Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 54, 65) (4857 S. K. m. 41, 47) (Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği m. 10) (Kamu İhale Genel Tebliği m. 78)
Toplantı No: 2015/050
Gündem No: 12
Karar Tarihi: 26.08.2015
Karar No: 2015/UH.III-2319   
Şikayetçi: D.C. Grup Güv. Hiz. Ltd. Şti. 
İhaleyi Yapan Daire: Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğü
Başvuru Tarih ve Sayısı: 24.07.2015/62544
Başvuruya Konu İhale: 2015/66411 İhale Kayıt Numaralı "1 Adet Güvenlik Amiri Ve 8 Adet Güvenlik Personeli İle 2015 Yılı (5 Ay Süreli) Özel Güvenlik" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:
Karar:
TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:
Başkan V. II. Başkan: Kazım ÖZKAN
Üyeler: Ali Kemal AKKOÇ, Ahmet ÖZBAKIR, Hasan KOCAGÖZ, Hamdi GÜLEÇ, Mehmet AKSOY
BAŞVURU SAHİBİ:
D.C. Grup Güv. Hiz. Ltd. Şti.,
Açın Cad. No: 57/2 G.O.P. Çankaya/ANKARA
İHALEYİ YAPAN İDARE:
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğü,
Arifiye Mah. Süleyman Çakır Cad. No: 26 26010 Odunpazarı/ESKİŞEHİR
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2015/66411İhale Kayıt Numaralı “1 Adet Güvenlik Amiri ve 8 Adet Güvenlik Personeli ile 2015 Yılı (5 Ay Süreli) Özel Güvenlik” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğü tarafından 30.06.2015 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “1 Adet Güvenlik Amiri ve 8 Adet Güvenlik Personeli ile 2015 Yılı (5 Ay Süreli) Özel Güvenlik” ihalesine ilişkin olarak D.C. Grup Güv. Hiz. Ltd. Şti.nin 10.07.2015 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 15.07.2015 tarihli yazısı ile reddi, başvuru sahibince 24.07.2015 tarih ve 62544 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 24.07.2015 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2015/1941 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,
1) İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin asgari işçilik maliyeti olan 97.635,35 TL'nin altında olduğu, idarenin kararından da anlaşılacağı üzere idarenin brüt ücretin fazlasını alacak olan personelin ulusal bayram ve genel tatil günleri ücretlerini asgari ücret üzerinden hesapladığı, bu hususun Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78.8’inci maddesine aykırı olduğu,
İhale dokümanında yıllık izin kullanacak personel için 6’şar gün personel çalıştırılacağı hususunda düzenleme yapıldığı, çalışılacak olan bu 6 gün için personele verilecek olan yol ve yemek ücretlerinin eksik verileceğine ilişkin bir düzenleme yapılmadığı halde idarenin kararında 6 gün için 4 günlük yol ve yemek bedeli verileceği şeklinde değerlendirme yapıldığı,
2) Ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibinin birim fiyat teklif cetvelinde "birim ve maliyet" kısmının hatalı düzenlendiği iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:
İdari Şartname’nin2.1’inci maddesinde “İhale konusu hizmetin;
a) Adı: 1 Adet Güvenlik Amiri ve 8 Adet Güvenlik Personeli ile 2015 yılı (5 Ay Süreli) Özel Güvenlik
b) Miktarı ve türü:
1 adet silahlı güvenlik amiri 8 adet silahlı güvenlik personeli hizmeti alımı …” düzenlemesi,
Aynı Şartname’nin 25’inci maddesinde “25.1. İsteklilerin teklif edecekleri fiyata sözleşmenin uygulanması sırasında ilgili mevzuat gereğince yapılacak her türlü ulaşım, sigorta (Özel Güvenlik Mali Sorumluluk Sigortası), vergi, resim ve harç giderleri teklif fiyata dahildir.
25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.
25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:
25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:
İhale 01.07.2015 tarihinde başlayıp (5 ay süreli olup) 31 .12.2015 tarihinde bitecektir .Çalıştırılacak olan özel güvenlik amiri brüt asgari ücretin %15fazlası ,özel güvenlik personeli brüt asgari ücretin %10 fazlası tutarında maaş ödenecektir.
İhale süresince Resmi ve Ulusal Bayram tatillerinde görev yapacak olan özel güvenlik personeline (9 kişi / günlük) ilişkin bayram mesaisi tutarları (4857 sayılı İş Kanununun 47. maddesi uyarınca hesaplanacak, brüt asgari ücret dikkate alınarak belirlenecektir.) 2015 yılı için (9 eleman x 7 gün = 63) 63 tatil günü üzerinden hesaplanarak personele ödenecektir.
Personelin yıllık izin hakkının kullandırılması ve izinli personelin yerine aynı vasıfta personel görevlendirilmesi sağlanacaktır.
25.3.2. Yemek ve yol giderleri:
Yüklenici her çalışana ayda 22 (yirmi iki) gün üzerinden günlük yol bedeli olarak gidiş-dönüş brüt 5,04 TL. nakdi, günlük 6,59 TL. brüt nakdi yemek bedeli olarak her bir çalışanın maaş bordrosunda gösterilmek üzere ödeyecektir. Çalıştırılacak özel güvenlik personellerinin yıllık giyim malzemesi;
1 adet Ayakkabı
2 adet Pantolon
1 adet Gömlek
1 adet Tişört
1 adet Kravat
1 adet Mont
1 adet Kep
1 adet Kemer
1 adet Bot
1 çift Eldiven
2 çift Çorap
2 adet Yağmurluk (Yalnızca Güvenlik amirlerine verilecektir.)
1 adet Kazak
2 adet Lastik Çizme (Yalnızca Güvenlik amirlerine verilecektir.)
Çalıştırılacak özel güvenlik personellerinin Hazine Müsteşarlığınca belirlenen kriterler ve teminatlar çerçevesinde üçüncü şahıslara verebilecekleri zarar ziyandan dolayı mali sorumluluk sigortaları yaptırılacak olup, teklif fiyatına dahil edilecektir.
25.3.3. Malzeme giderleri:
S.NO TEÇHİZATLAR MİKTAR
1 El Feneri (Yedek Pilleriyle) 4 adet
2 Düdük 9 adet
3 Teçhizat Kemeri 9 adet
4 El Dedektörü 2 adet
5 Cop 9 adet
6 Kelepçe 4 adet
7 Akıllı Kalem (Nöbetçi Saati) 2 adet
8 Araç altı kontrol aparatı
(aynalı ve aydınlatmalı) 2 adet
9 Şarjlı El Projektörü 4 adet
10 Reflektif Yelek 2 adet
11 Emniyet şeridi (en az 100 metrelik)2 rulo
12 Seyyar Trafik Konileri 3 adet
13 Dürbün 2 adet
14 El Telsizi 4 adet
25.3.4. …” düzenlemesi yer almaktadır.
İhale dokümanı kapsamında yer alan zeyilname ile değişik birim fiyat teklif cetveli,
A
B
Sıra No
     İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması
 
        Miktarı
Teklif Edilen      Birim Fiyat
        
        Tutarı
Birimi
İşçi sayısı
Ay/gün/saat
1
1 GÜVENLİK AMİRİNİN YEMEK VE YOL ÜCRETİ DAHİL MALİYETİ
Ay
1
5
 
 
2
8 GÜVENLİKÇİNİN YEMEK VE YOL ÜCRETİ DAHİL MALİYETİ
Ay
8
5
 
 
3
ULUSAL BAYRAM VE RESMİ TETİL GÜNLERİ
Gün
9
7
 
 
4
İZİNLİ GÜVENLİK AMİRİNİN YERİNE ÇALIŞ. PERSONEL GİDERİ
Gün
1
6
 
 
5
İZİNLİ GÜVENLİKÇİNİN YERİNE ÇALIŞ. PERSONEL GİDERİ
Gün
8
6
 
 
TOPLAM TUTAR  (K.D.V Hariç
şeklinde düzenlenmiştir.
Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78’inci maddesinde “…78.6. Tekliflerin hazırlanmasında ve asgari işçilik maliyetinin hesaplanmasında, ihale tarihinde yürürlükte bulunan asgari ücret dikkate alınacaktır.

78.8. Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde (ulusal bayram, resmi ve dini bayram günleri ile 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü ve yılbaşı günü) yaptırılacak çalışma için 4857 sayılı İş Kanununun 47 nci maddesi, fazla çalışmalar için ise aynı Kanunun 41 inci maddesi uyarınca hesaplanacak ücret, brüt asgari ücret üzerinden; idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası öngörülmüş ise bu tutar üzerinden hesaplanacaktır. Bu durumda, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde yaptırılacak çalışma için 4857 sayılı İş Kanununun 47 nci maddesi uyarınca belirlenecek ücretin hesaplanabilmesi açısından çalışılacak gün ve personel sayısı ile fazla çalışma yapılacak hallerde toplam fazla çalışma saati ihale dokümanında belirtilecektir.

78.12. İhale konusu işin niteliği dikkate alınarak işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kalemleri hariç, birim fiyat teklif cetvelindeki işçilik kalemleri için (işçi x ay) üzerinden teklif alınması zorunludur. Ancak, işin başlama tarihi ile bitiş tarihi arasında, hafta tatili ve genel tatil günleri dahil 30 günden daha kısa süreli çalışma yapılması öngörülen aylar ile takvim yılına göre 29 veya 28 günden daha kısa süreli çalışma yapılması öngörülen Şubat ayı için (işçi x gün) üzerinden teklif alınacaktır.

78.22. Brüt asgari ücret veya üzerinde ücret ödenmesi öngörülen personelin varsa nakdi yol ve yemek bedeli dahil aylık (78.12 nci maddeye göre gün üzerinden teklif alınan hallerde günlük) ücreti, fazla çalışma, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde (ulusal bayram, resmi ve dini bayram günleri ile 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü ve yılbaşı günü) yapılacak çalışmalara ilişkin ücretler ile engelli işçi ücreti gibi ayrı ayrı hesaplanması gereken her bir işçilik maliyeti için birim fiyat teklif cetvelinde ayrı satır açılması, malzeme giderlerinin de ayrı iş kalemleri şeklinde düzenlenmesi zorunludur. Ayrıca, ayni teklif verileceği belirtilen yemek ve yol giderlerinin de ayrı iş kalemleri şeklinde düzenlenmesi esastır. Ancak, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 10 uncu maddesinin beşinci fıkrasına göre işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kaleminin/kalemlerinin bulunduğu personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalesinin birim fiyat teklif cetvelinde, bu iş kalemi/kalemleri kapsamındaki işlerde çalıştırılmak üzere ihale dokümanında asgari sayısı belirtilen personele ilişkin maliyetlere işçilik kaleminde değil, ait olduğu iş kalemi içerisinde yer verilecek ve istekliler de tekliflerini buna göre sunacaklardır.
Bununla birlikte, söz konusu personelin fazla çalışma yapması ve/veya ulusal bayram ve/veya genel tatil günlerinde çalıştırılması öngörülüyor ise, 78.8. maddesine göre çalışılacak gün ve personel sayısı ile toplam fazla çalışma saati belirlenirken, bu personel de dikkate alınmak suretiyle maliyet hesaplaması yapılarak ulusal bayram ve genel tatil günleri iş kalemi ile fazla çalışma iş kalemine dahil edilecektir.

78.29. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, sözleşme gideri ve genel giderler dahil toplam asgari işçilik maliyetinin altında işçilik bedeli sunan isteklilerin teklifleri, ihale dokümanına aykırı teklif sunulduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılır.
78.30. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde isteklilerin teklif bedelleri varsa yüklenici karı ile aşağıdaki bileşenlerden oluşur:
a) Asgari İşçilik Maliyeti: İhale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret veya idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası olarak belirlenen ücret (ulusal bayram ve genel tatil günleri ile fazla çalışma saatlerine ilişkin ücretler dahil), nakdi yemek ve yol bedeli gibi prime esas kazancın hesabında esas alınan işçiliğe bağlı diğer ödemeler ve işveren sigorta primlerinin toplam tutarı asgari işçilik maliyetini oluşturur.
b) İşçilikle Bağlantılı Ayni Giderler: İdari şartnamede işçi sayısıyla bağlantı olarak teklife dahil edilmesi öngörülen ayni giderler teklif bileşeni kabul edilir.
c) Hizmetin Yürütülmesine Yardımcı Unsurlar: İhale konusu hizmet işinin yürütülmesinde yardımcı nitelikte olan ve idari şartnamede belirtilen unsurlar teklif bileşeni kabul edilir.
ç) Sözleşme Giderleri ve Genel Giderler: İhale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, ihale konusu işte kullanılacak giyim gideri, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanı ücreti ile çalışanlara verilecek eğitim gideri, silahlı atış eğitim gideri, özel güvenlik mali sorumluluk sigortası gideri, yaka kartı, önemli bir bileşen olarak değerlendirilmeyen ilaçlama gideri, toplu ulaşım kartı bedeli ve bu nitelikteki genel giderleri karşılamak üzere, birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her bir işçilik birim fiyatı üzerinden; işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kalemi/kalemleri için ise çalıştırılacak her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden, % 4 oranında hesaplanan sözleşme giderleri ve genel giderler teklif bileşeni olarak kabul edilir. …” açıklaması yer almaktadır.
Yapılan incelemede başvuru sahibinin idareye verdiği şikâyet dilekçesinde asgari işçilik maliyetini 97.635,35 TL olarak hesapladığı, bu kapsamda gerek 1 güvenlik amiri ile 8 güvenlik personelinin gerekse de izinli güvenlik amiri ve izinli güvenlik personeli yerine çalışacak personel giderini yol ve yemek giderleri dahil hesapladığı, ayrıca ulusal bayram ve genel tatil günleri için günlük ücreti güvenlik amiri ve güvenlik personeli için sırası ile 58,68 TL ve 56,13 TL olarak farklı hesapladığı,
Şikâyet başvurusu üzerine idarece alınan kararda ise idarenin 1 güvenlik amiri ile 8 güvenlik personelinin giderini yol ve yemek giderleri dahil hesapladığı, ancak izinli güvenlik amiri ve izinli güvenlik personeli yerine çalışacak personelin giderini yol ve yemek giderleri hariç hesapladığı, buna sebep olarak ise “…izinli personelin yol ve yemek bedeli maaşından kesilerek yerine çalışan personele ödenecektir. Yol ve yemek bedeli iki kez ödenmeyecektir.” hususunu gösterdiği, ayrıca ulusal bayram ve genel tatil günleri için günlük ücreti hem güvenlik amiri hem de güvenlik personeli için 51,02 TL olarak belirlediği tespit edilmiştir.
a) İdari Şartname’nin 25.3.1’inci maddesinde yer alan “İhale süresince Resmi ve Ulusal Bayram tatillerinde görev yapacak olan özel güvenlik personeline (9 kişi / günlük) ilişkin bayram mesaisi tutarları (4857 sayılı İş Kanununun 47. maddesi uyarınca hesaplanacak, brüt asgari ücret dikkate alınarak belirlenecektir.) 2015 yılı için (9 eleman x 7 gün = 63) 63 tatil günü üzerinden hesaplanarak personele ödenecektir.” şeklindeki düzenlemede ulusal bayram ve genel tatil günlerinde yaptırılacak çalışma için 4857 sayılı İş Kanununun 47’nci maddesi uyarınca hesaplanacak ücretin brüt asgari ücret üzerinden hesaplanması öngörülmüştür.
Başvuru sahibinin itirazen şikâyet başvurusunun tekliflerin değerlendirilmesine yönelik olduğu, ihale dokümanına yönelik bir başvurusu olmadığı, dolayısı ile gelinen noktada ihale dokümanının kesinleştiği ve kesinleşen ihale dokümanına göre değerlendirme yapılması gerektiği dikkate alındığında, somut durumda 4857 sayılı İş Kanununun 47’nci maddesi gereğince hesaplanacak ücretin İdari Şartname’ye göre yalnız brüt asgari ücret dikkate alınarak belirlenmesi ve bu ücret kullanılarak asgari işçilik maliyetinin hesaplanması gerektiği anlaşılmaktadır.
b) Şikâyet başvurusu üzerine idarece alınan karardan; izin kullanan personele izinli olduğu günlerde yol ve yemek bedeli ödenmesinin öngörülmediği, fakat bu personel yerine çalışacak personele yol ve yemek bedeli ödenmesinin öngörüldüğü, bu ödemenin ise izin kullanan personelin maaşından kesinti yapılması suretiyle gerçekleştirilmesinin planlandığı, bu sebeple de yol ve yemek bedellerinin 2 kez ödenmemesi için izinli personel yerine çalışacak personeli konu alan 4 ve 5’inci iş kalemlerinin birim fiyatlarına yol ve yemek bedellerinin idarece dahil edilmediği anlaşılmaktadır.
Ancak ihale konusu işte çalışacak personelin ücreti İdari Şartname’de yol ve yemek dahil düzenlendiğinden, izinli personel yerine çalışacak personelin ücretinin de yol ve yemek dahil hesaplanması gerekmektedir. Diğer taraftan izinli personel yerine çalışacak personelin ücretinin yol ve yemek dahil belirlenecek olması nedeni ile mükerrer ödeme yapılmamasını teminen izinli personelin yol ve yemek ücretinin sözleşmenin uygulanması aşamasında izinli personelin ücretinden kesilmesi gerekmektedir.
Bu çerçevede başvuru konusu ihalede asgari işçilik maliyeti hesaplanırken; 4857 sayılı İş Kanunu’nun 47’nci maddesi uyarınca belirlenecek ücretin İdari Şartname’ye göre yalnız brüt asgari ücret dikkate alınarak hesaplanması gerektiği, izinli personel yerine çalışacak personelin ücretinin ise yol ve yemek ücreti dahil hesaplanması gerektiği anlaşılmıştır.
Bu durumda ise asgari işçilik maliyeti 97.296,11 TL olarak hesaplandığından teklif fiyatı bu maliyetin altında olan Boran Güvenlik Danışmanlık ve Özel Eğitim Hiz. Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerekmektir.
2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:
Ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi Esas Özel Güvenlik ve İstihdam Hizmetleri Limited Şirketi tarafından teklifi kapsamında sunulan birim fiyat teklif cetvelinin birim ve miktar sütunlarının ihale dokümanı kapsamında yer alan birim fiyat teklif cetveline uygun olarak hazırlandığı görüldüğünden başvuru sahibinin iddiası yerinde görülmemiştir.
Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, Boran Güvenlik Danışmanlık ve Özel Eğitim Hiz. Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,
Oyçokluğu ile karar verildi.
KARŞI OY
Başvuru sahibinin itirazenşikayet başvuru dilekçesindeki birinci iddiası kapsamında Kurulca çoğunluğunca, “Düzeltici işlem belirlenmesine” karar verilmiştir.
Başvuru sahibinin birinci iddiasının İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 18’inci maddesi yönünden Kurul kararına dayanak teşkil eden esas inceleme raporu ve eki belgeler üzerinde yapılan inceleme sonucunda;
İdari Şartname’nin2.1’inci maddesinde,
“İhale konusu hizmetin;
a)Adı: 1 Adet Güvenlik Amiri ve 8 Adet Güvenlik Personeli ile 2015 yılı (5 Ay Süreli) Özel Güvenlik
b)Miktarı ve türü:
1 adet silahlı güvenlik amiri 8 adet silahlı güvenlik personeli hizmeti alımı...” düzenlemesi,
Aynı Şartname’nin 25’inci maddesinde,
“25.1. İsteklilerin teklif edecekleri fiyata sözleşmenin uygulanması sırasında ilgili mevzuat gereğince yapılacak her türlü ulaşım, sigorta (özel Güvenlik Mali Sorumluluk Sigortası), vergi, resim ve harç giderleri teklif fiyata dahildir.
25.2.25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.
25.3.Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:
25.3.1.İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti: İhale 01.07.2015 tarihinde başlayıp (5 ay süreli olup) 31.12.2015 tarihinde bitecektir. Çalıştırılacak olan özel güvenlik amiri brüt asgari ücretin %15 fazlası, özel güvenlik personeli brüt asgari ücretin %10 fazlası tutarında maaş ödenecektir. İhale süresince Resmi ve Ulusal Bayram tatillerinde görev yapacak olan özel güvenlik personeline (9 kişi / günlük) ilişkin bayram mesaisi tutarları (4857 sayılı İş Kanununun 47. maddesi uyarınca hesaplanacak, brüt asgari ücret dikkate alınarak belirlenecektir.) 2015 yılı için (9 eleman x 7 gün = 63) 63 tatil günü üzerinden hesaplanarak personele ödenecektir.
Personelin yıllık izin hakkının kullandırılması ve izinli personelin yerine aynı vasıfta personel görevlendirilmesi sağlanacaktır.
25.3.2.Yemek ve yol giderleri: Yüklenici her çalışana ayda 22 (yirmi iki) gün üzerinden günlük yol bedeli olarak gidiş-dönüş brüt 5,04 TL. nakdi, günlük 6,59 TL. brüt nakdi yemek bedeli olarak her bir çalışanın maaş bordrosunda gösterilmek üzere ödeyecektir. Çalıştırılacak özel güvenlik personellerinin yıllık giyim malzemesi;
1adet Ayakkabı
2adet Pantolon 1 adet Gömlek 1 adet Tişört
1 adet Kravat 1 adet Mont 1 adet Kep 1 adet Kemer 1 adet Bot
1çift Eldiven
2çift Çorap
2adet Yağmurluk (Yalnızca Güvenlik amirlerine verilecektir.)
1adet Kazak
2adet Lastik Çizme (Yalnızca Güvenlik amirlerine verilecektir.)
Çalıştırılacak özel güvenlik personellerinin Hazine Müsteşarlığınca belirlenen kriterler ve teminatlar çerçevesinde üçüncü şahıslara verebilecekleri zarar ziyandan dolayı mali sorumluluk sigortaları yaptırılacak olup, teklif fiyatına dahil edilecektir.
25.3.3.Malzeme giderleri:
S.NO TEÇHİZATLAR MİKTAR
1El Feneri (Yedek Pilleriyle) 4 adet
2Düdük 9 adet
3Teçhizat Kemeri 9 adet
4El Dedektörü 2 adet
5Cop 9 adet
6Kelepçe 4 adet
7Akıllı Kalem (Nöbetçi Saati) 2 adet
8Araç altı kontrol aparatı (aynalı ve aydınlatmalı) 2 adet
9Şarjlı El Projektörü 4 adet
10Reflektif Yelek 2 adet
11Emniyet şeridi (en az 100 metrelik)2 rulo
12Seyyar Trafik Konileri 3 adet
13Dürbün 2 adet
14El Telsizi 4 adet
25.3.4....” düzenlemesi,
Teknik Şartname’nin 8.2.17’nci maddesinde,
“Yüklenici tarafından çalışan elemanların doğum, ölüm ve yıllık izin, raporlu olma gibi nedenlerle eksilmeleri halinde, eksik eleman firma tarafından ek ücret talep edilmeden karşılanacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.
İhale dokümanı kapsamında yer alan zeyilname ile değişik birim fiyat teklif cetveli,
A
B
Sıra
No
İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması
Miktarı
Teklif Edilen4Birim Fiyat
Birimi
İşçi
sayısı
Ay/gün/saat
Tutarı
1
1 GÜVENLİK AMİRİNİN YEMEK VE YOL ÜCRETİ DAHİL MALİYETİ
Ay
1
5
2
8 GÜVENLİKÇİNİN YEMEK VE YOL ÜCRETİ DAHİL MALİYETİ
Ay
8
5
3
ULUSAL BAYRAM VE RESMİ TETİL GÜNLERİ
Gün
9
7
4
İZİNLİ GÜVENLİK AMİRİNİN YERİNE ÇALIŞ. PERSONEL GİDERİ
Gün
1
6
5
İZİNLİ GÜVENLİKÇİNİN YERİNE ÇALIŞ. PERSONEL GİDERİ
Gün
8
6
TOPLAM TUTAR (K.D.VHariç)
Şeklinde düzenlenmiştir.
Yapılan incelemede başvuru sahibinin idareye verdiği şikâyet dilekçesinde asgari işçilik maliyetini 97.635,35 TL olarak hesaplandığı, bu kapsamda gerek 1 güvenlik amiri ile 8 güvenlik personelinin gerekse de izinli güvenlik amiri ve izinli güvenlik personeli yerine çalışacak personel giderini yol ve yemek giderleri dahil hesapladığı, ayrıca ulusal bayram ve genel tatil günleri için günlük ücreti güvenlik amiri ve güvenlik personeli için sırası ile 58,68 TL ve 56,13 TL olarak farklı hesapladığı,
Şikâyet başvurusu üzerine idarece alınan kararda ise, idarenin 1 güvenlik amiri ile 8 güvenlik personelinin giderini yol ve yemek giderleri dahil hesapladığı, ancak izinli güvenlik amiri ve izinli güvenlik personeli yerine çalışacak personelin giderini yol ve yemek giderleri hariç hesapladığı, buna sebep olarak ise “...izinli personelin yol ve yemek bedeli maaşından kesilerek yerine çalışan personele ödenecektir. Yol ve yemek bedeli iki kez ödenmeyecektir.” hususunu gösterdiği, ayrıca ulusal bayram ve genel tatil günleri için günlük ücreti hem güvenlik amiri hem de güvenlik personeli için 51,02 TL olarak belirlediği tespit edilmiştir.
a) İdari Şartname’nin 25.3.1’inci maddesinde yer alan “İhale süresince Resmi ve Ulusal Bayram tatillerinde görev yapacak olan özel güvenlik personeline (9 kişi/günlük) ilişkin bayram mesaisi tutarları (4857 sayılı İş Kanununun 47. maddesi uyarınca hesaplanacak, brüt asgari ücret dikkate alınarak belirlenecektir.) 2015 yılı için (9 eleman x 7 gün = 63) 63 tatil günü üzerinden hesaplanarak personele ödenecektir.” şeklindeki düzenlemede ulusal bayram ve genel tatil günlerinde yaptırılacak çalışma için 4857 sayılı İş Kanununun 47’nci maddesi uyarınca hesaplanacak ücretin brüt asgari ücret üzerinden hesaplanması öngörülmüştür.
Fakat, İdari Şartname’de ihale konusu işte çalıştırılacak personele brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası üzerinden ödeme yapılmasının öngörüldüğü dikkate alındığında bahsedilen düzenlemenin 4857 sayılı İş Kanunu’nun 47’nci maddesi ile Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78.8’inci maddesine aykırı olduğu ve bu hususun ihalede sağlıklı teklif verilmesine ve tekliflerin sağlıklı olarak değerlendirilmesine engel teşkil edeceği,
Birim fiyat teklif cetveli incelendiğinde ise, idarece ulusal bayram ve genel tatil günleri için tek bir satır açıldığı ve bu satırda miktarın 63 gün (9x7) olarak belirlendiği, İdari Şartname’de güvenlik amiri ve güvenlik personeli için farklı aylık ücretlerin belirlendiği, bu durumda ise her ücret grubu için farklı bir ulusal bayram ve genel tatil günleri ücreti hesaplanacağı dikkate alındığında, idarece ulusal bayram ve genel tatil günleri ücreti için birim fiyat teklif cetvelinde 2 satır yerine 1 satır açılmış olmasının da ihalede sağlıklı teklif verilmesine ve tekliflerin sağlıklı olarak değerlendirilmesine engel teşkil edeceği,
Diğer taraftan, İdari Şartname’nin 25’inci maddesinde yer alan aylık ücretlere ilişkin veriler esas alınarak işçilik hesaplama modülü kullanılmak suretiyle güvenlik amirinin ulusal bayram ve genel tatil ücreti 58,68 TL, diğer personelin ulusal bayram ve genel tatil ücreti ise 56,13 TL olarak bulunduğu, idarece ulusal bayram ve genel tatil ücreti için yalnız brüt asgari ücret üzerinden yapılan ve 51,02 TL olarak bulunan ücretin ise 4857 sayılı İş Kanunu’nun 47’nci maddesi ile Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78.8’inci maddesine uygun olmadığının açık olduğunun,
Değerlendirildiğinden,
b) Şikâyet başvurusu üzerinde idarece alınan karardan; izin kullanan personele izinli olduğu günlerde yol ve yemek bedeli ödenmesinin öngörülmediği, fakat bu personel yerine çalışacak personele yol ve yemek bedeli ödenmesinin öngörüldüğü, bu ödemenin ise izin kullanan personelin maaşından kesinti yapılması suretiyle gerçekleştirilmesinin planlandığı, bu sebeple de yol ve yemek bedellerinin 2 kez ödenmemesi için izinli personel yerine çalışacak personeli konu alan 4 ve 5'inci iş kalemlerinin birim fiyatlarına yol ve yemek bedellerinin idarece dahil edilmediği anlaşılmaktadır.
Ancak, ihale dokümanında izinli personel yerine çalışacak personele yol ve yemek bedelinin bu şekilde ödeneceğine dair bir düzenleme bulunmaması nedeni ile istekliler tarafından izinli personel yerine çalışacak personelin ücretine yol ve yemek bedelinin dahil edilmesinin önünde bir engel bulunmamaktadır. Dolayısı ile, izinli personel yerine çalışacak personelin ücretini konu alan 2 iş kaleminin (güvenlik amiri ve güvenlik personeli) bulunduğu somut ihalede, izinli personel yerine çalışacak personelin ücretine yol ve yemek bedelinin dahil edilip edilmeyeceği hususunun ihale dokümanında açıkça belirtilmemesin söz konusu personelin maliyetinin hesabında tereddüde yol açtığı değerlendirildiğinden,
İhalede sağlıklı teklif verilmesine ve tekliflerin sağlıklı olarak değerlendirilmesine imkân bulunmadığı gerekçeleri üzerinden “ihalenin iptaline” karar verilmesinin uygun olacağı sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle; başvuru sahibinin birinci iddiası kapsamında “ihalenin iptaline” karar verilmesi gerektiği yönündeki düşüncem ile, Kurul kararına katılmıyorum. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy