Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 54, 58, 65) (İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik m. 8)

 

Toplantı No: 2020/017

Gündem No: 21

Karar Tarihi: 10.04.2020

Karar No: 2020/UY.IV-751

 

BAŞVURU SAHİBİ:

 

Gülümser Elektrik Elektronik Güvenlik Sistemleri Bilgisayar İnşaat Danışmanlık Tek. Hiz. Taah. Tic. Ltd. Şti. - Genet Genel Elek. Tek. Ltd. Şti. İş Ortaklığı,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

 

Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

 

2019/130626 İhale Kayıt Numaralı “Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü Sorumluluğundaki Devlet ve İl Yollarında Sinyalizasyon Sistemi, Senkronize Flaşör Sistemi, Merkezi Sistem Kurulması ve Muhtelıf İşlerın Yapılması” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

 

Karayolları 10.Bölge Müdürlüğü tarafından 12.04.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü Sorumluluğundaki Devlet ve İl Yollarında Sinyalizasyon Sistemi, Senkronize Flaşör Sistemi, Merkezi Sistem Kurulması ve Muhtelif İşlerin Yapılması” ihalesine ilişkin olarak başvuru sahibince 03.04.2020 tarih ve 16474 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan dilekçe ile başvuruda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2020/621 sayılı dosya kapsamında yapılan inceleme neticesinde ön inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

 

Ön inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

Başvuru dilekçesinde özetle; idarece alınan 19.03.2020 tarihli ve 4 No'lu ihale komisyonu kararı ile idare ile aralarındaki 05.09.2019 tarihli sözleşmenin işin bitimine çok az bir süre kalmasına rağmen sonlandırılarak işin Tandem isimli şirkete ihale edilmesine karar verildiği, şikayete konu 4 nolu ihale komisyonu kararı alınmadan 1 hafta önce Rekabet Kurumu tarafından 12.03.2020 tarih ve 20-14/191-97 sayılı karar ile Tandem isimli firmaya "Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar ile Hakim Durumun Kötüye Kullanılması Halinde Verilecek Para Cezalarına İlişkin Yönetmelik" uyarınca idari para cezası verildiği, aynı karar ile ihaleye katılan başka şirketlere de ceza verilerek şirketler arasındaki organik ilişkinin açık bir biçimde ortaya konulduğu, Tandem isimli firma hakkında 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun "Yasaklar ve Ceza Sorumluluğu" başlıklı 4. Kısmının 58 ve devamı maddeleri uyarınca ceza uygulanmasının zorunlu olduğu, alınan 4 No'lu ihale komisyonu kararının da iptal edilerek ihalenin tekrar firmalarına verilerek devamının sağlanması yönünde düzeltici işlem tesis edilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhalelere yönelik başvurular” başlıklı 54’üncü maddesinin birinci fıkrasında, ihale sürecindeki hukuka aykırı işlem veya eylemler nedeniyle bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden adayların, isteklilerin ve istekli olabileceklerin, bu Kanunda belirtilen şekil ve usul kurallarına uygun olmak şartıyla şikâyet ve itirazen şikâyet başvurusunda bulunabileceği; onbirinci fıkrasında da, şekil kurallarına uygun olmaması halinde başvurunun reddine karar verileceği hüküm altına alınmıştır.

 

Anılan Kanunda idareye şikâyet ve Kuruma itirazen şikâyet başvurularının, ihale süreci içerisindeki idari işlem veya eylemlerle hakkı muhtel olan aday, istekli ve istekli olabileceklerle sınırlı biçimde öngörüldüğü anlaşılmaktadır.

 

Bu haliyle idareye şikâyet ve Kuruma itirazen şikâyet başvurusunda bulunabilmesi için başvuru sahibinin öncelikle;

 

1) Aday, istekli veya istekli olabilecek sıfatını haiz olması,

 

2) İdarenin hukuka aykırı bir işlem veya eyleminden dolayı bir hak kaybına veya zarara uğraması veya zarara uğramasının muhtemel olması gerekmektedir.

 

Yapılan incelemede, incelemeye konu ihalenin 12.04.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirildiği, başvuru sahibi Gülümser Elektrik Elektronik Güvenlik Sistemleri Bilgisayar İnşaat Danışmanlık Tek. Hiz. Taah. Tic. Ltd. Şti. - Genet Genel Elek. Tek. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın teklifinin 18.04.2019 tarihli ihale komisyonu kararı ile değerlendirme dışı bırakıldığı, başvuru sahibi tarafından yapılan itirazen şikayet başvurusu üzerine Kamu İhale Kurulu’nun 26.06.2019 tarihli ve 2019/UY.I-737 sayılı kararı ile başvuru sahibinin teklifinin değerlendirmeye alınmasına yönelik düzeltici işlem belirlenmesine karar verildiği, devamında anılan Kurul kararına yönelik Danıştay Onüçüncü Dairesinin kısmi iptal kararının uygulamasını teminen alınan 19.02.2020 tarihli ve 2020/MK-40 sayılı Kurul kararı ile birinci iddianın yeniden incelenmesine karar verildiği ve yapılan inceleme neticesinde 11.03.2020 tarihli ve 2020/UY.I-526 sayılı Kurul kararı ile başvuru sahibi Gülümser Elektrik Elektronik Güvenlik Sistemleri Bilgisayar İnşaat Danışmanlık Tek. Hiz. Taah. Tic. Ltd. Şti. - Genet Genel Elek. Tek. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın teklifinin idarece değerlendirme dışı bırakılmasının yerinde olduğuna karar verildiği, idarece alınan 19.03.2020 tarihli ve 4 No’lu ihale komisyonu kararı ile de Kamu İhale Kurulu kararının uygulanmasının sağlandığı tespit edilmiştir.

 

İdarece, 11.03.2020 tarihli ve 2020/UY.I-526 sayılı Kamu İhale Kurulu kararının uygulanması amacıyla alınan 19.03.2020 tarihli ve 4 No’lu ihale komisyonu kararı ile teklifi değerlendirme dışı bırakılan başvuru sahibinin, 03.04.2020 tarihinde Kurum kayıtlarına alınan itirazen şikâyet dilekçesinde kendi teklifinin değerlendirme dışı bırakılma gerekçesine yönelik bir başvuruda bulunmadığı, dolayısıyla ihale üzerinde bırakılma ihtimali bulunmayan başvuru sahibinin, ihalede teklifi geçerli kabul edilen bir başka isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasından veya bırakılmamasından herhangi bir hak kaybına veya zarara uğraması ihtimalinin bulunmadığı, ihalenin iptali halinde ise ihale süreci sona ereceğinden ortada güncel bir hak kaybı ihtimali kalmayacağı anlaşılmaktadır. Bu sebepten başvuru sahibinin iddialarına ilişkin başvuru ehliyetini haiz olmadığı değerlendirilmiştir.

 

Diğer taraftan, İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in “Başvuruların Şekil Unsurları” başlıklı 8’inci maddesinin onuncu fıkrasında “İdarenin şikayet üzerine aldığı kararda belirtilen hususlar hariç, şikayet başvurusunda belirtilmeyen hususlar itirazen şikayet başvurusuna konu edilemez.” hükmü bulunmakta olup, başvuru sahibi tarafından 4 nolu ihale komisyonu kararının iptal edilmesi gerektiği iddiasına gerekçe olarak gösterilen hususlardan biri olan Rekabet Kurulunun 12.03.2020 tarihli ve 20-1/191-97 sayılı kararının dikkate alınması (ve bu gerekçeye bağlı olarak 4 nolu ihale komisyonu kararının iptal edilmesi ve ihalenin tekrar firmalarına verilmesi) gerektiği hususunun Kuruma itirazen şikâyet başvuru dilekçesinde yer almakla birlikte idareye şikâyet dilekçesinde ve idarenin cevap yazısında yer almadığı görülmektedir. Dolayısıyla başvurunun bu yönüyle şekil bakımından da mevzuata uygun olmadığı anlaşılmaktadır.

 

Bu itibarla, 4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi ile İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 17’nci maddesinin birinci fıkrası gereğince başvurunun ehliyet ve şekil yönünden reddi gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Başvurunun reddine,

 

Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy