Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 54, 65)

 

Toplantı No: 2011/065

Gündem No: 45

Karar Tarihi: 03.10.2011

Karar No: 2011-UM.II-3285

 

Şikayetçi: Meridien Sağlık Hizmetleri ve Uluslararası Tic. Ltd. Şti., Koza Sok. No:138/2 G.O.P ANKARA

 

İhaleyi yapan idare: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Baştabipliği, Bilkent ANKARA

 

Başvuru tarih ve sayısı: 21.09.2011 / 42081

 

Başvuruya konu ihale: 2011/12799.3 İhale Kayıt Numaralı "1. Münferit Tıbbi Sarf Malzemesi Alımı" İhalesi

 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: 23.09.2011 tarih ve B.07.6.KİK.0.06.00.00-101.03-.M.(3148).(0262)./2011-61 sayılı Ön İnceleme Raporunda;

 

Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Baştabipliği tarafından 26.07.2011 tarihinde yapılan “1. Münferit Tıbbi Sarf Malzemesi Alımı” ihalesine ilişkin olarak Meridien Sağlık Hizmetleri ve Uluslararası Tic. Ltd. Şti.’nin 21.09.2011 tarih ve 42081 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan dilekçe ile başvuruda bulunduğu,

 

Yapılan inceleme neticesinde;

 

Başvurunun reddine,

 

Karar verilmesinin uygun olacağı hususlarına yer verilmiştir.

 

Karar:

 

Şikayet dilekçesi ve Ön İnceleme Raporu incelendi:

 

Başvuru dilekçesinde özetle; firmaları tarafından teklif edilen ürünün teknik şartnamenin ilgili maddelerini karşılamadığı gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, ancak bahsi geçen ürünün teknik şartname maddelerini karşıladığı, bu sebeple tarafsız bir bilirkişi marifetiyle idare tarafından iddia edilen hususların incelenmesi gerektiği

 

iddia edilmektedir.

 

İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 20/B maddesinin ikinci fıkrası; “Münferit sözleşme sürecindeki idari işlem veya eylemlere karşı yapılacak itirazen şikayet başvuru süresi, idari işlem veya eylemin farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gerektiği tarihi izleyen günden itibaren üç iş günüdür.” şeklinde hüküm altına alınmıştır. İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Tebliğin 4 üncü maddesinin dokuzuncu fıkrasında ise; kesinleşen ihale kararında tekliflerin değerlendirmeye alınmama veya uygun bulunmama gerekçelerine yer verilmemesi halinde, tekliflerin değerlendirmeye alınmama ya da uygun görülmemesine karşı yapılacak şikayet başvurusunda, istekliler kararın gerekçelerinin bildirilmesiyle şikayet konusundan haberdar olduklarından, sürenin hesabında kesinleşen ihale kararının bildirim tarihinin değil, karar gerekçelerinin bildirim tarihinin esas alınması gerektiği açıklanmıştır.

 

Yapılan inceleme sonucunda, şikayetçinin kesinleşen ihale kararını 08.09.2011 tarihinde tebellüğ ettiği, söz konusu kesinleşen ihale kararı yazısında şikayetçinin değerlendirme dışı bırakılma gerekçesine yer verildiği, şikayetçinin 09.09.2011 tarihinde değerlendirme dışı bırakılma kararının detaylı gerekçesini öğrenmek için idareye başvuruda bulunduğu, idare tarafından gerekçe talebine ilişkin olarak verilen cevabın 16.09.2011 tarihinde şikayetçiye bildirilmesi üzerine 21.09.2011 tarihinde Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunulduğu anlaşılmıştır.

 

Yukarıda alıntısı yapılan Yönetmelik hükmü ve Tebliğ açıklaması uyarınca, şikayetçinin kesinleşen ihale kararının tarafına bildiriminden itibaren üç iş günü içinde (en geç 13.09.2011 tarihinde) doğrudan Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunması gerekirken, bu süre geçtikten sonra 21.09.2011 tarihinde itirazen şikayet başvurusunda bulunduğu anlaşılmıştır. Bu itibarla, 4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendi gereğince başvurunun süre yönünden reddi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65 inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;

 

Başvurunun reddine,

 

Esasta

 

Oybirliği, gerekçede oyçokluğu ile karar verildi.

 

KARŞI OY

 

EK GEREKÇE

 

05.12.2008 tarih ve 27075 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 5812 sayılı Kanunun Kuruma İtirazen Şikayet Başvurusu başlıklı 56 ncı maddesinde, “Kurum itirazen şikayet başvurularını başvuru sahibinin iddiaları ile idarenin şikayet üzerine aldığı kararda belirtilen hususlar ve itiraz edilen işlemler bakımından eşit muamele ilkesinin ihlal edilip edilmediği açılarından inceler” hükmü gereğince, kuruma yapılan bazı itirazen şikayet dilekçelerini sonuçlandıramıyor ise de; Kanunun temel ilkeler başlıklı 5 inci maddesinde “İdareler bu kanuna göre yapılacak ihalelerde, saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarda ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur” denilerek, idarelerin bu kanuna göre yapacakları ihalelerdeki uymaları zorunlu temel ilkeler hüküm altına alınmıştır.

 

Kanunun Kamu İhale Kurumu başlıklı 53 üncü maddesinin (a) bendinde ise, “Bu kanunla verilen görevleri yapmak üzere kamu tüzel kişiliğini haiz, idari ve mali özerkliğe sahip Kamu İhale kurumu kurulmuştur. Kamu İhale Kurumu, bu Kanunda belirtilen esas, usul ve işlemlerin doğru olarak uygulanması konusunda görevli ve yetkilidir” hükmü gereğince, kanunun doğru uygulanması konusunda Kurumun uygulamayı yönlendirmek gibi asli sürekli kaçınılmaz görev ve sorumluğu bulunmaktadır.

 

Açıklanan nedenlerle; şikayet konusu dilekçenin ilgisi nedeniyle, gerekli inceleme ve değerlendirmeyi yaparak sonuçlandırmak üzere, ihaleyi yapan idarenin üst mercii olan Sağlık Bakanlığı’na gönderilmesi gerektiği yönündeki düşüncemle “Başvurunun reddine” ilişkin karara katılıyorum. (¤¤)

 


Full & Egal Universal Law Academy