Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 54, 65)

 

Toplantı No: 2020/023

Gündem No: 16

Karar Tarihi: 29.05.2020

Karar No: 2020/UM.I-951

 

BAŞVURU SAHİBİ:

 

Süleyman Kimya Arıtım İnşaat Nakliye ve Tehlikeli Madde Danışmanlığı Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

 

Batman Belediye Başkanlığı Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

 

2020/55523 İhale Kayıt Numaralı “Klor ve Dozaj Pompaları Alım İşi” İhalesi

 

KURUMCA YAPILAN İNCELEME:

 

Batman Belediye Başkanlığı Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü tarafından 02.03.2020 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Klor ve Dozaj Pompaları Alım İşi” ihalesine ilişkin olarak Süleyman Kimya Arıtım İnşaat Nakliye ve Tehlikeli Madde Danışmanlığı Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti.nin 19.03.2020 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 10.04.2020 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 22.04.2020 tarih ve 18827 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 22.04.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2020/733 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

 

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi:

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle; ihalenin ikinci kısmının iptali kararının hukuka aykırı olduğu, bu kararın iptal edilerek ihalenin üzerlerinde bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

İptal gerekçeleri ile sınırlı olarak yapılan inceleme sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

İhalenin “dozaj pompası alımı” ile “klor ve parça alımı” işi olmak üzere iki kısımdan oluştuğu,  09.03.2020 tarihli ihale komisyon kararı ile ihalenin ikinci kısmının, istekliler tarafından verilen tekliflerin yüksek bulunması gerekçesiyle iptaline karar verildiği ihale komisyon kararının 11.03.2020 tarihinde onaylandığı ve bu kararın isteklilere bildirildiği anlaşılmıştır. Ancak 14.04.2020 tarihinde isteklilere EKAP üzerinden gönderilen ve “Klor ve Dozaj Pompaları Alım İşi işine ait ihale, “ihale yetkilisi tarafından “Belediyemize kayyım ataması olduğundan görülen lüzum üzerine ihale iptal edilmiştir.” gerekçesiyle iptal edilmiştir.” şeklinde kaleme alınan ihalenin iptali konulu 10.04.2020 tarihli yazı ile ihalenin iptal edildiğinin isteklilere bildirildiği görülmüştür.

 

Ayrıca, idarece gönderilen 21.05.2020 tarih ve E.16837 sayılı ihale işlem dosyası konulu yazıda, ekinde yer alan yazılarına istinaden ihalenin iptal edildiği ve ekte yer alan Batman Belediye Başkanlığı Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü tarafından Batman Belediye Başkanlığı Destek Hizmetleri Müdürlüğü’ne hitaben yazılan 03.04.2020 tarih ve E.12929 sayılı ihale iptali konulu yazıda, 23.03.2020 Pazartesi günü Belediyeye kayyum atandığı, görülen lüzum üzerine yazıda İKN’leri belirtilen ihalelerin iptal edildiği belirtilmiş ve iptal edilen ihaleler arasında başvuru konusu ihaleye de yer verildiği görülmüştür.

 

İkinci iptal kararında da yer alan ve 03.04.2020 tarihli yazıda da belirtilen gerekçenin, ilk iptal kararı gerekçesi yerine veya bu gerekçeye ek olarak alınıp alınmadığı hususları tartışma konusu edilmeksizin, her iki iptal gerekçesi de inceleme konusu yapılmıştır.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel İlkeler” başlıklı 5’inci maddesinin birinci fıkrasında “İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur…” hükmü,

 

Anılan Kanun’un “Bütün tekliflerin reddedilmesi ve ihalenin iptali” başlıklı 39’uncu maddesinde “İhale komisyonu kararı üzerine idare, verilmiş olan bütün teklifleri reddederek ihaleyi iptal etmekte serbesttir. İhalenin iptal edilmesi halinde bu durum bütün isteklilere derhal bildirilir. İdare bütün tekliflerin reddedilmesi nedeniyle herhangi bir yükümlülük altına girmez. Ancak, idare isteklilerin talepte bulunması halinde, ihalenin iptal edilme gerekçelerini talep eden isteklilere bildirir.” hükmü,

 

Aynı Kanun’un “İhalenin karara bağlanması ve onaylanması” başlıklı 40’ıncı maddesinde “37 ve 38’inci maddelere göre yapılan değerlendirme sonucunda ihale, ekonomik açıdan en avantajlı teklifi veren isteklinin üzerinde bırakılır.

 

 

İhale komisyonu gerekçeli kararını belirleyerek, ihale yetkilisinin onayına sunar. Kararlarda isteklilerin adları veya ticaret unvanları, teklif edilen bedeller, ihalenin tarihi ve hangi istekli üzerine hangi gerekçelerle yapıldığı, ihale yapılmamış ise nedenleri belirtilir. İhale yetkilisi, karar tarihini izleyen en geç beş iş günü içinde ihale kararını onaylar veya gerekçesini açıkça belirtmek suretiyle iptal eder İhale; kararın onaylanması halinde geçerli, iptal edilmesi halinde ise hükümsüz sayılır.….” hükmü yer almaktadır.

 

Anılan mevzuat hükümleri kapsamında, ihalenin iptali konusunda idarelerin takdir yetkisi bulunmakta ise de her idari işlemde olduğu gibi bu yetki mutlak ve sınırsız olmayıp, kamu yararı ve hizmet gerekleri ile sınırlıdır.

 

İhalenin ikinci kısmının iptal edilmesine ilişkin ilk gerekçe tekliflerin yüksek bulunmasıdır.  İhalenin ikinci kısmına ilişkin idarece piyasa araştırması yapılmak suretiyle tespit edilen yaklaşık maliyetin 348.780,00 TL, başvuru sahibinin teklifinin ise 218.400,00 TL olduğu ve dolayısıyla başvuru sahibi tarafından teklif edilen fiyatın, yaklaşık maliyetin yüzde 30’undan daha fazla düşük olduğu görüldüğünden, idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre daha düşük bir teklifi kabule şayan bulmayarak, teklif fiyatlarının yüksek bulunduğu gerekçesiyle başvuru konusu kısmı iptal etmesinde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

 

İdarece öne sürülen diğer iptal gerekçesi ise, başvuru sahibine 14.04.2020 tarihinde tebliğ edilen ihalenin iptali konulu yazıda ve şikâyet başvurusu üzerine alınan kararda belirtilen “kayyım ataması nedeniyle görülen lüzum” şeklindeki gerekçedir. Yukarıda belirtildiği gibi idarenin takdir yetkisi sınırsız olmayıp, kamu yararı ve hizmetin gerekleri ile sınırlıdır. Belirtilen gerekçenin ihalenin iptaline dayanak teşkil ettirilmesinde idareye tanınan takdir yetkisinin kamu yararı ve hizmetin gerekleri dışında kullanıldığına yönelik bulgu bulunmadığı ve temel ilkelere aykırılık görülmediğinden, idarece bu gerekçeye dayanılarak ihalenin iptal edilmesinde mevzuata aykırılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 

Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy