Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 11, 17, 58, 59, 60, 61, 65) (5237 S. K. m. 239)
Toplantı No: 2012/045 
Gündem No: 81
Karar Tarihi: 01.08.2012
Karar No: 2012/UH.II-3125   
Şikayetçi: Şahinde Kaya / Lodos Temizlik Hizmetleri, İstiklal Mah. Reşadiye Cad. No:6/11 ESKİŞEHİR
İhaleyi yapan idare: Bilecik İl Özel İdaresi Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Hürriyet Mahallesi Dumlupınar 5. Sokak No:2 11100 BİLECİK
Başvuru tarih ve sayısı: 03.05.2012 / 16766 
Başvuruya Konu İhale: 2012/29134 İhale Kayıt Numaralı "Bilecik Merkez, Bozüyük, Osmaneli, Pazaryeri, Söğüt Ve Yenipazar İlçeleri İlköğretim Okullarına 35 İşçi İle Malzemesiz Temizlik Hizmeti Alım İşi" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: Bilecik İl Özel İdaresi Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından 04.04.2012 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Bilecik Merkez, Bozüyük, Osmaneli, Pazaryeri, Söğüt ve Yenipazar İlçeleri İlköğretim Okullarına 35 İşçi ile Malzemesiz Temizlik Hizmeti Alım İşi” ihalesine ilişkin olarak Şahinde Kaya/Lodos Temizlik Hizmetleri’nin 16.04.2012 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 24.04.2012 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 03.05.2012 tarih ve 16766 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 02.05.2012 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2012/1745 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
Karar: Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi:
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle: ihale üzerinde bırakılan Hilal Tekstil İnşaat Gıda ve İht. Mad. San. Tic. Ltd. Şti.nin ortaklarından Nurcan Yavaş ve İsmail Yavaş hakkında bir ihale komisyon üyesi ile birlikte Eskişehir 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 2012/366 esas numarası ile açılmış kamu davası bulunduğu, söz konusu kamu davasının ihale tarihi olan 04.04.2012 tarihinden önce 28.02.2012 tarihinde açılmış olması nedeniyle adı geçen firmanın kamu ihale mevzuatı gereği ihalelere katılmasının mümkün olmadığı, söz konusu firmanın teklifinin değerlendirme dışı bırakılarak firma hakkında Kamu İhale Kanunu’nun 58 inci maddesi gereği yasaklama kararı verilmesi ve ihalenin firmaları üzerinde bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:
İhale konusu işle ilgili olarak, İdari Şartnamenin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2 nci maddesinde;“2.1. İhale konusu hizmetin;
a) Adı: Bilecik Merkez, Bozüyük, Osmaneli, Pazaryeri, Söğüt ve Yenipazar İlçeleri İlköğretim Okullarına 35 İşçi İle Malzemesiz Temizlik Hizmeti Alım İşi
b) Miktarı ve türü: Hizmetin miktarı ve türü ekte yer almaktadır.
c) Yapılacağı yer: Merkez/Bilecik…” düzenlemesi yer almaktadır.
İhale komisyon kararına göre, başvuru konusu ihalenin Hilal Teks. İnş. Gıda ve İhtiyaç Mad. San. Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak ise başvuru sahibi Lodos Temizlik Hizmetleri-Şahinde Kaya’nın belirlendiği görülmektedir.
Başvuru sahibi istekli, ihale üzerinde bırakılan Hilal Tekstil İnşaat Gıda ve İht. Mad. San. Tic. Ltd. Şti.nin ortaklarından Nurcan Yavaş ve İsmail Yavaş hakkında bir ihale komisyon üyesi ile birlikte Eskişehir 5. Asliye Ceza Mahkemesinde 2012/366 esas numarası ile açılmış kamu davası bulunduğunu, söz konusu kamu davasının ihale tarihi olan 04.04.2012 tarihinden önce 28.02.2012 tarihinde açılmış olması nedeniyle adı geçen firmanın kamu ihale mevzuatı gereği ihalelere katılmasının mümkün olmadığını, söz konusu firmanın teklifinin değerlendirme dışı bırakılarak firma hakkında Kamu İhale Kanununun 58 nci maddesi gereği yasaklama kararı verilmesi ve ihalenin firmaları üzerinde bırakılması gerektiğini iddia etmektedir.
Başvuru sahibinin 03.05.2012 tarihinde Kurum kayıtlarına giren itirazen şikâyet dilekçesi eklerinde Şahinde Kaya’nın vekili Av. Rasim Ayhaner’in Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği dilekçe, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığınca Nurcan Yavaş, İsmail Yavaş ve Salih Özel hakkında hazırlanan iddianame, Eskişehir 5. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen kovuşturmaya başlama kararı, aynı mahkeme tarafından hazırlanan tensip zaptı ve şüphelilere ait ifade tutanakları bulunmaktadır.
Söz konusu belgeler arasında bulunan Şahinde Kaya’nın vekilinin Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği dilekçede, başvuru sahibi isteklinin Türkiye İş Kurumu Eskişehir İl Müdürlüğünce yapılan genel temizlik alımı ihalesine teklif verdiği ve sözü edilen ihaleyi kazanarak işin ifasına başladığı, ancak Hilal Tekstil İnşaat Gıda ve İht. Mad. San. Tic. Ltd. Şti.nin başvuru sahibi firma hakkında 26.09.2011 tarihinde Türkiye İş Kurumu Eskişehir İl Müdürlüğüne bir şikâyet dilekçesi vererek Şahinde Kaya’nın iş deneyimini tevsik için sunduğu belgeler hakkında çeşitli iddialar öne sürdüğü, söz konusu dilekçe ekinde sunulan Şahinde Kaya’ya ilişkin evrakın ise Eskişehir Anadolu Lisesi Müdürlüğünce yapılan 2010/574878 İKN’li ihalede Şahinde Kaya’nın idareye sunduğu teklif dosyasında bulunan belgelerden elde edildiğinin anlaşıldığı, yani Hilal Tekstil İnşaat Gıda ve İht. Mad. San. Tic. Ltd. Şti.nin, başvuru sahibi Lodos Temizlik Hizmetleri-Şahinde Kaya’nın Eskişehir Anadolu Lisesi Müdürlüğünce yapılan 2010/574878 İKN’li ihalede sunduğu teklif dosyasında bulunan bazı belgeleri hukuka aykırı yollarla elde ettiği ve bu belgeleri başvuru sahibi istekli aleyhine kullandığı, bu durumun kamu ihale mevzuatına ve Türk Ceza Kanununun 239 uncu maddesine aykırılık teşkil ettiği iddia edilmektedir.
Başvuru sahibinin iddiası doğrultusunda Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinin internet sitesi üzerinden ihale üzerinde bırakılan Hilal Tekstil İnşaat Gıda ve İht. Mad. San. Tic. Ltd. Şti.yle ilgili ilanlar incelendiğinde: 07.08.2007 tarih ve 6868 sayılı Gazete’de yer alan ilanda, 30.07.2007 tarihli ortaklar kurulu kararı ile şirket ortaklarından İbrahim Yavaş’ın hisselerini Nurcan Yavaş’a devretmesinin ardından Nurcan Yavaş’ın şirket hisselerinin % 90’ına İsmail Yavaş’ın ise % 10’una sahip olduğu ve temsil ve ilzama yetkili şirket müdürü olarak da Nurcan Yavaş’ın seçildiği görülmektedir. 07.08.2007 tarihinden sonra adı geçen firma hakkında başka bir Ticaret Sicil Gazetesi ilanı tespit edilmemiştir.
Şirketin temsil ve ilzamına ilişkin olarak ihale üzerinde bırakılan Hilal Tekstil İnşaat Gıda ve İht. Mad. San. Tic. Ltd. Şti.nin teklif dosyası incelendiğinde, söz konusu dosyada bulunan vekâletname ile birim fiyat teklif mektubu ve eki cetvel üzerinde imzası bulunan Serdar Yavaş’ın şirket müdürü Nurcan Yavaş tarafından vekil tayin edildiği görülmektedir.
Başvuru sahibinin itirazen şikâyet dilekçesinde bulunan Şahinde Kaya vekili Av. Rasim Ayhaner’in Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği dilekçede belirtilen hususlar göz önünde bulundurularak, a) Eskişehir Anadolu Lisesi Müdürlüğü b) Türkiye İş Kurumu Eskişehir İl Müdürlüğü c) Kamu İhale Kurumu Kamu Alımlarını İzleme ve Bilgi Hizmetleri Dairesi ve d) Eskişehir 5. Asliye Ceza Mahkemesinden bilgi-belge talep edilmiştir.
Buna göre:
a) Eskişehir Anadolu Lisesi Müdürlüğünden bilgi-belge talep edilen 16.05.2012 tarihli yazıda “…Kurumumuza yapılan bir itirazen şikâyet başvurusunda belirtilen hususlar doğrultusunda, İdarenizce yapılan 2010/574878 İKN’li “temizlik işi” ihalesine teklif veren “Şahinde Kaya-Lodos Temizlik Hizmetleri” isimli isteklinin söz konusu ihalede sunduğu teklif dosyasında bulunan bütün belgeler ile bahsi geçen ihalede, ihale komisyonunca tutulan bütün tutanaklar ve ihale komisyon kararına ihtiyaç duyulmuştur.” ifadeleri bulunmaktadır.
Yukarıda belirtilen bilgi-belge talebi üzerine Eskişehir Anadolu Lisesi Müdürlüğü tarafından gönderilen belgeler 21.05.2012 tarihinde Kurum kayıtlarına alınmıştır. Söz konusu belgeler arasında, Lodos Temizlik-Şahinde Kaya’nın 28.12.2010 tarihinde yapılan 2010/574878 İKN’li “Temizlik İşi” ihalesinde sunmuş olduğu teklif dosyasındaki belgeler ile bahsi geçen ihaleye ilişkin ihale komisyonunca tutulan tutanaklar bulunmaktadır.
İddia konusu hususla ilgili olarak Lodos Temizlik-Şahinde Kaya’nın teklif dosyasındaki belgeler arasında iş deneyimini tevsik amacıyla sunulan bir temizlik hizmeti alımı sözleşmesi ile bu sözleşmeye ilişkin bir adet fatura sureti, Ticaret Sicil Gazetesi sureti, Oda Sicil Kayıt Belgesi sureti ile teklif dosyasında bulunan diğer belgeler bulunmaktadır.
Eskişehir Anadolu Lisesi Müdürlüğü tarafından gönderilen belgeler arasında bulunan ihale komisyon kararına göre 2010/574878 İKN’li “Temizlik İşi” ihalesinin Dutağacı Tem. Gıda Tekst. Tic. ve San. Ltd. Şti.nin üzerinde bırakıldığı görülmektedir.
Başvuru sahibinin iddiasına konu olan Hilal Tekstil İnşaat Gıda ve İht. Mad. San. Tic. Ltd. Şti.nin ise sözü geçen ihaleye teklif vermediği tespit edilmiştir.
b) Türkiye İş Kurumu Eskişehir İl Müdürlüğünden bilgi-belge talep edilen 16.05.2012 tarihli yazıda “…Kurumumuza yapılan bir itirazen şikâyet başvurusunda, İdarenizce 2010 veya 2011 yılında (ilgili ihalenin İKN’si tespit edilememiştir) yapılmış bir “genel temizlik hizmeti alımı” ihalesine teklif veren ve ihale üzerinde bırakılan “Şahinde Kaya-Lodos Temizlik Hizmetleri” isimli istekli hakkında, “Hilal Tekstil İnş. Gıda ve İhtiyaç Maddeleri San. ve Tic. Ltd. Şti.” tarafından verilmiş bir şikâyet dilekçesinden bahsedilmektedir (söz konusu şikâyet dilekçesinin 26.09.2011 tarihinde İdarenize verildiği hususunda bir beyan mevcuttur).
Bu doğrultuda;
1) Yukarıda belirtilen tarihlerde İdarenizce yapılmış ilgili “genel temizlik hizmeti alımı” ihalesi sonrasında, “Hilal Tekstil İnş. Gıda ve İhtiyaç Maddeleri San. ve Tic. Ltd. Şti.” tarafından “Şahinde Kaya-Lodos Temizlik Hizmetleri” isimli istekli hakkında verilmiş dilekçe ve söz konusu dilekçe ekinde bulunan bütün belgelere,
2) İdarenizce Şahinde Kaya üzerinde bırakılan mezkûr ihaleyle ilgili ihale komisyonu tarafından tutulan bütün tutanaklar, doküman satın alanlara dair belgeler ve ihale komisyon kararına ihtiyaç duyulmuştur.”ifadeleri bulunmaktadır.
Yukarıda belirtilen bilgi-belge talebi üzerine Eskişehir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından gönderilen belgeler 21.05.2012 tarihinde Kurum kayıtlarına alınmıştır. Söz konusu belgeler arasında Hilal Teks. İnş. Gıda ve İhtiyaç Mad. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından 26.09.2011 tarihinde idareye verilen başvuru sahibinin iddiasına konu olan dilekçe yer almaktadır ve söz konusu dilekçe, 04.11.2010 tarihinde yapılan 2010/534687 İKN’li “Genel Temizlik ve Yardımcı Hizmet Alımı” ihalesi için Lodos Temizlik-Şahinde Kaya tarafından verilen teklif kapsamında iş deneyimini tevsik için sunulan belgenin mevzuata aykırı olduğu hakkındadır. Sözü edilen dilekçe ekinde ise, Lodos Temizlik-Şahinde Kaya’nın 2010/574878 İKN’li “Temizlik İşi” ihalesinde sunmuş olduğu teklif dosyasında bulunan hizmet alımı sözleşmesi, Ticaret Sicil Gazetesi sureti ve Oda Sicil Kayıt Belgesi sureti mevcuttur.
Eskişehir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından gönderilen belgeler arasında, Hilal Teks. İnş. Gıda ve İhtiyaç Mad. San. Tic. Ltd. Şti.nin 26.09.2011 tarihli dilekçesine adı geçen idarece verilen yanıt da bulunmakta ve bahsi geçen dilekçede belirtilen hususlarla ilgili olarak mevzuata aykırı bir durum tespit edilmediği ifade edilmektedir.
Hilal Teks. İnş. Gıda ve İhtiyaç Mad. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından 26.09.2011 tarihinde ilgili idareye verilen dilekçe ekinde yer alan başvuru sahibi Lodos Temizlik-Şahinde Kaya’nın 2010/574878 İKN’li “Temizlik İşi” ihalesinde sunmuş olduğu teklif dosyasındaki hizmet alımı sözleşmesi, Ticaret Sicil Gazetesi sureti ve Oda Sicil Kayıt Belgesi sureti incelendiğinde, söz konusu belgelerin üzerinde bulunan “Aslı gibidir” onayının altında “Salih Özel-Eskişehir Anadolu Lisesi Pansyion Müdür Yardımcısı” kaşesinin olduğu görülmektedir.
Yapılan karşılaştırma sonucunda, Hilal Teks. İnş. Gıda ve İhtiyaç Mad. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından 26.09.2011 tarihinde Eskişehir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne verilen dilekçe ekinde yer alan Lodos Temizlik-Şahinde Kaya’ya ilişkin belgelerin Lodos Temizlik-Şahinde Kaya tarafından Eskişehir Anadolu Lisesi Müdürlüğü tarafından yapılan 2010/574878 İKN’li “Temizlik İşi” ihalesinde sunulmuş olan teklif dosyasındaki ilgili belgelerin birer suretleri olduğu anlaşılmaktadır.
c) Kamu Alımlarını İzleme ve Bilgi Hizmetleri Dairesinden, 16.05.2012 tarihli yazı ile “Hilal Tekstil İnş. Gıda ve İhtiyaç Maddeleri San. ve Tic. Ltd. Şti. (Vergi no:…), Nurcan Yavaş (TC Kimlik No:…), İsmail Yavaş (TC Kimlik No:…) ve Serdar Yavaş (TC Kimlik No:…) hakkında kamu davası açılıp açılmadığı veya ihalelerden yasaklı olup olmadıklarına ilişkin bir kaydın bulunup bulunmadığı konusunda” bilgi talep edilmiştir.
Sözü edilen bilgi talebi üzerine Kamu Alımlarını İzleme ve Bilgi Hizmetleri Dairesi’nce verilen 17.05.2012 tarihli cevap yazısında, adı geçen firma ve kişiler hakkında herhangi bir yasaklılık kaydı bulunmadığı ifade edilmektedir.
d) Eskişehir 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nden bilgi-belge talep edilen 16.05.2012 tarihli yazıda; “…Kurumumuza yapılan bir itirazen şikâyet başvurusunda, “Hilal Tekstil İnş. Gıda ve İhtiyaç Maddeleri San. ve Tic. Ltd. Şti.” ortaklarından “Nurcan Yavaş” ve “İsmail Yavaş” hakkında Eskişehir 5. Asliye Ceza Mahkemesinde 2012/366 Esas Numarası ile 28.02.2012 tarihine açılmış bir kamu davası olduğu ve bundan dolayı, adı geçen firmanın, 4734 sayılı Kanunun 11 inci maddesi gereğince kamu ihalelerine katılamayacak olanlar arasında bulunduğu iddia edilmektedir.
Bu doğrultuda, “Hilal Tekstil İnş. Gıda ve İhtiyaç Maddeleri San. ve Tic. Ltd. Şti.” ortaklarından “Nurcan Yavaş” ve “İsmail Yavaş” hakkında Mahkemeniz nezdinde açılmış bir kamu davası bulunup bulunmadığı ve eğer böyle bir kamu davası açılmış ise konu hakkında bilgi içeren ilgili belgelere ihtiyaç duyulmaktadır.”ifadeleri bulunmaktadır.
Yukarıda belirtilen bilgi-belge talebi üzerine Eskişehir 5. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından gönderilen yazı ve ekindeki belge 13.07.2012 tarihinde Kurum kayıtlarına alınmıştır.
Söz konusu yazıda adı geçen Mahkemeye ticari sır, bankacılık sırrı veya müşteri sırrı niteliğinde bilgi ve belgeleri açıklamak suçundan kamu davası açıldığı, dosyanın halen derdest olduğu ve duruşmasının 11.09.2012 tarihine bırakıldığı belirtilmekte ve iddianamenin bir suretinin yazı ekinde gönderildiği ifade edilmektedir.
Bahsi geçen yazı ekinde bulunan 27.02.2012 tarihli iddianamede şüpheliler Nurcan Yavaş, İsmail Yavaş ve Salih Özel olarak belirtilmekte, suçun niteliğinin ise “ticari sır, bankacılık sırrı veya müşteri sırrı niteliğindeki bilgi veya belgeleri açıklamak” olduğu ifade edilmektedir.
27.02.2012 tarihli iddianamede belirtilen şüphelilerden Nurcan Yavaş ve İsmail Yavaş daha önce de belirtildiği gibi Hilal Teks. İnş. Gıda ve İhtiyaç Mad. San. Tic. Ltd. Şti.nin ortaklarıdır. İddianamede adı geçen Salih Özel ise Eskişehir Anadolu Lisesi Müdürlüğü tarafından gönderilen belgeler üzerinde bulunan kaşeden anlaşıldığı üzere Eskişehir Anadolu Lisesi Pansiyon Müdür Yardımcısı ve 2010/574878 İKN’li ihaleye ilişkin ihale komisyonunda teknik uzman sıfatını haiz üye konumundadır.
Yukarıda aktarılan bilgiler ışığında bir derleme yapıldığında:
a) Lodos Temizlik-Şahinde Kaya’nın teklif verdiği 2010/574878 İKN’li “Temizlik İşi” ihalesi Eskişehir Anadolu Lisesi Müdürlüğü tarafından 28.12.2010 tarihinde yapılmıştır.
Ancak adı geçen idare tarafından Kuruma gönderilen belgeler arasında bulunan Teklif Zarflarının İhale Komisyonunca Teslim Alındığına Dair Tutanak ve İhale Komisyon Kararı Tutanağına göre, başvuru sahibinin iddiasına konu olan Hilal Teks. İnş. Gıda ve İhtiyaç Mad. San. Tic. Ltd. Şti. sözü edilen ihaleye teklif vermemiştir.
b) Eskişehir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından 04.11.2010 tarihinde yapılan 2010/534687 İKN’li “Genel Temizlik ve Yardımcı Hizmet Alımı” ihalesi, Lodos Temizlik-Şahinde Kaya üzerinde bırakılmış ve sözleşme 15.12.2010 tarihinde imzalanmıştır.
Ancak adı geçen idare tarafından Kuruma gönderilen belgeler arasında bulunan Teklif Zarflarının İhale Komisyonunca Teslim Alındığına Dair Tutanak ve İhale Komisyon Kararı Tutanağına göre başvuru sahibinin iddiasına konu olan Hilal Teks. İnş. Gıda ve İhtiyaç Mad. San. Tic. Ltd. Şti. bu ihaleye de teklif vermemiştir.
Hilal Teks. İnş. Gıda ve İhtiyaç Mad. San. Tic. Ltd. Şti.nin, 2010/534687 İKN’li “Genel Temizlik ve Yardımcı Hizmet Alımı” ihalesinin yüklenicisi konumundaki Lodos Temizlik-Şahinde Kaya hakkında Eskişehir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne sunduğu dilekçe yüklenici ile idare arasındaki sözleşmenin imzalandığı 15.12.2010 tarihinden yaklaşık 9 ay sonra 26.09.2011 tarihinde sözü edilen Müdürlüğe verilmiştir.
c) Hilal Teks. İnş. Gıda ve İhtiyaç Mad. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından Lodos Temizlik-Şahinde Kaya hakkında Eskişehir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne sunulan dilekçe ekindeki ilgili belgelerin Lodos Temizlik-Şahinde Kaya’nın, Eskişehir Anadolu Lisesi Müdürlüğü tarafından yapılan 2010/574878 İKN’li “Temizlik İşi” ihalesinde sunduğu teklif dosyasında bulunan belgelerin birer sureti olduğu anlaşılmakla birlikte, söz konusu belgelerin Hilal Teks. İnş. Gıda ve İhtiyaç Mad. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından nasıl elde edildiği hususunun incelenen evrak üzerinden tespit edilmesi mümkün değildir ve konuya ilişkin inceleme halihazırda ilgili mahkeme tarafından yürütülmektedir.
d) Eskişehir 5. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından Kuruma gönderilen iddianamede Hilal Teks. İnş. Gıda ve İhtiyaç Mad. San. Tic. Ltd. Şti.’nin ortakları olan Nurcan Yavaş ve İsmail Yavaş ile Eskişehir Anadolu Lisesi’nde görev yapan Salih Özel için isnat olunan suçun niteliği; “ticari sır, bankacılık sırrı veya müşteri sırrı niteliğindeki bilgi veya belgeleri açıklamak” şeklindedir ve Kamu İhale Kanununun “Yasak fiil veya davranışlar” başlıklı 17 nci maddesinde belirtilen fiillerle ilgili bir iddia bulunmamaktadır.
e) Hilal Teks. İnş. Gıda ve İhtiyaç Mad. San. Tic. Ltd. Şti. ve bu şirketin ortakları Nurcan Yavaş ve İsmail Yavaş hakkında Kamu İhale Kurumu kayıtlarında bir yasaklılık kaydı bulunmamaktadır.
Konuyla ilgili olarak, Kamu İhale Kanununun “İhaleye katılamayacak olanlar” başlıklı 11 inci maddesinde“Aşağıda sayılanlar doğrudan veya dolaylı veya alt yüklenici olarak, kendileri veya başkaları adına hiçbir şekilde ihalelere katılamazlar:
a) Bu Kanun ve diğer kanunlardaki hükümler gereğince geçici veya sürekli olarak kamu ihalelerine katılmaktan yasaklanmış olanlar ile 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlardan veya örgütlü suçlardan veyahut kendi ülkesinde ya da yabancı bir ülkede kamu görevlilerine rüşvet verme suçundan dolayı hükümlü bulunanlar.

Bu yasaklara rağmen ihaleye katılan istekliler ihale dışı bırakılarak geçici teminatları gelir kaydedilir. Ayrıca, bu durumun tekliflerin değerlendirmesi aşamasında tespit edilememesi nedeniyle bunlardan biri üzerine ihale yapılmışsa, teminatı gelir kaydedilerek ihale iptal edilir.” hükmü,
“Yasak fiil veya davranışlar” başlıklı 17 nci maddesinde “İhalelerde aşağıda belirtilen fiil veya davranışlarda bulunmak yasaktır:
a) Hile, vaat, tehdit, nüfuz kullanma, çıkar sağlama, anlaşma, irtikap, rüşvet suretiyle veya başka yollarla ihaleye ilişkin işlemlere fesat karıştırmak veya buna teşebbüs etmek.
b) İsteklileri tereddüde düşürmek, katılımı engellemek, isteklilere anlaşma teklifinde bulunmak veya teşvik etmek, rekabeti veya ihale kararını etkileyecek davranışlarda bulunmak.
c) Sahte belge veya sahte teminat düzenlemek, kullanmak veya bunlara teşebbüs etmek.
d) Alternatif teklif verebilme halleri dışında, ihalelerde bir istekli tarafından kendisi veya başkaları adına doğrudan veya dolaylı olarak, asaleten ya da vekaleten birden fazla teklif vermek.
e) 11 inci maddeye göre ihaleye katılamayacağı belirtildiği halde ihaleye katılmak.
Bu yasak fiil veya davranışlarda bulunanlar hakkında bu Kanunun Dördüncü Kısmında belirtilen hükümler uygulanır.” hükmü,
“İhalelere katılmaktan yasaklama” başlıklı 58 inci maddesinde “17 nci maddede belirtilen fiil veya davranışlarda bulundukları tespit edilenler hakkında fiil veya davranışlarının özelliğine göre, bir yıldan az olmamak üzere iki yıla kadar, üzerine ihale yapıldığı halde mücbir sebep halleri dışında usulüne göre sözleşme yapmayanlar hakkında ise altı aydan az olmamak üzere bir yıla kadar, 2 nci ve 3 üncü maddeler ile istisna edilenler dahil bütün kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılmaktan yasaklama kararı verilir…” hükmü,
“İsteklilerin ceza sorumluluğu” başlıklı 59 uncu maddesinde “Taahhüt tamamlandıktan ve kabul işlemi yapıldıktan sonra tespit edilmiş olsa dahi, 17 nci maddede belirtilen fiil veya davranışlardan Türk Ceza Kanununa göre suç teşkil eden fiil veya davranışlarda bulunan gerçek veya tüzel kişiler ile o işteki ortak veya vekilleri hakkında Türk Ceza Kanunu hükümlerine göre ceza kovuşturması yapılmak üzere yetkili Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulur. Hükmolunacak cezanın yanı sıra, idarece 58 inci maddeye göre verilen yasaklama kararının bitiş tarihini izleyen günden itibaren uygulanmak şartıyla bir yıldan az olmamak üzere üç yıla kadar bu Kanun kapsamında yer alan bütün kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılmaktan mahkeme kararıyla 58 inci maddenin ikinci fıkrasında sayılanlarla birlikte yasaklanırlar.
Bu Kanun kapsamında yapılan ihalelerden dolayı haklarında birinci fıkra gereğince ceza kovuşturması yapılarak kamu davası açılmasına karar verilenler ve 58 inci maddenin ikinci fıkrasında sayılanlar yargılama sonuna kadar Kanun kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılamaz. Haklarında kamu davası açılmasına karar verilenler, Cumhuriyet Savcılıklarınca sicillerine işlenmek üzere Kamu İhale Kurumuna bildirilir…” hükmü,
“Görevlilerin ceza sorumluluğu” başlıklı 60 ıncı maddesinde “İhale yetkilisi ile ihale komisyonlarının başkan ve üyeleri ile ihale işlemlerinden sözleşme yapılmasına kadar ihale sürecindeki her aşamada görev alan diğer ilgililerin; 17 nci maddede belirtilen fiil veya davranışlarda bulunduklarının, görevlerini kanuni gereklere uygun veya tarafsızlıkla yapmadıklarının, taraflardan birinin zararına yol açacak ihmalde veya kusurlu hareketlerde bulunduklarının tespiti halinde, haklarında ilgili mevzuatları gereğince disiplin cezası uygulanır. Ayrıca, fiil veya davranışlarının özelliğine göre haklarında ceza kovuşturması da yapılır ve hükmolunacak ceza ile birlikte tarafların uğradıkları zarar ve ziyan genel hükümlere göre kendilerine tazmin ettirilir. Bu Kanuna aykırı fiil veya davranışlardan dolayı hüküm giyen idare görevlileri, bu Kanun kapsamına giren işlerde görevlendirilemezler…” hükmü,
“Bilgi ve belgeleri açıklama yasağı” başlıklı 61 inci maddesinde “Bu Kanunun uygulanmasında görevliler ile danışmanlık hizmeti sunanlar; ihale süreci ile ilgili bütün işlemlere, isteklilerin iş ve işlemleri ile tekliflerin teknik ve malî yönlerine ilişkin olarak gizli kalması gereken bilgi ve belgelerle işin yaklaşık maliyetini ifşa edemezler, kendilerinin veya üçüncü şahısların yararına kullanamazlar. Aksine hareket edenler hakkında ilgisine göre 58 ve 60 ıncı maddelerde belirtilen müeyyideler uygulanır.” hükmü yer almaktadır.
Kamu İhale Kanununun yukarıda aktarılan 59 uncu maddesinde sözü edilen Kanunun 17 nci maddesinde belirtilen fiil veya davranışlardan Türk Ceza Kanunu’na göre suç teşkil eden fiil veya davranışlarda bulunan gerçek veya tüzel kişiler ile o işteki ortak veya vekilleri hakkında ceza kovuşturması yapılmak üzere yetkili Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulacağı ve bu Kanun kapsamında yapılan ihalelerden dolayı haklarında birinci fıkra gereğince ceza kovuşturması yapılarak kamu davası açılmasına karar verilenlerin yargılama sonuna kadar Kanun kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılamayacakları belirtilmektedir.
Ancak başvuru konusu ihale üzerinde bırakılan Hilal Teks. İnş. Gıda ve İhtiyaç Mad. San. Tic. Ltd. Şti.nin kendisinin teklif vermediği, ancak Lodos Temizlik-Şahinde Kaya’nın teklif verdiği bir ihalede Lodos Temizlik-Şahinde Kaya tarafından sunulan bazı belgeleri elde ettiği ve bu belgeleri yine kendisinin teklif vermediği ancak Lodos Temizlik-Şahinde Kaya’nın teklif verdiği ve kazandığı başka bir ihaleye ilişkin sözleşmenin imzalanmasından sonraki bir tarihte bir şikâyet dilekçesi ekinde ilgili idareye sunduğu dikkate alındığında gerek bahsi geçen belgelerin elde edilmesi, gerekse bunların ifşa edilmesi işlemlerinin bir ihale sürecinde meydana gelmediği anlaşılmaktadır.
Başvuru sahibinin itirazen şikâyet dilekçesinde değinilen Kamu İhale Kanununun yukarıda aktarılan 61 inci maddesine göre ilgili kamu görevlilerinin, isteklilerin gizli kalması gereken bilgi ve belgelerini ifşa etmeleri yasak olmakla birlikte, bu hüküm isteklilerle değil  kamu görevini yapan kişilerle ilgilidir ve hali hazırda konuyla ilgili kamu görevlileri hakkındaki yargılama süreci devam etmektedir.
Netice itibariyle, gerek Hilal Teks. İnş. Gıda ve İhtiyaç Mad. San. Tic. Ltd. Şti. ve bu şirketin ortakları konumundaki Nurcan Yavaş ile İsmail Yavaş hakkında bir yasaklama kaydının bulunmaması gerekse adı geçen kişiler hakkındaki kamu davasının Kamu İhale Kanunu’nun 17 nci maddesinde belirtilen fiil veya davranışlardan dolayı değil, ihale süreci dışında bir firmanın ticari sır, bankacılık sırrı veya müşteri sırrı niteliğindeki bilgi veya belgelerinin ifşa edilmesi suçu iddiasıyla açılan bir dava olması nedeniyle Hilal Teks. İnş. Gıda ve İhtiyaç Mad. San. Tic. Ltd. Şti. ve ortakları hakkında Kamu İhale Kanunu’nun 11 ve 58 nci maddesi doğrultusunda işlem yapılmaması gerektiği sonucuna varılarak, başvuru sahibinin iddiası yerinde görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle 4734 sayılı Kanun’un 65 inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere:
Anılan Kanun’un 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,
Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy