Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 54, 56, 65)

 

Toplantı No: 2014/011

Gündem No: 19

Karar Tarihi: 06.02.2014

Karar No: 2014/UM.II-767

 

Şikayetçi: Fit Medikal Ve Endüstriyel Ürünler İthalat İhracat Araç Kiralama Hizmetleri Ticaret Ve Sanayi Limited Şirketi, GAZİOSMANPAŞA BULVARI BÜYÜK BEY BAĞI MAH. 404/A TOKAT

 

İhaleyi Yapan Daire: Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu (Sivas Kamu Hastane Birliği Genel Sekreterliği), Kadıburhanettin Mah. Demiryolu Cad.No:7 Kat:1 (Eski Devlet Demiryolları Hastanesi) 58080 SİVAS

 

Başvuru Tarih ve Sayısı: 31.12.2013/41768

 

Başvuruya Konu İhale: 2013/131480 İhale Kayıt Numaralı "2014-2015 Yılları 12 Grup Kit Veya Sarf Karşılığı Cihaz Kullanma Uygulaması" İhalesi

 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: Sivas Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından 30.10.2013 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “2014-2015 Yılları 12 Grup Kit veya Sarf Karşılığı Cihaz Kullanma Uygulaması Mal Alımı” ihalesine ilişkin olarak başvuru sahibince 31.12.2013 tarih ve 41768 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan dilekçe ile başvuruda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2013/5064 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde ön inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

Karar:

 

Şikâyet dilekçesi ve ön inceleme raporu incelendi:

 

Başvuru dilekçesinde özetle; ihalenin 12 kısmına ilişkin verdikleri teklifin İdari Şartname'nin 20.1'inci maddesine ve Teknik Şartname’nin C.4'üncü maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle tekliflerini değerlendirme dışı bırakıldığı, ancak tekliflerinin sözkonusu maddelere uygun olduğu, bu itibarla idarece alınan iptal kararının iptal edilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 56’ncı maddesinin birinci fıkrasında; “İhalenin iptaline ilişkin işlem ve kararlardan, sadece şikayet ve itirazen şikayet üzerine alınanlar itirazen şikayete konu edilebilir ve bu kararlara karşı beş gün içinde doğrudan Kuruma başvuruda bulunulabilir.” hükmü yer almaktadır.

 

Kurumuza gönderilen bilgi ve belgelerden, idarenin iptal kararından önce ihalenin şikâyete konu kısmına idareye şikâyet başvurusunda bulunulduğu dolayısıyla başvuruya konu iptal işlemi ile ilgili olarak Kamu İhale Kurumu’nun inceleme görev ve yetkisi bulunduğu anlaşılmıştır.

 

İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Tebliğ’in “İdareye şikâyet başvurusu” başlıklı 2’nci maddesinde “İhalede geçerli teklif kalmaması nedeniyle veya ihalede geçerli teklif olmakla birlikte bazı tekliflerin değerlendirme dışı bırakılması nedeniyle ihalede rekabetin oluşmadığı ve/veya kaynakların etkin kullanımının gerçekleşmediği gerekçesiyle ihalenin idare tarafından iptal edildiği durumlarda, aday veya istekliler tarafından başvuru veya teklifin değerlendirme dışı bırakılmasına veya ihalenin iptali ile birlikte başvuru veya teklifin değerlendirme dışı bırakılmasına karşı yapılan başvurular, ihalenin iptal edilmesi işlemine karşı yapılan başvuru olarak değerlendirilmez. Bu başvurular ihalenin iptaline yönelik bir başvuru olarak değerlendirilmediğinden, başvuruların öncelikle idareye yapılması, idareye yapılan şikayet başvurusu üzerine idare tarafından alınan kararın uygun bulunmaması veya on günlük süre içerisinde idare tarafından bir karar alınmaması hallerinde Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunulması gerekmektedir. Ancak ihalenin iptali işleminden önce bir şikayet başvurusunun olduğu hallerde, başvuru veya teklifi değerlendirme dışı bırakılan aday veya isteklinin, teklifinin geçerli olduğuna ve bu nedenle ihalenin iptal edilmemesi gerektiğine yönelik olarak 4734 sayılı Kanunun 56 ncı maddesinin birinci fıkrasında öngörülen beş günlük süre içerisinde doğrudan Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunması da mümkündür.” açıklamasına yer verilmiştir.

 

Yapılan inceleme neticesinde; ihalenin 12’nci kısmının, idarece sözkonusu kısma 4 teklif verildiği, 2 isteklinin teklifinin İdari Şartname ve Teknik Şartname’ye uygun olmadığı, bir isteklinin teklifinin yaklaşık maliyetin üzerinde olduğu gerekçesiyle değerlendirmeye alınmadığı, bu kısımda tek isteklinin kaldığı ve yeterli rekabet sağlanmadığı, ayrıca Teknik Şartname’nin C.4’üncü maddesinde yapılan düzenlemenin farklı yorumlara sebebiyet verdiği gerekçe gösterilerek ve teknik şartnamenin revize edilerek sözkonusu kısmın ihalesine yeniden çıkılacağı belirtilerek 02.12.2013 tarihinde ihale komisyonunca alınan kararla iptal edildiği ve sözkonusu kararın ihale yetkilisince aynı tarihte onaylandığı görülmüştür.

 

İdarece şikâyete konu kısmın sadece yukarıda yer alan Tebliğ maddesinde açıklanan ihalede geçerli teklif olmakla birlikte bazı tekliflerin değerlendirme dışı bırakılması nedeniyle ihalede rekabetin oluşmadığı gerekçesiyle iptal edilmediği, ayrıca Teknik Şartnamenin C.4’üncü maddesinde yapılan düzenlemenin farklı yorumlara sebebiyet verdiği gerekçe gösterilerek ihale dokümanında yapılan sözkonusu düzenlemeden dolayı da anılan kısmın iptal edildiği anlaşılmış olup, başvuru sahibinin ihalenin iptal gerekçesine ilişkin olarak 4734 sayılı Kanun’un 56’ncı maddesinin birinci fıkrası uyarınca beş gün içinde doğrudan Kuruma başvuruda bulunulması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

 

Durum böyle iken, başvuru sahibinin iptale ilişkin işlemi 05.12.2013 tarihinde öğrendiği, bu tarihten itibaren beş gün içinde doğrudan Kuruma başvurması gerekirken, Kuruma 31.12.2013 tarihinde bu süreyi geçirdikten sonra başvuruda bulunulduğu anlaşılmıştır. Bu itibarla; 4734 sayılı Kanun’un 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendi gereğince başvurunun süre yönünden reddi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;

 

Başvurunun reddine,

 

Oybirliği ile karar verildi.(¤¤)

 


Full & Egal Universal Law Academy