Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 54, 55, 65) (İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik m. 8, 16)
Toplantı No: 2012/057 
Gündem No: 66
Karar Tarihi: 26.09.2012
Karar No: 2012/UH.I-3780  
Şikayetçi: Solhanlar İnş. Gıda Nak. Tem. Sosyo Medikal Hiz. İth. İhr. San. Ltd. Şti., Belediye İş Merkezi No: 35 AĞRI
İhaleyi yapan idare: Ağrı Tutak İlçe Özel İdaresi, Hükümet Konağı Kat: 3 Cumhuriyet Cad. 04700 AĞRI
Başvuru tarih ve sayısı: 13.09.2012 / 31176 
Başvuruya Konu İhale: 2012/84792 İhale Kayıt Numaralı "Taşıma Merkezi, Çırpılı, Erdal, Burnubulak, 14 Nisan, Bintosun, Karaağaç, Soğukpınar İlköğretim Okullarına, 61 Yerleşim Yerinden 2.054 Öğrencinin 179 İş Günü Taşınan Öğrencilere Sıcak Öğle Yemeği Verilmesi" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: Tutak İlçe Özel İdaresi tarafından 03.08.2012 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Taşıma Merkezi, Çırpılı, Erdal, Burnubulak, 14 Nisan, Bintosun, Karaağaç, Soğukpınar İlköğretim Okullarına, 61 Yerleşim Yerinden 2.054 Öğrencinin 179 İş Günü Taşınan Öğrencilere Sıcak Öğle Yemeği Verilmesi” ihalesine ilişkin olarak başvuru sahibince 13.09.2012 tarih ve 31176 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan dilekçe ile başvuruda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2012/3419 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde ön inceleme raporu tanzim edilmiştir.
Karar: Şikâyet dilekçesi ve ön inceleme raporu incelendi.
Başvuru dilekçesinde özetle ihalenin aşırı düşük teklif sorgulaması yapılmaksızın sonuçlandırılmasının mevzuata aykırı olduğu iddiasına yer verilmiştir.
İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 8 inci maddesinde başvurularda aranacak şekil unsurları düzenlenmiş, aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin üçüncü fıkrasında ise, birinci fıkrada yer alan bilgi ve belgeleri içermeyen ve henüz başvuru süresi dolmamış olan itirazen şikâyet başvurularıyla ilgili olarak başvuru süresinin sonuna kadar söz konusu eksikliklerin başvuru sahibi tarafından giderilebileceği hükmüne yer verilmiştir.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 54’üncü maddesinin üçüncü fıkrasında, itirazen şikâyet başvurularının Kuruma hitaben yazılmış dilekçelerle yapılacağı; dördüncü fıkrasının (e) bendinde, idareye yapılan şikâyetin ve varsa şikâyete ilişkin idare kararının bildirim tarihinin belirtilmesi gerektiği, aynı maddenin onuncu fıkrasında da, başvurunun şekil kurallarına uygun olmaması halinde başvurunun reddine karar verileceği hüküm altına alınmıştır.
Yapılan inceleme neticesinde başvuru dilekçesinin Kuruma hitaben değil idareye hitaben kaleme alındığı, başvuru dilekçesinde idarece şikâyet üzerine verilen cevabın bildirim tarihinin belirtilmediği, söz konusu eksikliklerin İhalelere Yönelik Yapılacak Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 16’ncı maddesinin 3’üncü fıkrası kapsamında başvuru sahibi tarafından giderilebilmesi için www.ihale.gov.tr adresinde ilan edildiği, başvuru sahibinin 17.09.2012 tarihinde Kurum kayıtlarına alınan ve bu defa Kuruma hitaben kaleme alınan dilekçesi ile bir daha başvuruda bulunduğu ve bu dilekçede şikâyet başvuruları üzerine alınan idare kararının tebellüğ tarihi olarak 31.08.2012 tarihini gösterdiği görülmüştür.
4734 sayılı Kanun’un 55’inci maddesinin birinci, üçüncü ve dördüncü fıkralarında, sırasıyla;
“Şikâyet başvurusu, ihale sürecindeki işlem veya eylemlerin hukuka aykırılığı iddiasıyla bu işlem veya eylemlerin farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gereken tarihi izleyen günden itibaren 21 inci maddenin (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelerde beş gün, diğer hallerde ise on gün içinde ve sözleşmenin imzalanmasından önce, ihaleyi yapan idareye yapılır. İlanda yer alan hususlara yönelik başvuruların süresi ilk ilan tarihinden, ön yeterlik veya ihale dokümanının ilana yansımayan diğer hükümlerine yönelik başvuruların süresi ise dokümanın satın alındığı tarihte başlar.
İdare, şikâyet başvurusu üzerine gerekli incelemeyi yaparak on gün içinde gerekçeli bir karar alır. Alınan karar, şikâyetçi ile diğer aday veya istekliler ile istekli olabileceklere karar tarihini izleyen üç gün içinde bildirilir. İlan ile ihale veya ön yeterlik dokümanına yönelik başvurular dışında istekli olabileceklere bildirim yapılmaz.
Belirtilen süre içinde bir karar alınmaması durumunda başvuru sahibi tarafından karar verme süresinin bitimini, süresinde alınan kararın uygun bulunmaması durumunda ise başvuru sahibi dahil aday, istekli veya istekli olabilecekler tarafından idarece alınan kararın bildirimini izleyen on gün içinde Kuruma itirazen şikâyet başvurusunda bulunulabilir.”,
hükümleri yer almaktadır.
Başvuru sahibinin 22.08.2012 tarihinde idare kayıtlarına alınan dilekçesi ile yaptığı şikâyet başvurusu üzerine alınan idare kararını 31.08.2012 tarihinde tebellüğ ettiği hususu dikkate alındığında, başvuru sahibinin Kuruma başvuru süresinin -dolayısıyla eksiklik tamamlama süresinin- 10.09.2012 tarihi mesai bitimi itibariyle sona erdiği, bu itibarla söz konusu eksikliklerin süresinde tamamlanmamış olduğu anlaşılmıştır.
Ayrıca, başvuru sahibinin 22.08.2012 tarihinde idareye şikâyet başvurusunda bulunduğu, idarece şikâyete ilişkin olarak alınan kararın 31.08.2012 tarihinde başvuru sahibine bildirildiği, idarenin kararına karşı kararın bildiriminden sonraki on gün içinde Kuruma itirazen şikâyet başvurusunda bulunması gerekirken, bu süre geçtikten sonra 13.09.2012 tarihinde itirazen şikâyet başvurusunda bulunduğu anlaşılmıştır.
Bu itibarla; 4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendi gereğince başvurunun süre ve şekil yönünden reddi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Başvurunun reddine,
Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy