Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K .m. 37, 38, 53, 54, 56, 65) (İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik m. 9, 16)
Toplantı No: 2012/057 
Gündem No: 83
Karar Tarihi: 26.09.2012
Karar No: 2012/UH.I-3792 
Şikayetçi: Genesis Generatör Makina Elektrik Ltd. Şti. (İdari Mercii Tecavüzü ), Muhsin Yazıcıoğlu Cad. No: 33/2 ÇUKURAMBAR ANKARA
İhaleyi yapan idare: Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü (Yakutiye - Aziziye Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi), Araştırma Hastanesi Üniversite Kampusü 25240 ERZURUM
Başvuru tarih ve sayısı: 18.09.2012 / 31630 
Başvuruya Konu İhale: 2012/25759 İhale Kayıt Numaralı "Aziziye Araştırma Hastanesinde Bulunan Jenaratörlerin Yakutiye Araştırma Hastanesine Taşınması İşi" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: Atatürk Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürlüğü tarafından 13.03.2012 tarihinde pazarlık usulü ile yapılan “Aziziye Araştırma Hastanesinde Bulunan Jeneratörlerin Yakutiye Araştırma Hastanesine Taşınması İşi” ihalesine ilişkin olarak başvuru sahibi tarafından açılan dava üzerine Erzurum 1. İdare Mahkemesinin 06.09.2012 tarihli ve E:2012/1095, K:2012/1088 sayılı kararıyla dava dilekçesinin Kamu İhale Kurumuna tevdiine karar verildiği, söz konusu Mahkeme kararının 18.09.2012 tarih ve 31630 sayı ile Kurum kayıtlarına alındığı anlaşılmıştır.
Başvuruya ilişkin olarak 2012/3499 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde ön inceleme raporu tanzim edilmiştir.
Karar: Şikâyet dilekçesi ve ön inceleme raporu incelendi.
Erzurum 1. İdare Mahkemesinin 06.09.2012 tarihli ve E:2012/1095, K:2012/1088 sayılı kararında; geçici teminatın idarece gelir kaydedilmesine ilişkin işlemin iptali istemiyle Genesis Generatör Makina Elektirik Ltd. Şti. vekili tarafından Atatürk Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürlüğü aleyhine açılan davada itirazen şikâyet yoluna başvurulmadığının tespit edildiği, bu kapsamda, zorunlu idari başvuru yolunun tüketilmemesi nedeniyle, dava dilekçesinin Kamu İhale Kurumuna tevdiinin gerektiği hususlarına yer verildiği anlaşılmıştır.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhalelere yönelik başvurular” başlıklı 54’üncü maddesinde “İhale sürecindeki hukuka aykırı işlem veya eylemler nedeniyle bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden aday veya istekli ile istekli olabilecekler, bu Kanunda belirtilen şekil ve usul kurallarına uygun olmak şartıyla şikâyet ve itirazen şikâyet başvurusunda bulunabilirler.
Şikâyet ve itirazen şikâyet başvuruları, dava açılmadan önce tüketilmesi zorunlu idari başvuru yollarıdır…” hükmü,
Anılan Kanun’un 55’inci maddesinde "Şikâyet başvurusu, ihale sürecindeki işlem veya eylemlerin hukuka aykırılığı iddiasıyla bu işlem veya eylemlerin farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gereken tarihi izleyen günden itibaren 21 inci maddenin (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelerde beş gün, diğer hallerde ise on gün içinde ve sözleşmenin imzalanmasından önce, ihaleyi yapan idareye yapılır.

İdare, şikâyet başvurusu üzerine gerekli incelemeyi yaparak on gün içinde gerekçeli bir karar alır.  Alınan karar, şikâyetçi ile diğer aday veya istekliler ile istekli olabileceklere karar tarihini izleyen üç gün içinde bildirilir. İlan ile ihale veya ön yeterlik dokümanına yönelik başvurular dışında istekli olabileceklere bildirim yapılmaz.
Belirtilen süre içinde bir karar alınmaması durumunda başvuru sahibi tarafından karar verme süresinin bitimini, süresinde alınan kararın uygun bulunmaması durumunda ise başvuru sahibi dahil aday, istekli veya istekli olabilecekler tarafından idarece alınan kararın bildirimini izleyen on gün içinde Kuruma itirazen şikâyet başvurusunda bulunulabilir…” hükmü,
İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 9’uncu maddesinin beşinci fıkrasında ise “Başvuruların idare veya Kurum dışındaki idari mercilere ya da yargı mercilerine yapılması ve başvuru dilekçelerinin bu merciler tarafından ilgisine göre ihaleyi yapan idareye veya Kuruma gönderilmesi halinde, bu dilekçelerin ilgisine göre ihaleyi yapan idare veya Kurum kayıtlarına girdiği tarih, başvuru tarihi olarak kabul edilir. Bu başvurularda, başvuru süresinin henüz dolmadığı hallerde dilekçedeki eksiklikler başvuru süresinin sonuna kadar giderilebilir.” hükmü yer almaktadır.
Başvuru sahibi tarafından 21.05.2012 tarih ve 18819 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan dilekçe ile “ihale tarihinde yasaklı oldukları gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı ve geçici teminatlarının gelir kaydedilmesine karar verildiği, yasaklama kararını ihale tarihinden sonra öğrendikleri, bu nedenle, geçici teminatlarının iade edilmesi gerektiği” iddiasıyla ihaleye ilişkin olarak itirazen şikâyet başvurusunda bulunulduğu ve bu başvuruya ilişkin olarak 11.06.2012 tarihli ve 2012/UH.III-2446 sayılı Kurul kararı ile “…itirazen şikâyet dilekçesinde, 06.04.2012 tarihinde idareye şikâyet başvurusunda bulunulduğu belirtilmekle birlikte, varsa, idarece şikâyet üzerine verilen cevabın bildirim tarihinin belirtilmediği ve idarece verilen cevabın bir örneğinin dilekçeye eklenmediği, idare tarafından süresi içerisinde şikâyete ilişkin bir karar alınmamışsa, karar verme süresinin bitimini izleyen on gün içerisinde Kuruma başvuruda bulunulmadığı, başvuruda bulunmaya yetkili olunduğuna dair belgelerin aslı veya yetkili mercilerce onaylı örneklerinin sunulmadığı ve 4734 sayılı Kanunun 53 üncü maddesinin (j) bendinin (2) numaralı alt bendi uyarınca şikâyette bulunanlarca yatırılması zorunlu olan başvuru bedelinin Kurum hesaplarına yatırıldığına dair banka dekontunun da itirazen şikâyet dilekçesine eklenmediği, söz konusu eksikliklerin, başvuru sahibi tarafından giderilebilmesi için, İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin 3 üncü fıkrası uyarınca, 21.05.2012-31.05.2012 tarihleri aralığında, www.ihale.gov.tr adresinde ilan edildiği, ancak, bu eksikliklerin süresi içinde giderilmediği tespit edilmiştir. Bu itibarla; 4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendi gereğince başvurunun şekil yönünden reddi gerekmektedir…” gerekçesiyle başvurunun reddine karar verildiği anlaşılmıştır.
İdare Mahkemesi tarafından idari merci tecavüzü nedeniyle Kuruma gönderilen dava dilekçesi ve ekleri incelendiğinde ise ilgilinin 06.04.2012 tarihli şikâyet başvurusuna ilişkin olarak idare tarafından on gün içerisinde bir karar alınmadığı, karar alma süresinin bitimini izleyen on gün içerisinde itirazen şikâyet başvurusunda bulunulması gerektiği, buna karşın, İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 9’uncu maddesinin beşinci fıkrası kapsamında dilekçenin Kurum kayıtlarına alındığı 18.09.2012 tarihi itibariyle başvurunun süresinde yapılmadığı, ayrıca, başvurunun, İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 8’inci maddesinde yer alan şekil unsurlarına uygun olmadığı ve başvuru dilekçesine, 4734 sayılı Kanun’un 53’üncü maddesi (j) bendinin (2) numaralı alt bendi uyarınca şikâyette bulunanlarca yatırılması zorunlu olan başvuru bedelinin Kurum hesaplarına yatırıldığına dair banka dekontunun eklenmediği görülmüştür.
Belirtilen hususlar çerçevesinde, 4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendi gereğince, başvurunun süre ve şekil yönünden reddi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65 inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;
Başvurunun reddine,
Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy