Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 65)

 

Toplantı No: 2014/010

Gündem No: 37

Karar Tarihi: 03.02.2014

Karar No: 2014/UY.III-677

 

Şikayetçi: Bablılar İnş. San. Ve Tic. Ltd. Şti. - Bsk Yol İnş. Nak. Mad. Tur. San. Ve Tic. Ltd. Şti. Ortak Girişim, TUNUS CAD. NO : 85/9 KAVAKLIDERE ANKARA

 

İhaleyi Yapan Daire: T.C. Adalet Bakanlığı Teknik İşler Dairesi Başkanlığı, T.C. Adalet Bakanlığı Teknik İşler Dairesi Başkanlığı Cevizlidere Mahallesi Gökkuşağı Caddesi 1246/1. Sokak No: 5 06100 ANKARA

 

Başvuru Tarih ve Sayısı: 02.01.2014/144

 

Başvuruya Konu İhale: 2012/79280 İhale Kayıt Numaralı "Şanlıurfa Ceza İnfaz Kurumu Yapım İşi" İhalesi

 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: T.C. Adalet Bakanlığı Teknik İşler Dairesi Başkanlığı tarafından 13.08.2012 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Şanlıurfa Ceza İnfaz Kurumu Yapım İşi” ihalesine ilişkin olarak Bablılar İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. - Bsk Yol İnş. Nak. Mad. Tur. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın13.12.2013 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 31.12.2013 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 02.01.2014 tarih ve 144 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 02.01.2014 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2014/29 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

Karar: Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, Kamu İhale Kurulu'nun 11.04.2013 tarih ve 2013/UY.III-1759 sayılı kararının iptali ve yürütmenin durdurulması talebi ile açılan davada Ankara 1. İdare Mahkemesi'nin 19.09.2013 tarihli E:2013/752 sayılı kararı ile " ... ihale üzerinde bırakılan isteklinin iş denetleme belgesinin yukarıda aktarılan gerekçelere göre belgenin aynı formatta ilgili belediye tarafından düzenlenerek değiştirilmesi, sonucuna göre kabul edilmesi yönünde karar verilmesi gerektiğinden, davacının bu husustaki iddiası yerinde bulunmuş ve Kurul kararında bu yönden hukuka uyarlık görülmemiştir…” gerekçesiyle yürütmenin durdurulması kararı verilmesi üzerine Kamu İhale Kurulu'nun 06.11.2013 tarih ve 2013/MK-350 sayılı kararı ile " ... Anılan Mahkeme kararında belirtilen gerekçeler doğrultusunda, Bablılar İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. - BSK Yol İnş. Nak. Mad. Tur. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın pilot ortağı Bablılar İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan iş denetleme belgesinin aynı formatta ilgili belediye tarafından düzenlenerek değiştirilmesi ve sonucuna göre ihaleyi gerçekleştiren idarece kabul edilmesi yönünde düzeltici işlem belirlenmesine ..." karar verildiği, ancak idarece firmalarına gönderilen yazıda, söz konusu iş denetleme belgesinin İstanbul - Tuzla Belediye Başkanlığınca yeniden düzenlenmiş halinin yazının tebliğinden itibaren 5 iş günü sonrası idarelerine ulaştırılması gerektiği, aksi takdirde tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılacağının belirtildiği, söz konusu iş denetleme belgesinin yeniden düzenlenmesi yönünde firmaları tarafından yapılan başvurunun ise Tuzla Belediye Başkanlığınca dikkate alınmadığı, bu sebeple bahse konu iş deneyim belgesinin Adalet Bakanlığı ya da Kamu İhale Kurumu tarafından Tuzla Belediyesinden talep edilmesi gerektiği iddia edilmektedir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

Adalet Bakanlığı Teknik İşler Dairesi Başkanlığınca 13.08.2012 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan 2012/79280 İKN'li Şanlıurfa Ceza İnfaz Kurumu Yapım İşi ihalesine ilişkin olarak,

 

Kur İnşaat Tic. ve San. A.Ş.nin 11.03.2013 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 20.03.2013 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibi 25.03.2013 tarih ve 10679 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 25.03.2013 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunmuş ve Kurulca alınan 11.04.2013 tarihli ve 2013/UY.III-1759 sayılı karar ile “ … İhale üzerinde bırakılan Bablılar İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. - BSK Yol İnş. Nak. Mad. Tur. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığının pilot ortağı Bablılar İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından iş deneyimini tevsik için “Sabancı Üniversitesi Tuzla Kampüsü İnşaatı (Üst Yapı) Yapım” İşine ait 01.12.2009 tarih ve 00317 sayılı İnşaat Mühendisi Zeki YÜREKLİ adına düzenlenen ve İstanbul -Tuzla Belediye Başkanlığınca onaylanmış sözleşme tarihi 02.08.1997 olan toplam 20.841.660,00 TL tutarında “İş Denetleme” belgesinin sunulduğu, söz konusu iş deneyim belgesinin Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliğinin “B-II grubu işler“ başlığı altındaki 16’ncı maddesinde yer alan “Üniversite ve eğitim binaları (25.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)” kapsamındaki işleri içerdiği, belge sahibi Zeki YÜREKLİ’nin 08.12.2010 yılından itibaren Bablılar İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. firmasının % 51 hissesine sahip ortağı olduğu, iş deneyim belgesinde yer alan ihale konusu benzer iş kapsamındaki imalatların (Üniversite Kampüs Bina ve Tesis Yapımı) toplam 17.962.634,50 TL tutara karşılık gelen güncellenmiş tutarının ise teklif edilen bedelin tamamını karşıladığı, ancak sunulan “İş Denetleme” belgesinin Sabancı Üniversitesi Rektörlüğü tarafından düzenlendiği oysa Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin “İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlar” başlıklı 43’üncü maddesinin (1) ve (2) inci fıkrası uyarınca iş deneyim belgesi düzenleme yetkisinin bulunmadığı dikkate alındığında söz konusu belgenin şeklen uygun düzenlenmiş bir belge olmadığı, bu nedenle değerlendirme dışı bırakılması gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılığı belirlenen ihale işlemlerinin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden Bablılar İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. - BSK Yol İnş. Nak. Mad. Tur. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığının teklifinin değerlendirme dışı bırakılması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,” karar verilmiştir.

 

 

Davacı Bablılar İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. - BSK Yol İnş. Nak. Mad. Tur. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı tarafından anılan Kurul kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davada Ankara 1. İdare Mahkemesinin 19.09.2013 tarihli E:2013/752 sayılı kararında “ … Anılan “İş Denetleme” belgesi incelendiğinde, belgenin KİK028.1/Y standart formunda Sabancı Üniversitesi Rektörlüğü tarafından düzenlenerek Rektör ve Genel Sekreter tarafından müşterek imzalanarak düzenlendiği ve belge üzerinde ayrıca işin gerçekleştirildiği yerin bağlı olduğu Tuzla Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Funda Oktay ve İmar ve Şehircilik Müdürü Mehmet Başkıran tarafından onaylanarak mühürlendiği anlaşılmıştır.

 

Sabancı Üniversitesi Rektörlüğü’nün iş deneyim belgesi düzenleme hususunda Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin “İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlar” başlıklı 43’üncü maddesinin (1) ve (2) inci fıkrası uyarınca yetkisi bulunmasa dahi, belgenin ayrıca, belgeye konu yapım işinin gerçekleştirildiği ilçeden sorumlu olan Tuzla Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Funda Oktay ve İmar ve Şehircilik Müdürü Mehmet Başkıran tarafından onaylanarak mühürlendiği hususu göz önüne alındığında, belgenin format yönünden şeklen eksik olduğu, ancak, belgenin belediyece onaylanarak mühürlenmesi ile, burada bu işin yapıldığı hususu ile yapım projeleri ve diğer belgelerin belediye arşivinde mevcut olduğu hususlarını ortaya koyduğu, bu durum ile belgenin idarece de uygun kabul edildiği hususları bir arada ele alındığında, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin ” “İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlar” başlıklı 43’üncü maddesinin (1) ve (2) inci fıkrası hükümlerinin gerekçelerinin karşılandığı, ancak belgenin format yönünden şeklen eksik olduğu değerlendirildiğinden, iş deneyim belgesi düzenleme konusunda yetkili idareden kaynaklanan bu şekli hata giderilerek belgenin aynı formatta belediye tarafından düzenlenerek değiştirilmesi, sonucuna göre kabul edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

Bu durumda; ihale üzerinde bırakılan isteklinin iş denetleme belgesinin yukarıda aktarılan gerekçelere göre belgenin aynı formatta ilgili belediye tarafından düzenlenerek değiştirilmesi, sonucuna göre kabul edilmesi yönünde karar verilmesi gerektiğinden, davacının bu husustaki iddiası yerinde bulunmuş ve Kurul kararında bu yönden hukuka uyarlık görülmemiştir…” gerekçesiyle yürütmenin durdurulması kararı verilmiştir.

 

Ankara 1. İdare Mahkemesi’nin anılan kararının uygulanmasını teminen 06.11.2013 tarihli ve 2013/MK-350 sayılı Kurul kararı ile “1) 11.04.2013 tarihli ve 2013/UY.III-1759 sayılı Kurul kararında yer alan 2’nci iddia incelemesi kapsamında Bablılar İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin iş deneyimi ile ilgili kısmın ve kararın sonuç kısmında yer alan Bablılar İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. - BSK Yol İnş. Nak. Mad. Tur. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına ilişkin kısmın iptaline,

 

2) Anılan Mahkeme kararında belirtilen gerekçeler doğrultusunda, Bablılar İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. - BSK Yol İnş. Nak. Mad. Tur. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın pilot ortağı Bablılar İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan iş denetleme belgesinin aynı formatta ilgili belediye tarafından düzenlenerek değiştirilmesi ve sonucuna göre ihaleyi gerçekleştiren idarece kabul edilmesi yönünde düzeltici işlem belirlenmesine,” karar verilmiştir.

 

İnceleme konusu ihaleye ilişkin olarak 06.11.2013 tarihli ve 2013/MK-350 sayılı Kurul kararı uygulanmasını teminen Adalet Bakanlığı Teknik İşler Dairesi Başkanlığı tarafından, 05.12.2013 tarihli ve 5590 sayılı yazı ile başvuru sahibi Bablılar İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. - BSK Yol İnş. Nak. Mad. Tur. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın pilot ortağı Bablılar İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan iş denetleme belgesinin,Tuzla Belediye Başkanlığınca yeniden düzenlenerek yazının tebliğinden itibaren 5 iş günü sonunda takip eden ilk iş günü mesai bitimine kadar idareye ulaştırılması istenilmiştir.

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İhale Komisyonlarının inceleme yetkisi” başlıklı 50’inci maddesinde “(1) İhale komisyonu, aday veya isteklilerce sunulan iş deneyimini gösteren belgelerde tereddüt duyulan hususlara ilişkin gerekli incelemeyi yapmaya yetkilidir.

 

(2) İhale komisyonunun iş deneyimini gösteren belgelere ilişkin bilgi talepleri ilgililerce ivedikle karşılanır.” hükmü yer almaktadır.

 

İnceleme konusu ihaleye yönelik olarak Ankara 1. İdare Mahkemesinin anılan kararının uygulanmasını teminen alınan 06.11.2013 tarihli ve 2013/MK-350 sayılı Kurul kararında yer alan “Anılan Mahkeme kararında belirtilen gerekçeler doğrultusunda, Bablılar İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. - BSK Yol İnş. Nak. Mad. Tur. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın pilot ortağı Bablılar İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan iş denetleme belgesinin aynı formatta ilgili belediye tarafından düzenlenerek değiştirilmesi ve sonucuna göre ihaleyi gerçekleştiren idarece kabul edilmesi yönünde düzeltici işlem belirlenmesine” ifadeden anlaşılması gerekenin, başvuru sahibi firma tarafından sunulan iş denetleme belgesinin aynı formatta Tuzla Belediye Başkanlığı tarafından yeniden düzenlenerek değiştirilmesine yönelik işlemlerin, belgenin sıhhati ve söz konusu ihalenin sağlıklı sonuçlandırılması açısından idarece gerçekleştirilmesi şeklinde olduğu sonucuna varılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Bablılar İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. - BSK Yol İnş. Nak. Mad. Tur. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın pilot ortağı Bablılar İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan iş denetleme belgesininaynı formatta Tuzla Belediye Başkanlığı tarafından yeniden düzenlenerek değiştirilmesine yönelik işlemlerin idarece gerçekleştirilmesi ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 

Oybirliği ile karar verildi.(¤¤)

 


Full & Egal Universal Law Academy