Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 17, 54, 65)

 

Toplantı No: 2011/052

Gündem No: 80

Karar Tarihi: 11.07.2011

Karar No: 2011/UY.III-2385

 

Şikayetçi: TULUMHARLI EKŞİOĞLU YAPI İNŞAAT OTOMOTİV LTD. ŞTİ. VEKİLİ AV. RIZA SAKA, VATAN CADDESİ ORTADOĞU İŞ MERKEZİ KAT:2 ÇAĞLAYAN/İSTANBUL

 

İhaleyi yapan idare: SERDİVAN BELEDİYESİ FEN İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ, ISTIKLAL MAHALLESI BAGLAR CAD. NO: 55 SERDİVAN SAKARYA

 

Başvuru tarih ve sayısı: 17.06.2011 / 29561

 

Başvuruya konu ihale: 2011/43933 İhale Kayıt Numaralı "BELEDİYE HİZMET BİNASI YAPIM İşi" İhalesi

 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: 08.07.2011tarih ve B.07.6.KİK.0.08.00.00-101.04-.Y.(20.33).(0259)./2011-37E sayılı Esas İnceleme Raporunda;

 

Serdivan Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü tarafından 22.04.2011 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Belediye Hizmet Binası Yapım İşi” ihalesine ilişkin olarak Tulumharlı Ekşioğlu Yapı İnşaat Otomotiv Ltd. Şti. Vekili Av. Rıza Saka’nın 25.05.2011 tarihinde yaptığı şikayet başvurusunun, idarenin 01.06.2011 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibinin 17.06.2011 tarih ve 29561 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 17.06.2011 tarihli dilekçe ile itirazen şikayet başvurusunda bulunduğu,

 

İdare tarafından gönderilen bilgi ve belgelerin incelenmesinden;

 

4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 

Karar verilmesinin uygun olacağı hususlarına yer verilmiştir.

 

Karar:  

 

Esas İnceleme Raporu ve ekleri incelendi:

 

İtirazen şikayet dilekçesinde özetle; firmalarının teklifinin idarece 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 17 nci maddesinin (d) bendi uyarınca ihaleye dolaylı teklif verildiği gerekçe gösterilerek değerlendirme dışı bırakıldığı, firmalarına gönderilen yazıda; firmaları ile Hakkı Ekşi Gayrimenkul Ltd. Şti. firmasının ofis numaraları hariç adreslerinin aynı olduğunun, İstanbul Ticaret Odası internet sitesindeki veri bankasında firmaların telefon ve faks numaralarının aynı olduğunun ve her iki firmanın Hektaş Şirketler Grubu altında faaliyet gösterdiğinin belirtildiği, halbuki firmalarının hisselerinin % 90’ına sahip ortağı İsmail Hakkı Ekşi’nin, Hakkı Ekşi Gayrimenkul Ltd. Şti.’deki hissesini 30.06.2010 tarihinde devrettiği ve bu durumun 12.07.2010 tarihli ticaret sicil gazetesinde yayımlandığı, dolayısıyla İsmail Hakkı Ekşi’nin, Hakkı Ekşi Gayrimenkul Ltd. Şti.’den ayrılmasının ardından dokuz aydan fazla süre geçtikten sonra söz konusu ihalenin ilan edildiği, öte yandan firmalarının Hakkı Ekşi Gayrimenkul Ltd. Şti. ile aynı plazada faaliyet gösterdiği ancak ofislerinin farklı olduğu, aynı plazada faaliyet gösteren firmaların aynı ihaleye teklif veremeyeceğine ilişkin herhangi bir düzenlemenin bulunmadığı, firmalarının telefon ve faks numaralarının ise firma adına kayıtlı olduğu, firmalarının internet adresinin ise “www.tulumharli.com” şeklinde olduğu ve başka şirketler tarafından kullanılmadığı, yine idarenin gerekçeleri arasında yer alan her iki firmanın Hektaş Şirketler Grubu altında faaliyet gösterdiği iddiasının ise doğru ve hukuki olmadığı, zira 2005 yılında İsmail Hakkı Ekşi’nin Hakkı Ekşi Gayrimenkul Ltd. Şti.’nin % 20 ortağı olduğu ve söz konusu sitenin reklam amacıyla hazırlandığı, ancak geçen zaman içerisinde sitenin güncellenmediği, İsmail Hakkı Ekşi’nin ise 2010 yılında Hakkı Ekşi Gayrimenkul Ltd. Şti.’den ayrıldığı, firmalarının bağımsız olduğu ve herhangi bir hiyerarşik bağdan söz edilemeyeceği, dolayısıyla adresleri, telefon ve faks numaraları, işyeri sicil numaraları farklı olan ve aralarında herhangi bir hukuki bağlantı bulunmayan söz konusu firmalara Kamu İhale Kanunu’nun 17 nci maddesinin (d) bendi gereğince işlem yapılmasının yerinde olmadığı ve firmanın teklifini değerlendirme dışı bırakan ihale komisyonu kararının yeniden değerlendirilerek düzeltilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:

 

İncelemeye konu ihalenin Serdivan Belediye Başkanlığı Fen İşleri Müdürlüğü tarafından açık ihale usulüyle yapılan 2011/43933 İKN'li “Belediye Hizmet Binası Yapım İşi” ihalesi olduğu anlaşılmıştır.

 

İhale yetkilisi tarafından 17.05.2011 tarihinde onaylanan ihale komisyonu kararında Hakkı Ekşi Gayrimenkul Ltd. Şti. ile Tulumharlı Ekşioğlu Yapı İnş. Oto. Ltd. Şti.’nin 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 17 nci maddesinin (d) bendi anlamında ihaleye dolaylı teklif vermek suretiyle ihale kararını etkileyici davranışta bulundukları gerekçe gösterilerek teklifleri değerlendirme dışı bırakılmıştır. İhale komisyonu;

 

- İsteklilerin adreslerinin ofis numaraları dışında aynı olduğu,

 

- İstanbul Ticaret Odası Bilgi Bankasından yapılan sorgulamada isteklilerin telefon ve faks numaralarının aynı olduğu,

 

- İsteklilerin Hektaş Şirketler Grubu altında faaliyet gösterdiği yönünde tespitler yapmıştır.

 

İsteklilerin adres bilgilerine ilişkin olarak yapılan tespitler:

 

Hakkı Ekşi Gayrimenkul Ltd. Şti.’nin teklif dosyası kapsamında yer alan firmanın antedini taşıyan belgelerin altında, isteklinin kaşesinde, adres beyanında, ticaret odası faaliyet belgesinde, imza sirkülerinde anahtar teslimi götürü bedel teklif mektubunda yer alan adresinin; “Kısıklı Mahallesi, Hanımseti Sokak, No: 38, Kat: 3, Ofis (Oda): 1 Üsküdar/İSTANBUL” olarak yer aldığı tespit edilmiştir.

 

Tulumharlı Ekşioğlu Yapı İnş. Oto. Ltd. Şti.’nin teklif dosyası kapsamında yer alan firmanın antedini taşıyan belgelerin altında, isteklinin kaşesinde, ticaret odası faaliyet belgesinde, imza sirkülerinde anahtar teslimi götürü bedel teklif mektubunda yer alan adresinin; “Kısıklı Mahallesi, Hanımseti Sokak, No: 38, Kat: 3, Ofis: 3 Üsküdar/İSTANBUL” olarak yer aldığı tespit edilmiştir.

 

Dolayısıyla söz konusu isteklilerin aynı binada faaliyet gösterdikleri, ancak ofislerinin farklı olduğu anlaşılmıştır. İsteklilerin aynı binada faaliyet göstermeleri adreslerinin aynı olduğu anlamına gelmemektedir.

 

İsteklilerin telefon ve faks numaralarına ilişkin olarak yapılan tespitler:

 

Hakkı Ekşi Gayrimenkul Ltd. Şti.’nin teklif dosyası kapsamında yer alan firmanın antedini taşıyan belgelerin altında, adres beyanında ve anahtar teslimi götürü bedel teklif mektubunda firmanın telefon numarası “(216) 316 55 00” olarak, faks numarası ise “(216) 523 17 00” olarak yer almaktadır.

 

Tulumharlı Ekşioğlu Yapı İnş. Oto. Ltd. Şti.’nin teklif dosyası kapsamında yer alan firmanın antedini taşıyan belgelerin altında ve anahtar teslimi götürü bedel teklif mektubunda firmanın telefon numarası “(216) 523 13 31” olarak, faks numarası ise “(216) 443 95 47” olarak yer almaktadır.

 

İhale komisyonu tarafından İstanbul Ticaret Odası Bilgi Bankası üzerinden 29.04.2011 tarihinde yapılan sorgulamada ise Hakkı Ekşi Gayrimenkul Ltd. Şti. ile Tulumharlı Ekşioğlu Yapı İnş. Oto. Ltd. Şti.’nin telefon numaralarının her ikisinin de (216) 316 55 00 olarak, faks numaralarının ise (216) 523 17 00 olarak yer aldığı tespit edilmiştir.

 

Kurum tarafından İstanbul Ticaret Odası Bilgi Bankası (internet sitesi) üzerinden 07.07.2011 tarihinde yapılan sorgulamada ise; Hakkı Ekşi Gayrimenkul Ltd. Şti’nin telefon numarası “(216) 316 55 00” olarak, faks numarası ise “(216) 523 17 00” olarak, Tulumharlı Ekşioğlu Yapı İnş. Oto. Ltd. Şti.’nin telefon numarası “(216) 523 13 31” olarak, faks numarası ise “(216) 443 95 47” olarak yer aldığı tespit edilmiştir.

 

Dolayısıyla telefon ve faks numaraları istekliler tarafından birbirinden farklı olarak beyan edilmiştir. Kurumumuzun İstanbul Ticaret Odası Bilgi Bankası (internet sitesi) üzerinden 07.07.2011 tarihinde yapılan sorgulama ise isteklilerin beyanını doğrular niteliktedir. Ancak ihale komisyonu tarafından İstanbul Ticaret Odası Bilgi Bankası üzerinden 29.04.2011 tarihinde yapılan sorgulamada firmaların telefon ve faks numaralarının aynı olduğu tespit edilmiştir.

 

İstekli firmaların ortaklarının aşağıda ayrıntılı şekilde belirtileceği üzere kardeş oldukları ve kuruldukları günden bu yana her iki firmada da değişik oranlarda ortaklıkları bulunduğu, bu ortaklıkların devam ettiği süre zarfında firmalarca aynı telefon ve faks numarasının kullanılmış olabileceği, ancak Hakkı Ekşi Gayrimenkul Ltd. Şti. ile Tulumharlı Ekşioğlu Yapı İnş. Oto. Ltd. Şti.’nin ortaklarının birbirinden tamamen ayrıldığı 2010 yılı Temmuz ayı ile ihale komisyonunun sorgulama yaptığı 29.04.2011 tarihi arasında, İstanbul Ticaret Odası Bilgi Bankasındaki telefon ve faks numarasına ilişkin kayıtların güncellenmemiş olabileceği, firmaların teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına gerekçe olarak gösterilen telefon ve faks numaralarının aynı olduğuna ilişkin hususun kesinleşen ihale kararında yer almasını müteakiben İstanbul Ticaret Odası Bilgi Bankasındaki Tulumharlı Ekşioğlu Yapı İnş. Oto. Ltd. Şti.’nin telefon ve faks numarasına ilişkin kayıtların güncellenmiş olabileceği değerlendirilmiştir.

 

İsteklilerin Hektaş Şirketler Grubu ile bağlantısına ilişkin olarak yapılan tespitler:

 

İhale işlem dosyasında yer alan Hakkı Ekşi Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı’nın internet sitesi üzerinde 29.04.2011 tarihinde ihale komisyonu tarafından yapılan inceleme neticesinde Hakkı Ekşi Gayrimenkul Ltd. Şti., Hektaş İnş. Tic. ve San. A.Ş., Tulumharlı Ekşioğlu Yapı İnş. Oto. Ltd. Şti., İdeal İç Mimarlık Limited Şti., İdealist Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş., Hektaş Enerji A.Ş., Çözüm İnşaat Emlak Yönetim Organizasyon Otomotiv ve Temizlik Hiz. Limited Şti. ve Ektaş Eğitim Limited Şirketi’nin, Hektaş İnşaat Şirketler Grubunun bünyesinde bulunduğu bilgisi elde edilmiştir. Söz konusu Vakfın internet sitesi üzerinde 07.07.2011 tarihinde Kurumumuzca yapılan incelemede de aynı bilgiye ulaşılmıştır.

 

Öte yandan yine ihale işlem dosyasında yer alan Hektaş İnşaat Şirketler Grubunun internet sitesi üzerinde 29.04.2011 tarihinde ihale komisyonu tarafından yapılan inceleme neticesinde, Hektaş İnşaat Şirketler Grubunun Hektaş İnş. Tic. ve San. A.Ş., Ektaş Eğitim İnşaat Turizm Ltd. Şti., Tulumharlı Ekşioğlu Yapı İnş. Ltd. Şti., Hakkı Ekşi Gayrimenkul Ltd. Şti. İdeal İç Mimarlık Ltd. Şti., Çözüm İnşaat Emlak Ltd. Şti.’yi bünyesinde barındırdığı bilgisi elde edilmiştir. Ancak idarenin söz konusu bilgilere ulaştığı “www.hektasgroup.com” internet sitesine 07.07.2011 tarihinde Kurumumuzca ulaşılmaya çalışılmış, ancak söz konusu adres üzerinden herhangi bir sayfa görüntülenememiştir.

 

Hakkı Ekşi Gayrimenkul Ltd. Şti. ise idarenin belirttiği üzere her iki isteklinin Hektaş Şirketler Grubu altında faaliyet gösterdiği iddiasının doğru olmadığını, zira internet sitesinin kurulduğu 2005 yılında İsmail Hakkı Ekşi’nin Hakkı Ekşi Gayrimenkul Ltd. Şti.’nin % 20 ortağı olduğunu ve TOKİ İdealist Kent Projesinde proje müdürü olduğunu, ancak daha sonra 2010 yılında şirketten ayrılarak, Tulumharlı Ekşioğlu Yapı İnş. Oto. Ltd. Şti.’de faaliyetlerine devam ettiğini, “www.hektasgroup.com” web sitesinin ise 28.07.2005 tarihinde kurulduğunu, ancak o günden bu yana güncellenmediğini, öte yandan zaten Hektaş Grup’un ise herhangi bir hukuki statüsü bulunmadığını iddia etmektedir.

 

Söz konusu internet sitesi üzerinde ihale komisyonunca 29.04.2011 tarihinde yapılan incelemede yukarıda belirtilen bilgilere ulaşılmasına rağmen, firmaların teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına gerekçe olarak gösterilen ve firmaların söz konusu internet sitesinden elde edilen bilgiler ışığında Hektaş Şirketler Grubu çatısı altında faaliyet gösterdiklerine ilişkin hususun kesinleşen ihale kararında yer almasını müteakiben söz konusu internet sitesine erişimin olanaksız kılındığı tespit edilmiştir.

 

İsteklilerin ortaklık durumuna ilişkin olarak yapılan tespitler:

 

Hakkı Ekşi Gayrimenkul Ltd. Şti.’nin teklif dosyası kapsamında yer alan ticaret sicil gazetelerinin incelenmesi sonucunda; söz konusu şirketin Birlik Proje İnşaat Limited Şirketi adı altında kurulduğu, kurucu ortaklarının ise İbrahim Ekşi ve İsmail Hakkı Ekşi olduğu 22.06.1998 tarih ve 4566 sayılı ticaret sicili gazetesinden tespit edilmiştir.

 

21.02.2005 tarih ve 6244 sayılı ticaret sicili gazetesinde ise Birlik Proje İnşaat Limited Şirketi unvanının yerini Hakkı Ekşi Gayrimenkul Ltd. Şti. unvanı almış olup, bu tarihte şirketin ortakları İsmail Hakkı Ekşi, İbrahim Ekşi, İmdat Ekşi, Süleyman Ekşi ve Yüksel Ekşi olarak yer almaktadır.

 

01.07.2010 tarih ve 7597 sayılı ticaret sicili gazetesi ile şirketin amaç ve konusu değiştirilmiştir. Bu tarihte ise yine İbrahim Ekşi, İmdat Ekşi, Süleyman Ekşi, Yüksel Ekşi ve İsmail Hakkı Ekşi şirket ortağı ve şirket müdürü olarak yer almaktadır.

 

12.07.2010 tarih ve 7604 sayılı ticaret sicili gazetesine göre şirket ortaklarından İsmail Hakkı Ekşi, şirkette bulunan 80.000 paya karşılık hissesini Esra Ekşi ile birlikte velisi olduğu Hakkı Ekşi’ye devrederek ortaklıktan ve şirket müdürlüğü görevinden ayrılmıştır.

 

21.07.2010 tarih ve 7611 sayılı ticaret sicil gazetesine göre şirket ortağı Hakkı Ekşi’nin hissesinin tamamı, velileri İsmail Hakkı Ekşi ve Esra Ekşi tarafından 4 eşit pay şeklinde diğer şirket ortakları İbrahim Ekşi, İmdat Ekşi, Süleyman Ekşi ve Yüksel Ekşi’ye devredilmiştir. Buna göre sayılan 4 ortağın pay sayısı 100.000’er adet (2.500.000,00 TL) olarak gerçekleşmiştir.

 

26.10.2010 tarih ve 7677 sayılı ticaret sicili gazetesinde ise yine şirketin ortak ve müdürleri İbrahim Ekşi, İmdat Ekşi, Süleyman Ekşi ve Yüksel Ekşi olarak sayılmıştır.

 

Tulumharlı Ekşioğlu Yapı İnş. Ltd. Şti’nin teklif dosyası kapsamında yer alan ticaret sicil gazetelerinin incelenmesi sonucunda; söz konusu şirketin kurucu ortaklarının Yüksel Ekşi ve İsmail Hakkı Ekşi olduğu 16.09.1997 tarih ve 4377 sayılı ticaret sicili gazetesinden tespit edilmiştir.

 

13.03.2009 tarih ve 7269 sayılı ticaret sicili gazetesinden şirket ortaklarından İsmail Hakkı Ekşi’nin şirketteki 195.000,00 TL tutarındaki hissesinin 90.000,00 TL’lik kısmını eşit şekilde İbrahim Ekşi’ye, İmdat Ekşi’ye, Süleyman Ekşi’ye ve Yüksel Ekşi’ye devrettiği anlaşılmakta olup, bu durumda İbrahim Ekşi, İmdat Ekşi, Süleyman Ekşi ve Yüksel Ekşi’nin 22.500,00 TL tutarında, Hakkı Ekşi’nin 5.000,00 TL tutarında ve İsmail Hakkı Ekşi’nin 105.000,00 TL tutarında hissesi bulunmaktadır.

 

21.05.2009 tarih ve 7315 sayılı ticaret sicili gazetesine göre, Hakkı Ekşi, şirketteki 5.000,00 TL tutarındaki hissesini İsmail Hakkı Ekşi’ye devretmiş ve şirket müdürlüğünden ayrılmıştır.

 

08.07.2010 tarih ve 7602 sayılı ticaret sicili gazetesinde ise şirket ortaklarından İbrahim ekşi hissesinin tamamını Mehmet Akif Ekşi’ye, İmdat Ekşi Muhammed Ali Ekşi’ye, Süleyman Ekşi Mücahid Hamza Ekşi’ye, Yüksel Ekşi ise Abdullah Ebubekir Yahya Ekşi’ye devrederek ortaklıktan ve şirket müdürlüğünden ayrılmışlardır. Şirket müdürlüğüne 25 yıl süre ile İsmail Hakkı Ekşi seçilmiştir.

 

21.07.2010 tarih ve 7611 sayılı ticaret sicili gazetesine göre ise;

 

Şirket ortaklarından Mehmet Akif Ekşi’ye velayeten babası İbrahim Ekşi ve annesi Halime Ekşi şirkette mevcut 22.500,00 TL tutarındaki hisseyi İsmail Hakkı Ekşi’ye devrederek ortaklıktan ayrılmış,

 

Şirket ortaklarından Mücahid Hamza Ekşi’ye velayeten babası Süleyman Ekşi ve annesi Ayşe Ekşi şirkette mevcut 22.500,00 TL tutarındaki hisseyi İsmail Hakkı Ekşi’ye devrederek ortaklıktan ayrılmış,

 

Şirket ortaklarından Abdullah Ebubekir Yahya Ekşi’ye velayeten babası Yüksel Ekşi ve annesi Sinem Ekşi şirkette mevcut 22.500,00 TL tutarındaki hisseyi İsmail Hakkı Ekşi’ye devrederek ortaklıktan ayrılmıştır.

 

Şirket ortaklarından Muhammed Ali Ekşi, şirkette mevcut 2.500,00 TL tutarındaki hisseyi İsmail Hakkı Ekşi’ye devretmiştir.

 

Bu durumda şirketin ortakları İsmail Hakkı Ekşi (180.000,00 TL tutarında paya sahip) ve Muhammed Ali Ekşi (20.000,00 TL tutarında paya sahip) olarak gerçekleşmiştir.

 

Hakkı Ekşi Gayrimenkul Ltd. Şti.’nin itirazen şikayet dilekçesinde İbrahim Ekşi, İmdat Ekşi, Süleyman Ekşi, Yüksel Ekşi ve İsmail Hakkı Ekşi’nin kardeş oldukları, Hakkı Ekşi Gayrimenkul Ltd. Şti.’yi babaları Hakkı Ekşi’nin adını yaşatmak amacıyla kurdukları, ancak en küçük kardeşleri İsmail Hakkı Ekşi’nin işlerini ayırmak istemesi neticesinde bu şirketten ayrılarak ticari faaliyetine Tulumharlı Ekşioğlu Yapı İnş. Ltd. Şti.’de devam ettiği ifade edilmiştir.

 

Ticaret sicil gazeteleri incelendiğinde ise söz konusu firmaların hisselerinin, firmaların faaliyetlerini sürdürdükleri zaman dilimi içerisinde birçok kez el değiştirdiği tespit edilmiş olup, hisse devrine konu son değişikliğin 21.07.2010 tarihinde yayınlanan 7611 sayılı ticaret sicil gazetesi ile hayata geçtiği tespit edilmiştir. Bu değişiklik ile;

 

Hakkı Ekşi Gayrimenkul Ltd. Şti.’nin ortakları İbrahim Ekşi, İmdat Ekşi, Süleyman Ekşi ve Yüksel Ekşi (2.500.000,00’er TL tutarında paya sahip) olarak,

 

Tulumharlı Ekşioğlu Yapı İnş. Ltd. Şti.’nin ortakları ise İsmail Hakkı Ekşi (180.000,00 TL tutarında paya sahip) ve Muhammed Ali Ekşi (20.000,00 TL tutarında paya sahip) olarak gerçekleşmiş olup, şirketlerin ortaklarının tamamen birbirinden ayrı kişiler olduğu anlaşılmıştır.

 

Hakkı Ekşi Gayrimenkul Ltd. Şti.’nin teklif mektubunun şirket müdürü Süleymen Ekşi tarafından, Tulumharlı Ekşioğlu Yapı İnş. Ltd. Şti.’nin teklif mektubunun ise, şirket müdürü İsmail Hakkı Ekşi tarafından imzalandığı anlaşılmıştır.

 

Dolayısıyla ihale komisyonunca internet üzerinden söz konusu firmaların telefon ve faks numaralarının aynı olduğu ve Hektaş Şirketler Grubu adı altında faaliyet gösterdikleri tespit edilmiş olmasına rağmen, ihale işlem dosyası üzerinden yapılan inceleme neticesinde firmaların adreslerinin birbirinden farklı olduğu ve 21.07.2010 tarihinde yayınlanan 7611 sayılı ticaret sicil gazetesinden anlaşıldığı üzere şirket ortaklarının birbirinden farklı kişiler olduğu anlaşılmış olup, yürürlükte bulunan mevzuat hükümleri gereğince, mevcut durumda söz konusu firmaların ihaleye katılmalarını engelleyen herhangi bir kısıtlama bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Hakkı Ekşi Gayrimenkul Ltd. Şti. ile Tulumharlı Ekşioğlu Yapı İnş. Ltd. Şti.’nin tekliflerinin değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65 inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;

 

Anılan Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 

Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy