiği belirtilmiş ve buna ilişkin olarak 6 adet proforma fatura sunulmuştur. Yemekhanede kullanılacak ekipman için Bistro firmasından alınmış 1 adet proforma fatura sunulmuştur. Temizlikte ve yemekhanede kullanılacak bone, bulaşık eldiveni, çöp kovası, çöp poşeti, peçete, kürdan gibi bazı malzemeler için Kelebek İç&Dış Ticaret’ten alınmış 1 adet proforma fatura sunulmuştur. Yemek fişi için Boğaziçi Dijital Baskı Tic. Ltd. Şti.’den alınmış 1 adet proforma fatura sunulmuştur. Yemeklerle ilgili test harcamaları için Kontrollab Tic. Ltd.Şti.’den alınmış 1 adet proforma fatura sunulmuştur. 3 adet panelvan aracın 1 yıllık kira bedelini gösterir Ortaköy Turizm’den alınmış 1 adet fiyat teklifi sunulmuştur. İlaçlama için Ekopest firmasından alınmış 1 adet fiyat teklifi sunulmuştur. Yemekhanelerin muhtelif bakım onarım işleri için Abdurrahman İlgen’den alınmış 1 adet fiyat teklifi sunulmuştur. Personelin portör muayenesi için Pelin Sağlık Hiz. Ltd. Şti.’den alınmış fiyat teklifi sunulmuştur. Sunulan proforma faturalar ve fiyat tekliflerinin Kamu İhale Genel Tebliği’ne uygun olduğu görülmüştür. Anadolu Sigorta acentesinden alınmış bir adet sigorta teklifi sunulmuştur.
Akaryakıt için ihale tarihi olan 25.11.2011 tarihine ilişkin EPDK bayi satış bülteni sunulmuştur. Kamu İhale Genel Tebliği’nin “79.4.2.8. İstekli tarafından açıklaması yapılacak girdinin fiyatının, kamu kurum ve kuruluşlarınca ilan edilen ilgili mala ilişkin asgari fiyatlara uygun olması halinde sadece ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olan asgari fiyatın belgelendirilmesi suretiyle açıklama yapılması yeterlidir.(Örnek: EPDK tarafından il bazında günlük olarak yayımlanan akaryakıt fiyatları vb.)” şeklindeki açıklaması uyarınca bu belgenin ihale tarihini içermesi nedeniyle mevzuata uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.
Temizlik kimyasalları malzeme maliyeti adı altında bir liste sunulmuş; ancak bu maliyet belgeleye dayalı olarak açıklanmamıştır. İşçilik için “işçilik maliyet hesaplaması” adı altında firma tarafından hazırlanmış bir belge mevcut olup 27 adet personelin toplam maliyeti 424.089,96 TL olarak hesaplanmış; ancak işçilik hesabı için gerekli olan bileşenler bu hesaptan görülmemektedir. Ayrıca, teknik şartnamede belirtilen mutfak ekipman listesindeki malzemelere ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadığı görülmüştür. Bununla birlikte, açıklama kapsamında sunulan maliyet tablosunun 6 ncı kaleminde gösterilen elektrik, doğalgaz, su giderine ilişkin olarak belgeye dayalı herhangi bir açıklama yapılmadığı tespit edilmiştir.
Açıklama kapsamında tespit edilen bu eksiklikler nedeniyle isteklinin açıklamalarının mevzuata uygun olmadığı kanaatine varılmıştır.
B- İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 18 inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen aykırılıklar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır:
Aşırı düşük teklif açıklaması sunan diğer isteklilerin açıklamaları eşit muamele ilkesi kapsamında incelendiğinde;
Başvuru sahibi istekli ihalenin 1, 3 ve 4 üncü kısımlarına teklif vermiştir.
Beyaz Saray Gıda San.
Tic.Ltd.Şti.                             4,892 TL/635.960                                          4,892 TL
(Başvuru sahibi)                     (Eko.aç.en av.2.                     4,892 TL         /489.200
teklif)                                                                        ---        /342.440     (Eko.aç.en
                                                                                                                av.2.teklif) 
Aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında, yemek malzeme bedellerini İstanbul Yaş Sebze ve Meyve Halinin 02.12.2011 tarihli hal fiyatlarının 4 sayfalık listesini sunmak suretiyle açıkladığı ancak, Kamu İhale Genel Tebliği’nin “79.4.2.11. İstekli tarafından yaş sebze ve meyve için, toptancı halinde oluşan fiyatların kullanılması halinde, Yaş Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi ve Toptancı Halleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname uyarınca faaliyet gösteren toptancı hali idaresi tarafından düzenlenen ve ilgili malın, ihale tarihinden önceki son 12 ayın herhangi bir işlem gününe ait asgari fiyatını gösteren belge ile açıklama yapılması yeterlidir.” şeklindeki açıklaması uyarınca bu belgenin ihale tarihinden (25.11.2011) sonraki bir tarihi içermesi nedeniyle mevzuata uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.
Kemiksiz dana eti, ekmek, tavuk eti ve çeşitli yemeklik malzemeye ilişkin 4 adet proforma faturanın; peçete, çöp poşeti, temizlik deterjanı gibi sarf malzemelerine ilişkin olarak 1 adet proforma faturanın sunulduğu, personelin portör muayenesi için Ulaş Mobil Sağlık Hizmetlerinden alınmış proforma fatura, ilaçlama için Forum Sosyal Hizmetlerden alınmış proforma fatura sunulduğu, bunların Kamu İhale Genel Tebliği’ne uygun olduğu görülmüştür.
Elektrik ve su tüketimine ilişkin olarak tahmini tüketim miktarı ve bir birimin gideri belirtilerek bir hesaplama yapılmış; ancak, neye dayanarak bu bedele ulaşıldığını gösteren bilgi ve belgelerin bulunmadığı görülmüştür. Ayrıca tüp gideri gösterilmiş ancak belgeye dayalı açıklama yapılmamıştır.
Yemeklerin sağlık koşullarına uygunluğunun laboratuarlara test ettirilmesine, yemek fişine, yemekhane ve mutfak ekipmanına, yemeklerin öğrenci yemekhanesine taşınması ve sigorta ile ilgili maliyetlere yer verilmediği görülmüştür.
Bu nedenlerle isteklinin teklifinin reddedilmesi gerekmektedir.
Ayrıca, ihale konusu işte çalışacak 23 personelin giyim ve yemek bedeli dahil 12 aylık maliyeti KİK işçilik hesaplama modülünden hesaplanmış olup, % 3 sözleşme ve genel gider dahil teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyeti toplamının hesaplamada dikkate alındığı görülmüştür. Ancak Kamu İhale Genel Tebliği’nin “79.4.2.19. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımlarına ilişkin aşırı düşük teklif sorgulamasında, sözleşme giderleri ve genel giderlerin % 3 oranında hesaplanması söz konusu olmayacak, sözleşme giderleri ilgili mevzuatına göre hesaplanmak suretiyle aşırı düşük teklif sorgulamasına cevap verilecek ve teklifler değerlendirilecektir.” şeklindeki açıklaması uyarınca bu gidere ilişkin olarak % 3 sözleşme ve genel gider hesaplanması mevzuata uygun değildir.
Diğer istekli Gülaçtı Kardeşler Gıda İnş. Tur. San. Tic. Ltd. Şti. ihalenin 1 inci ve 3 üncü kısımlarına teklif vermiştir.
Gülaçtı Kardeşler Gıda İnş.
Tur.San. Tic. Ltd. Şti.            4,90 TL/                      4,89 TL
637.000          ---        /342.300                     ---
(Eko.aç.en av.           
2.teklif)
İşçilik giderini, hesaba ilişkin bileşenlerini (asg.ücr., işveren payı gibi) göstererek açıkladığı, Anadolu Sigorta acentesinden alınmış sigorta teklifi sunulduğu görülmüştür.
Bir öğün yemeğin ağırlıklı ortalama birim maliyetinin 3,66 TL olduğuna dair EK-0.7 nolu tutanak (Malın üreticisi olunması, mala ilişkin alış veya satış yapılması durumunda açıklama) sunulduğu ve ekinde yemek malzemelerine ilişkin çok sayıda alış faturalarının sunulduğu görülmüştür.
Personelin sağlık kontrollerine ilişkin 1 adet fatura, temizlik ve sarf malzemelerine ilişkin 2 adet fatura, ilaçlama giderine ilişkin 1 adet fatura, Tüp giderine ilişkin 1 adet fatura sunulduğu görülmüş olup, Kamu İhale Genel Tebliği’nin “79.4.2.16. İstekliler tarafından aşırı düşük teklif sorgulaması kapsamındaki mallara ilişkin olarak proforma fatura yerine sadece alış faturası ile açıklamada bulunulması geçerli bir açıklama olarak kabul edilmeyecektir.” şeklindeki açıklamaları uyarınca alış faturaları ile yapılan açıklamaların mevzuata uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.
Yemek fişi, LPG-Doğalgaz, Taşıma (Araç ve akaryakıt) giderleri, elektrik ve su giderlerine ilişkin olarak ise belgeye dayalı olmayan açıklamaların yapıldığı görülmüştür.
Yemek yapımı ve servis hizmeti malzemelerine ilişkin olarak 70.000 TL amortisman gideri ayrıldığı; bakım onarım ve eksilen, kırılan malzeme giderlerine ilişkin olarak 12.000 TL maliyet öngörüldüğü; ancak bu maliyetlerin neye dayanılarak hesaplandığına ilişkin ayrıntıların verilmediği görülmüştür.
Yukarıda tespit edilen aykırılıklar nedeniyle isteklinin açıklamalarının mevzuata uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.
İdare tarafından açıklaması uygun görülmeyen Dizdar Gıda-Recep Dizdar’ın ihalenin 1 inci kısmına teklif verdiği görülmüştür (EK-2.12, s.182; 2.13, s.183-208).
Dizdar Gıda-RecepDizdar     3,90 TL/
507.000                      ---                    ---                    ---
Dizdar Gıda-Recep Dizdar’ın aşırı düşük teklif açıklamalarının uygun görülmeme gerekçesi 16.12.2011 tarihli ihale komisyonu kararında, “aşırı düşük sorgusuna verdiği cevapta, KİK Genel Tebliği’nin 79.4.2.4 maddesinin b bendine uygun olmayan, yemek yapımında kullanılan gıda malzemelerinin proforma faturalarını sunmuş olup diğer giderler (işçilik, temizlik maliyetleri, ilaçlama, sigorta v.b.) için herhangi bir maliyetlendirme yapmadığından aşırı düşük sorgusu yeterli görülmeyerek teklifi reddedilmiştir.”
İsteklinin açıklamasının uygun görülmemesine ilişkin olarak idarece belirlenen gerekçenin yerinde olduğu, buna ilaveten sunulan proforma faturaların da meslek mensubu beyanını içermediği, bu nedenle de isteklinin teklifinin reddedilmesinin mevzuata uygun olduğu tespit edilmiştir.
Sonuç olarak başvuru sahibi isteklinin 2 nci kısma teklif vermemiş olması nedeniyle itirazen şikayetinin bu kısmı içermediği ve ihalenin başvuru konusu edilen 1, 3 ve 4 üncü kısımlarına ilişkin olarak yapılan incelemede, aşırı düşük teklif açıklamalarının mevzuata uygun olmadığı tespit edilen Akkol Haz.Yem.San.Tic.A.Ş., Beyaz Saray Gıda San.Tic.Ltd.Şti., Gülaçtı Kardeşler Gıda İnş. Tur.San. Tic. Ltd. Şti.’nin tekliflerinin reddedilmesi gerektiği anlaşılmış olup, bu nedenle ihalede geçerli teklif kalmadığından bu kısımlara ilişkin olarak ihalenin iptal edilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihalenin iptali gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65 inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;
Anılan Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (a) bendi gereğince, ihalenin “1, 3 ve 4 üncü kısımlar” ının iptaline,
Oyçokluğu ile karar verildi.
KARŞI OY
Başvuru sahibi tarafından itirazen şikayet dilekçesinde özetle; “ihalenin aşırı düşük teklif sunan istekli üzerinde bırakıldığı, isteklinin teklifini belgelendirmesinin mümkün olmadığı, fiyat açıklayıcı donelerin idareyi yanıltıcı şekilde hazırlandığı, bu nedenle komisyonca maliyet tespit tutanaklarının incelenmesi gerektiği” iddiasına yer vermiştir.
İncelemeye konu ihale; Giresun Merkez ve İlçelerinde Bulunan Birimlerimiz Yemekhanelerinde Yemek Alım Dağıtım ve Sonrası hizmet Alımı (1, 3, 4 ncü kısımlar) işi olup, idarece bu kısımlar için yaklaşık maliyetin piyasa araştırmaları ve birim fiyatlar esas alınarak toplam 1.899.000,00 TL olarak belirlendiği, bahse konu ihaleye 8 isteklinin katıldığı, ihaleye teklif veren isteklilerin aşırı düşük sorgulamaya tabi tutulduğu ve ihale komisyonunca yapılan değerlendirme sonucunda ihalenin 1.404.000,00 TL bedel karşılığında Akkol Haz. Yemek San. Tic. A.Ş.’nin üzerinde bırakıldığı, görülmüştür.
4734 sayılı Kanunun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38 inci maddesinde; “İhale komisyonu verilen teklifleri 37 nci maddeye göre değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.
İhale komisyonu;
a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,
b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,
Hususlarında belgelendirilmek suretiyle yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.
İhale komisyonu, aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesinde Kurum tarafından belirlenen kriterleri esas alır. Kurum bu maddenin uygulanmasında; aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değer veya sorgulama kriterleri ya da ortalamalar belirlemeye yetkilidir.” hükmü yer almaktadır.
Bahse konu madde hükmünden, ihale komisyonunun, yaptığı değerlendirme neticesinde geçerli olduğunu tespit ettiği tekliflerden, ihalede verilen diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olan isteklileri tespit edeceği ve tespit edilen bu teklifleri reddetmeden önce yine madde metninde belirtilen usul doğrultusunda sorgulamaya tabi tutacağı anlaşılmaktadır.
Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, aşırı düşük teklif sorgulamasının Kamu İhale Genel Tebliğinin “teklif fiyata dahil masraflar” ve “aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesini” düzenleyen maddeleri ile idari şartnamenin “teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı maddesindeki düzenlemelerin esas alınarak yapılması gerekmektedir. Bu ihalelerde, aşırı düşük teklif sorgulaması sonucunda belgelere dayalı yazılı açıklama yapmayan veya ihale komisyonunca açıklamaları yetersiz bulunan isteklilerin teklifleri ile teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyetini karşılamayan teklifler gerekçesi belirtilmek suretiyle reddedilecektir. Ancak şikayet başvurusuna konu hizmetin personel çalıştırılmasına dayalı bir hizmet alım ihalesi olmaması nedeniyle aşırı düşük değer tespitine yönelik bir modül bulunmamakta olup, ihale konusu hizmetin maliyet unsurlarının, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında olduğu gibi önceden belirlenen nitelikte olmadığı görülmektedir. Bu durumda, ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olarak hizmetin ifası için her isteklinin basiretli tacir olma yükümlülüğü gereğince kendi organizasyon yapısı, kullanacağı makine ekipmanın özellikleri, malzeme teminindeki kendine özgü koşulları vb. unsurları dikkate alarak teklif fiyatını belirlemesi gerekmektedir.
İhale konusu işin personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı işi olmadığı, geçerli tekliflerin tamamının yaklaşık maliyetin altında olmakla birlikte yaklaşık maliyete ve birbirlerine göre aşırı düşük olmadığı, en düşük teklifin bile diğer tekliflere göre aşırı düşük olarak değerlendirilemeyeceği anlaşıldığından, idarece hiçbir isteklinin teklifine ilişkin olarak aşırı düşük teklif sorgulaması yapılmaksızın ihalenin karara bağlanması gerekmektedir.
Ayrıca, malzeme dahil yemek alım hizmetlerinde yemek bileşenlerini oluşturan girdilerin önemli bir kısmı yerel, mevsimsel ve iklim özelliklerine göre farklılıklar göstermekte, bir çok girdi müstahsilden doğrudan temin edilebilmektedir. Özellikle sebze meyve gibi girdilerin piyasa koşulları sebebiyle muhasebeleştirilmesinde karşılaşılan güçlüklerin aşırı düşük teklif sorgulamasında ispat için aranılan belgelere yansıtılmasında isteklilerin önünde önemli bir engel teşkil edeceği düşünülmektedir. Kamu İhale Kurumu tarafından personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımları için aşırı düşük sınır değerin tespiti ve sorgulanması konusunda bir kriter belirlenmediği hususu göz önüne alındığında, şikayete konu ihalede aşırı düşük teklif sorgulaması yapılmasının objektif kriterlerinin var olmadığı düşünülmektedir.
Yukarıda açıklandığı üzere, incelemeye konu ihalede aşırı düşük teklif sorgulaması yapılmaması gerektiği yönündeki düşüncemle, Kurul kararına katılmıyorum. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy