Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5174 S. K. m. 51) (4734 S. K. m. 21, 38, 54, 65) (Kamu İhale Genel Tebliği m. 79)

 

Toplantı No: 2014/57

Gündem No: 38

Karar Tarihi: 27.08.2014

Karar No: 2014/UH.III-2959

 

Şikayetçi: Ortakaradeniz Özel Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti.

 

İhaleyi Yapan Daire: Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürlüğü (EÜAŞ) Hasan Uğurlu-Suat Uğurlu Hes İşletme Müdürlüğü

 

Başvuru Tarih ve Sayısı: 04.08.2014/24685

 

Başvuruya Konu İhale: 2014/49170 İhale Kayıt Numaralı "Eüaş Hasan Uğurlu - Suat Uğurlu Hes İşletme Müdürlüğünün 2 Yıl Süreli Ve 46 Kişilik (Silahlı-Erkek) Özel Güvenlik Hizmet Alım İşi" İhalesi

 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:

 

Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürlüğü (EÜAŞ) Hasan Uğurlu - Suat Uğurlu HES İşletme Müdürlüğü tarafından 05.06.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “EÜAŞ Hasan Uğurlu - Suat Uğurlu HES İşletme Müdürlüğünün 2 Yıl Süreli ve 46 Kişilik (Silahlı-Erkek) Özel Güvenlik Hizmet Alım İşi” ihalesine ilişkin olarak Ortakaradeniz Özel Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti.nin 14.07.2014 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 21.07.2014 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 04.08.2014 tarih ve 24685 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 04.08.2014 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2014/2344 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

Karar:

 

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

 

1) İhale üzerinde bırakılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklamalarının Kamu İhale Kanunu’nun 38'inci maddesi ve Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79'uncu maddesine uygun olmadığı, eğitim atış bedelini tevsiken kişi başı KDV düşülerek, 84,75 TL bedel öngörüldüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü tarifesi üzerinden açıklama yaptığı, Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği'nin 2.1'inci maddesi gereği, atışlarda faturalandırmanın imkansız olduğu, 2014 yılı için yayımlanan tarifede 100,00 TL olan atış giderinin KDV düşülerek 84,75 TL olarak hesaplanmasının mevzuata uygun olmadığı, isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği,

 

2) İdari Şartname'nin 25.3.4'üncü maddesinde özel güvenlik mali sorumluluk sigortası ve atış eğitim giderlerinin teklif fiyata dahil olduğunun belirtildiği, "diğer temizlik, eğitim ve atış masrafları ise yükleniciye aittir." denilmekle, bahse konu hizmet içi eğitim atışları yapılırken giderlerin yüklenici tarafından karşılanacağının açık olduğu, özel güvenlik hizmetinin sürdürüleceği barajların bulunduğu Ayvacık ilçesinden hizmet içi eğitim atışlarının yaptırılacağı poligona 100 km'ye yakın bir mesafe bulunduğu, idarenin verdiği cevapta söz konusu mesafenin 75 km olduğunun kabul edildiği, ancak bu sevk masraflarının önemli bir bileşen olarak kabul edilmediğinin belirtildiği, Kurul kararlarının bu giderin tevsik edilmesi yönünde olduğu,

 

3) İhale uhdesinde bırakılan isteklinin birim fiyat teklif cetvelinde bulunan hizmet içi eğitim atışları ve mali sorumluluk sigortası bedeli olan 2 ayrı kalem için birim fiyat teklif cetvelinde öngördüğü bedel ile aşırı düşük teklif sorgulaması kapsamında hesapladığı bedelin farklı olduğu, ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:

 

1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:

 

İdari Şartname’nin 2.1’inci maddesinde, “2.1. İhale konusu hizmetin;

 

a) Adı: EÜAŞ Hasan Uğurlu - Suat Uğurlu HES İşletme Müdürlüğünün 2 yıl süreli ve 46 kişilik (silahlı-erkek) Özel Güvenlik Hizmet Alım İşi” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler başlıklı” 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince yapılacak ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderlerinin tümü, isteklilerce teklif edilecek fiyata dahil edilecektir.

 

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

 

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

 

25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:

 

a) İşçilik Ücreti

 

- 1 kişi Koruma Güvenlik Amiri Brüt Asgari Ücretin en az %75 fazlası ücret verilecektir.

 

- 45 kişi Özel Güvenlik Personeli Brüt Asgari Ücretin en az %50 fazlası ücret verilecektir.

 

25.3.2. Yemek, yol ve giyecek giderleri:

 

Yemek Gideri

 

 

Yemek gideri nakdi olarak, yüklenici tarafından karşılanacak olup ücret bordrosunda gösterilecektir. Yemek bedeli ayda 26 gün üzerinden brüt 8-TL/gün olacaktır

 

Yol Gideri; Nakti olarak yüklenici tarafından karşılanacak olup 26 gün üzerinden Hasan Uğurlu HES te çalışacaklar için (21 kişi) 8 -TL/gün ve Suat Uğurlu HES te çalışacaklar için (25 kişi) 6 -TL/gün olacaktır.

 

Giyecek giderleri; Teknik Şartnamede belirtildiği şekliyle ayni olarak Yüklenici tarafından karşılanacaktır

 

 

25.3.4. Diğer giderler:

 

Her bir Güvenlik Görevlisi için yaptırılacak olan Özel Güvenlik Mali Sorumluluk sigortası ve Atış eğitim giderleri teklif fiyata dahildir.(Silahlar, Telsizler ve gerekli olabilecek mermilerin tamamı (Eğitim atışlarında kullanılacak mermiler dahil) İdare tarafından karşılanacaktır.) Diğer temizlik, eğitim ve atış masrafları ise yükleniciye aittir.

 

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

 

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.

 

%2” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İhale dokümanı kapsamında isteklilere verilen birim fiyat teklif cetveli aşağıdaki gibidir.

 

 

A1

B2

Sıra No

 

     İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması3

 

        Miktarı

 

Teklif Edilen4      Birim Fiyat

        

        Tutarı

Birimi

İşçi sayısı

Ay/gün/saat

1

Özel Güvenlik Personeli (brüt asgari ücretin %50 fazlası verilecek)(Hasan Uğurlu)

Ay

21

24

 

 

2

Özel Güvenlik Personeli (brüt asgari ücretin %50 fazlası verilecek)(Suat Uğurlu)

Ay

24

24

 

 

3

Koruma ve Güvenlik Amiri (brüt asgari ücretin %75 fazlası verilecek)

Ay

1

24

 

 

                                                                                                      I. Ara Toplam (K.D.V Hariç)5

 

Sıra No

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması 6

Birimi

Miktarı

Teklif Edilen4Birim Fiyat

Tutarı

1

Mali Sorumluluk Sigortası (46 Özel Güvenlik Personelinin 1 yıllık fiyatı birim fiyat olarak yazılacaktır.)

Yıl

2

 

 

2

Güvenlik Personeli Ulusal Bayram ve Genel Tatil günleri çalışması

Gün

1.305

 

 

3

Koruma ve Güvenlik Amiri Ulusal Bayram ve Genel Tatil günleri çalışması

Gün

29

 

 

4

Özel Güvenlik Personeli Silah Eğitim Atış Giderleri (46 kişinin 1 yıl içinde yapacağı tabanca ve G3-A3 silahlarının atış eğitimi fiyatı birim fiyat olarak yazılacaktır.)

Yıl

2

 

 

                                                                                                  II.  Ara Toplam (K.D.V. Hariç)7

 

Toplam Tutar  (K.D.V Hariç)

 

 

Teknik Şartname’nin “Yüklenici tarafından temin edilecek giysiler ve malzemeler” başlıklı 8’inci maddesinde“ a-1 adet deri mont, 1 adet İmperteks mont (Ceket yerine), 2 adet pantolon (1 adet yazlık keten kumaştan, 1 adet kışlık yünlü kumaştan), 8 adet gömlek (4 adet yazlık keten kumaştan, 4 adet kışlık yünlü kumaştan), 1 adet Palto/Manto (bölgesine göre), 2 çift deri ayakkabı, 2 çift deri bot, 1 adet kravat, 1 adet kep veya bere, 1 adet yün kazak.

 

b- Bu üniformaların, görevin gerektirdiği teçhizatın (teçhizat kemeri, metal el dedektörü, Kelepçe, kılıf, job, düdük, el feneri, pil, ışıldak, şarj cihazı, vb gibi teçhizat dahil ) ve tesislerde kullanılacak güvenliğe ait her türlü defter ve kırtasiyenin masrafları, yükleniciye ait olacaktır. Ayrıca araç altı güvenlik aynası nöbet yerleri için bekçi tur kontrol sistemi işletme tarafından firmaya teslim edilecek bu malzemeler arızalandığında yenileme ve tamir firmaya ait olacaktır. Firma malzemeleri yönetmeliklere uygun olarak kullanacaktır.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin 25 ve 26’ncı maddelerinde ise, “25- Yüklenici tarafından görevlendirilecek ve silahlı olarak görev yapacak Özel Güvenlik Görevlileri görev esnasında kimlik kartı ile birlikte Özel Güvenlik Silah Taşıma/Bulundurma Belgesini yanlarında bulunduracaklar ve silahları, görev alanı dışına çıkarmayacaklardır. Silahlar, telsizler ve gerekli olabilecek merminin tamamı (eğitim atışlarında kullanılacak mermiler dâhil) İdare tarafından karşılanacaktır. Diğer temizlik, eğitim ve atış masrafları ise yükleniciye ait olup, meydana gelebilecek her türlü kazalardan yüklenici sorumlu olacaktır.

 

26- İşyerlerinde görev yapan Özel Güvenlik personelinin hizmet içi eğitim ve atışları ise, İçişleri Bakanlığının bu konudaki talimatları doğrultusunda yaptırılacaktır. Konu ile ilgili her türlü sorumluluk yüklenici firmaya ait olacaktır. Yıl içerisinde tabanca ile bir kez 25 (yirmi beş) mermi ve G3-A3 uzun namlulu tüfek ile de 25 (yirmi beş) fişek eğitim atışı yaptırılacaktır. Tabanca ve G3-A3 silahlarının eğitim ve atış giderlerinin ortalaması birim fiyatlara yansıtılacaktır.” düzenlemesi bulunmaktadır.

 

İdari ve Teknik Şartname’de belirtilen teklif fiyata dahil giderler esas alınarak KİK İşçilik Hesaplama Modülü üzerinden yapılan hesaplamada, teklif edilmesi gereken asgari tutarın giyim gideri hariç 2.862.252,33 TL olduğu,

 

İdarece kâr hariç yaklaşık maliyetin 2.918.096,33 TL olarak belirlendiği ve bu tutarın altında teklif veren BETA-1 Güvenlik Koruma Hiz. Ltd. Şti., Murat Özel Güv. Ltd. Şti. ve DESA Özel Güvenlik Ltd. Şti. ne 11.06.2014 tarihli yazılarla aşırı düşük teklif sorgulaması yapıldığı, yazı ekinde önemli teklif bileşenlerinin listesine yer verildiği görülmüştür.

 

İhale ilan tarihinde yürürlükte bulunan Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “79.1 Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, tekliflerin değerlendirilmesinde;

 

İhale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, kıdem tazminatı, işyeri hekimliği ücreti, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, yaka kartı ve bu mahiyetteki genel giderleri karşılamak üzere birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her bir işçilik kalemindeki (yol, yemek ve giyecek dahil brüt asgari ücret veya brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası üzerinden ücret hesaplanan işçilik kalemi ile ulusal bayram ve genel tatil günleri ve fazla çalışma saatlerine ilişkin işçilik kalemleri) birim fiyatlar ile işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kalemi/kalemleri kapsamında çalıştırılacak olan her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden % 3 oranında sözleşme giderleri ve genel giderler hesaplanacaktır.

 

 

79.3. Asgari işçilik maliyeti;

 

i- İhale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret veya idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası olarak belirlenen ücret (ulusal bayram ve genel tatil günleri ile fazla çalışma saatlerine ilişkin ücretler dahil),

 

ii- İdari şartnamede öngörülen nakdi veya ayni yemek ve yol bedeli ile ayni giyim bedeli,

 

iii- İşveren sigorta primi tutarından oluşmaktadır.

 

79.4. İhale komisyonu tarafından, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri ile personel çalıştırılmasına dayalı olmamakla birlikte ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı hizmet alımı ihalelerinde asgari işçilik maliyeti, sözleşme giderleri ve genel giderler ile varsa malzeme ve diğer maliyet kalemleri, bunlar dışında kalan hizmet alımı ihalelerinde ise ihale dokümanında belirtilen teklif fiyata dahil giderler dikkate alınmak suretiyle tekliflerin değerlendirilmesi yapılarak 4734 sayılı Kanunun 38 inci maddesi uyarınca teklifi aşırı düşük görülen isteklilerden işin niteliğine göre ihale komisyonunca belirlenen önemli teklif bileşenleri ile ilgili açıklama istenecektir. İdarelerce aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenlerin belirtilmesi ve açıklama için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere makul bir süre verilmesi gerekmektedir.

 

Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, kar hariç yaklaşık maliyet tutarının üzerindeki teklifler aşırı düşük teklif olarak kabul edilmeyecektir.

 

79.4.1. İsteklilerce yapılacak aşırı düşük teklife ilişkin açıklamalar belgelere dayanmalıdır. Belgelere dayanılmaksızın yapılan açıklamalar kabul edilmeyerek söz konusu teklifler reddedilecektir.

 

 

79.4.2.3. Teklifi aşırı düşük bulunan isteklilerin, tekliflerinde önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili olarak Kanunun 38 inci maddesi uyarınca yapacakları açıklamaya dayanak teşkil eden bilgi ve belgeleri sunmaları gerekmektedir.

 

İsteklilerin açıklamalarına dayanak teşkil eden bilgi ve belgeler;

 

a. Tedarikçi veya üreticilerden alınan proforma faturalar,

 

b. Fiyat teklifleri,

 

c. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından sunulan mal ve hizmetlere ilişkin ilan edilmiş fiyat tarifeleri veya bunlardan alınmış fiyat teklifleri,

 

ç. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilgili mala ilişkin ilan edilen asgari fiyatlar,

 

d. Perakende satış yapan zincir mağaza veya marketlerin yayımladıkları fiyat kataloglarında yer alan fiyatlar,

 

e. Ticaret borsalarına kayıtlı mallara ilişkin olarak 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 51 inci maddesinin (c) bendi uyarınca borsa idaresi tarafından düzenlenen ilgili malın fiyatını gösteren belgeler,

 

f. Yaş sebze ve meyve için, Yaş Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi ve Toptancı Halleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname uyarınca faaliyet gösteren toptancı hali idaresi tarafından düzenlenen ilgili malın fiyatını gösteren belgeler,

 

g. İsteklinin ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarıdır.

 

İstekliler tekliflerine ilişkin olarak yukarıda sayılan belgelerden kendileri için uygun olanları (79.4.2.4-79.4.2.13) maddelerine göre yapacakları açıklamalar kapsamında sunacaklardır.

 

Yukarıda sayılan belge ve bilgilerden hiçbiri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda istekli tarafından gerekçesi belirtilmek suretiyle ilgili mevzuatına göre son 12 ay içinde düzenlenen açıklamaya elverişli diğer belge ve bilgiler kullanılarak da açıklama yapılabilir. (Örnek: Yurt dışından ithal edilen mallara ilişkin olarak gümrük giriş beyannamesi kullanılarak açıklama yapılabilir.)

 

 

79.4.2.14. Proforma fatura ve fiyat tekliflerinin, proforma fatura veya fiyat teklifine konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.

 

79.4.2.16. İstekliler tarafından aşırı düşük teklif sorgulaması kapsamındaki mallara ilişkin olarak proforma fatura yerine sadece alış faturası ile açıklamada bulunulması geçerli bir açıklama olarak kabul edilmeyecektir.

 

Yukarıda belirtilen maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarının son geçici vergi beyanname dönemine ilişkin olarak düzenlenmesi esastır. Ancak son geçici vergi beyanname döneminde, yasal defter ve belgelerde açıklama konusu mal veya hizmetlerle ilgili işlem bulunmaması durumunda, isteklinin kendi ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ilişkin ağırlıklı ortalama birim maliyetin veya ağırlıklı ortalama birim satış tutarının belirtildiği “maliyet/satış tutarı tespit tutanağı” (Ek-O.7) hariç, söz konusu tutanaklar bir önceki geçici vergi beyanname dönemi esas alınarak düzenlenebilir. Son geçici vergi beyanname döneminin tespitinde; 4734 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin (a), (d) ve (e) bentlerine göre pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde ilk yazılı fiyat tekliflerinin alındığı tarih, diğer ihale usulleri ile yapılan ihalelerde ise ihale tarihi esas alınır.

 

Örneğin; 11.1.2010 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede son geçici vergi beyanname dönemi “Ekim-Kasım-Aralık 2009”, 15.7.2010 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede son geçici vergi beyanname dönemi “Nisan-Mayıs-Haziran 2010” dur.

 

79.4.2.17. İşletme hesabına göre defter tutuluyor olması durumunda; yukarıda belirtilen tutanaklar, işletme hesabı defteri ve işletme hesap özeti kayıtlarına göre düzenlenecektir.

 

79.4.2.18. İtirazen şikâyet başvurularına ilişkin olarak Kurum tarafından yapılan incelemede gerekli görülmesi durumunda, proforma fatura ve fiyat tekliflerine ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanakları, bunları muhafaza eden meslek mensubundan istenebilir. Gerek meslek mensubundan istenen tutanaklar gerekse ihaleyi yapan idare tarafından Kuruma gönderilen belgeler arasında yer alan proforma fatura ve fiyat teklif tutarları ile maliyet/satış tutarı tespit tutanağında belirtilen maliyet ve satış tutarlarının arasında uyumsuzluk olduğunun veya bu belgelerde yer alan bilgilerin ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının değerlendirilmesi durumunda; proforma fatura ve fiyat teklifleri ile maliyet/satış tutarı tespit tutanakları mükellef ve/veya isteklinin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilir ve gerekli olması halinde Cumhuriyet Savcılığına bildirim yapılır.

 

79.4.2.23. Özel güvenlik hizmet alımlarında ihale konusu işe ilişkin her türlü güvenlik sistem ve cihazları ile ekipman, alet, edevat, kelepçe, cop, dedektör, telsiz, el feneri, düdük gibi makine ve ekipman maliyetlerinin tamamı, sözleşme ve genel giderler içerisinde yer alan amortisman olarak kabul edilecek ve aşırı düşük teklif sorgulamasında önemli bir bileşen olarak değerlendirilmeyecektir.

Özel güvenlik hizmet alım ihalelerinde aşırı düşük teklif sorgulamasında giyim bedeli ise önemli bir bileşen olarak görülecek ve isteklilerce giyim bedelini tevsik eden belgeler sunulacaktır. Giyeceklerin daha önce alındığı ve bunun için bir gider öngörülmediği gibi açıklamalar kabul edilmeyecektir.

 

Özel güvenlik hizmet alım ihalelerinde mali sorumluluk sigortası gideri aşırı düşük teklif sorgulamasında önemli bir bileşen olarak kabul edilecek ve isteklilerce aşırı düşük teklif sorgulaması çerçevesinde sigorta acentelerinden alınarak sunulan poliçe, proforma fatura veya sözleşmelerin ekine sigorta acentelerince Özel Güvenlik Mali Sorumluluk Sigortası Tarife ve Talimatında yer alan teminat tutarları üzerinden teklif ettikleri sigorta prim tutarlarıyla özel güvenlik mali sorumluluk sigortası hizmetini geçekleştirebileceklerine ilişkin ilgili sigorta şirketinin genel müdürlüğünden veya bölge müdürlüğünden alınan teyit yazısının eklenmesi ve bu teyitlerin yetkili kişilerin imzasını taşıması gerekecektir. Ancak sigorta şirketlerinin genel müdürlük veya bölge müdürlüklerinden alınmış poliçe veya fiyat teklifleri için teyit alınmasına gerek bulunmamaktadır.

 

Özel güvenlik hizmetinin kampüs gibi belirli bir alan içerisinde yerine getirilmesi ve güvenlik için bir araca gerek duyulması halinde, bu aracın akaryakıt ve diğer maliyetleri önemli teklif bileşeni olarak kabul edilmeyecektir.

 

79.5. Aşırı düşük teklif sorgulaması sonucunda; (79.4.2.) maddesine uygun açıklamada bulunmayan, açıklamaları teknik şartnameye aykırı hususlar içeren veya teklif tutarı, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde asgari işçilik maliyeti ve % 3 oranındaki sözleşme giderleri ile genel giderleri, personel çalıştırılmasına dayalı olmamakla birlikte ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı hizmet alımı ihalelerinde ise asgari işçilik maliyeti ve ilgili mevzuatı uyarınca hesaplanacak sözleşme giderlerini karşılamayan isteklilerin teklifleri gerekçeleri belirtilmek suretiyle reddedilecektir.” şeklinde açıklamalar bulunmaktadır.

 

İhale üzerinde bırakılan Beta-1 Güvenlik Koruma Hiz. Ltd. Şti.nin aşırı düşük teklif sorgulamasına verdiği cevabın incelenmesi neticesinde;

 

İşçilik giderlerini tevsik etmek için KİK İşçilik Hesaplama Modülü çıktıları sunularak açıklama yapıldığı, 46 personelin 24 aylık giyecek giderini tevsik için 13.662,00 TL tutarında proforma faturanın ve Ek O.5 maliyet/satış tutarı tespit tutanağının sunulduğu bu tutara %3 sözleşme gideri ilave edilerek 14.071,86 TL tutar hesaplandığı, özel güvenlik mali sorumluluk sigortası giderini tevsik etmek amacıyla Sompo Japan Sigorta’dan alınan yıllık 690,00 TL, 24 ay için 1.380,00 TL tutarında sigorta teklifinin sunulduğu, açıklamaların bu yönleriyle Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79’uncu maddesinde aranan koşullara uygun olduğu görülmüştür.

 

Teknik Şartname’nin 26’ncı maddesinde öngörülen “tabanca” ve “G3-A3 uzun namlulu tüfek” ile 25 fişek eğitim atışı giderinin tevsiki için Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Dairesi Başkanlığı İnternet sayfasından alındığı görülen 2014 yılı Ücretlendirme Tablosu’nun sunulduğu, 100,00 TL tutardan %18 Katma Değer Vergisi düşülerek (84,75 TL x 46 x 4) = 15.594,00 TL tutar hesaplandığı anlaşılmıştır.

 

Başvuru sahibinin iddiası, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen atış eğitimi tarifesindeki tutarlara Katma Değer Vergisi dahil olmadığı ve istekli tarafından %18 KDV düşülerek açıklama yapılmasının mevzuata uygun olmadığına ilişkindir.

Kamu İhale Kurulu’nun 2012/UH.I-4021 sayılı kararına esas teşkil eden inceleme kapsamında, 21.09.2012 tarihli ve 16511 sayılı yazı ile belirlenen atış ücretlerine KDV’nin dahil olup olmadığının sorulduğu, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 28.09.2012 tarihli ve 181564 sayılı cevabi yazısında, gerekli izinleri almış olan herhangi bir özel güvenlik eğitim kurumunun da hizmet içi eğitim atışlarını yaptırabileceği ve atış ücretlerine %18 KDV’nin dahil olduğu yönünde görüş bildirildiği anlaşılmıştır.

 

Buna göre, aşırı düşük teklif açıklaması sunan istekli tarafından tarifede belirtilen tutardan %18 oranında Katma Değer Vergisi düşülmek suretiyle 84,75 TL birim fiyat öngörülmesinde mevzuata aykırılık bulunmadığı anlaşıldığından, iddia yerinde görülmemiştir.

 

2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:

 

Teknik Şartname’nin “İşin Tanımı ve kapsamı” başlıklı 2’nci maddesinde “46 Özel Güvenlik personelinden 24 kişi ve 1 kişi (Koruma ve Güvenlik amiri) Suat Uğurlu HES’te görev yapacak, 21 kişi (4 kişi Sosyal Sitede ) Hasan Uğurlu HES’te görev yapacaktır.” düzenlemesi bulunmaktadır. Aynı Şartname’nin 25’inci maddesinde, silahlar, telsizler ve gerekli olabilecek merminin tamamının (eğitim atışlarında kullanılacak mermiler dahil) idarece karşılanacağı, diğer temizlik, eğitim ve atış masraflarının ise yükleniciye ait olacağı düzenlenmiştir.

 

İdarece, 11.06.2014 tarih ve 32378 sayılı yazılarla kârsız yaklaşık maliyetin altında teklif veren isteklilerden aşırı düşük teklif açıklaması istenildiği, yazı ekinde yer alan 9 satırdan oluşan önemli teklif bileşenlerine ait listede, işçilik giderlerine ait kalemlerin yanı sıra, “Atış Eğitimi Gideri”, “Özel Malî Sorumluluk Sigorta Gideri”, “Toplam (kârsız)” ve “Müteahhit Kârı” satırlarına yer verildiği anlaşılmıştır.

 

Yapılan incelemede, idarece isteklilere gönderilen aşırı düşük teklif sorgulaması yazısı ekinde açıkça yer verilmeyen atış poligonuna ulaşım gideri için açıklamada belgelendirme gerekmese de bir bedel öngörülmesi gerektiği, “Eğitim atış gideri” iş kalemi için isteklinin açıklamasında 84,75 TL, birim fiyat teklif cetvelinde ise 100,00 TL birim fiyat hesapladığı, bahse konu gider için birim fiyat teklif cetvelinde öngördüğü tutarın, aşırı düşük teklif açıklamasında öngördüğü tutardan yüksek olduğu, kâr ve öngörülemeyen giderlere de açıklamasında yer verdiği anlaşılmış olup, bu durumda atış poligonuna ulaşım giderine ilişkin istekli tarafından bir bedel öngörülmediği sonucuna varılmayacağından, başvuru sahibinin iddiası yerinde görülmemiştir.

 

3) Başvuru sahibinin 3’üncü iddiasına ilişkin olarak:

 

İhale üzerinde bırakılan Beta-1 Özel Güvenlik Ltd. Şti.nin aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında, özel güvenlik mali sorumluluk sigortası gideri olarak 1.380,00 TL öngördüğü, bu tutarın birim fiyat teklif cetvelindeki 2 yıllık tutarla uyumlu olduğu, özel güvenlik personeli silah eğitim atış gideri olarak ise, (84,75 TL x 46 x

4 ) = 15.594,00 TL tutar hesaplandığı anlaşılmıştır

 

İsteklinin birim fiyat teklif cetvelinde ise bu iki iş kalemi için öngörülen tutarların

 

 

1

Mali Sorumluluk Sigortası (46 Özel Güvenlik Personelinin 1 yıllık fiyatı birim fiyat olarak yazılacaktır.)

Yıl

2

690,00

1.380,00

2

Güvenlik Personeli Ulusal Bayram ve Genel Tatil günleri çalışması

Gün

1.305

67,57

88.178,85

3

Koruma ve Güvenlik Amiri Ulusal Bayram ve Genel Tatil günleri çalışması

Gün

29

78,84

2.286,36

4

Özel Güvenlik Personeli Silah Eğitim Atış Giderleri (46 kişinin 1 yıl içinde yapacağı tabanca ve G3-A3 silahlarının atış eğitimi fiyatı birim fiyat olarak yazılacaktır.)

Yıl

2

9.200,00

18.400,00

                                                                                                  II.  Ara Toplam (K.D.V. Hariç)7

110.245,21

Toplam Tutar  (K.D.V Hariç)

2.898.205,21

 

şeklinde hesaplandığı görülmektedir.

 

Yapılan incelemede, birim fiyat teklif cetvelinde yüklenici kârı için ayrı satır bulunmadığı, isteklinin açıklama kapsamında 4.907,02 TL yüklenici kârı ve öngörülmeyen giderleri öngördüğü, eğitim atış giderine ilişkin birim fiyat teklif cetveli satırında, aşırı düşük teklif açıklamasında yer alan tutardan daha yüksek tutar öngörülmesinde mevzuata aykırılık bulunmadığı anlaşıldığından iddia yerinde görülmemiştir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 

Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy