Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 5, 54, 65)
Toplantı No: 2016/006
Gündem No: 9
Karar Tarihi: 20.01.2016
Karar No: 2016-UH.I-220
Şikayetçi: Dicle Temizlik Sosyal Hizmetler İnşaat Turizm Yemek Sanayi Ve Ticaret Ltd.Şti. (Kamu İhale Kurulunun 07.01.2016 tarih ve toplantı no: 2016/002 gündem no: 83 karar no: 2016/MK-11 sayılı kararı)
İhaleyi Yapan Daire: Savunma Sanayii Müsteşarlığı
Başvuru Tarih ve Sayısı: 21.07.2015 / 61145
Başvuruya Konu İhale: 2015/66960 İhale Kayıt Numaralı "Personel Çalıştırmaya Dayalı Hizmet" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:
Karar:
TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:
Başkan: Mahmut GÜRSES
Üyeler: II. Başkan Kazım ÖZKAN, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hasan KOCAGÖZ, Hamdi GÜLEÇ
BAŞVURU SAHİBİ: Dicle Temizlik Sosyal Hizmetler İnşaat Turizm Yemek Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.,
Cevizlidere Cad. No: 50/5 Balgat/Çankaya/ANKARA
İHALEYİ YAPAN İDARE: Savunma Sanayi Müsteşarlığı,
Süleyman Emin Caddesi No: 6-7 İnönü Bulvarı Kirazlıdere Mevki 06100 Çankaya/ANKARA
BAŞVURUYA KONU İHALE: 2015/66960İhale Kayıt Numaralı “Personel Çalıştırmaya Dayalı Hizmet” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME: Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından 01.07.2015 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Personel Çalıştırmaya Dayalı Hizmet” ihalesine ilişkin olarak Dicle Temizlik Sosyal Hizmetler İnşaat Turizm Yemek Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.nin 06.07.2015 tarihinde yaptığı şikayet başvurusunun, başvurusu hakkında idare tarafından süresi içinde karar alınmaması sonrasında, başvuru sahibince 21.07.2015 tarih ve 61145 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 21.07.2015 tarihli dilekçe ile itirazen şikayet başvurusunda bulunulması üzerine alınan 29.07.2015 tarihli ve 2015/UH.IV-2107 sayılı Kurul kararına karşı başvuru sahibi tarafından Ankara 1. İdare Mahkemesinde dava açıldığı anlaşılmış, Mahkemece verilen karar üzerinede Kurulun 07.01.2016 tarihli ve 2016/MK-11 sayılı kararıyla esasın incelenmesine geçilmesine karar verilmiştir.
Başvuruya ilişkin olarak 2015/1900-01 sayılı itirazen şikayet dosyası kapsamında ve anılan Mahkeme kararı doğrultusunda yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR: Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikayet dilekçesinde özetle,4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'un 5'inci maddesinde belirtilen temel ilkeler gerekçe gösterilerek idare tarafından ihalenin iptal edildiği, ihale saatine kadar 5 teklif sunulduğu ve rekabet ortamının sağlandığı, idarenin söz konusu iptal kararının mevzuata uygun olmadığı iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 5’inci maddesinde “İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur.” hükmü,
24’üncü maddesinde; “İhale dokümanında belirtilmeyen hususlara ilanlarda yer verilemez. İhale ilanlarında aşağıdaki hususların belirtilmesi zorunludur:

i) İhalenin nerede, hangi tarih ve saatte yapılacağı.” hükmü,
27’nci maddesinde; “İhale dokümanında; isteklilere talimatları da içeren idari şartnameler ile yaptırılacak işin projesini de kapsayan teknik şartnameler, sözleşme tasarısı ve gerekli diğer belge ve bilgiler bulunur. Ön yeterlik dokümanında ise adaylarda aranılan şartlara, ön yeterlik kriterlerine ve gerekli diğer belge ve bilgilere yer verilir.
İdari şartnamede ihale konusuna göre asgari aşağıdaki hususların belirtilmesi zorunludur:
a) İşin adı, niteliği, türü ve miktarı, hizmetlerde iş tanımı.
b) İdarenin adı, adresi, telefon ve faks numarası.
c) İhale usulü, ihale tarih ve saati ile tekliflerin nereye verileceği.” hükmü,
30’uncu maddesinde; “…Teklifler ihale dokümanında belirtilen ihale saatine kadar sıra numaralı alındılar karşılığında idareye verilir. Bu saatten sonra verilen teklifler kabul edilmez ve açılmaksızın iade edilir. Teklifler iadeli taahhütlü olarak da gönderilebilir. Posta ile gönderilecek tekliflerin ihale dokümanında belirtilen ihale saatine kadar idareye ulaşması şarttır. Postadaki gecikme nedeniyle işleme konulmayacak olan tekliflerin alınış zamanı bir tutanakla tespit edilir.” hükmü,
36’ncı maddesinde; “Teklifler ihale dokümanında belirtilen ihale saatine kadar idareye verilir. İhale komisyonunca ihale dokümanında belirtilen saatte kaç teklif verilmiş olduğu bir tutanakla tespit edilerek, hazır bulunanlara duyurulur ve hemen ihaleye başlanır. İhale komisyonu teklif zarflarını alınış sırasına göre inceler. 30 uncu maddenin birinci fıkrasına uygun olmayan zarflar bir tutanak ile belirlenerek değerlendirmeye alınmaz. Zarflar isteklilerle birlikte hazır bulunanlar önünde alınış sırasına göre açılır.” hükmü,
39’uncu maddesinde; “İhale komisyonu kararı üzerine idare, verilmiş olan bütün teklifleri reddederek ihaleyi iptal etmekte serbesttir. İhalenin iptal edilmesi halinde bu durum bütün isteklilere derhal bildirilir. İdare bütün tekliflerin reddedilmesi nedeniyle herhangi bir yükümlülük altına girmez. Ancak, idare isteklilerin talepte bulunması halinde, ihalenin iptal edilme gerekçelerini talep eden isteklilere bildirir.” hükmü,
40’ıncı maddesinde; “…İhale komisyonu gerekçeli kararını belirleyerek, ihale yetkilisinin onayına sunar. Kararlarda isteklilerin adları veya ticaret unvanları, teklif edilen bedeller, ihalenin tarihi ve hangi istekli üzerine hangi gerekçelerle yapıldığı, ihale yapılmamış ise nedenleri belirtilir.
İhale yetkilisi, karar tarihini izleyen en geç beş iş günü içinde ihale kararını onaylar veya gerekçesini açıkça belirtmek suretiyle iptal eder.
İhale; kararın onaylanması halinde geçerli, iptal edilmesi halinde ise hükümsüz sayılır.” hükmü yer almaktadır. 
İhale İlanı’nın ve İdari Şartname’nin 3’üncü maddesinde ihale ve son teklif verme tarihi 01.07.2015 günü saat 09:00 olarak belirtilmiş olup aynı madde içerisinde tekliflerin ihale tarihi ve saatine kadar Savunma Sanayii Müsteşarlığı Genel Evrak Birimine teslim edilmesi gerektiği ve ihalenin yapılacağı yerin de Savunma Sanayi Müsteşarlığı İhaleler ve Bina İşletimi Müdürlüğü toplantı odası olduğu düzenlenmiştir. İdarenin mesaiye başlama saatinin ve ihaleye son teklif verme saatinin 09:00 olması,o gün içerisinde mesai saati öncesinde evrak kaydının yapılamaması dolayısıyla aynı gün içerisinde ihaleden önce teklif sunmak isteyenlerin teklif verme ihtimalinin mümkün olmadığı anlaşılmıştır.
Söz konusu durum idare tarafından ihale günü fark edilmiş olup 10 kişinin bu nedenle tekliflerinin, ihale saatinden sonra verilen teklif konumuna düştüğü ve açılmadan iade edildiği tespit edilmiştir. İhale komisyonunun süresi içerisinde sunulmuş olan 5 teklif ile ilk oturumu gerçekleştirdiği ancak aynı gün içerisinde mevcut karışıklıktan dolayı 10 kişinin teklif sunamadığı anılan durumunda Kanunun 5’inci maddesinde yer alan rekabet ilkesine aykırılık teşkil ettiği gerekçesiyle ihalenin iptal edildiği anlaşılmıştır.
Söz konusu komisyon kararı ihale yetkilisi tarafından 02.07.2015 tarihinde onaylanarak, ihalenin iptali kararı gerekçeleri belirtilmek suretiyle EKAP üzerinden ihaleye katılanlara duyurulmuştur. Söz konusu iptal kararını içeriğinde; “01 Temmuz 2015 tarihinde yapılaması planlanan Personel Çalıştırmaya Dayalı Hizmet alımı ihalesi için İhale Komisyonu saat 09:00 itibariyle toplanmıştır. Ancak, teklif dosyalarının sunulması için uzunca bir süre beklenilmiştir. Söz konusu ihale saatinin İdarece sehven 09:00 olarak belirlenmesi, Müsteşarlığımız mesai başlama saatinin ve son teklif verme saatinin de 09:00 olarak belirtilmiş olması ihalenin yapılması sürecinde bir karışıklığa yol açmıştır, şöyle ki; teklif sahiplerinin çoğunluğu 09:00’dan önce teklif verebilecekleri zannıyla Müsteşarlığımıza gelmişler ancak mesai saati 09:00’da başladığından verilen tekliflerin çoğunluğu ihale saatinden sonra verilmiş teklif durumuna düşmüştür. İhale Komisyonunda, 09:00’dan sonra verilen tekliflerin sayısal çokluğu (10 adet teklif) ve bu teklif sahiplerinin sözlü talepleri göz önünde bulundurularak herhangi bir hak kaybı olmaması ve gayri adil bir durum oluşmasını engellemek amacıyla istişare yapma ihtiyacı hasıl olmuştur. Yapılan bu istişare neticesinde, idari şartname hükümleri doğrultusunda ihale saati sonrasında sunulan tekliflerin değerlendirilmemesi gerektiğine karar verilmiş ve teklif sahiplerine İdari Şartnamenin 22.2. maddesi gereğince tekliflerinin değerlendirmeye alınamayacağı belirtilmiş olup ilk oturuma başlanmıştır. Bu oturumda İdare’ye sunulan 5 adet tekliften EKAP’tan e-imzalı indirilmeyen Rimens Bil. İnş. Tem. Ltd. Şti. firmasının teklifi değerlendirme dışı bırakılmıştır. II. oturuma başlamadan önce yukarıda açıklanan nedenlerle 14 adet tekliften 10 adet teklifin değerlendirmeye alınamamış olması 4734 sayılı Kanunun 5. Maddesinde tanımlanan temel ilkelerden olan rekabet ilkesinin tam olarak tesis edilemediği yönünde İhale Komisyonunda bir kanaat oluşturmuş ve bu sebeple komisyon tarafından İdari Şartnamenin 34. maddesi gereğince işlem tesis edilerek bütün tekliflerin reddedilerek ihalenin iptal edilmesine
Oybirliğiyle karar verilmiştir.” ifadelerine yer verildiği anlaşılmıştır.
İdarenin iptal gerekçesi incelendiğinde, ihaleye süresi içerisinde 5 teklif dosyası sunulduğu, teklif sahiplerinden birinin doküman satın almadığının tespitinin yapıldığı, ancak mesai saatinin 09:00 da başlaması sebebiyle 10 adet teklifin ihale saatinden sonra idareye teslim edilebildiği ve 10 adet teklifin alınamaması dolayısıyla rekabet ortamının sağlanamadığından bahsedilerek ihalenin iptal edildiği anlaşılmıştır.
İdarenin ihaleye son teklif verme saatini mesai başlangıç saati olan 09:00 olarak belirlendiği, ihale günü mesai başlama saatinde önce tekliflerini idareye sunmak isteyen kişilerin teklif dosyalarının mesai başlamadığı gerekçesiyle kabul edilmediği, mesai başladıktan sonra ise alınan tekliflerin ihale saatinden sonra sunulduğu gerekçesiyle açılmadan geri iade edildiğive bu gerekçeyle 10 adet teklifin ihaleye sunulamadığı hususları birlikte düşünüldüğünde şikayete konu ihalede 4734 sayılı Kanun’nun 5’inci maddesinde yer alan rekabet ilkesinin zedelendiği sonucuna ulaşılmış olup idarenin iptal gerekçesinin mevzuata uygun olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Bununla birlikte, anılan Kanun’un 36’ncı maddesinde ihale saatinde hazır bulunanlar önünde tekliflerin alınış sırasına göre açılacağı, tekliflerin ve yaklaşık maliyetin hazır bulunanlar önünde açıklanacağı belirtilmiş olup ihale saatinden önce istekli veya istekli olabilecekler şeklinde herhangi bir ehliyet kısıtlamasına gidilmeden isteyenlerin ihale salonunda bulanabilecekleri ve ihale saatinde ilk oturumu gözlemleyebilecekleri hüküm altına alınmıştır. Şüphesiz ki, anılan Kanun hükmünün amacı 5’inci maddede sayılan temel ilkelerden olan “saydamlık” ilkesinin sağlanmasıdır. İdarenin ihale saatini mesai başlangıç saati olan 09:00 olarak belirlemesi, ihale saatinde isteyenlerin ihale salonunda hazır bulunması ihtimalini ortadan kaldırarak “şeffaflık” ilkesinin açık şekilde zedelendiği de tespit edilmiş olup anılan gerekçenin de iptal gerekçeleri içerisinde yer alması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikayet başvurusunun reddine,
Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy