Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 41, 42, 54, 55, 56, 65) (Kamu İhale Genel Tebliği m. 16, 78)
Toplantı No: 2012/018
Gündem No: 50
Karar Tarihi: 12.03.2012
Karar No: 2012/UH.III-1293 
Şikayetçi: Şbs Group İnş.Tem.Sağlık İlaçlama Yemek Ve Gıda Enerji Dayanıklı Tüketim Malları San.Ve Tic.Ltd.Şti., Akşemsettin Mah. Ülkü Spor Kompleksi Erzincan Düğün Sarayı ERZİNCAN
İhaleyi yapan idare: Üzümlü Belediyesi, Çay Mahallesi Şeyhbağı Caddesi No: 2 24150 ERZİNCAN
Başvuru tarih ve sayısı: 17.02.2012 / 6904
Başvuruya konu ihale: 2012/3129 İhale Kayıt Numaralı "Belediyemizin Sorumluluk Alanında Çöp Toplama, Taşıma Ve Temizlik İşi" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: 08.03.2012 tarih ve B.07.6.KİK.0.08.00.00-101.04-.H.(758).(0139)./2012-14E sayılı Esas İnceleme Raporunda;
Üzümlü Belediyesi tarafından 01.02.2012 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Belediyemizin Sorumluluk Alanında Çöp Toplama, Taşıma Ve Temizlik İşi” ihalesine ilişkin olarak ŞBS Group İnş Tem. Sağ. İl. Yem. ve Gıd. Ener. Day. Tük. Mal. San. ve Tic. Ltd. Şti’nin 10.02.2012 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 14.02.2012 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibinin 17.02.2012 tarih ve 6904 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 17.02.2012 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunduğu,
İdare tarafından gönderilen bilgi ve belgelerin incelenmesinden;
4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,
Karar verilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir
Karar verilmesinin uygun olacağı hususlarına yer verilmiştir.
Karar: Esas İnceleme Raporu ve ekleri incelendi:
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle; ihale üzerinde bırakılan isteklinin sunmuş olduğu birim fiyat teklif cetvelinde aritmetik hata bulunduğu, ihale dokümanında yer verilen birim fiyat teklif cetveline göre isteklilerin; kişi sayısını, ay sayısını ve birim fiyatları çarparak tutara ulaşması gerektiği, ihale üzerinde bırakılan isteklinin birim fiyatının 1.532,1534… olduğu, çarpımlar sonucu teklif edilen tutarın ise 119.508,00 olduğu, bu durumun Kamu İhale Genel Tebliğinin 16.5 inci maddesinde yer alan “Aritmetik Hata ve Yuvarlama” maddesine aykırı olduğu, ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği,
İddialarına yer verilmiştir.
A- Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:
Başvuruya konu ihalenin Belediyenin sorumluluk alanındaki Çöp Toplama, Taşıma ve Temizlik İşi olduğu, birim fiyat teklif alınmak suretiyle ihale edilen işe 4 isteklinin teklif verdiği, ihalenin ekonomik açıdan en avantajlı teklif veren Öz Üzümlü Tem. Nak. İnş. Tur. Mad. San. ve Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı anlaşılmıştır.
İnceleme konusu ihaleye ait idari şartnamenin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25 inci maddesinde;
“25.1. Sözleşmenin uygulaması sırasında ilgili mevzuatı gereğince ödenecek vergi (KDV Hariç), Resim, Harç, Nakliye, Mantaj ile Ulaşım ve her türlü sigorta giderleri teklifteki fiyata dahil edilecektir.
25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.
25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:
25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:
çalıştırılacak personelin maaş hesaplaması aşağıdaki gibi olacaktır:
vasfı / adeti / maaşı
Şoför / 2 / Asgari Ücretin %10 Fazlası
Temizlik İşçisi / 11 / Asgari Ücretin %10 Fazlası
Genel Toplam: 13 Kişi.
Resmi tatil günlerinde de yeteri kadar işçi çalıştırılacaktır.
25.3.2. Bu madde boş bırakılmıştır.
25.3.3. Malzeme giderleri:
ihale konusu işte yüklenici tarafından karşılanacak araç ve malzemeler Teknik Şartnamede ayrıntılı olarak belirtilmiş olup, bu araç ve malzemelerin bakım ve giderleri teklif fiyata dahildir.
25.3.4. Bu madde boş bırakılmıştır.
25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.
25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.
İhale konusu işte çalıştırılacak personel için kısa vadeli sigorta kolları prim oranı: 1.5 tir.” düzenlemesi yer almaktadır.
İdare tarafından ihale dokümanı kapsamında isteklilere verilen teklif cetveli;
A1                                                                  B2
Sıra      İş Kaleminin Adı                               Miktarı            Teklif Edilen
No       ve Kısa Açıklaması     Birimi  İşçi                              Birim Fiyat                 Tutarı
                                                           Sayısı  Ay/gün/saat
1          Belediyemizin
sorumluluk alanında
çöp toplama, taşıma
ve temizlik işi
(personel, temizlik
malzemeleri ve araçların
her türlü giderleri
yükleniciye aittir)       AY      13,00   6
Toplam tutar (K.D.V hariç)
Şeklinde,
İhale üzerinde kalan istekli tarafından sunulan teklif cetvelinin ise;
işçi sayısı         Ay       Birim Fiyat     Tutar
 13                   6          1.532,15385    119.508,00 
Şeklinde olduğu görülmüştür.
İhale konusu işe ait teknik şartnamenin “Araç ve Personel Durumu” başlıklı 3 üncü maddesinde;
“3.1.1-Belediye Tarafından Sağlanacak Araçlar:
Hidrolik Sıkıştırmalı Çöp Kamyonu(2011 Model Hyundai 8+1 m³)                       1 adet
Hidrolik Sıkıştırmalı Çöp Kamyonu(2011 Model Mitsubishi 8+1 m³)                    1 adet
Yol Süpürme Makinesi (Traktör Marifeti İle)                                                      1 adet
Traktör ve Römork                                                                                         1 adet
3.1.2-Sıkıştırmalı çöp kamyonları bir günde toplam ve yaklaşık olarak 50 Km. (Her iki kamyonun toplam aldığı yol) yol gitmektedirler.
3.1.3-Traktör ile asfalt yolların süpürülmesi 10 günde bir yapılacağından, her 10 günde bir yaklaşık 11 Km. yol süpürülecektir.
3.1.4-Yüklenici Tarafından Sağlanacak Araçlar:
           
Çift Kabinli Pikap                  1 adet
3.2- Personel:
Yüklenici ihale konusu hizmet işinde aşağıda belirtilen nitelik ve miktarda personel çalıştıracaktır.
Vasfı                                      Adedi             Maaşı
Şoför                                      2                      Asgari Ücretin %10 Fazlası
Düz İşçi                                  11                    Asgari Ücret
Genel Toplam                         13 Kişi            Asgari Ücret
Bu personellerden Şoförlerin kullanacakları araçlara ait ehliyete sahip olmaları gerekmektedir.

7.7-İhale konusu işte kullanılacak her türlü araç, gereç, makine, alet, edevat, iş ve temizlik malzemeleri, personel için gerekli iş gereçleri, , araçların yakıt bakım ve onarım giderleri, çalıştıracağı ve belediyemize ait olmayan araçların muayene, sigorta ve vergi giderleri, yükleniciye aittir.” şeklinde düzenlemeye yer verildiği görülmüştür.
Kamu İhale Genel Tebliğinin “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dahil olacak giderler” başlıklı 78 inci maddesinde; “78.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları; ağırlıklı olarak personel çalıştırılmasına dayanan, çalıştırılacak personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı hizmetlerdir.

78.3. Malzeme dahil yemek hazırlama hizmeti veya malzeme dahil yemek hazırlama ve dağıtım hizmeti ya da makine ve ekipman ile araçlar ve/veya akaryakıtın yüklenici tarafından sağlanacağı çöp toplama ve nakline ilişkin hizmetler ile personel taşıma gibi hizmetler personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak değerlendirilmeyecektir. Ancak, personel çalıştırılmasına dayalı olmayan bir hizmet alımına ilişkin ihale dokümanında haftalık çalışma saatlerinin tamamını idarede geçirecek personel sayısının belirlenmesi hallerde teklif fiyata dahil giderler arasında işçilik giderine yer verilmesi gerekmektedir.
78.4. Çöp toplama ve nakline ilişkin hizmetlerde, çöp toplama ve naklinde kullanılacak makine ve ekipmanlar ile çöp toplama araçlarının ve akaryakıtın idare tarafından karşılanması durumunda bu alımların ve ayrıca malzemenin idare tarafından karşılandığı yemek hizmeti (malzemesiz yemek hizmeti) alımlarının personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak ihale edilmesi gerekmektedir.” açıklaması,
Aynı tebliğin “Aritmetik hata ve yuvarlama” başlıklı 16.5 inci maddesinde;
“16.5.1. Birim fiyat teklif cetvelindeki çarpım ve toplamlarda hata olması durumunda aritmetik hata olduğu kabul edilecek ve teklif doğrudan değerlendirme dışı bırakılacaktır. Kısmi teklif verilmesine imkan tanınan ihalelerde, isteklinin aritmetik hata yapılan kısma ilişkin teklifi değerlendirme dışı bırakılarak, teklif verdiği diğer kısımlar üzerinden ihale sonuçlandırılacaktır.
16.5.2. Kısmi teklife izin verilip verilmediğine bakılmaksızın, birim fiyat üzerinden teklif alınan tüm ihalelerde istekliler, hizmet alımı ihalelerinde işçi sayısı üzerinden teklif alınan işçilik kalemleri hariç, birim fiyatları ve birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutarları, virgülden sonra iki ondalık basamaklı sayıdan fazla olacak şekilde verebileceklerdir. Ancak, toplam teklif tutarı virgülden sonra en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazılacaktır. Yuvarlama işleminde yarım kuruş ve üzerindeki değerler bir kuruşa tamamlanacak; yarım kuruşun altındaki değerler ise dikkate alınmayacaktır
...
Kısmi teklifin tek kalemden oluşması durumunda birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutar, en fazla virgülden sonra iki ondalık basamaklı olacak şekilde verilebilecektir. Kısmi teklifin birden çok kalemden oluşması halinde ise bu kalem tutarlarının toplanması sonucu bulunan kısım toplam tutarı en fazla virgülden sonra iki ondalık basamaklı olacak şekilde verilebilecektir. Bir başka ifadeyle kısmi teklifin birden çok kalemden oluşması halinde her bir kalemin birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutarı, virgülden sonra iki ondalık basamaklı sayıdan fazla olacak şekilde verilebilecek, ancak kısım toplam tutarı en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazılacaktır. Yuvarlama işleminde yarım kuruş ve üzerindeki değerler bir kuruşa tamamlanacak; yarım kuruşun altındaki değerler ise dikkate alınmayacaktır.
16.5.2.1. İşçilik ücreti, yol ve yemek bedeli ile bunlar üzerinden alınan prim tutarları gibi işçilik kalemlerini oluşturan maliyet unsurlarına ilişkin hesaplama yöntemi, sosyal güvenlik mevzuatı kapsamında kanunla ve idari düzenlemelerle belirlenmiş olup, bu çerçevede 1 TL (Bir Türk Lirası)’nin altındaki tutarlar iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazılmaktadır. Sosyal güvenlik mevzuatındaki düzenlemelerin emredici nitelikte olması nedeniyle isteklilerin ilgili mevzuatı gereğince yapacakları işçilik hesaplamalarında da anılan yöntemin uygulanması zorunluluğu bulunmaktadır. Bu sebeple, hizmet alımı ihalelerinde birim fiyat teklif cetvelinde yer alan ve işçi sayısı üzerinden teklif alınan işçilik kalemlerinin birim fiyatları ile birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutarları, virgülden sonra en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazılacaktır. Yuvarlama işleminde yarım kuruş ve üzerindeki değerler bir kuruşa tamamlanacak; yarım kuruşun altındaki değerler ise dikkate alınmayacaktır.” açıklaması yer almaktadır.
İnceleme konusu ihalenin Belediyenin sorumluluk alanındaki “Çöp Toplama, Taşıma ve Temizlik İşi” olduğu, işin yürütülmesi sırasında kullanılacak Çift Kabinli Pikap dışındaki tüm araçların idare tarafından verileceğinin düzenlendiği, ancak ihale dokümanında akaryakıt ve diğer giderlerin istekliler tarafından karşılanacağının belirtildiği, idare tarafından hazırlanan birim fiyat teklif cetvelinin ise tek satırdan oluştuğu ve birim fiyat teklifinde yer alan 13 işçinin maliyeti içerisine tüm giderlerin dahil edildiği, bu durumda ihale konusu işe ait birim fiyat teklif cetvelinde yer alan kalemin sadece işçiliğe ait giderlerden oluşmadığı göz önüne alındığında, isteklilerin birim fiyatları ve birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutarları, virgülden sonra iki ondalık basamaklı sayıdan fazla olacak şekilde verebileceği anlaşılmaktadır.
İdarece, söz konusu ihalede birinci en avantajlı teklif sahibi olarak belirlenen Öz Üzümlü Tem. Nak. İnş. Tur. Mad. San. ve Tic. Ltd. Şti. firması tarafından sunulan birim fiyat teklif cetvelinin 13 işçi x 6ay x 1.532,15385TL=119.508,00 TL şeklinde olduğu, çarpma işlemi sonucunda yuvarlama yapılmamış toplam tutarın ise 119.508,0003 TL olması gerektiği, bununla birlikte söz konusu istekli tarafından belirlenen toplam tutar hanesinin Tebliğde yer alan “Yuvarlama işleminde yarım kuruş ve üzerindeki değerler bir kuruşa tamamlanacak; yarım kuruşun altındaki değerler ise dikkate alınmayacaktır.” açıklamasına uygun şekilde 119.508,00 TL olarak belirlendiği dikkate alındığında, başvuru sahibi isteklinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
Diğer yandan, 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 55 inci maddesinin son fıkrasında; “İdareye şikâyet başvurusunda bulunulması halinde, başvuru üzerine alınan kararın son bildirim tarihini, süresi içerisinde bir karar alınmaması halinde ise bu sürenin bitimini izleyen tarihten itibaren on gün geçmeden ve itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmadığı hususuna ilişkin sorgulama yapılmadan veya itirazen şikâyet başvurusunda bulunulması halinde ise Kurum tarafından nihai karar verilmeden sözleşme imzalanamaz.” düzenlemesi yer almaktadır.
Aynı Kanunun 56 ncı maddesinde; 55 inci maddenin dördüncü fıkrasında belirtilen hallerde ve sürede Kuruma sözleşme imzalanmadan önce itirazen şikâyet başvurusunda bulunulabileceği, hüküm altına alınmıştır.
4734 sayılı Kanunun 55 ve 56 ncı maddeleri gereğince sözleşme imzalandıktan sonra ihale süreciyle ilgili olarak ihaleyi yapan idareye ve sonrasında Kamu İhale Kurumuna şikâyet ve itirazen şikâyet yoluna başvurulması mümkün olmayıp, Kanunun 41 inci maddesinde kesinleşen ihale kararından sonra sözleşme imzalanması da belli bir süreye bağlanmıştır. Böylece, ihale işlemleriyle ilgili olarak yapılabilecek şikâyetler için tanınan süre içinde sözleşme imzalanması engellenerek, sözleşme imzalanmadan önce ilgililere ihale işlemleriyle ilgili olarak tanınan şikâyet hakkı güvenceye alınmıştır.
Yapılan inceleme sonucunda, kesinleşen ihale kararının 02.02.2012 tarihinde şikâyetçiye tebliğ edildiği, ihale üzerinde kalan istekli ile 4734 sayılı Kanunun 41 ve 42 nci maddesinde öngörülen sürelere uyulmadan usulüne aykırı olarak 14.02.2012 tarihinde sözleşme imzalandığı tespit edilmiştir.
Her ne kadar yukarıda yer alan mevzuat hükümleri uyarınca sürelere aykırı olarak sözleşme yapıldığı görülmüşse de bu aykırılığın esasa etkili olmadığı anlaşılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65 inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;
Anılan Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,
Oybirliği ile karar verildi.  (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy