Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 54, 56, 57, 65)

 

Toplantı No: 2014/025

Gündem No: 15

Karar Tarihi: 09.04.2014

Karar No: 2014/UH.II-1681

 

Şikayetçi: Özefe Özel Güvenlik Ve Eğit. Hiz. Ltd. Şti. - Bulut Özel Güvenlik Ve Koruma Eğitim Kurumu Hiz. Tic. Ltd. Şti., 7 EYLÜL MAH. ESKO İŞ MERKEZİ C BLOK KAT:1 no:2 AYDIN

 

İhaleyi Yapan Daire: Aydın Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, Güzelhisar Mah. İstiklal Cad. 24 AYDIN

 

Başvuru Tarih ve Sayısı: 20.03.2014 / 9924

 

Başvuruya Konu İhale: 2013/148543 İhale Kayıt Numaralı "Özel Güvenlik Hizmeti Alımı İşi" İhalesi

 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: Aydın Belediye Başkanlığı Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü tarafından 15.11.2013 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Özel Güvenlik Hizmeti Alımı İşi” ihalesine ilişkin olarak başvuru sahibince 20.03.2014 tarih ve 9924 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan dilekçe ile başvuruda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2014/1195 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde ön inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

Karar: Şikâyet dilekçesi ve ön inceleme raporu incelendi.

 

Başvuru dilekçesinde özetle, ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklif ettiği bedelden asgari işçilik maliyetinin çıkartılmasıyla bulunan farkın mali sorumluluk sigortası, giyim ve hizmet içi eğitim atış giderini karşılamasının mümkün olmadığı, hizmet içi eğitim atışları için Aydın il sınırları dışında bulunan bir poligondan teklif alınmasının Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ilgili mevzuatına aykırı olduğu, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci istekli olarak belirlenen isteklinin de teklif fiyatı ile aşırı düşük teklif açıklaması arasında fark ve aritmetik hatanın bulunduğu iddialarına yer verilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 54’üncü maddesinin birinci fıkrasında, ihale sürecindeki hukuka aykırı işlem veya eylemler nedeniyle bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden aday veya istekli ile istekli olabileceklerin, bu Kanun’da belirtilen şekil ve usul kurallarına uygun olmak şartıyla şikâyet ve itirazen şikâyet başvurusunda bulunabilecekleri; onuncu fıkrasının (c) bendinde, başvurunun süre, usul ve şekil kurallarına uygun olmaması, usulüne uygun olarak sözleşme imzalanmış olması veya şikâyete konu işlemlerde hukuka aykırılığın tespit edilememesi veya itirazen şikâyet başvuru konusunun Kurum’un görev alanında bulunmaması hallerinde başvurunun reddine karar verileceği; 56’ncı maddesinde, idareye şikâyet başvurusunda bulunan veya idarece alınan kararı uygun bulmayan aday, istekli veya istekli olabilecekler tarafından 55’inci maddenin dördüncü fıkrasında belirtilen hallerde ve sürede, sözleşme imzalanmadan önce itirazen şikâyet başvurusunda bulunulabileceği, Kurumun itirazen şikâyet başvurularını başvuru sahibinin iddiaları ile idarenin şikâyet üzerine aldığı kararda belirlenen konular ve itiraz edilen işlemler bakımından eşit muamele ilkesinin ihlal edilip edilmediği açılarından inceleyeceği; ayrıca yine aynı Kanun’un 57’nci maddesinde şikâyetler ile ilgili Kurum tarafından verilen nihai kararların Türkiye Cumhuriyeti Mahkemelerinde dava konusu edilebileceği ve bu davaların öncelikle görüleceği hüküm altına alınmıştır.

 

İncelenen ihaleyle ilgili olarak 13.01.2014 tarihinde Ulusoy Özel Güvenlik Hiz. A.Ş. ve 16.01.2014 tarihinde Ekmobil Özel Güvenlik Koruma ve Eğ. Hiz. Ltd. Şti.nin itirazen şikâyet başvuruları üzerine ihalede tesis edilen aşırı düşük teklif değerlendirme işlemleri incelenmiş ve 06.02.2014 tarihli ve 2014/UH.II-778 sayılı karar ile 19.02.2014 tarihli ve 2014/UH.II-1026 sayılı karar alınmıştır.

 

Yukarıda aktarılan mevzuat ve incelenen ihalede tesis edilen işlemler bir arada değerlendirildiğinde, Kamu İhale Kurulu tarafından yapılan incelemelerin başvuru sahibinin iddiaları ile idarenin şikâyet üzerine aldığı kararda belirlenen konular ve itiraz edilen işlemler bakımından eşit muamele ilkesinin ihlal edilip edilmediği açılarından yürütüldüğü, incelenen ihaledeki itirazen şikâyet konusunun aşırı düşük teklif değerlendirmesi olduğu ve söz konusu Kurul kararlarında eşit muamele ilkesi çerçevesinde başvuru sahibinin iddialarına ilişkin bir aykırılık tespitinin bulunmadığı dikkate alındığında, Kurulun bu konudaki iradesinin ve idari işleminin belli olduğu, bu itibarla Özefe Özel Güvenlik ve Eğit. Hiz. Ltd. Şti. - Bulut Özel Güvenlik ve Koruma Eğitim Kurumu Hiz. Tic. Ltd. Şti. Ortak Girişimi’nin başvurusunun Kurul kararına itiraz niteliği taşıdığı ve bu başvurunun da tekrar incelenmesine hukuki olanak bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu itibarla başvurunun 4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince usul yönünden reddi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65 inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;

 

Başvurunun reddine,

 

Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

 


Full & Egal Universal Law Academy