Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 10, 54, 65) (Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği m. 3, 30, 48) (Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliği m. 2)

 

Toplantı No: 2021/012

Gündem No: 49

Karar Tarihi: 24.03.2021

Karar No: 2021/UY.II-665

 

BAŞVURU SAHİBİ:

 

Mbd İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

 

Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

 

2020/666981 İhale Kayıt Numaralı “Gaziantep 25 Aralık 300 Yataklı Devlet Hastanesi Ek Bina Yapım İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

 

Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından 18.01.2021 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Gaziantep 25 Aralık 300 Yataklı Devlet Hastanesi Ek Bina Yapım İşi” ihalesine ilişkin olarak Mbd İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin 15.02.2021 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 18.02.2021 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 26.02.2021 tarih ve 10198 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 26.02.2021 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2021/368 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

 

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, 09.02.2021 tarihli ihale komisyonu kararına göre tekliflerinin beyan ettikleri iş deneyim belgesinin benzer işe uygun olmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılmasının mevzuata aykırı olduğu şöyle ki,

 

İhale komisyonu kararında her ne kadar iş deneyim belgesinin benzer işe uygun olduğunu tevsik edici fiziki kriterlerden otel yıldızını gösterir herhangi bir bilginin bulunmadığı belirtilmişse de Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti’nde “yıldız” konusunun bulunmadığı, bu yüzden iş deneyimine işletilemediği, sundukları yeterlik bilgileri tablosunda iş deneyimine konu işin 5 yıldızlı olduğuna ilişkin beyanın yer aldığı, idareye şikâyet dilekçesi ekinde de söz konusu durumun Türkçe tercümesinin sunulduğu, belgenin aslının sunulmamış olmasının esaslı bir eksiklik olarak nitelendirilemeyeceği, idare tarafından bilgi eksikliği kapsamında tamamlatılabileceği,

 

 

Diğer taraftan uyuşmazlığa konu iş deneyim belgesinin uygulanan yapı tekniği kısmında “Betonarme, Çelik Konstrüksiyon (4500 m2 rehabilitasyon), (26000 m2 yeni bina)” ifadesinin yer aldığı, rehabilitasyon yapılan m2’nin tamamında binanın soyulup güçlendirildiği, yeni bina ile benzer özelliklerde mimari, mekanik, elektrik işlerinin aynen uygulandığı dolayısıyla BII grubu iş deneyiminden ayrılmasının mümkün olmadığı, ayrıca idare tarafından teklifleri değerlendirme dışı bırakılmadan önce iş deneyiminde tereddüt bulunan hususlar için gerekli incelemelerin yapılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinde “İhaleye katılacak isteklilerden, ekonomik ve malî yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine ilişkin olarak aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler istenebilir:

 

 

2) İstekli tarafından kamu veya özel sektöre bedel içeren bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak…deneyimi gösteren belgeler…” hükmü,

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Tanımlar” başlıklı 3’üncü maddesinde “…ı) Esaslı unsur: Proje bütünlüğü çerçevesinde yapının amacı ile işlevi ve/veya gerçekleştirilen toplam iş tutarı içerisindeki farklı iş gruplarına ait tutarların dağılımı göz önünde bulundurularak belirlenen ana iş grubunu,

 

 

ifade eder.” hükmü,

 

Aynı Yönetmelik’in “İstenecek belgeler” başlıklı 30’uncu maddesinde “a) Yaklaşık maliyetine bakılmaksızın…iş deneyim belgesinin her ihalede istenilmesi zorunludur…” hükmü,

 

Anılan Yönetmelik’in “İş deneyimini gösteren belgeler” başlıklı 39’uncu maddesinde  “(1) Aday veya isteklilerden, yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektöre bedel içeren bir sözleşme kapsamında taahhüt ettikleri, ihale konusu iş veya benzer işlerdeki deneyimlerini tevsik etmeleri için iş deneyim belgesi istenilmesi zorunludur.

 

….

 

(4) Yapım işlerinde iş deneyiminde değerlendirilecek benzer işlerin belirlendiği tebliğde belirtilen esaslara uygun biçimde, hangi nitelikteki iş ya da işlerin benzer iş kabul edileceği idarece tespit edilir ve ihale veya ön yeterlik dokümanı ile ihale veya ön yeterliğe ilişkin ilanda veya davet mektubunda belirtilir.

 

 

 (16) Belge düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlara yurt dışında gerçekleştirilen işler hariç yurt dışında gerçekleştirilen diğer işlerle ilgili olarak, iş deneyimini tevsik için, o ülke mevzuatına göre, iş sahibinin adı veya unvanı, işin yapıldığı yer ve niteliği, yüklenicinin adı veya unvanı, sözleşme bedeli ve tarihi ile işin bitim tarihini içerecek şekilde düzenlenmiş iş bitirme belgesinin sunulması gereklidir.

 

(17) Bu Yönetmeliğin 43 üncü maddesinin sekizinci fıkrasına göre düzenlenenler hariç olmak üzere belge düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlarca düzenlenecek iş deneyim belgelerinde; belgeye konu işin esaslı unsuru ile belge tutarının iş grupları itibariyle dağılımına yer verilir. Ancak, işin amacı ile işlevini gerçekleştirecek seviyede veya bir iş grubuna ilişkin aşama ve kısımları içerecek şekilde tamamlanmaması gibi hallerde esaslı unsur belirtilmez ve belgede buna ilişkin açıklamaya yer verilerek işin tamamlanan aşama ve kısımları belirtilir.” hükmü,

 

Söz konusu Yönetmelik’in “Değerlendirmeye ilişkin esaslar” başlıklı 48’inci maddesinde “…(2) İhale konusu iş veya benzer iş kapsamında bulunmayan işlerin tutarları iş deneyiminde değerlendirmeye alınmaz. Ancak, iş deneyim belgesine konu işin esaslı unsurunun ihale konusu iş veya benzer işe uygun olması halinde iş deneyim belgesi tutarının tamamı değerlendirilir…” hükmü yer almaktadır.

 

Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliği’nin 2’nci maddesinde “2.8. İş deneyim belgesine konu işin esaslı unsurunun belirlenmesinde, işin yapım amacı ile işlevinin ve/veya yapılan toplam iş tutarı içerisindeki farklı iş gruplarına ait tutarların dağılımının göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

 

Örneğin, yapılan iş tutarının %30’unun AI grubuna giren köprü işleri, %30’unun AII grubuna giren tünel işleri ve %40’ının AVI grubuna giren demiryolu işleri olan bir demiryolu yapım işinde, projenin amacı ve işlevinin canlı ve cansız varlıkların bir yerden bir yere nakli için gerekli olan demiryolunun yapılması olduğundan, esaslı unsur “AVI Grup: Demiryolu İşleri (Altyapı + Üstyapı)” olarak belirlenebilecektir.

 

Yine, gerçekleştirilen iş tutarının %70’inin AII grubuna giren tünel işleri, %15’inin AVI grubuna giren demiryolu işleri ve %15’inin BIII grubuna giren istasyon binası yapım işleri olan bir metro hattı yapım işinde esaslı unsur, projenin amaç ve işlevinin canlı ve cansız varlıkların bir yerden bir yere nakli için gerekli olan demiryolu yapılması olduğundan “AVI Grup: Demiryolu İşleri (Altyapı + Üstyapı)” olarak veya yapılan iş tutarı içerisinde sahip olduğu oranının büyüklüğünden dolayı “AII Grup: Tünel İşleri” olarak belirlenebilecektir.

 

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 48 inci maddesinin ikinci fıkrasında “İhale konusu iş veya benzer iş kapsamında bulunmayan işlerin tutarları iş deneyiminde değerlendirmeye alınmaz. Ancak, iş deneyim belgesine konu işin esaslı unsurunun ihale konusu iş veya benzer işe uygun olması halinde iş deneyim belgesi tutarının tamamı değerlendirilir.” düzenlemesi yer almaktadır. Buna göre, birden fazla gruptan işleri içeren iş deneyim belgelerinde, belgeye konu işin esaslı unsurunun ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olması halinde belge tutarının tamamı dikkate alınır…

 

 

İş deneyim belgesine konu işin esaslı unsurunun ihale konusu iş veya benzer işe ilişkin olmaması halinde ise, sadece ihale konusu işe veya benzer işe uygun nitelikteki işler değerlendirmeye alınır

 

 

2.11. BII grubu işlerin benzer iş olarak belirlendiği ihalelerde, sunulacak iş deneyim belgesinden yapım işinin BII grubunda belirtilen fiziki kriterleri sağlayıp sağlamadığının anlaşılamaması durumunda, bu hususa ilişkin tevsik edici belgenin teklif kapsamında sunulması zorunludur. Bu kapsamda yapı inşaat alanını tevsik etmek üzere, yapı kullanma izin belgesi veya yapı ruhsatının başvuru veya teklif kapsamında sunulması gerekmektedir.

 

….” açıklaması yer almaktadır.

 

Bahse konu Tebliğ’in eki olan “Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Listesi”nin B Grubu işlere ilişkin kısmı ise aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir:

 

I. GRUP: BİNA İŞLERİ

 

1.Taşınmaz kültür varlıklarının restorasyon işleri

 

2.Taşınmaz kültür varlıklarının rekonstrüksiyon işleri

 

3.Taşınmaz kültür varlıklarının fonksiyon değiştirme işleri

 

II. GRUP: BİNA İŞLERİ

 

1.Askeri tesis ve binalar (20.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

 

2.Hastaneler (20.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

 

3.Havaalanı terminal binaları (25.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

 

4.İbadethaneler (5.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

 

5.İdari binalar (25.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

 

6.Kapalı spor salonları (5.000 ve üstü seyirci kapasiteli)

 

7.Kültür ve kongre merkezleri (20.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

 

8.Müze ve konser salonları (20.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

 

9.Stadyum, hipodrom ve veledromlar (en az 20.000’i kapalı olmak üzere toplam 25.000 ve üstü seyirci kapasiteli)

 

10.Ticaret ve alışveriş merkez ve kompleksleri (25.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

 

11.Toplu konut işleri (sosyal donatısı ile birlikte 50.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

 

12.Tren gar ve istasyonları ile liman binaları (20.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

 

13.Uluslararası fuar merkez ve kompleksleri (en az 20.000 m2 si kapalı sergileme alanı olmak üzere toplam yapı inşaat alanı 25.000 m2 ve üstü)

 

14.Üniversite ve eğitim binaları (25.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

 

15.Yüksek yapılar (30 kat üzeri ve 25.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

 

16.(5) ve üzeri yıldızlı oteller ve 1. sınıf tatil köyleri (25.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı)

 

III. GRUP: BİNA İŞLERİ

 

1.BII. Grup işler

 

2.BI. ve BII. Grubu işlerin dışındaki bina işleri

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

 

a) Adı: Gaziantep 25 Aralık 300 Yataklı Devlet Hastanesi Ek Bina Yapım İşi

 

b) Türü: Yapım işleri

 

c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği

 

ç) Yatırım proje no'su (yapım işlerinde): 2015I00-145159 ( - Gaz ... let Hastanesi Ek Bina)

 

d) Kodu:

 

e) Miktarı: 1 Adet Üst Yapı Hastane İnşaatı (Betonarme): B+Z+7 Katlı

 

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

 

f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Gaziantep İli Şehitkâmil İlçesi” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “İhaleye katılmak için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

 

7.5.1. İsteklinin, yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektöre bedel içeren bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;

 

a) İlk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan,

 

b) İlk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan işlerde, ilk sözleşme bedelinin en az % 80'i oranında denetlenen ya da yönetilen,

 

c) Devam eden işlerde; ilk sözleşme bedelinin tamamlanması şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde gerçekleşme oranı toplam sözleşme bedelinin en az % 80'ine ulaşan ve kusursuz olarak gerçekleştirilen,

 

ç) Devam eden işlerde; ilk sözleşme bedelinin tamamlanması şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde gerçekleşme oranı toplam sözleşme bedelinin en az % 80'ine ulaşan ve kusursuz olarak gerçekleştirilen işlerde; ilk sözleşme bedelinin en az % 80'i oranında denetlenen ya da yönetilen,

 

d) Devredilen işlerde, devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80'inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan, işlere ilişkin deneyimini gösteren belgeleri sunması zorunludur. İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 80'inden az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması gerekir.

 

 

7.6. Benzer iş olarak kabul edilecek işler aşağıda belirtilmiştir: "Yapım İşlerinde benzer iş grupları tebliği" nde yer alan B-II grubu işler benzer iş olarak kabul edilecektir.

 

 

7.8. Tekliflerin dili

 

7.8.1. Teklifi oluşturan bütün belgeler ile tekliflerin değerlendirmesi aşamasında idarece talep edilmesi halinde isteklilerce sunulması gereken belgeler ve ekleri Türkçe olacaktır. Başka bir dilde sunulan belgeler, Türkçe onaylı tercümesi ile birlikte verilmesi halinde geçerli sayılacaktır. Bu durumda teklifin veya belgenin yorumlanmasında Türkçe tercüme esas alınır. Tercümelerin yapılması ve tercümelerin tasdiki işlerinde ilgili maddeki düzenlemeler esas alınacaktır.

 

7.9. Belgelerin sunuluş şekli:

 

7.9.1. İdarece talep edilmesi halinde istekliler tarafından, e-teklifleri kapsamında beyan edilen bilgi ve belgelerden EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak teyit edilemeyenler ekleri ile birlikte bu maddede düzenlenen şekil kurallarına uygun olarak sunulur.

 

7.9.2. İstekliler, bu madde kapsamında idarece talep edilen belgelerin aslını veya aslına uygunluğu noterce onaylanmış örneklerini vermek zorundadır….

 

7.9.3. Noter onaylı belgelerin aslına uygun olduğunu belirten bir şerh taşıması zorunlu olup, sureti veya fotokopisi görülerek onaylanmış olanlar ile "ibraz edilenin aynıdır" veya bu anlama gelecek bir şerh taşıyanlar geçerli kabul edilmeyecektir.

 

 

7.9.6. Yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümelerinin yapılması ve bu tercümelerin tasdik işlemi:

 

7.9.6.1. Yerli istekliler tarafından yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümeleri ve bu tercümelerin tasdik işlemi aşağıdaki şekilde yapılır:

 

7.9.6.1.1. Yerli istekliler ile Türk vatandaşı gerçek kişi ve/veya Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişi ortağı bulunan iş ortaklıkları veya konsorsiyumlar tarafından yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümelerinin, Türkiye'deki yeminli tercümanlar tarafından yapılması ve noter tarafından onaylanması zorunludur. Bu tercümeler, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tasdik işleminden muaftır.

 

 

7.9.6.2.5. Yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümelerinin Türkiye'deki yeminli tercümanlar tarafından yapılması ve noter tarafından onaylanması halinde ise bu tercümelerde başkaca bir tasdik şerhi aranmaz….” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümleri ile ihale dokümanında yer alan düzenlemelerden; inceleme konusu ihalede istekliler tarafından e-teklif kapsamında, teklif edilen bedelin % 80'inden az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin beyan edilmesinin zorunlu olduğu, Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliği'nde belirtilen BII grubu bina işlerinin benzer iş olarak kabul edileceği, iş deneyimini gösteren belgelerdeki ihale konusu iş veya benzer iş kapsamında bulunmayan işlerin tutarlarının değerlendirmeye alınmayacağı, ancak iş deneyim belgesine konu işin esaslı unsurunun ihale konusu iş veya benzer işe uygun olması halinde iş deneyim belgesi tutarının tamamının değerlendirileceği, iş deneyim belgesine konu işin esaslı unsurunun belirlenmesinde ise işin yapım amacı ile işlevinin ve/veya yapılan toplam iş tutarı içerisindeki farklı iş gruplarına ait tutarların dağılımının göz önünde bulundurulması gerektiği anlaşılmaktadır.

 

08.02.2021 tarihli ihale komisyonu kararına göre, şikâyete konu ihalede 35 adet ihale dokümanı indirildiği, 13 istekli tarafından ihaleye teklif verdiği, Ysp İnş. En. Mad. A.Ş.- Nil Yapı Mal. ve İnş. Tic. A.Ş. İş Ortaklığının teklifinin pilot ortağı tarafından geçici teminat mektubu sunulmadığı gerekçesiyle, Rflogy Llc’nin teklifinin teşekkür mektubu sunulduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı,

 

Başvuru sahibi Mbd İnş. San. ve Tic. A.Ş.nin teklifinin ise “Yapılan inceleme sonucu; Mbd İnş. San. ve Tic. A.Ş.nin iş deneyimi tevsik amacıyla, “Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti Otelcilik, Turizm ve Kaplıca İşletmeciliği Merkez Turistik Yönetim Kuruluşu” tarafından düzenlenen, “Touat/Adrar/Egtc Otelinin Rehabilitasyon ve Modernleştirilmesi İşleri ” işine ait İş Bitirme belgesinin beyan edildiği görülmüştür.

 

Söz konusu iş deneyim belgesinin B-II grubu bina işlerinden “(5) ve üzeri yıldızlı oteller ve 1. sınıf tatil köyleri (25.000 m2 ve üstü yapı inşaat alanı) ” grubuna dâhil edilmesi muhtemel olduğu görülmekle birlikte, iş deneyim belgesinde benzer işe ait olduğunu tevsik edici fiziki kriterlerden otel yıldızını gösterir herhangi bir bilginin bulunmadığı görülmüştür. Ayrıca yapılan araştırmalar neticesinde; söz konusu otelin 4 yıldızlı bir otel olduğu, iş deneyim belgesinin belge tutarının ağırlıklı unsurunun rehabilitasyon işlerine ait olduğu, söz konusu tutara mefruşat işlerinin de dahil edildiği görülmüştür. Bununla birlikte; rehabilitasyon ve mefruşat işlerinin söz konusu ihalenin benzer işler grubuna ait olmadığı görülmüştür.” gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, geçerli tekliflerden ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci teklif olması öngörülen tekliflerin sahiplerinden beyan ettikleri bilgileri tevsik edici belgelerin istendiği, yapılan değerlendirme neticesinde Özkılıc Yapı İns. Taah. ve Pet. Ürün. San. Tic. Ltd. Sti.nin ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi, Dizmanlar Gav. Yat. Loi. San. ve Tic. A.Ş.nin ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği anlaşılmıştır.

 

Bu karar üzerine başvuru sahibi istekli tarafından 15.02.2021 tarihinde idareye şikâyet başvurusunda bulunulduğu, söz konusu dilekçenin ekinde iş deneyim belgesine konu otelin 5 yıldızlı olduğuna ilişkin Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti Otelcilik, Turizm ve Kaplıca İşletmeciliği Merkez Turistik Yönetim Kuruluşu tarafından düzenlendiği anlaşılan yabancı dildeki bilgilerin Türkçe tercümesinin sunulduğu, anılan belge üzerinde Ankara 57. Noterliği’nin 12.02.2021 tarihli ve 04392 yevmiye numarasıyla “aslına uygundur” şeklinde ve T.C. Cezayir Büyükelçiliğinin (Konsolosluk Şubesi) “İşbu tercümenin yukarıda imza ve kaşesi bulunan yeminli tercüman tarafından yapıldığını onaylar” şeklinde onaylarının yer aldığı görülmekle birlikte anılan belgenin yabancı dildeki orijinal halinin yer almadığı tespit edilmiştir.

 

Ayrıca söz konusu ekte anılan idare tarafından düzenlendiği anlaşılan “Adrar Touat Otelinin rehabilitasyon ve modernizasyon işleri” projesinin KDV dahil ve KDV hariç toplam tutarının dağılımı gösteren yabancı dildeki belge ile birlikte Türkçe tercümesinin de sunulduğu, bahse konu belge üzerinde Ankara 57. Noterliği’nin 05.01.2021 tarihli ve 01204 yevmiye numarasıyla “aslına uygundur” şeklinde ve T.C. Cezayir Büyükelçiliğinin (Konsolosluk Şubesi) “İşbu tercümenin yukarıda imza ve kaşesi bulunan yeminli tercüman tarafından yapıldığını onaylar” şeklinde onaylarının yer aldığı tespit edilmiştir.

 

Akabinde idarenin 17.02.2021 tarihli işlemi ile bahse konu şikâyeti “Başvuru sahibinin şikâyet dilekçesi ekinde sunulan aynı zamanda yeterlik bilgileri tablosunun “Diğer Belgeler ” satırında beyan edilen belgeler değerlendirildiğinde İdari Şartname’ nin 7.8.1. maddesi uyarınca “Başka bir dilde sunulan belgeler, Türkçe onaylı tercümesi ile birlikte verilmesi halinde geçerli sayılacaktır” hükmüne istinaden belge Ek-3’ün yabancı dilde düzenlenmiş belge aslının sunulmadığı görülmüş, bu haliyle de mevzuata uygun olmadığı anlaşılmıştır.

 

Ayrıca; Kurumumuzca ihale edilen hastane yapım işlerine yönelik iş deneyim belge tutarlarına Hasta Yatak Dolapları, TV üniteleri, Bankolar v.b gibi sabit mobilya grubu imalatlar dâhil edilse de, bunun dışındaki ekipmanlar mal alımı ihale kapsamında temin edilmektedir. Şikayete konu iş deneyiminde ise sandalye, yemek masası, yastık, yatak örtüsü, perde, çay kahve fincanı, çiçek, havlu vs. pek çok ürünün belge tutarına dâhil edildiği bu haliyle benzer iş grubunda değerlendirilemeyeceği görülmüştür.

 

Diğer açıdan; iş deneyim belge tutarının yapılan işlere göre ayrıştırılması sonucunda ağırlıklı unsurunun Rehabilitasyon işine ait olduğu görülmüştür. Rehabilitasyon 4.500 m2, yeni bina işi 26.000 m2 iken, metrekareye düşen yapı yaklaşık maliyeti arasındaki tutarsızlık göze çarpmaktadır.” gerekçeler ile uygun bulmadığı görülmüştür.

 

İdarenin kararının 18.02.2021 tarihinde başvuru sahibine bildirildiği ve başvuru sahibinin 26.02.2021 tarihinde Kurum kayıtlarına alınan dilekçesi ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunduğu görülmüş olup anılan dilekçenin ekinde iş deneyim belgesine konu otelin 5 yıldızlı olduğuna ilişkin ve anılan projenin KDV dahil ve KDV hariç toplam tutarının dağılımı gösteren yabancı dildeki belgeler ile birlikte onaylı Türkçe tercümelerin yer aldığı görülmüştür.

İdarece gönderilen ihale işlem dosyası incelendiğinde, başvuru sahibi Mbd İnş. San. ve Tic. A.Ş. tarafından sunulan “Yeterlik Bilgileri Tablosu”nda “Mesleki ve Teknik Yeterliğe İlişkin Bilgiler” satırının “EKAP’ta Kayıtlı Olan İş Deneyim Belgesi” bölümünün “Belgeye EKAP Tarafından Verilen Sayı” kısmında “41252-Y-YDİ-470-2” şeklinde beyanının,

 

Anılan yeterlik bilgileri tablosunun “Diğer Belgeler”  sütununun “Diğer Belgeler” satırında “Belge Adı ve Açıklaması” kısmında ise “İş bitirme belgesi toplam yapım tutarı (KDV hariç) Ankara 57. Noterliği, 15.01.2021 tarihli 01204 yevmiye numaralı belge” ile “İş bitirme belgesinin 5 yıldızlı olduğuna dair belge, Ankara 57. Noterliği, 25.12.2020 tarihli 37259 yevmiye numaralı iş bitirme belgesinin 5 yıldızlı olduğu gösterir belge” şeklinde beyanın yer aldığı yer aldığı tespit edilmiştir.

 

İstekli tarafından beyan edilen ve EKAP üzerinden teyit edilen iş bitirme belgesi incelendiğinde ise, iş sahibinin “Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti Otelcilik, Turizm ve Kaplıca İşletmeciliği Merkez Turistik Yönetim Kuruluşu” olduğu, işin adının “TOUAT/ADRAR/EGTC Otelinin Rehabilitasyon ve Modernleştirilmesi İşleri” olduğu, uygulanan yapı tekniğinin “Betonarme, Çelik Konstrüksiyon (4500 m2 rehabilitasyon), (26000 m2 yeni bina)” olduğu, yüklenicinin “MBD İnş. San. ve Tic. A.Ş” olduğu, sözleşmenin tarihinin “18.05.2016”, belge tutarının “3.939.367.540,51 DZD” olduğu görülmüştür.

 

Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti Otelcilik, Turizm ve Kaplıca İşletmeciliği Merkez Turistik Yönetim Kuruluşu tarafından düzenlenen şikâyete konu iş deneyim belgesinin üzerinde otelin 5 yıldızlı olduğuna ilişkin bilginin ve esaslı unsur bilgisinin yer almadığı görülmüş olup başvuru sahibi tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunun “Diğer Belgeler” kısmında otelin 5 yıldızlı olduğuna ilişkin beyanının İdari Şartname’nin 7.8.1’nci maddesinde yer alan “….Başka bir dilde sunulan belgeler, Türkçe onaylı tercümesi ile birlikte verilmesi halinde geçerli sayılacaktır…..” düzenlemeye ve Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliği’nin 2.11’inci maddesinde yer alan “BII grubu işlerin benzer iş olarak belirlendiği ihalelerde, sunulacak iş deneyim belgesinden yapım işinin BII grubunda belirtilen fiziki kriterleri sağlayıp sağlamadığının anlaşılamaması durumunda, bu hususa ilişkin tevsik edici belgenin teklif kapsamında sunulması zorunludur…”düzenlemeye aykırı olarak yabancı dildeki asıllarını içermediği, diğer bir ifadeyle orijinal dildeki belgelerin beyan edilmediği tespit edilmiştir. Bu gerekçeyle anılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerekçesi yerinde görüldüğünden, başvuru sahibinin söz konusu iddiasının yerinde olmadığı sonucuna ulaşılmıştır

 

Diğer taraftan esaslı unsuru belirlenmeyen iş deneyim belgesindeki tutara rehabilitasyon ve yeni bina işlerinin dahil olduğu, anılan belge üzerinde ihale konusu işe veya benzer işe uygun nitelikteki işlerin değerlendirmeye alınması açısından ayrıştırma yapılması ve idarece şikayete cevapta belirtilen hususların açıklığa kavuşturulması gerektiği değerlendirilmekle birlikte gerek iş deneyimine konu otelin 5 yıldızlı olduğuna ilişkin fiziki kriterlerin tevsikine yönelik beyanın eksik bulunması gerek yaklaşık maliyetin üzerinde teklif veren başvuru sahibi isteklinin birinci veya ikinci en avantajlı teklif sahibi olma ihtimalinin bulunmadığı göz önüne alındığında usul ekonomisi gereği idarece anılan hususların araştırılması yönünde düzeltici işlem tesis edilmesine ihtiyaç bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 

Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

 


Full & Egal Universal Law Academy