Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4857 S. K. m. 66) (4734 S. K. m. 38, 54, 65) 
Toplantı No: 2014/002
Gündem No: 63
Karar Tarihi: 06.01.2014
Karar No: 2014/UH.III-117 
Şikayetçi: Cc Güvenlik Koruma Ve Eğitim Hizmetleri Sanayi Ticaret Ltd. Şti., ALİPAŞA MAH. HÜKÜMET CAD. KIZILAY İŞ MERKEZİ KAT : 5 NO : 12 KÜTAHYA
İhaleyi Yapan Daire: T.C Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü(Tcdd) Afyon Beton Travers Fabrika Müdürlüğü, TCDD Afyon Beton Travers Fabrikası Müd.-Mareşal Fevzi Çakmak Bulvarı No:5 03040 AFYONKARAHİSAR
Başvuru Tarih ve Sayısı: 25.12.2013 / 40819
Başvuruya Konu İhale: 2013/134426 İhale Kayıt Numaralı "9 Kişilik Silahlı Özel Güvenlik (Teknik Şartnameye Göre 2014 Yılı İçin)" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: T.C. Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü Afyon Beton Travers Fabrikası Müdürlüğü tarafından 31.10.2013 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “9 Kişilik Silahlı Özel Güvenlik (Teknik Şartnameye Göre 2014 Yılı İçin)” ihalesine ilişkin olarak Cc Güvenlik Koruma ve Eğitim Hiz. San Tic. Ltd. Şti.nin 10.12.2013 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 13.12.2013 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 25.12.2013 tarih ve 40819 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 23.12.2013 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2013/4874 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
Karar: Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklif etmiş olduğu birim fiyatlar ile aşırı düşük teklif açıklamaları kapsamında teklif bileşenlerine ilişkin öngörmüş olduğu bedeller arasında tutarsızlık olduğu, anılan isteklinin öngördüğü firma kârı ve genel giderler ile ihale konusu hizmet kapsamında öngörülen hizmet içi atışı eğitimi, poligon vb. giderleri karşılayamayacağı iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde,“2.1. İhale konusu hizmetin;
a) Adı: 9 Kişilik Silahlı Özel Güvenlik (Teknik Şartnameye göre 2014 Yılı için)
b) Miktarı ve türü: Hizmetin miktarı ve türü ekte yer almaktadır.
TCDD Afyon Beton Travers Fabrikası Müdürlüğü Havzası korunması ve güvenliğinin sağlanması için 01.01.2014-31.12.2014 tarihleri arası 1 yıl süreyle 1 Bay Özel Güvenlik Şefi, 8 Bay Özel Güvenlik Görevlisi olmak üzere 9 kişilik Özel Güvenlik Personeli ile silahlı özel güvenlik personeli hizmet alım işidir.
c) Yapılacağı yer: TCDD Afyon Beton Travers Fabrikası Müdürlüğü Sahası
ç) Bu bent boş bırakılmıştır.” düzenlemesine yer verildiği görülmüştür.
28.11.2013 tarihli ihale komisyonu kararında, ihaleye 3 isteklinin teklif verdiği, söz konusu isteklilerin aşırı düşük teklif sorgulamasına tabi tutulduğu ve üç isteklinin de açıklamalarının kabul edilerek ihalenin Ags Özel Güvenlik Hiz. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı anlaşılmıştır.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı Düşük Teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde; verilen tekliflerin 37'nci maddeye göre değerlendirilmesi sonrasında, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanların tespit edileceği ve bu teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıların yazılı olarak isteneceği, açıklamaları yeterli görülmeyen isteklilerin tekliflerinin reddedileceği hüküm altına alınmıştır.
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde;
“79.2. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde; amortisman, kıdem tazminatı, iş yeri hekimliği ücreti, oryantasyon eğitimi gideri, yaka kartı ve bu mahiyetteki giderlerin genel giderler içinde yer alacağı kabul edileceği için aşırı düşük teklif sorgulamasında bu giderler, önemli teklif bileşeni olarak belirtilmeyecek ve isteklilerden aşırı düşük teklif sorgulamasına verdikleri cevaplarda bu giderler için bir bedel öngörmeleri istenmeyecektir. Sözleşme giderleri ve genel giderler içinde değerlendirilmesi öngörülen giderler idari şartnamelerde “teklif fiyata dahil olan diğer giderler” kısmında belirtilmeyecektir.
79.3. Asgari işçilik maliyeti;
i- İhale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret veya idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası olarak belirlenen ücret (ulusal bayram ve genel tatil günleri ile fazla çalışma saatlerine ilişkin ücretler dahil),
ii- İdari şartnamede öngörülen nakdi veya ayni yemek ve yol bedeli ile ayni giyim bedeli,
iii- İşveren sigorta primi tutarından oluşmaktadır.
79.4. İhale komisyonu tarafından, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri ile personel çalıştırılmasına dayalı olmamakla birlikte ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı hizmet alımı ihalelerinde asgari işçilik maliyeti, sözleşme giderleri ve genel giderler ile varsa malzeme ve diğer maliyet kalemleri, bunlar dışında kalan hizmet alımı ihalelerinde ise ihale dokümanında belirtilen teklif fiyata dahil giderler dikkate alınmak suretiyle tekliflerin değerlendirilmesi yapılarak 4734 sayılı Kanunun 38 inci maddesi uyarınca teklifi aşırı düşük görülen isteklilerden işin niteliğine göre ihale komisyonunca belirlenen önemli teklif bileşenleri ile ilgili açıklama istenecektir. İdarelerce aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenlerin belirtilmesi ve açıklama için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere makul bir süre verilmesi gerekmektedir.

Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, kar hariç yaklaşık maliyet tutarının üzerindeki teklifler aşırı düşük teklif olarak kabul edilmeyecektir.
79.4.2.20. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde; malzeme ve diğer maliyet kalemlerine ilişkin sözleşme giderinin de % 3 oranındaki sözleşme giderleri ve genel giderler içinde yer aldığı kabul edildiğinden, malzeme ve diğer maliyet kalemleri için ayrıca sözleşme gideri hesaplanmayacaktır.
79.4.2.21. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, % 3 oranındaki sözleşme giderleri ve genel giderler, sadece aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesine ilişkin olduğundan, bu sözleşme giderleri ve genel giderler idarece hazırlanan teklif mektubu eki cetvelde ayrı bir birim fiyat kalemi olarak öngörülmeyecektir. İhale sonuçlandırıldıktan sonra ihale üzerinde kalan isteklinin ödeyeceği ihale kararı damga vergisi, sözleşme damga vergisi ile diğer sözleşme giderleri ilgili mevzuatına göre hesaplanacaktır.

79.4.2.23. Özel güvenlik hizmet alımlarında ihale konusu işe ilişkin her türlü güvenlik sistem ve cihazları ile ekipman, alet, edevat, kelepçe, cop, dedektör, telsiz, el feneri, düdük gibi makine ve ekipman maliyetlerinin tamamı, sözleşme ve genel giderler içerisinde yer alan amortisman olarak kabul edilecek ve aşırı düşük teklif sorgulamasında önemli bir bileşen olarak değerlendirilmeyecektir.
Özel güvenlik hizmet alım ihalelerinde aşırı düşük teklif sorgulamasında giyim bedeli ise önemli bir bileşen olarak görülecek ve isteklilerce giyim bedelini tevsik eden belgeler sunulacaktır. Giyeceklerin daha önce alındığı ve bunun için bir gider öngörülmediği gibi açıklamalar kabul edilmeyecektir.
Özel güvenlik hizmet alım ihalelerinde mali sorumluluk sigortası gideri aşırı düşük teklif sorgulamasında önemli bir bileşen olarak kabul edilecek ve isteklilerce aşırı düşük teklif sorgulaması çerçevesinde sigorta acentelerinden alınarak sunulan poliçe, proforma fatura veya sözleşmelerin ekine sigorta acentelerince Özel Güvenlik Mali Sorumluluk Sigortası Tarife ve Talimatında yer alan teminat tutarları üzerinden teklif ettikleri sigorta prim tutarlarıyla özel güvenlik mali sorumluluk sigortası hizmetini geçekleştirebileceklerine ilişkin ilgili sigorta şirketinin genel müdürlüğünden veya bölge müdürlüğünden alınan teyit yazısının eklenmesi ve bu teyitlerin yetkili kişilerin imzasını taşıması gerekecektir. Ancak sigorta şirketlerinin genel müdürlük veya bölge müdürlüklerinden alınmış poliçe veya fiyat teklifleri için teyit alınmasına gerek bulunmamaktadır.
Özel güvenlik hizmetinin kampüs gibi belirli bir alan içerisinde yerine getirilmesi ve güvenlik için bir araca gerek duyulması halinde, bu aracın akaryakıt ve diğer maliyetleri önemli teklif bileşeni olarak kabul edilmeyecektir.

79.4.2.25. Personele, çalışma saatleri dışında ihale konusu işle ilgili eğitim verilmesi, işçiler açısından 4857 sayılı Kanunun 66 ncı maddesinin (d) bendine göre fazla çalışmaya yol açacağından, bunun teklif fiyata dahil olacağının ve mesai dışında işçinin kaç saat işle ilgili meşgul edileceğinin idari şartnamede belirtilmesi ve aşırı düşük teklif sorgulamasında dikkate alınması gerekmektedir. Ayrıca, oryantasyon eğitimi dışında, silahlı atış eğitimi, uçuş eğitimi gibi önemli maliyet gerektiren eğitim giderlerinin, teklif fiyata dahil giderler içinde değerlendirilmesi ve bu giderlerin idari şartnamede açıkça belirtilmesi, birim fiyat teklif alınmak suretiyle gerçekleştirilecek ihalelerde ise birim fiyat teklif cetvelinde ayrı bir iş kalemi olarak öngörülmesi gerekmektedir. Dolayısıyla bu tür eğitim giderleri % 3 oranının içerisinde bulunan bir genel gider olarak kabul edilmeyecek ve teklifin önemli bir bileşeni sayılarak aşırı düşük teklif sorgulamasında dikkate alınacaktır.
79.5. Aşırı düşük teklif sorgulaması sonucunda; (79.4.2.) maddesine uygun açıklamada bulunmayan, açıklamaları teknik şartnameye aykırı hususlar içeren veya teklif tutarı, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde asgari işçilik maliyeti ve % 3 oranındaki sözleşme giderleri ile genel giderleri, personel çalıştırılmasına dayalı olmamakla birlikte ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı hizmet alımı ihalelerinde ise asgari işçilik maliyeti ve ilgili mevzuatı uyarınca hesaplanacak sözleşme giderlerini karşılamayan isteklilerin teklifleri gerekçeleri belirtilmek suretiyle reddedilecektir.” açıklamaları yer almaktadır.
İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde,
“25.1. Sözleşme bedelinin %0 9,48 oranında damga vergisi, %0 5,69 oranında karar pulu tutarı yüklenici tarafından ödenecektir.
Çalışacak 8 bay güvenlik görevlisi personelin tümüne asgari ücretin % 15 fazlası ve aylık 26 gün üzerinden kişi başına günlük brüt 3,50 TL yol bedeli ve günlük brüt 6,00 TL yemek bedeli ücreti yüklenici tarafından nakit olarak ödenecektir.
Çalışacak 1 bay güvenlik şefine asgari ücretin % 30 fazlası ve aylık 26 gün üzerinden günlük brüt 3,50 TL yol bedeli ve günlük brüt 6,00 TL yemek bedeli ücreti yüklenici tarafından nakit olarak ödenecektir. İstekli tarafından personele ödenecek yol giderleri nakdi olarak ödenecek ve ücret bordrosunda gösterilecektir.
Ayrıca, Koruma ve Güvenlik Şefi dışında görevli Koruma ve Güvenlik personeli sözleşme süresi ( 01 OCAK 2014 Tarihinden Yılsonuna Kadar ) döneminde 14,5 gün tatil gününde 87 gün (Günlük 2 güvenlik görevlisi kişi, 3 vardiya, 2x3x14,5 gün toplam 87 gün) çalışacaktır.(4857 Sayılı Kanuna göre Ödemesi yapılacaktır.) Fazla çalışma ücretleri aylık ücret bordrosunda gösterilecektir.
Teknik şartname 9. maddesindeki kıyafet ve teçhizat Yüklenici tarafından temin edilecektir.
Teknik şartname 10. maddesindeki Mali Sorumluluk Sigortası ve Ferdi Kaza Sigortası yaptırmak zorundadır. Mali Sorumluluk Sigortası ve Ferdi Kaza Sigortası Yüklenici tarafından karşılanacaktır.
Mali Sorumluluk Sigortası: 9 Özel Güvenlik Personeli İçin Yüklenici tarafından yaptırılacaktır.
Ferdi Kaza Sigortası: minimum 50.000,00TL/Kişi Teminat Bedeli üzerinden 9 Özel güvenlik personeli için Yüklenici tarafından yaptırılacaktır.
25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.
25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:
25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:
Çalışacak 8 bay güvenlik görevlisi personelin tümüne asgari ücretin % 15 fazlası ve aylık 26 gün üzerinden kişi başına günlük brüt 3,50 TL yol bedeli ve günlük brüt 6,00 TL yemek bedeli ücreti yüklenici tarafından nakit olarak ödenecektir.
Çalışacak 1 bay güvenlik şefine asgari ücretin % 30 fazlası ve aylık 26 gün üzerinden günlük brüt 3,50 TL yol bedeli ve günlük brüt 6,00 TL yemek bedeli ücreti yüklenici tarafından nakit olarak ödenecektir. İstekli tarafından personele ödenecek yol giderleri nakdi olarak ödenecek ve ücret bordrosunda gösterilecektir.
Ayrıca, Koruma ve Güvenlik Şefi dışında görevli Koruma ve Güvenlik personeli sözleşme süresi (01 OCAK 2014 Tarihinden Yıl sonuna Kadar) döneminde 14,5 gün tatil gününde 87 gün (Günlük 2 güvenlik görevlisi kişi, 3 vardiya, 2x3x14,5 gün toplam 87 gün) çalışacaktır.(4857 Sayılı Kanuna göre Ödemesi yapılacaktır. Fazla çalışma ücretleri aylık ücret bordrosunda gösterilecektir.
Teknik şartname 9. maddesindeki kıyafet ve teçhizat yüklenici tarafından temin edilecektir.
Teknik şartname 10. maddesindeki Mali sorumluluk sigortası ve Ferdi Kaza Sigortası yüklenici tarafından yaptırılacaktır.
25.3.2. Yemek, yol ve giyecek giderleri:
Çalışacak 9 personelin tümüne aylık 26 gün üzerinden kişi başına günlük brüt 3,50 TL yol bedeli ve günlük brüt 6,00 TL yemek bedeli ücreti yüklenici tarafından nakit olarak ödenecektir. Teknik şartname 9. maddesindeki kıyafet ve teçhizat yüklenici tarafından temin edilecektir.
25.3.3. Malzeme giderleri:
Teknik şartname 9. maddesindeki kıyafet ve teçhizat yüklenici tarafından temin edilecektir. Teknik şartname 10. maddesindeki mali sorumluluk sigortası ve Ferdi Kaza Sigortası yüklenici tarafından yaptırılacaktır.
25.3.4. Diğer giderler:
Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince yapılacak ulaşım, sigorta vergi, resim ve harç giderlerinin tamamı isteklilerce teklif edilecek fiyata dahil olacaktır. İdarece verilecek demirbaş silahların Özel Güvenlik Personeli tarafından kullanılması için gerekli, eğitim, periyodik bakım ve yapması gereken silah atışlarının mermi, poligon ve eğitim masrafları yükleniciye aittir. Kanun gereği her yıl Özel Güvenlik Personeline yaptırılacak Hizmet İçi Atış Eğitimi masrafları yüklenici tarafından karşılanacaktır.
SSK İş kazası prim oranı % 2'dir.
2014 Yılında İşin süresi 365 gündür.
25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.
25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.
SSK İş kazası prim oranı % 2'dir.” düzenlemeleri yer almaktadır.
Teknik Şartname’de “Kıyafet ve teçhizat” başlıklı 9’uncu maddesinde
“9.1.Özel Güvenlik Personelinin üniforması/kıyafeti Yönetmelikte belirtilen ve tarif edilen şekil ve niteliklere uygun olacaktır.
9.2.Yüklenici Amblemi ve Güvenlik Yıldızı daima personelin kıyafeti üzerinde bulunacaktır. Yırtık, sökük, yamalı, soluk, lekeli ve ütüsüz kıyafet, boyasız ve evsafa uymayan ayakkabı giydirilmeyecektir.
9.3.Tüm Özel Güvenlik Personeline; Kanun ve Yönetmelikte belirtilen üniformayı/kıyafeti, özel güvenlik işine ve mevsime uygun biçimde ancak görev alanı içinde giydirmek, söz konusu üniformaya/kıyafete ilişkin her türlü giyim eşyası idarenin istediği renkten ayrı ayrı tek tip ve standartta ve yeni olarak vermek ve giydirmekle yüklenici yükümlüdür.
