Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 54, 55, 56, 65) (İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik m. 14)

 

Toplantı No: 2012/063  

Gündem No: 33

Karar Tarihi: 30.10.2012

Karar No: 2012-UM.III-4139  

 

Şikayetçi: Ege Analitik Tek. Cih. Med. Lab. Malz. Kimyevi Mad. San. ve Tic. Ltd. Şti., Reşatbey Mahallesi 62005. Sokak Ali Seymen Apt. Zemin Kat No: 21/A ADANA

 

İhaleyi Yapan Daire: Çukurova Dr. Aşkım Tufekçi Devlet Hastanesi Baştabipliği, Y. Baraj Mah. Hacı Ömer Sabancı Caddesi ADANA

 

Başvuru Tarih ve Sayısı: 04.10.2012/33417  

 

Başvuruya Konu İhale: 2012/94309 İhale Kayıt Numaralı "Tıbbi Cihaz Alımı" İhalesi

 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: Çukurova Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi Baştabipliği tarafından 27.08.2012 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Tıbbi Cihaz Alımı” ihalesine ilişkin olarak Ege Analitik Tek. Cih. Med. Lab. Malz. Kimyevi Mad. San. Ve Tic. Ltd. Şti.’nin 21.09.2012 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun idarenin 25.09.2012 tarihli yazısı ile reddi ı üzerine, başvuru sahibince 04.10.2012 tarih ve 33417 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 04.10.2012 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2012/3660 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

Karar:

 

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi:

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle: Başvuru konusu ihaleye verdikleri teklifin “geçici teminat mektubunun geçerlilik tarihinin 24.12.2012 olması gerekirken 21.12.2012 olarak belirlenmesi” gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, idarece zeyilname ile 24.08.2012 olan ihale tarihinin 27.08.2012 tarihine alındığı, ancak zeyilname ile ihale tarihine paralel olarak ihale dokümanında tekliflerinin değerlendirme dışı kalmasına gerekçe gösterilen geçici teminat süresinin de değiştirilmesi gerektiği halde bu konuda gerekli değişikliğin yapılmadığı, idarenin firmaları ile ilgili kararının iptal edilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 54, 55 ve 56’ncı maddelerinde ve İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelikte ihalelere yönelik olarak ihaleyi gerçekleştiren idareye ve Kamu İhale Kurumuna yapılacak başvurular ve incelemeye ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhalelere yönelik başvurular” başlıklı 54’ üncü maddesinin birinci fıkrasında “İhale sürecindeki hukuka aykırı işlem veya eylemler nedeniyle bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden aday veya istekli ile istekli olabilecekler, bu Kanunda belirtilen şekil ve usul kurallarına uygun olmak şartıyla şikayet ve itirazen şikayet başvurusunda bulunabilirler.” hükmü,

Anılan Kanun’un “İdareye şikayet başvurusu” başlıklı 55’inci maddesinde ise “Şikayet başvurusu, ihale sürecindeki işlem veya eylemlerin hukuka aykırılığı iddiasıyla bu işlem veya eylemlerin farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gereken tarihi izleyen günden itibaren 21 inci maddenin (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelerde beş gün, diğer hallerde ise on gün içinde ve sözleşmenin imzalanmasından önce, ihaleyi yapan idareye yapılır. İlanda yer alan hususlara yönelik başvuruların süresi ilk ilan tarihinden, ön yeterlik veya ihale dokümanının ilana yansımayan diğer hükümlerine yönelik başvuruların süresi ise dokümanın satın alındığı tarihte başlar.

 

İlan, ön yeterlik veya ihale dokümanına ilişkin şikayetler birinci fıkradaki süreleri aşmamak üzere en geç ihale veya son başvuru tarihinden üç iş günü öncesine kadar yapılabilir. Bu yöndeki başvuruların idarelerce ihale veya son başvuru tarihinden önce sonuçlandırılması esastır. Şikayet üzerine yapılan incelemede tekliflerin hazırlanmasını veya işin gerçekleştirilmesini etkileyebilecek maddi veya teknik hataların veya eksikliklerin bulunması ve idarece ihale dokümanında düzeltme yapılmasına karar verilmesi halinde, gerekli düzeltme yapılarak 29 uncu maddede belirtilen usule göre son başvuru veya ihale tarihi bir defaya mahsus olmak üzere ertelenir. Ancak belirlenen maddi veya teknik hataların veya eksikliklerin ilanda da bulunması halinde 26 ncı maddeye göre işlem tesis edilir.

 

İdare, şikayet başvurusu üzerine gerekli incelemeyi yaparak on gün içinde gerekçeli bir karar alır. Alınan karar, şikayetçi ile diğer aday veya istekliler ile istekli olabileceklere karar tarihini izleyen üç gün içinde bildirilir. İlan ile ihale veya ön yeterlik dokümanına yönelik başvurular dışında istekli olabileceklere bildirim yapılmaz.

 

Belirtilen süre içinde bir karar alınmaması durumunda başvuru sahibi tarafından karar verme süresinin bitimini, süresinde alınan kararın uygun bulunmaması durumunda ise başvuru sahibi dahil aday, istekli veya istekli olabilecekler tarafından idarece alınan kararın bildirimini izleyen on gün içinde Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunulabilir.

 

……” hükmü,

 

Anılan Kanun’un “Kuruma itirazen şikayet başvurusu” başlıklı 56 ncı maddesinin birinci fıkrasında“İdareye şikayet başvurusunda bulunan veya idarece alınan kararı uygun bulmayan aday, istekli veya istekli olabilecekler tarafından 55 inci maddenin dördüncü fıkrasında belirtilen hallerde ve sürede, sözleşme imzalanmadan önce itirazen şikayet başvurusunda bulunulabilir. İhalenin iptaline ilişkin işlem ve kararlardan, sadece şikayet ve itirazen şikayet üzerine alınanlar itirazen şikayete konu edilebilir ve bu kararlara karşı beş gün içinde doğrudan Kuruma başvuruda bulunulabilir.” hükmü,

 

İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin “İtirazen şikayet başvuruları” başlıklı 14’üncü maddesinde “(1) İdareye yapılan şikayet başvurusu üzerine idare tarafından alınan kararın uygun bulunmaması veya süresi içinde karar alınmaması hallerinde veya şikayet ya da itirazen şikayet üzerine idare tarafından alınan ihalenin iptali kararlarına karşı doğrudan Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunulabilir.

 

(2) Aynı kişi tarafından idareye yapılan ve ilk başvuru ile aynı mahiyette olan daha sonraki şikayet başvurularına idarece verilen cevaplar başvuru süresini yeniden başlatmaz.

 

(3) (Değişik: 03/05/2011- R.G. 27923/1 md) Şikayet başvurusu üzerine idarece alınan kararla bir hak kaybına veya zarara uğradığını ya da zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia edenler bu hususa ilişkin başvuruyu itirazen şikayet başvurusu olarak doğrudan Kuruma yaparlar.” hükmü,

                

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendinde;  "Başvurunun süre, usul ve şekil kurallarına uygun olmaması, usulüne uygun olarak sözleşme imzalanmış olması veya şikayete konu işlemlerde hukuka aykırılığın tespit edilememesi veya itirazen şikayet başvurusuna konu hususun Kurumun görev alanında bulunmaması hallerinde başvurunun reddine karar verilir." hükmü bulunmaktadır.

 

Başvuru sahibinin dilekçesi ve eklerinin incelemesi neticesinde; şikâyete konu ihalenin 27.08.2012 tarihinde gerçekleştirildiği, ilk oturumda başvuru sahibinin geçici teminat mektubunun uygun olmadığının tutanağa bağlandığı, aynı tarihte idare kayıtlarına alınan 29.08.2012 tarihli dilekçesi ile de “teklifinin değerlendirmeye alınması gerektiği” iddiasıyla idareye ilk şikâyet başvurusunu yaptığı, idarenin süresi içerisinde cevap vermediği başvuruya ilişkin 12.09.2012 tarihli karar ile şikâyeti süre yönünden reddettiği, başvuru sahibinin idareye yaptığı ilk başvurusunu takip eden 20 gün içerisinde (en geç 18.09.2012 tarihinde) Kuruma itirazen şikâyet başvurusunda bulunması gerekirken başvurmadığı, kesinleşen ihale kararının 14.09.2012 tarihinde bildirilmesi üzerine tebliğ tarihini izleyen 10 gün içinde aynı iddia ile ikinci kez 21.09.2012 tarihinde idareye başvurduğu, idarenin 25.09.2012 tarihli yazısıyla şikâyeti uygun bulmaması üzerine 04.10 2012 tarihinde Kuruma itirazen şikâyet başvurusunda bulunduğu anlaşılmıştır.

 

Bu itibarla Kuruma yapılan başvurunun 4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendi gereğince süre yönünden reddi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle 4734 sayılı Kanun’un 65’ inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere:

 

1-Başvurunun reddine,

 

2- Fazla ödenen başvuru bedelinin başvuru sahibinin yazılı talebi halinde iadesine,

 

Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy