Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 54, 65)

 

Toplantı No: 2014/59

Gündem No: 2

Karar Tarihi: 10.09.2014

Karar No: 2014-UY.II-3076

 

Şikayetçi: Karaca İnşaat Nak. Otom. Gıda San. Ve Tic. Ltd. Şti.

 

İhaleyi Yapan Daire: Çaykara Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü

 

Başvuru Tarih ve Sayısı: 20.08.2014 / 26943

 

Başvuruya Konu İhale: 2014/66003 İhale Kayıt Numaralı "Çaykara İlçesi Demirkapı Mahallesi Yol Yapım İşi" İhalesi

 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: Çaykara Belediye Başkanlığı Fen İşleri Müdürlüğü tarafından 10.07.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Çaykara İlçesi Demirkapı Mahallesi Yol Yapım İşi” ihalesine ilişkin olarak Karaca İnşaat Nak. Otom. Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti.nin 08.08.2014 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 08.08.2014 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 20.08.2014 tarih ve 26943 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 20.08.2014 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2014/2483 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

Karar: Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

Başvuru sahibinin dilekçesinde özetle; ihale uhdesinde kalan istekli ve ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif ile diğer isteklilerin teklif dosyalarının İdari Şartname'nin 7'nci maddesinde istenilen belgelere yönelik olarak ihale komisyonunca kapalı oturumda gerçekleştirilen incelemenin detaylarının ihale komisyonu kararında belirtilmemesi nedeniyle ihale komisyonunca tekrar incelenmesi ve değerlendirilmesinin talep edildiği, bu bağlamda,

 

a) İdari Şartname'nin 7'nci maddesinin birinci, ikinci, beşinci ve altıncı bentlerine istinaden istekliler tarafından sunulan belgelerin Kamu İhale Kanunu ve ilgili İhale Uygulama Yönetmeliği'ne uygun olup olmadığının tekrar incelenmesi,

 

b) İsteklilerce sunulan belgelerin sunuluş şeklinin ilgili İhale Uygulama Yönetmeliği'nin 31'inci maddesi ile İdari Şartname'nin 7.7'nci maddesine göre tekrar incelenmesi,

 

c) İsteklilerce İdari Şartname'nin 7.6'ncı maddesine istinaden sunulan iş deneyim belgelerinin ilgili İhale Uygulama Yönetmeliği'nin 39'uncu maddesinin onuncu fıkrası ile onbirinci fıkrasında yer alan hükümlere uygun olup olmadığının incelenmesi,

 

ç) İsteklilerce sunulan iş deneyim belgelerinin ilgili İhale Uygulama Yönetmeliği'nin 44'üncü maddesine uygun düzenlenip düzenlenmediğinin tespit edilmesi,

 

d) İsteklilerce sunulan iş deneyim belgelerinin ilgili İhale Uygulama Yönetmeliği'nin 48'inci maddesine uygun değerlendirilip değerlendirilmediğinin tespit edilmesi,

 

e) İsteklilerce sunulan teklif mektubu ve eki birim fiyat teklif cetvelinin ilgili İhale Uygulama Yönetmeliği'nin 57'nci maddesi uyarınca değerlendirilmesi yapılarak bahse konu hususların ihale komisyonu kararında detayları ile belirtilmesi ve kesinleşen ihale kararının bütün isteklilere tebliğ edilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:

 

İdari Şartname’nin 2’nci maddesinde ihale konusu işin adının “Çaykara İlçesi Demirkapı Mahallesi Yol Yapım İşi”, miktarı ve türünün 2.787,00 m yolun düzenlenmesi (Arnavut taşı, Taş bordür, Ocak taşı ile taş duvar, Demirsiz betonlar, Beton ve HDP kanalizasyon borusu v.b. işler) şeklinde belirtildiği, ayrıca ihale konusu iş kapsamında yer alan iş kalemlerine Şartname ekinde,

 

Sıra No

İş Kalemi No

Açıklama

Birimi

Miktarı

1

12.2204

Q400 mm anma çaplı HDPE koruge kanalizasyon borusunun döşenmesi tip5 (SN8)

M

70

2

14.210/ANL.

Her derinlikte her cins ve klastaki zeminde kuruda drenaj, kanalizasyon hendeği ve duvar temellerinin kazılması

M3

1.232

3

14.220/ANL.

Her derinlikte, her cins ve klastaki zeminde kuruda ve su altında menfez büzü ve kafa hendekleri ile bilimum kanalların dar derivasyon şeklindeki kısımlarının kazılması (Makine ile )

M3

130

4

16.100/K1-ANL.

Her türlü inşaat temellerinde ( Köprü temelleri hariç) kuruda ve suda her dozda demirsiz beton ( Beton santrali ile) (Kum çakıl nakli, yıkanması, çimento bedeli, çimento ve taze beton nakli dahil)

M3

112

5

16.122/K1-ANL.

Hendeklerin betonla kaplanması ( Orta refüj ve yarma hendeği) ( Beton santrali ile) (Kum çakıl nakli, yıkanması, çimento bedeli, çimento ve taze beton nakli dahil)

M3

560

6

17.002/K-ANL.

Ocak taşı ile taş duvar yapılması ( Kum çakıl nakli yıkanması çimento bedeli çimento ve taş nakli dahil)

M3

4.000

7

17.144/K-ANL.

Doğal küçük parke taşı ile döşeme kaplaması yapılması (10 cm kalınlıkta, yol, meydan, park v.b. yerlerde) (kum ve doğal taş nakli dahil)

M2

16.800

8

18.449/K-ANL.

Q120 cm iç çapında 400 dozlu beton büz döşenmesi (Menfez için ) (Cidar kalınlığı 15 cm, büz nakli dahil)

M

15

9

2640/ANL.

Elenmemiş malzeme ile sanat yapıları ve köprü temel tabanına, beton yol tretuar altlarına kum çakıl tabakası serilmesi ve drenaj hendekleri ile her türlü büz yanlarında kum, çakıl dolgu yapılması (Kum çakıl nakli dahil)

M3

104,252

10

27.101/K-ANL.

Moloz ve çaplanmış moloz taş istinat üzerlerine gömme oluklu derz yapılması ( Kum çakıl nakli, yıkanması, çimento bedeli, çimento ve taş nakli dahil)

M2

1.000

11

3360/ANL.

Ocak taşı ile yaya kaldırım bordürü yapılması ( 0,15 cm genişlik ve 0,10 cm yükseklikte) ( Kum çakıl yıkanması çimento bedeli çimento ve doğal taş nakli dahil)

M

2.800

12

KGM/15.001/A

Ekskavatör ile her cins toprağın kazılması ve kullanılması ( Yarma ve yan ariyeten dolguya gidecek kazılarda )

M3

1.000

13

KGM/15.006/A

Ekskavatör ile her cins küskülük kazılması ve kullanılması ( Yarma ve yan ariyeten dolguya gidecek kazılarda )

M3

1.000

14

KGM/2205

Her cins toprağın sulanması ve sıkıştırılması

M3

3.000

15

KGM/2206

Her cins küskülüğün sulanması ve sıkıştırılması

M

1.000

16

Y.15.001/1A

Makine ile yumuşak ve sert toprak kazılması (serbest kazı)

M3

2.000

 

 

 

şeklinde yer verildiği, başvuru sahibinin itirazen şikayet başvuru dilekçesinde bahsedilen İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerekir:

 

a) Mevzuatı gereği kayıtlı olduğu ticaret ve/veya sanayi odası ya da esnaf ve sânatkar odası veya ilgili meslek odası belgesi;

 

1) Gerçek kişi olması halinde, kayıtlı olduğu ticaret ve/veya sanayi odasından ya da esnaf ve sânatkar odasından veya ilgili meslek odasından, ilk ilan veya ihale tarihinin içinde bulunduğu yılda alınmış, odaya kayıtlı olduğunu gösterir belge,

 

2) Tüzel kişi olması halinde, ilgili mevzuatı gereği kayıtlı bulunduğu ticaret ve/veya sanayi odasından, ilk ilan veya ihale tarihinin içinde bulunduğu yılda alınmış, tüzel kişiliğin odaya kayıtlı olduğunu gösterir belge.

 

b) Teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren imza beyannamesi veya imza sirküleri;

 

1) Gerçek kişi olması halinde, noter tasdikli imza beyannamesi,

 

2) Tüzel kişi olması halinde, ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirküleri.

 

c) Bu Şartname ekinde yer alan standart forma uygun teklif mektubu.

 

ç) Bu Şartnamede belirlenen geçici teminata ilişkin geçici teminat mektubu veya geçici teminat mektupları dışındaki teminatların Saymanlık ya da Muhasebe Müdürlüklerine yatırıldığını gösteren makbuzlar.

 

d) Bu şartnamenin 7.4. ve 7.5. maddelerinde belirtilen, şekli ve içeriği Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde düzenlenen yeterlik belgeleri.

 

e) Vekaleten ihaleye katılma halinde, vekil adına düzenlenmiş, ihaleye katılmaya ilişkin noter onaylı vekaletname ile vekilin noter tasdikli imza beyannamesi

 

f) İsteklinin ortak girişim olması halinde, bu Şartname ekinde yer alan standart forma uygun iş ortaklığı beyannamesi,

 

g) Bu bent boş bırakılmıştır,

 

ğ) (Mülga:26/06/2010-27623 R.G./4 md.)

 

h) Tüzel kişi tarafından iş deneyimi göstermek üzere sunulan belgenin, tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip ortağına ait olması halinde, ticaret ve sanayi odası/ticaret odası bünyesinde bulunan ticaret sicil memurlukları veya yeminli mali müşavir ya da serbest muhasebeci mali müşavir tarafından ilk ilan tarihinden sonra düzenlenen ve düzenlendiği tarihten geriye doğru son bir yıldır kesintisiz olarak bu şartın korunduğunu gösteren belge.

 

ı) Tüzel kişi tarafından iş deneyimini göstermek üzere, en az beş yıldır % 51 veya daha fazla hissesine sahip mimar veya mühendis ortağının mezuniyet belgesinin sunulması durumunda; ticaret ve sanayi odası/ticaret odası bünyesinde bulunan ticaret sicil memurlukları veya yeminli mali müşavir ya da serbest muhasebeci mali müşavir tarafından, ilk ilan tarihinden sonra düzenlenen ve düzenlendiği tarihten geriye doğru son beş yıldır kesintisiz olarak bu şartın korunduğunu gösteren belge

 

i) Bu bent boş bırakılmıştır

 

7.2. İhaleye iş ortaklığı olarak teklif verilmesi halinde;

 

7.2.1. İş ortaklığının her bir ortağı tarafından 7.1. maddesinin (a) ve (b) bentlerinde yer alan belgelerin ayrı ayrı sunulması zorunludur. İş ortaklığının tüzel kişi ortağı tarafından, iş deneyimini göstermek üzere sunulan belgenin tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine/en az % 51 hissesine sahip ortağına ait olması halinde bu ortak (h) ve (ı) bendindeki belgeyi de sunmak zorundadır.

 

7.3. İhaleye konsorsiyum olarak teklif verilmesi halinde;

 

7.3.1. İhaleye konsorsiyum olarak teklif verilmesine izin verilmediğinden bu madde boş bırakılmıştır

 

7.4. Ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

 

7.4.1. Bu bent boş bırakılmıştır.

 

7.4.2. Bu bent boş bırakılmıştır.

 

7.4.3. Bu bent boş bırakılmıştır.

 

7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

 

7.5.1. İsteklinin, yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektöre bedel içeren bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;

 

a) İlk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan,

 

b) İlk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan işlerde, ilk sözleşme bedelinin en az % 80'i oranında denetlenen ya da yönetilen,

 

c) Devam eden işlerde; ilk sözleşme bedelinin tamamlanması şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde gerçekleşme oranı toplam sözleşme bedelinin en az % 80'ine ulaşan ve kusursuz olarak gerçekleştirilen,

 

ç) Devam eden işlerde; ilk sözleşme bedelinin tamamlanması şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde gerçekleşme oranı toplam sözleşme bedelinin en az % 80'ine ulaşan ve kusursuz olarak gerçekleştirilen işlerde; ilk sözleşme bedelinin en az % 80'i oranında denetlenen ya da yönetilen,

 

d) Devredilen işlerde, devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80'inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan,

 

işlere ilişkin deneyimini gösteren belgeleri sunması zorunludur. İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 70'inden az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması gerekir.

 

İş ortaklığında, pilot ortağın istenen asgari iş deneyim tutarının en az % 80’ini, diğer ortakların her birinin ise, istenen asgari iş deneyim tutarının en az % 20’sini sağlaması zorunludur. Ancak ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde ettiği iş deneyim belgesi sunulması halinde pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz. Konsorsiyumda ise, her bir ortağın kendi kısmı için istenen asgari iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur.

 

7.5.2. Bu bent boş bırakılmıştır.

 

7.5.3. Bu bent boş bırakılmıştır.

 

7.5.4.

 

15 Ton kapasiteli 1adet damperli kamyon

 

Lastikli yükleyici ve kazıcı makina (jcb)

 

Kompaktör

 

7.6. Bu ihalede benzer iş olarak kabul edilecek işler:

 

Yapım işlerinde iş deneyiminde değerlendirilecek Benzer işlere dair tebliğde yer alan A / V Gurubu işler benzer iş olarak kabul edilecektir.

 

7.6.1. Mezuniyet belgeleri/diplomalar: Mimarlık fakültesi ve Mühendislik fakültesi İnşaat mühendisliği bölümü mezunu olanlar (en az 5 yıl deneyimli)

 

7.7. Belgelerin sunuluş şekli

7.7.1. İstekliler, yukarıda sayılan belgelerin aslını veya aslına uygunluğu noterce onaylanmış örneklerini vermek zorundadır. Ancak Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Nizamnamesi'nin 9 uncu maddesinde yer alan hüküm çerçevesinde; Gazete İdaresince veya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bağlı odalarca "aslının aynıdır" şeklinde onaylanarak isteklilere verilen Ticaret Sicili Gazetesi suretleri ile bunların noter onaylı suretleri de kabul edilecektir. Kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden temin edilebilen ve teyidi yapılabilen ihaleye katılım ve yeterlik belgelerinin internet çıktısı sunulabilir.

 

7.7.2. Noter onaylı belgelerin aslına uygun olduğunu belirten bir şerh taşıması zorunlu olup, sureti veya fotokopisi görülerek onaylanmış olanlar ile "ibraz edilenin aynıdır" veya bu anlama gelecek bir şerh taşıyanlar geçerli kabul edilmeyecektir.

 

7.7.3. İstekliler, istenen belgelerin aslı yerine ihale tarihinden önce İdare tarafından "aslı idarece görülmüştür" veya bu anlama gelecek şekilde şerh düşülen suretlerini tekliflerine ekleyebilirler.

 

7.7.4. Türkiye Cumhuriyetinin yabancı ülkelerde bulunan temsilcilikleri tarafından düzenlenen belgeler dışında yabancı ülkelerde düzenlenen belgeler ile yabancı ülkelerin Türkiye'deki temsilcilikleri tarafından düzenlenen belgelerin tasdik işlemi:

 

7.7.4.1. Tasdik işleminden, belgedeki imzanın doğruluğunun, belgeyi imzalayan kişinin hangi sıfatla imzaladığının ve varsa üzerindeki mühür veya damganın aslı ile aynı olduğunun teyidi işlemi anlaşılır.

 

7.7.4.2. Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesine taraf ülkelerde düzenlenen ve bu Sözleşmenin 1 inci maddesi kapsamında bulunan resmi belgeler, "apostil tasdik şerhi" taşıması kaydıyla Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu veya Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tasdik işleminden muaftır.

 

7.7.4.3. Türkiye Cumhuriyeti ile diğer devlet veya devletler arasında, belgelerdeki imza, mühür veya damganın tasdik işlemini düzenleyen hükümler içeren bir anlaşma veya sözleşme bulunduğu takdirde, bu ülkelerde düzenlenen belgelerin tasdik işlemi bu anlaşma veya sözleşme hükümlerine göre yaptırılabilir.

 

7.7.4.4. "Apostil tasdik şerhi" taşımayan veya tasdik işlemine ilişkin özel hükümler içeren bir anlaşma veya sözleşme kapsamında sunulmayan yabancı ülkelerde düzenlenen belgelerin üzerindeki imzanın, mührün veya damganın alındığı ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu tarafından veya sırasıyla belgenin düzenlendiği ülkenin Türkiye'deki temsilciliği ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmesi gerekir. Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğunun bulunmadığı ülkelerde düzenlenen belgeler ise sırasıyla, düzenlendiği ülkenin Dışişleri Bakanlığı, bu ülkeyle ilişkilerden sorumlu Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu veya bu ülkenin Türkiye'deki temsilciliği ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmelidir.

 

7.7.4.5. Yabancı ülkenin Türkiye'deki temsilciliği tarafından düzenlenen belgeler, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmelidir.

 

7.7.4.6. Fahri konsolosluklarca düzenlenen belgelere dayanılarak işlem tesis edilmez.

 

7.7.4.7. Tasdik işleminden muaf tutulan resmi niteliği bulunmayan belgeler:

 

7.7.4.7.1. Bu madde boş bırakılmıştır.

 

7.7.5. Teklif kapsamında sunulan ve yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümelerinin yapılması ve bu tercümelerin tasdik işlemi:

 

7.7.5.1. Yerli istekliler tarafından sunulan ve yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümeleri ve bu tercümelerin tasdik işlemi aşağıdaki şekilde yapılır:

 

7.7.5.1.1. Yerli istekliler ile Türk vatandaşı gerçek kişi ve/veya Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişi ortağı bulunan iş ortaklıkları veya konsorsiyumlar tarafından sunulan ve yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümelerinin, Türkiye'deki yeminli tercümanlar tarafından yapılması ve noter tarafından onaylanması zorunludur. Bu tercümeler Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tasdik işleminden muaftır.

 

7.7.5.2. Yabancı istekliler tarafından sunulan ve yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümeleri ve bu tercümelerin tasdik işlemi aşağıdaki şekilde yapılır:

 

7.7.5.2.1. Tercümelerin tasdik işleminden tercümeyi gerçekleştiren yeminli tercümanın imzası ve varsa belge üzerindeki mührün ya da damganın aslı ile aynı olduğunun teyidi işlemi anlaşılır.

 

7.7.5.2.2. Belgelerin tercümelerinin verildiği ülkedeki yeminli tercüman tarafından yapılmış olması ve tercümesinde "apostil tasdik şerhi" taşıması halinde bu tercümelerde başkaca bir tasdik şerhi aranmaz. Bu tercümelerin "apostil tasdik şerhi" taşımaması durumunda ise tercümelerdeki imza, ve varsa üzerindeki mühür veya damga, bu ülkedeki ilgili Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu tarafından veya sırasıyla belgenin düzenlendiği ülkenin Türkiye'deki temsilciliği ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmelidir.

 

7.7.5.2.3. Türkiye Cumhuriyeti ile diğer devlet veya devletler arasında belgelerdeki imza, mühür veya damganın tasdik işlemini düzenleyen hükümler içeren bir anlaşma veya sözleşme bulunduğu takdirde belgelerin tercümelerinin tasdik işlemi de anlaşma veya sözleşme hükümlerine göre yaptırılabilir.

 

7.7.5.2.4. Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğunun bulunmadığı ülkelerde düzenlenen belgelerin tercümelerinin verildiği ülkedeki yeminli tercüman tarafından yapılmış olması ve tercümenin de "apostil tasdik şerhi" taşımaması durumunda ise söz konusu tercümedeki imza ve varsa üzerindeki mührün veya damganın sırasıyla bu ülkenin Dışişleri Bakanlığı, bu ülkeyle ilişkilerden sorumlu Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu veya bu ülkenin Türkiye'deki temsilciliği ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmelidir.

 

7.7.5.2.5. Yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümelerinin Türkiye'deki yeminli tercümanlar tarafından yapılması ve noter tarafından onaylanması halinde ise bu tercümelerde başkaca bir tasdik şerhi aranmaz.

 

7.7.6. Kalite ve standarda ilişkin belgelerin sunuluş şekli:

 

7.7.6.1. Bu madde boş bırakılmıştır…”düzenlemelerinin bulunduğu görülmüştür.

Yapılan incelemede, itirazen şikâyet konusu ihalede 24 adet ihale dokümanının satın alındığı, 10.07.2014 tarihinde yapılan ihaleye 18 isteklinin katıldığı, bu isteklilerden ihalede başvuru sahibi istekliden daha yüksek teklif vermiş olan iki isteklinin (Muammer Bülbüloğlu’nun sunduğu iş deneyim belgesine konu işin benzer işe uygun olmadığı, E.S.Y. Grup İnş. Taah. San. Tic. Ltd. Şti.nin ise teklif dosyası kapsamında birim fiyat teklif cetveli sunulmadığı gerekçeleriyle) tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı ve İdari Şartname’nin 33’üncü maddesi uyarınca 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 38’inci maddesinde öngörülen açıklama istenmeksizin en düşük geçerli teklif sahibi olarak belirlenen Mak İş İnşaat ve Taahhüt - Ömer Akif Yazıcıoğlu uhdesine ihalenin bırakıldığı, Işıldak İnşaat Taahhüt Ticaret - Adem Işıldak’ın ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği, başvuru sahibi Karaca İnşaat Nakliyat Otomotiv Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin ise en düşük dördüncü teklife sahip olduğu tespit edilmiştir.

 

Başvuru sahibi tarafından itirazen şikâyet başvuru dilekçesinde özetle, ihale komisyonu kararında incelemeye konu ihalenin ikinci oturumda yapılan inceleme detaylarının gerekçeli olarak belirtilmemesi, diğer bir ifadeyle ihaleye katılan tüm isteklilerce İdari Şartname’nin 7’nci maddesine istinaden sunulmuş olan belgelerin mevzuata uygun olup olmadığının belirtilmemesi nedeniyle; ihaleye teklif veren tüm isteklilerin teklif dosyalarında yer alan tüm belgelerin usulüne uygun olup olmadığının tekrar tespiti ve bunun üzerine alınacak gerekçeli ihale komisyonu kararının bütün isteklilere tebliğ edilmesi talep edilmektedir. Diğer bir ifadeyle, başvuru sahibi, ihale komisyonu kararının içeriğini itirazen şikâyet başvuru konusu yapmaktadır.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhalenin karara bağlanması ve onaylanması” başlıklı 40’ıncı maddesinin beşinci fıkrasında “İhale komisyonu gerekçeli kararını belirleyerek, ihale yetkilisinin onayına sunar. Kararlarda isteklilerin adları veya ticaret unvanları, teklif edilen bedeller, ihalenin tarihi ve hangi istekli üzerine hangi gerekçelerle yapıldığı, ihale yapılmamış ise nedenleri belirtilir.” hükmü, anılan Kanun’un “Kesinleşen ihale kararının bildirilmesi” başlıklı 41’inci maddesinin birinci fıkrasında “İhale sonucu, ihale kararının ihale yetkilisi tarafından onaylandığı günü izleyen en geç üç gün içinde, ihale üzerinde bırakılan dahil olmak üzere, ihaleye teklif veren bütün isteklilere bildirilir. İhale sonucunun bildiriminde, tekliflerin değerlendirmeye alınmama veya uygun bulunmama gerekçelerine de yer verilir.” hükmü bulunmaktadır.

 

Anılan Kanun hükümlerinden, ihale komisyonu kararında isteklilerin adları veya ticaret unvanlarının, teklif edilen bedellerin, ihalenin tarihi ve hangi istekli üzerine hangi gerekçelerle yapıldığının, ihale yapılmamış ise nedenlerinin belirtilmesi gerektiği, ihale sonucunun bildiriminde ise, tekliflerin değerlendirmeye alınmama veya uygun bulunmama gerekçelerine de yer verilmesi gerektiği anlaşılmaktadır.

 

Aynı biçimde, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin eki olan standart formlardan KİK018.0/Y sayılı “İhale komisyonu kararı formu”ndan, ihale komisyonu kararında ihaleye katılan isteklilerin adları veya ticaret unvanları ile teklif edilen bedellerine ek olarak ihale komisyonunun çalışmasının başından itibaren yapılan işlemler ile kararın gerekçesinin ayrıntılı bir şekilde açıklanacağı, karara karşı oy kullanan üye bulunması halinde karşı oy gerekçesinin belirtileceği, teklifi değerlendirme dışı bırakılan istekli bulunuyor ise değerlendirme dışı bırakılma gerekçelerinin de belirtileceği görülmüştür.

 

Neticede, anılan mevzuat hükümleri gereği ihale komisyonu kararında ihaleye katılan tüm isteklilerin teklif dosyasında yer alan yeterlik belgelerinin olup olmadığının, bu belgelerin mevzuata uygun düzenlenip düzenlenmediğinin, mevzuatın aradığı belgelerin sunuluş şekline uygun bir şekilde sunulup sunulmadığının ve yeterlik kriterlerini sağlayıp sağlamadıklarının tek tek belirtilmesine gerek olmadığı, bunun yerine isteklilerin tekliflerine ilişkin olarak sadece teklifi değerlendirme dışı bırakılan istekliler var ise bunların tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılma gerekçelerinin belirtilmesinin gerekli ve yeterli olduğu anlaşılmaktadır.

 

Anılan mevzuat hükümleri dikkate alınarak, iddia konusu edilen 17.07.2014 tarihli ihale komisyonu kararı incelendiğinde, anılan ihale komisyonu kararında sadece geçerli teklif sahibi olduğu tespit edilen 16 isteklinin ad veya unvanları ile teklif bedellerine yer verildiği, teklifi değerlendirme dışı bırakılan iki isteklinin (Muammer Bülbüloğlu ve E.S.Y. Grup İnş. Taah. San. Tic. Ltd. Şti.) ad veya unvanlarının, teklif bedellerinin ve hangi gerekçeler ile değerlendirme dışı bırakıldıklarının belirtilmediği, öte yandan İdari Şartname’nin “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 31’inci maddesi ve “Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi” başlıklı 35’inci maddesine göre tekliflerin değerlendirildiği ve bu çerçevede Mak İş İnşaat ve Taahhüt - Ömer Akif Yazıcıoğlu’nun ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi, Işıldak İnşaat Taahhüt Ticaret - Adem Işıldak’ın ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği hususlarına yer verildiği görülmüştür.

 

Sonuç olarak, iddia konusu ihale komisyonu kararında, teklifi değerlendirme dışı bırakılan iki istekliye ait bilgiler ile bunların değerlendirme dışı bırakılması gerekçelerine yer verilmemesinin anılan mevzuat hükümlerine aykırılık teşkil ettiği, ancak zikredilen aykırılığın ihalenin esasına etkili olmadığı kabul edilmiştir. Öte yandan, karar gerekçesinin dayandığı İdari Şartname maddelerinin belirtildiği anılan ihale komisyonu kararında, ihale komisyonunca yapılan işlemler ile kararın gerekçesine ilişkin yeterli ayrıntıya yer verildiği, buna ek olarak karar metninde ihaleye teklif veren tüm isteklilerin teklif dosyalarında yer alan belgelerin usulüne uygun olup olmadığının istekli ve belge özelinde tek tek belirtilmesine gerek olmadığı, dolayısıyla, başvuru sahibinin aksi yöndeki iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Diğer taraftan, itirazen şikâyet başvuru dilekçesinde yer alan hususların ihale komisyonu karar metninin içeriğine ilişkin olmadığının kabulü halinde, anılan dilekçede başvuru sahibince ihaleye katılan tüm isteklilerin teklif dosyalarında İdari Şartnamenin ihaleye katılım belgeleri ile yeterlik kriterlerinin düzenlendiği 7’nci maddesine istinaden sunulan tüm belgelerinin mevzuata ve belgelerin sunuluş şekline ilişkin kurallara göre uygun olup olmadığının tekrar yeniden incelenmesinin talep edildiği, başvuru sahibinin hangi isteklilerin hangi belgelerinin ne gerekçe ile mevzuata veya ihale dokümanına uygun olmadığına dair somut bir iddiasının bulunmadığı görülmektedir. Bu durumda, Kamu İhale Kurulu’nun 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu çerçevesinde bahse konu biçimde ihale komisyonunun yerine geçerek, ihaleye katılan tüm isteklilerin sunmuş olduğu bütün belgelerin tekrar incelenmesi gibi bir görevi bulunmadığından, başvurunun 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince şekil yönünden reddi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 

Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

 


Full & Egal Universal Law Academy