9.3.2.Yazlık Kıyafete ait giyim eşyası:
Dokuz kişilik Özel Güvenlik Personelinin her birine;
-Kısa Kollu Gömlek(2 Adet)-Yazlık Pantolon(2 Adet)-Yazlık Ayakkabı(1 Çift)
9.3.2.Kışlık Kıyafete ait giyim eşyası:
Dokuz kişilik Özel Güvenlik Personelinin her birine;
-Uzun Kollu Gömlek (2 adet), -Kışlık Pantolon (2 adet), -Kışlık Bot (1 çift), -Kışlık Kazak (1 adet)1 -Kışlık Mont (1 adet), -Kışlık Parka (1 adet), -Kravat (2 adet)
9.4.Özel Güvenlik Personelinin üniformasına/kıyafetine ek olarak:
Dokuz kişilik Özel Güvenlik Personelinin her birine;
-Kep/Bere(l adet), -Palaska/Kemer(l adet), -Cop(l adet), -Cop kılıfı(l adet), -Kelepçe(l adet), -Kelepçe kılıfı(l adet), -Tabanca kılıfı(l adet), -Düdük(l adet), -Kokart, -Yıldız ve Amblemlerden oluşan teçhizatları, İdarece belirlenecek şekil, biçim ve miktara göre yüklenici tarafından temin edilecektir.” düzenlemesi, aynı Şartname’nin “Yüklenicinin sorumlulukları” başlıklı 10’uncu maddesinde ise,
“10.1.1.Yüklenici, Özel Güvenlik Personelinin Mali Sorumluluk Sigortası ve Ferdi Kaza Sigortasının yaptırmak zorundadır. Yaptırılmamasından doğacak Kanunda belirtilen cezalar yüklenici tarafından karşılanacaktır.
10.1.2.Yüklenici tarafından temin edilip çalıştırılacak olan Özel Güvenlik Personeli ile idare arasında doğrudan hukuki hiçbir bağ söz konusu olmayıp, yürütülecek hizmette oluşacak kasıt, ihmalkârlık, tedbirsizlik vb. nedenlerle Özel Güvenlik Personelinin üçüncü şahıslara ve kendisine vereceği her türlü zarar ve ziyandan yüklenici doğrudan sorumlu olup, bu hususlardan doğan zarar İdareye rücu edilemez.
10.1.3.İdare, Özel Güvenlik Personeli ve üçüncü şahıslarca açılacak dava, zarar ve ziyan taleplerine, şikâyet ve benzeri konulara hiçbir şekilde taraf ve muhatap olmayacaktır. İdarenin bu tür taleplere muhatap olması veya aleyhine herhangi bir hüküm tesis edilmesi halinde idare, yükleniciye rücu hakkına sahiptir.
10.1.4.Hizmet alımlarında; Yüklenici firmanın istihdam ettiği işçinin muhatabı İdare olmayacaktır.
10.1.5.Görevlendirilecek Özel Güvenlik Personelinin Mali Sorumluluk Sigortası Poliçelerinin fotokopileri Valilik ve idareye, yüklenici tarafından verilecektir.
10.1.6.YÜKLENİCİ, hiçbir ihtar ve ikaza gerek kalmaksızın hizmetin gerektirdiği bütün emniyet tedbirlerini zamanında almak ve kazalardan korunma usul ve çarelerini personeline öğretmekle yükümlü olup, bu konudaki her türlü sorumluluk yükleniciye ait olacaktır.
10.1.7.Yüklenici, TCDD tarafından belirlenen limitler üzerinden çalıştırdığı her personelin Ferdi Kaza sigortasını yaptıracaktır. Ferdi kaza sigortası poliçesinde; (TCDD) “Sigorta Ettiren’’ sıfatıyla yer alacaktır.
10.1.8.Görevlendirilecek Özel Güvenlik Personelinin Ferdi Kaza Sigortası Poliçelerinin fotokopileri İdareye, yüklenici tarafından verilecektir.

10.2.1.3. Yüklenici Özel Güvenlik Personeli ile ilgili her türlü emniyet ve iş güvenliği tedbirlerini almak zorundadır.

10.2.3.Görevlendirilecek Özel Güvenlik Personelinin haftalık toplam çalışma süresi 45 saat olacak, hizmetle ilgili giriş-çıkış imza takip cetvelleri sürekli olarak tutulup, bu hizmet idare yetkilisinin kontrolünde yürütülecektir.

10.2.9.Özel güvenlik hizmeti ile ilgili idarece uygun görülecek Hizmet İçi Eğitimlere özel güvenlik personelinin de katılması sağlanacaktır.
10.2.10. İdarece verilecek demirbaş silahların Özel Güvenlik Personeli tarafından kullanılması için gerekli, eğitim, periyodik bakım ve her yıl yapması zorunlu olan 5188 sayılı kanun ve yönetmeliğinin 33. Maddesi gereği Hizmet İçi Eğitim atışları Yüklenici tarafından yaptırılacaktır. Tüm Eğitim masrafları Yükleniciye aittir. Hizmet İçi Eğitim atışlarından sonra ilgili tüm belgeler İdareye, yüklenici tarafından verilecektir.” düzenlemelerinin yer aldığı görülmüştür.
Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.4.2.25’inci maddesi gereğince silahlı atış eğitimi gibi önemli maliyet gerektiren eğitim giderlerinin, teklif fiyata dahil giderler içinde değerlendirilmesi ve bu giderlerin idari şartnamede açıkça belirtilmesi, birim fiyat teklif alınmak suretiyle gerçekleştirilecek ihalelerde ise birim fiyat teklif cetvelinde ayrı bir iş kalemi olarak öngörülmesi gerekmekle birlikte ihale dokümanına yönelik bir şikâyet başvurusu olmadığından bahisle dokümanın kesinleştiği ve isteklilerin tekliflerinin mevcut dokümana göre oluşturması gerektiği anlaşılmıştır.
İdare tarafından yaklaşık maliyetin, çalışacak personele ilişkin işçilik, ulusal bayram ve genel tatil günleri çalışması, kıyafet, mali sorumluluk sigortası, ferdi kaza sigortası, atış eğitimi giderleri ile yüklenici kârı öngörülerek 222.908,41 TL olarak tespit edildiği, kâr hariç yaklaşık maliyet tutarının 203.157,11 TL olduğu görülmüştür.
11.11.2013 ve 28.11.2013 tarihli ihale komisyonu kararlarının incelenmesi neticesinde, ihaleye katılan 3 isteklinin işçilik ücreti için teklif ettikleri tutarların idarece uygun bulunduğu, giyim malzemesi, mali sorumluluk sigortası, ferdi kaza sigortası ile firma kârına yaklaşık maliyetin altında teklif veren isteklilerin, düşük teklif verdikleri kalemler bazında aşırı düşük teklif sorgulamasına tabi tutulduğu anlaşılmıştır. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 38’inci maddesinde ihale komisyonunun diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit edeceği ve teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak isteyeceği hüküm altına alınmıştır. Teklifin bir bütün olarak değerlendirilerek aşırı düşük teklif tespiti yapılması gerekirken isteklilerin birim fiyat kalemleri bazında aşırı düşük teklif olarak değerlendirilerek açıklama istenmesinin Kanun’un aktarılan maddesine uygun olmadığı, ayrıca Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.4’üncü maddesinde, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, kar hariç yaklaşık maliyet tutarının üzerindeki tekliflerin aşırı düşük teklif olarak kabul edilmeyeceği düzenlenmesine karşın uyuşmazlığa konu ihalede idare tarafından kâr hariç yaklaşık maliyet tutarı olan 203.157,11 TL’nin üzerinde teklif veren Afyon Anadolu Özel Güvenlik Koruma ve Eğitim Hiz. Tic. Ltd. Şti.nin de aşırı düşük teklif sorgulamasına tabi tutulmasının mevzuata uygun olmadığı tespit edilmiştir.
Öte yandan kâr hariç yaklaşık maliyet tutarının altında teklif veren isteklilerin tekliflerinin tamamına ilişkin açıklama sundukları dikkate alındığında, idare tarafından aşırı düşük teklifin tespiti ve sorgulanması aşamasında yapılan aykırılığın esasa etkili olmayacağı ve başvuru sahibinin iddia ettiği hususların incelenebileceği anlaşılmıştır.
İhaleye ait birim fiyat teklif cetvelinin,
Sıra No
 İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması
 Miktarı
Teklif Edilen Birim Fiyat
 Tutarı
Birimi
İşçi sayısı
Ay/gün/saat
1
Özel Güvenlik Şefi
Ay
1
12
2
Silahlı Özel Güvenlik Görevlisi
Ay
8
12
3
Ulusal Bayram ve Genel tatil Günleri
Gün
6
14,5
 I. ARA TOPLAM
Sıra No
İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması
Birimi
Miktarı
Teklif Edilen Birim Fiyat
Tutarı
1
Giyim Malzemesi
kişi
9
2
Özel Güvenlik Mali sorumluluk Sigortası ve Ferdi Kaza Sigortası
kişi
9
3
Firma karı ve diğer Giderler
Ay
12
şeklinde düzenlendiği, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından birim fiyat teklif cetvelinde teklif edilen tutarlar ile aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında belirtilen tutarların,
Birim Fiyat                                                    Teklif Cetvelinde                   Aşırı Düşük Teklif
Teklif Kalemi                                                 Yer Alan Tutar                       Açıklamasında Belirtilen Tutar
Özel Güvenlik Şefi                                        23.698,80                               23.698,80
Silahlı Özel Güvenlik Görevlisi                       171.030,72                             171.030,72
Ulusal Bayram ve Genel tatil Günleri              4.298,67                                 4.298,67
Giyim Malzemesi                                           2.731,50                                 2.029,50
Özel Güvenlik Mali sorumluluk Sigortası
ve Ferdi Kaza Sigortası                                 459,00                                    459,00
Firma karı ve diğer Giderler                          309,60                                    317,54
Toplam                                                       202.528,29                             201.834,23
                                                                 Poligon-eğitim masrafı              450,00            
                                                                 Mermi gideri                            244,06
                                                                 Toplam                                   694,06
şeklinde olduğu görülmüştür.
Başvuru sahibi tarafından ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklif etmiş olduğu birim fiyatlar ile aşırı düşük teklif açıklamaları kapsamında teklif bileşenlerine ilişkin öngörmüş olduğu bedeller arasında tutarsızlık olduğu, anılan isteklinin öngördüğü firma kârı ve genel giderler ile ihale konusu hizmet kapsamında öngörülen hizmet içi atışı eğitimi, poligon vb. giderleri karşılayamayacağı iddialarına yer verilmiştir. İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından birim fiyat teklif cetveli ile aşırı düşük teklif açıklamaları kapsamında belirtilen tutarların incelenmesi neticesinde, işçilik, özel güvenlik mali sorumluluk sigortası ile ferdi kaza sigortası kalemleri açısından bir farklılık olmadığı, giyim gideri için 2.029,50 TL tutarında proforma fatura alındığı, birim fiyat teklif cetvelinde 2.731,50 TL teklif verildiği görülmüş olup giyim gideri açısından söz konusu olan bu farklılığın bir aykırılığa sebebiyet vermediği anlaşılmıştır.
İhale dokümanında atış eğitimi yaptırılacağının ve bu eğitime ilişkin tüm giderlerin yükleniciye ait olacağının düzenlenmesine karşın hazırlanan birim fiyat teklif cetvelinde bu gidere ilişkin ayrıca bir satır açılmadığı ancak ihale dokümanın kesinleştiği de dikkate alındığında isteklilerin tekliflerini mevcut dokümana göre oluşturacakları anlaşılmış olup, itirazen şikâyete konu ihalede, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından söz konusu atış eğitimine ilişkin giderlerin birim fiyat teklif cetveli içinde yer alan giyim gideri üzerine eklenerek oluşturulduğu, bu durumun ihale mevzuatı açısından bir aykırılık teşkil etmediği görülmüştür.
İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından hizmet içi eğitim atışı gideri için kişi başı 50 TL olmak üzere toplam 9 kişi için 450 TL öngörüldüğü, söz konusu gideri tevsik amaçlı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen ücret listesinin sunulduğu, atışlarda kullanılacak mermi gideri için 244,06 TL öngörüldüğü ve bu gidere dayanak olarak bir adet proforma fatura sunulduğu görülmüş olup, söz konusu giderler için yapılan belgelendirmenin mevzuata uygun olduğu anlaşılmıştır.
Netice itibariyle ihale üzerinde bırakılan isteklinin sunmuş olduğu birim fiyat teklif cetvelinde yer alan tutarlar ile aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında belirtmiş olduğu tutarlar arasında bir uyumsuzluk olmadığı, hizmet içi atış eğitimi ile mermi giderine ilişkin mevzuata uygun belgelendirme yaptığı görüldüğünden başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı anlaşılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,
Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy