Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 54, 55, 65) (Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği m. 27)
Toplantı No: 2015/063
Gündem No: 59
Karar Tarihi: 27.10.2015
Karar No: 2015/UY.III-2865 
Şikayetçi: Özdemir İnş. Turz. Enerji San. ve Tic.A.Ş.
İhaleyi Yapan Daire: Dsi 13. Bölge Müdürlüğü
Başvuru Tarih ve Sayısı: 08.10.2015/81158
Başvuruya Konu İhale: 2015/44927 İhale Kayıt Numaralı "Kaş Kasaba Projesi Kıbrıs Barajı İnşaatı" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:
Karar:
TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:
Başkan: Mahmut GÜRSES
Üyeler: Ali Kemal AKKOÇ, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hamdi GÜLEÇ, Dr. Mehmet AKSOY
BAŞVURU SAHİBİ:
Özdemir İnş. Turz. Enerji San. ve Tic. A.Ş.,
Remzi Oğuz Arık Mah. Bülten Cad. No: 13/1-2-3-4 Çankaya/ANKARA
İHALEYİ YAPAN İDARE:
DSİ 13. Bölge Müdürlüğü,
Barış Mah. Halide Edip Adıvar Cad. No:24 07098 Kepez/ANTALYA
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2015/44927İhale Kayıt Numaralı “Kaş Kasaba Projesi Kıbrıs Barajı İnşaatı” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
DSİ 13. Bölge Müdürlüğü tarafından 04.06.2015 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Kaş Kasaba Projesi Kıbrıs Barajı İnşaatı” ihalesine ilişkin olarak başvuru sahibince 08.10.2015 tarih ve 81158 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan dilekçe ile başvuruda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2015/2583 sayılı dosya kapsamında yapılan inceleme neticesinde ön inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR:
Ön inceleme raporu ve ekleri incelendi.
Başvuru dilekçesinde özetle, teklif sundukları ihaleye ait kesinleşen ihale kararının gönderildiği yazı ekinde yer alan ihale komisyonu kararının kendilerine tebliğ edildiğinde, söz konusu kararın oy çokluğu ile alınmış olduğunun görüldüğü, bunun üzerine karşı oy kullanan komisyon üyesine ait gerekçe raporunun incelendiği, komisyon üyesinin karşı oy gerekçesinden, idarenin ihaleye ait İdari Şartname’de yapılan değişikliklere ilişkin hususları mevzuat hükümlerine aykırı olarak ve komisyon üyelerin bilgisi dışında gerçekleştirdiğinin, ihale işlem dosyasının bir suretinin Kanunda yer alan sürenin de dışına çıkılarak kesinleşen ihale süresine kadar verilmediğinin öğrenildiği belirtilmekte ve ihale süreciyle ile ilgili olarak mevzuata ve hukuka uygun olmayan işlem tesis edildiği öne sürülerek, ihalenin iptal edilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 4’üncü maddesinde istekli, “mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin ihalesine teklif veren tedarikçi, hizmet sunucusu veya yapım müteahhidi”, istekli olabilecek, “ihale konusu alanda faaliyet gösteren ve ihale veya ön yeterlik dokümanı satın almış gerçek veya tüzel kişi ya da bunların oluşturdukları ortak girişim”, teklif ise “Bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde isteklinin idareye sunduğu fiyat teklifi ile değerlendirmeye esas belge ve/veya bilgiler” şeklinde tanımlanmıştır.
Anılan Kanunu’nun “İhalelere yönelik başvurular” başlıklı 54’üncü maddesinde “İhale sürecindeki hukuka aykırı işlem veya eylemler nedeniyle bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden aday veya istekli ile istekli olabilecekler, bu Kanunda belirtilen şekil ve usul kurallarına uygun olmak şartıyla şikâyet ve itirazen şikâyet başvurusunda bulunabilirler.” hükmü bulunmaktadır.
Başvuru sahibinin 04.06.2015 tarihinde yapılan ihaleye teklif sunduğu ve istekli sıfatını kazandığı tespit edilmiştir.
İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in “Başvuru süreleri” başlıklı 6’ncı maddesinde “(1) İdareye şikâyet süresi; ihale sürecindeki şikâyete konu işlem veya eylemlerin farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gerektiği tarihi izleyen günden itibaren Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelere yönelik başvurularda beş gün, diğer hallerde on gündür.” hükmü,
Aynı Yönetmelik’in “Sürelerle ilgili genel esaslar” başlıklı 7’nci maddesinde “(1) Süreler;
a) İlana yönelik başvurularda ilk ilan tarihini,
b) Ön yeterlik veya ihale dokümanının ilana yansımayan hükümleri için dokümanın satın alındığı tarihi, belli istekliler arasında ihale usulü ile yapılan danışmanlık hizmet alımı ihalelerinde ihale dokümanının teslim alındığı tarihi, zeyilnameye yönelik başvurularda ise zeyilnamenin bildirildiği tarihi,
c) İdarenin işlem veya eylemlerine karşı yapılacak başvurularda şikâyete yol açan durumun farkına varıldığı yahut farkına varılmış olması gerektiği tarihi,…
izleyen günden itibaren başlar.” hükmü bulunmaktadır.
Yapılan inceleme neticesinde; başvuruya konu ihaleye ait ihale ilanının 20.04.2015 tarihinde hem kamu ihale bülteninde hem de idarenin resmi internet adresinde yayımlandığı, 13.05.2015 tarihinde düzenlenen zeyilname ile İdari Şartname’nin “Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi” başlıklı 35’inci maddesinde ve ihale ilanının 5’inci maddesinde yer alan “Ekonomik açıdan en avantajlı teklif sadece fiyat esasına göre belirlenecektir” ifadesinin değiştirilerek yerine “Madde 35 - Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi
35.1. Bu ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif, fiyatla birlikte fiyat dışı unsurlar da dikkate alınarak belirlenecektir.
35.1.1.
A. Değerlendirme “teklif fiyatı” ile “kalite ve teknik değer nitelik” olmak üzere iki kısımda yapılacaktır.
A.1. Teklif fiyatı puanlaması
Teklif fiyatı puanlaması 50 tam puan üzerinden yapılacaktır. Aşırı düşük teklif sorgulamasından sonra geçerli en düşük teklif fiyatı sahibi istekli 50 puan alacak olup, diğer isteklilere ait teklif puanları; TFP = (TFmin x 50) / TF formülü ile hesaplanacaktır.
Bu formülde;
TFP: Teklif fiyat puanı,
TFmin: Aşırı düşük teklif sorgulamasından sonra geçerli en düşük teklif fiyatı,
TF: İsteklinin teklif fiyatı,
ifade eder.
A.2. Kalite ve teknik değer nitelik puanlaması
Kalite ve teknik değer nitelik puanlaması 50 tam puan üzerinden yapılacaktır. Geçerli teklif veren isteklilere ait kalite ve teknik değer nitelik puanlamasına konu iş kalemleri aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.
Sıra No
İş kalemi No
Puanı
1
KB-01
4,00
2
KB-02
4,00
4
KB-04
4,00
5
KB-05
4,00
7
KB-07
4,00
8
KB-08
4,00
9
KB-09
4,00
11
KB-11
4,00
13
KB-13
4,00
15
KB-15
4,00
27
KB-27
4,00
32
KB-32
2,00
33
KB-33
2,00
36
KB-36
2,00
TOPLAM
50,00
 
Söz konusu iş kalemleri için isteklilerce teklif edilen fiyatların toplam tekliflerine oranının; aynı iş kalemlerinin yaklaşık maliyetteki bedellerinin toplam yaklaşık maliyete oranının %70 - %130 aralığında (%70 ve %130 dahil) kalması durumunda her bir iş kalemi için yukarıdaki tabloda yer alan puanlar verilecektir. İsteklilerin teklif oranları %70 - %130 aralığı dışında kalıyorsa iş kalemleri için puan alamayacaklardır. Kalite ve teknik değer nitelik puanı, her bir iş kalemi için verilen puanların toplamıdır.
A.3. Toplam puan, teklif fiyat puanı ile kalite ve teknik değer nitelik puanının toplamıdır.
 TP = TFP + KTP
B.Ekonomik açıdan en avantajlı teklif, toplam puanı en yüksek olan istekliye ait teklif bedelidir.
Not: (Puan değerleri, virgülden sonra en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanacaktır.)
35.2. Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin birden fazla istekli tarafından verilmiş olması halinde;
35.2.1. Teklif fiyatı daha düşük olan istekli ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlenecektir.
35.3. Bu madde boş bırakılmıştır.
35.4. Yerli istekliler lehine fiyat avantajı uygulanması:
35.4.1. Bu ihalede, tekliflerin değerlendirilmesinde yerli istekliler lehine % 10 (rakam ve yazıyla) on oranında fiyat avantajı uygulanacaktır. Ortakları arasında yabancı gerçek ve/veya tüzel kişi bulunan ortak girişimler bu fiyat avantajından yararlanamaz. Yerli istekliler lehine fiyat avantajı, yabancı isteklilerin fiyat dışı unsurlar dikkate alınarak değerlendirilmiş teklif bedellerine, bu bedeller üzerinden yukarıda belirtilen fiyat avantajı oranı uygulanarak bulunacak tutar eklenmek suretiyle hesaplanacaktır.
İhale İlanının 5. Maddesi; Bu ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif, fiyatla birlikte fiyat dışı unsurlar da dikkate alınarak belirlenecektir. Olarak değiştirilmiştir.”ifadelerinin eklendiği ve düzenlenen bu zeyilnamenin de istekli olabileceklere 13.05.2015 tarihinde tebliğ edildiği,
Anılan zeyilname ile değiştirilen İdari Şartnamenin ilgili maddesine yönelik olarak 08.06.2015 tarihli dilekçe ile Kurum’a itirazen şikâyet başvurusunda bulunulduğu, söz konusu başvuru üzerine yayımlanan 01.07.2015 tarihli ve2015/UY.III-1831 sayılı Kurul kararı ile şikâyet başvurusunun reddi yönünde karar alındığı, doküman düzenlemeleri kesinleşen ihalenin 04.06.2015 tarihinde gerçekleştirildiği, ihale komisyonu kararının 07.09.2015 tarihinde oy çokluğu ile alındığı, 11.09.2015 tarihinde ihale yetkilisi tarafından onaylanarak tüm isteklilere tebliğ edildiği ve kesinleşen ihale komisyonu kararında Uzman Üye Uğur Camcı’nın karşı oy kullanarak gerekçe raporu sunduğu,
Ayrıca, anılan ihale komisyonu üyesine ait gerekçe raporunda; ihale dokümanında yapılan değişikliğin ilana yansıyan bir husus olduğu bu nedenle düzeltme ilanı yapılmasını gerektirdiği, yapılan bu değişikliğinin gerekçelerinin komisyon üyelerine açıklanmadığı ve konuya ilişkin olarak herhangi bir tutanak ile tespit yapılmadığının belirtildiği görülmüştür.
Kesinleşen ihale kararının başvuru sahibine tebliğ edilmesi sonrasında, başvuru sahibinin, ihale komisyonu kararının oy çokluğu ile alındığını ve karşı oy kullanan komisyon üyesinin gerekçe raporuyla ihale sürecinde mevzuat gereği yapılması gereken ancak yapılmayan işlemler bulunduğunu öğrendiği, bunun üzerine 18.09.2015 tarihinde idareye şikâyet başvurusunda bulunduğu, idarenin 28.09.2015 tarihli işlemi ile şikâyeti uygun bulmadığı ve kararını aynı tarihte başvuru sahibine bildirdiği, başvuru sahibinin 08.10.2015 tarihinde itirazen şikâyet başvurusunda bulunduğu anlaşılmıştır.
Söz konusu itirazen şikâyet başvurusunda, ihalenin mevzuata aykırı olarak sonuçlandırıldığı, bu durumun kesinleşen ihale kararının tebliğ edildiği tarihte öğrenildiği belirtilmiş ve ihalenin iptali edilmesi gerektiği iddia edilmiştir.
Yapılan inceleme sonucunda, idare tarafından düzenlenen zeyilname ile ihale ilanının 5’inci maddesi ile İdari Şartname‘nin 35’inci maddesinde değişiklik yapılarak ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesinde teklif fiyatının yanı sıra fiyat dışı unsurlarında kullanılacağı hususunun eklendiği, yapılan bu değişikliğin ilana yansıyan bir husus olduğu ancak Kamu İhale Kurumu resmi internet sitesinin ilan görüntüleme sayfasında idare tarafından herhangi bir düzeltme ilanı yayınlanmadığı, ilanın ilk şekliyle yer aldığı görülmüştür.
Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İhale ve ön yeterlik dokümanında değişiklik veya açıklama yapılması” başlıklı 27’nci maddesinde yer alan “(1) İlan yapıldıktan sonra ihale ve ön yeterlik dokümanında değişiklik yapılmaması esastır. Değişiklik yapılması zorunlu olursa, bunu gerektiren sebep ve zorunluluklar bir tutanakla tespit edilerek önceki ilanlar geçersiz sayılır ve ihale yeniden aynı şekilde ilan olunur. Ancak; teklif ve başvuruların hazırlanmasını etkileyebilecek maddi veya teknik hatalar veya eksikliklerin idarece tespit edilmesi ya da idareye yazılı olarak bildirilmesi halinde, zeyilname düzenlenmek suretiyle dokümanda değişiklik yapılabilir. Yapılan bu değişikliklere ilişkin zeyilname, ihale veya son başvuru tarihinden en az on gün öncesinde bilgi sahibi olmalarını temin edecek şekilde doküman alanların tamamına bildirim ve tebligat esasları çerçevesinde gönderilir. Ancak, belirlenen maddi veya teknik hataların veya eksikliklerin ilanda da bulunması halinde ise ihale sürecine devam edilebilmesi Kanunun 26 ncı maddesine göre düzeltme ilanı yapılması ile mümkündür….” hükmü uyarınca ilana yansıyan doküman değişiklikleri ile ilgili olarak düzeltme ilanı yapılması gerektiği, ancak söz konusu doküman değişikliklerine dair zeyilnamenin başvuru sahibi de dahil tüm istekli olabileceklere 13.05.2015 tarihinde tebliğ edildiği, dolayısıyla ilana yansıyan değişikliklere ilişkin düzeltme ilanı yapılmadığı hususunun zeyilnamenin isteklilere tebliğ edildiği tarihte öğrenilmesi gerektiği tespit edilmiştir.
4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 55 inci maddesinde; idareye şikâyet süresinin ihale süreci içerisinde şikâyete konu işlem veya eylemlerin farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gerektiği tarihi izleyen günden itibaren anılan Kanunun 21 inci maddenin (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelerde beş gün, diğer hallerde ise on gün olduğu, idarenin şikâyetin verilmesini izleyen on gün içinde gerekçeli bir karar alması gerektiği, belirtilen süre içinde bir karar alınmaması veya süresinde alınan kararın uygun bulunmaması durumunda karar verme süresinin bitimini veya kararın bildirimini izleyen on gün içinde Kuruma itirazen şikâyet başvurusunda bulunulması gerektiği hüküm altına alınmıştır.
Kamu İhale Kurumuna itirazen şikâyet başvurusunda bulunulabilmesinin ön koşulu, idareye usulüne uygun olarak şikâyet başvurusunda bulunulmasıdır.
Yapılan inceleme sonucunda, şikâyetçinin 4734 sayılı Kanunun yukarda belirtilen hükmü gereği şikâyete yol açan durumun farkına varıldığı 13.05.2015 tarihini izleyen on gün içinde idareye şikâyet başvurusunda bulunması gerekirken, bu süre geçtikten sonra 18.09.2015 tarihinde şikâyet başvurusunda bulunduğu, bu başvuruya idarece verilen cevap üzerine Kuruma itirazen şikâyet başvurusunda bulunulduğu anlaşılmıştır. Bu itibarla, 4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince başvurunun süre yönünden reddi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Başvurunun reddine,
Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy