Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 5, 37, 38, 40, 54, 63, 65) (Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği m.9)
Toplantı No: 2015/050
Gündem No: 5
Karar Tarihi: 26.08.2015
Karar No: 2015/UH.III-2314  
Şikayetçi: Azık Yemek San.VeTic.A.Ş. 
İhaleyi Yapan Daire: Kayseri İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği 
Başvuru Tarih ve Sayısı: 12.08.2015/68741 
Başvuruya Konu İhale: 2015/69072 İhale Kayıt Numaralı "Kayseri Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine Bağlı Kayseri Eğitim Ve Araştırma Hastanesi İçin Malzemeli Yemek Hazırlama, Pişirme, Dağıtım Ve Sonra Hizmeti Alımı" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: 
Karar:
TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:
Başkan V. II. Başkan: Kazım ÖZKAN
Üyeler:Ali Kemal AKKOÇ, Ahmet ÖZBAKIR, Hasan KOCAGÖZ, Hamdi GÜLEÇ, Mehmet AKSOY
BAŞVURU SAHİBİ:
Azık Yemek San. ve Tic. A.Ş.,
Molla Gürani Mah. Kaptan Sinan Sok. No: 1/2 Fatih/İSTANBUL
İHALEYİ YAPAN İDARE:
Kayseri İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği,
Sanayi Mahallesi Atatürk Bulvarı No: 87 38010 Kocasinan/KAYSERİ
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2015/69072İhale Kayıt Numaralı “Kayseri Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine Bağlı Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi için Malzemeli Yemek Hazırlama, Pişirme, Dağıtım ve Sonra Hizmeti Alımı” İhalesi
KURUMCA YAPILAN İNCELEME:
Kayseri İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından 29.07.2015 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Kayseri Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine Bağlı Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi için Malzemeli Yemek Hazırlama, Pişirme, Dağıtım ve Sonra Hizmeti Alımı” ihalesine ilişkin olarak Azık Yemek San. ve Tic. A.Ş. tarafından 12.08.2015 tarih ve 68741 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 12.08.2015 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2015/2076 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi:
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle; geçerli tekliflerin piyasa rayiç bedelinin üstünde olduğu gerekçe gösterilerek idare tarafından ihalenin iptal edilmesinin mevzuata, emsal kazanmış Kamu İhale Kurulu kararlarına ve Mahkeme kararlarına aykırı olduğu, yaklaşık maliyet ve sunulan geçerli teklifler incelendiğinde 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 5’inci maddesinde ifade edilen temel ilkelerin sağlandığı ve rekabetin oluştuğu, idarenin almış olduğu bu karar ile Kanunun 5’inci maddesinde yer alan saydamlık, eşit muamele ve güvenilirlik ilkelerini ihlal ettiği iddialarına yer verilmiştir.
İptal gerekçeleri ile sınırlı olarak yapılan inceleme sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel ilkeler” başlıklı 5’inci maddesinde “İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur. …” hükmü,
Aynı kanunun “Bütün tekliflerin reddedilmesi ve ihalenin iptali” başlıklı 39’uncu maddesinde “İhale komisyonu kararı üzerine idare, verilmiş olan bütün teklifleri reddederek ihaleyi iptal etmekte serbesttir. İhalenin iptal edilmesi halinde bu durum bütün isteklilere derhal bildirilir. İdare bütün tekliflerin reddedilmesi nedeniyle herhangi bir yükümlülük altına girmez. Ancak, idare isteklilerin talepte bulunması halinde, ihalenin iptal edilme gerekçelerini talep eden isteklilere bildirir.” hükmü,
“İhalenin karara bağlanması ve onaylanması” başlıklı 40’ıncı maddesinde “37 ve 38 inci maddelere göre yapılan değerlendirme sonucunda ihale, ekonomik açıdan en avantajlı teklifi veren isteklinin üzerinde bırakılır.
Ekonomik açıdan en avantajlı teklif, sadece fiyat esasına göre veya fiyat ile birlikte işletme ve bakım maliyeti, maliyet etkinliği, verimlilik, kalite ve teknik değer gibi fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirlenir. Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirleneceği ihalelerde, ihale dokümanında bu unsurların parasal değerleri veya nispi ağırlıkları belirlenir.
Bu Kanunun 63 üncü maddesine göre ihale dokümanında yerli istekliler lehine fiyat avantajı sağlanacağı belirtilen ihalelerde, bu fiyat avantajı da uygulanmak suretiyle ekonomik açıdan en avantajlı teklif belirlenerek ihale sonuçlandırılır.
En düşük fiyatın ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak değerlendirildiği ihalelerde, birden fazla istekli tarafından aynı fiyatın teklif edildiği ve bunların da ekonomik açıdan en avantajlı teklif olduğu anlaşıldığı takdirde, ikinci fıkrada belirtilen fiyat dışındaki unsurlar dikkate alınmak suretiyle ekonomik açıdan en avantajlı teklif belirlenerek ihale sonuçlandırılır.
İhale komisyonu gerekçeli kararını belirleyerek, ihale yetkilisinin onayına sunar. Kararlarda isteklilerin adları veya ticaret unvanları, teklif edilen bedeller, ihalenin tarihi ve hangi istekli üzerine hangi gerekçelerle yapıldığı, ihale yapılmamış ise nedenleri belirtilir.
İhale yetkilisi, karar tarihini izleyen en geç beş iş günü içinde ihale kararını onaylar veya gerekçesini açıkça belirtmek suretiyle iptal eder.
İhale; kararın onaylanması halinde geçerli, iptal edilmesi halinde ise hükümsüz sayılır...” hükmü,
Hizmet Alımları Uygulama Yönetmeliği’nin “Yaklaşık maliyetin hesaplanması ve güncellenmesi” başlıklı 9’uncu maddesinde “( (1) Birim fiyat üzerinden teklif alınan ihalelerde;
 a) Her bir iş kaleminin miktarını ve gerçekleştirilmesine ilişkin şartları gösteren bir cetvel hazırlanır. Bu cetvelde her bir iş kaleminin adı, birimi, birim fiyatı ve bu fiyata dahil olan maliyetler ile varsa diğer unsurlar gösterilir.
 b) Birim fiyata dahil olan maliyetler, iş kalemi ile ilgili bütün unsurları içerecek şekilde düzenlenir ve bu iş kalemine dahil olmayan başka giderler öngörülmez.
(2) Götürü bedel üzerinden teklif alınan ihalelerde, işin gerçekleştirilmesine ilişkin şartları gösteren bir cetvel hazırlanır. Bu cetvelde işçilik ile varsa malzeme, ekipman ve diğer unsurlar için belirlenen fiyatlar ve bu fiyata dahil olan maliyetler gösterilir.
(3) Hizmetin gerçekleştirilmesi için gerekli olan iş kalemlerine veya iş gruplarına ilişkin miktarların tespit edilen fiyatlarla çarpımı sonucu bulunan tutarların toplanması ile elde edilen genel toplam tutar, sözleşme giderleri ve genel giderler ile KDV hariç olarak belirlenir. Bulunan bu tutara işin niteliği dikkate alınarak % 20 oranını geçmemek üzere yüklenici kârı eklenir. Bu tutar, kâr hariç belirlenen genel toplam tutar üzerinden hesaplanan sözleşme giderleri ve genel giderler ile toplanarak yaklaşık maliyet hesaplanır. Buna ilişkin hesap cetveli hazırlayanlarca imzalandıktan sonra, ihale onay belgesinin ekine konularak ihale yetkilisine sunulur. Yüklenici için öngörülen kar tutarının bu cetvelde gösterilmesi zorunludur.
(4) Maliyetin, hesaplandığı tarihten itibaren ihalenin ilk ilan veya davet tarihine kadar güncelliğini kaybettiği durumlarda, işi oluşturan unsurlara ilişkin maliyetler idarelerce, endeks üzerinden güncellenir.
(5) Asgari ücret ve diğer işçilik maliyetlerinde ilgili mevzuatından kaynaklanan değişiklikler nedeniyle yaklaşık maliyetin ihale tarihine kadar geçen sürede değişikliğe uğradığının belirlenmesi durumunda, gerekçesi belirtilmek suretiyle ihale komisyonu tarafından, bu maliyetler dikkate alınarak yaklaşık maliyet güncellenir.” hükmü,
Aynı Yönetmelik’in “Bütün tekliflerin reddedilmesi ve ihalenin iptali” başlıklı 64’üncü maddesinde “(1) İhale komisyonu kararı üzerine idare, verilmiş olan bütün teklifleri reddederek ihaleyi iptal etmekte serbesttir. İhalenin iptal edilmesi halinde bu durum gerekçeleriyle birlikte bütün isteklilere derhal bildirilir. İdare bütün tekliflerin reddedilmesi nedeniyle herhangi bir yükümlülük altına girmez.
(2) Belli istekliler arasında ihale usulü ile yapılan ihalelerde, ihaleye davet edilecek aday sayısının beşten az olması veya teklif veren istekli sayısının üçten az olması durumunda ihale iptal edilir. Ancak, teklif veren istekli sayısı üçten az olması durumunda, ihale dokümanı gözden geçirilerek varsa hatalar ve eksiklikler giderilmek suretiyle, ön yeterliği tespit edilenlerin tamamı tekrar davet edilerek ihale sonuçlandırılabilir.” hükmü yer almaktadır.
29.07.2015 tarihinde yapılan ihalede 18 doküman satın alındığı, ihaleye 5 isteklinin katıldığı, isteklilerden Temaş Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin Teklif Mektubu, Geçici Teminat, Kapasite Raporu, Banka Referans Mektubu, Bilanço ve Eş Değer Belgeleri sunmadığı, Mendika Gıda ve Yemek Pazarlama İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin sunduğu Geçici Teminat Mektubunun uygun olmadığı gerekçesi ile değerlendirme dışı bırakıldığı, ihale tarihinde açıklanan yaklaşık maliyetin 40.024.524,00 TL olduğu, ihalede geçerli teklif sahibi üç isteklinin kaldığı, bunlardan Rota Yemekçilik Ticaret Anonim Şirketinin teklif tutarının yaklaşık maliyetin üzerinde olduğu, Şimal Yemek Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi – Kaf Yemek San. ve Tic. Ltd. Şti. – Seyhan Gıda İnş. Taah. Nak. Tam. ve Yemek Hizm. Tic. Ltd. Şti. Ortak Girişimi ile Azık Yemek Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin teklif tutarlarının yaklaşık maliyete çok yakın olmakla beraber altında bulunduğu, söz konusu ihaleye ilişkin olarak 07.08.2015 tarihli ihale komisyon kararı ile başvuruya konu ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklifler belirlenmeyerek “ … teklif edilen fiyatların gerçekçi ve piyasa rayicine göre hesaplanan yaklaşık maliyetin çok üzerinde olması ve ilgili mevzuat hükmü gereği, ihalenin verilen en düşük fiyata yapılması durumunda, muhtemelen bir kamu zararı oluşacağı …” düşüncesi ile ihalenin iptal edildiği görülmüştür.
İnceleme konusu ihalede, idareyi iptale sevk eden hususun alınan doküman, verilen teklif ve geçerli teklif sahibi istekli sayısı ile bunların teklif tutarları olduğu, bir diğer ifadeyle idarenin ihaleyi iptal etmesinin, yeterli kırım gerçekleşmediğinden rekabetin oluşmadığı kanaatine dayandığı, dolayısıyla ihtiyacın uygun şartlarda karşılanması ve kaynakların verimli kullanılması ilkelerinin gözetilmesi suretiyle söz konusu ihalenin idarece iptal edilmesinin yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,
Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy