Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 5, 38, 54)
Toplantı No: 2015/063
Gündem No: 29
Karar Tarihi: 27.10.2015
Karar No: 2015/UH.II-2838
Şikayetçi: Galata Temizlik Lojistik Destek Hizmetleri İnşaat Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi
İhaleyi Yapan Daire: Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğü İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı
Başvuru Tarih ve Sayısı: 22.09.2015/78684
Başvuruya Konu İhale: 2015/89916 İhale Kayıt Numaralı "Genel Temizlik Ve Yardımcı Hizmet İşleri İle Büro Ve Destek Hizmetleri Alımı" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:
Karar:
TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:
Başkan: Mahmut GÜRSES
Üyeler: Ali Kemal AKKOÇ, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hamdi GÜLEÇ, Dr. Mehmet AKSOY
BAŞVURU SAHİBİ:
Galata Temizlik Lojistik Destek Hizmetleri İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi,
Orta Mah. Lale Sok. No: 36/2-A Bayrampaşa/İSTANBUL
İHALEYİ YAPAN İDARE:
Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğü İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı,
Merkez Kampüs Yıldız Yokuşu Balmumcu 34349 Beşiktaş/İSTANBUL
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2015/89916 İhale Kayıt Numaralı “Genel Temizlik ve Yardımcı Hizmet İşleri İle Büro ve Destek Hizmetleri Alımı” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğü İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı tarafından 13.08.2015 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Genel Temizlik ve Yardımcı Hizmet İşleri İle Büro ve Destek Hizmetleri Alımı” ihalesine ilişkin olarak Galata Temizlik Lojistik Destek Hizmetleri İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin 18.09.2015 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 18.09.2015 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 22.09.2015 tarih ve 78684 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2015/2447 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,13.08.2015 tarihinde yapılan “Genel Temizlik ve Yardımcı Hizmet İşleri İle Büro ve Destek Hizmetleri Alımı” ihalesine teklif verildiği, idare tarafından 20.08.2015 tarihinde kendilerinden aşırı düşük teklif açıklaması istenildiği, 27.08.2015 tarihinde aşırı düşük teklif açıklaması talebine cevap verildiği, 14.09.2015 tarihinde kendilerine tebliğ edilen ihale komisyon kararında ihalenin aşırı düşük teklif açıklaması kabul edilen Sümerpak Temizlik Hizmetleri A.Ş. üzerinde bırakıldığı, kendi tekliflerinin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirtildiğinin görüldüğü,
İhale üzerinde bırakılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklamalarında teklif fiyata dahil olan temizlik malzemesi giderlerine kg/adet başına 0,000000009 TL teklifte bulunarak açıklama yapmasının Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79’uncu maddesinde yer alan kriterlere aykırı olduğu, söz konusu ihalede asgari işçilik maliyetinin 22.059.423,00 TL olduğu, ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin 22.059.423,01 TL olduğu, ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklif fiyata dahil edilmesi gereken ve Teknik Şartname’nin Ek-2 ve Ek-3 sayılı listelerinde belirtilen 1.061.193 adet/kg temizlik malzemesi giderlerine ilişkin açıklamayı 0,01 TL ile yaptığı, bu açıklamanın ticari gerçeklere ve piyasa koşullarına aykırı olduğu, temizlik malzemelerinin bu fiyata alınamayacağı gibi üretilmesinin de mümkün olmadığı, ihale üzerinde bırakılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasında sunulması gereken belgeleri anılan Tebliğ hükümlerine göre sunmuş olsa dahi 0,000000009 TL tutarındaki bedelin faturalandırılamayacağı, faturalandırılması halinde bu faturaların mali müşavirden istenilmesi, vergi dairesine sorulması ve tespit tutanağındaki tutarla ilgili vergi dönemiyle uyumlu olup olmadığının sorgulanması gerektiği, idarece yapılan piyasa araştırmasının çok altında olan ve ticari hayatın olağan akışına aykırı olan fiyatların teklif edilmesi halinde idarenin bu tekliflerle ilgili gerekli yerlerden bilgi belge istemesi gerektiği, sadece Tebliğ hükümlerine uygun belge sunulmasının idare tarafından yeterli görülmesinin 4737 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 5’inci maddesindeki eşitlik ilkesine aykırı olduğu, ekonomik verilerle uyumlu olmayan teklifleri idarelerin reddetmesi gerektiğine dair mahkeme kararlarının olduğu, ayrıca para birimi ile ifade edilen maliyet tutarlarının virgülden sonra iki basamaktan sonrası ile gösterilmesinin mümkün olmadığı, birim fiyatta yapılacak yuvarlama yerine ödemeye esas alınacak fiyatta yuvarlama yapılmasının sözleşmenin ifası ve ödemenin yapılacağı aşamada doğacak sıkıntıları gidereceği, 5083 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Para Birimi Hakkında Kanun hükmü gereği yapılan yuvarlama işlemlerinin birim fiyatlar aşamasında değil ödeme aşamasında uygulanacağının açıkça ortaya konulduğu, bu itibarla ihale üzerinde bırakılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasında sunulan fiyat teklifinde virgülden sonra çok hane bulunduğu, anılan istekli tarafından yapılan teklifin piyasa koşullarınca mümkün olmadığı ve tedavülde olmayan para birimi üzerinden teklifin yapıldığı gerekçeleriyle bu isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği, idarelerin ihale sürecindeki bütün idari işlemleri 4734 sayılı Kanun’un 5’inci maddesinde belirtilen ilkelere uygun biçimde tesis etmesi gerektiği, ihale dokümanı hazırlanması ve tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında idarelere takdir yetkisinin tanındığı ancak bu yetkinin mutlak ve sınırsız olmayıp kamu yararı ve hizmet gerekleri ile sınırlı olduğu,
İhale üzerinde bırakılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasının anılan Tebliğ’in 79’uncu maddesinde yer alan kriterleri taşıyıp taşımadığının incelenmesi, EK.O.5 veya EK.O.6. tespit tutanaklarının faturalar ile uyumlu olup olmadığının tespiti için tutanak ve faturaların istenmesi, faturaların ilgili vergi dönemlerine kayıtlı olup olmadığının sorgulanması, aşırı düşük teklif açıklamasında teklif edilen tutarlarda virgülden sonra çok hane bulunması ve ilgili mahkeme kararları gereği ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılarak ihalenin kendi üzerlerine bırakılması yönünde düzeltici işlem tesis edilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
İdare tarafından ihale işlem dosyası kapsamında gönderilen belgelerin incelenmesi neticesinde, itirazen şikâyete konu ihaleye 6 istekli tarafından teklif sunulduğu, sunulan tekliflerin hepsinin geçerli teklif olduğu, teklifi aşırı düşük teklif sınırının altında olduğu belirlenen 2 istekliden aşırı düşük teklif açıklaması istenildiği, aşırı düşük teklif açıklaması istenen isteklilerden Sümerpak Temizlik Hizmetleri A.Ş. ile Galata Tem. Hiz. Inş. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin yapmış olduğu aşırı düşük teklif açıklamalarının idarece uygun bulunduğu, ihalenin 14.09.2015 tarihli ihale komisyon kararı ile aşırı düşük teklif açıklaması uygun görülen ve ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak belirlenen Sümerpak Temizlik Hizmetleri A.Ş. üzerine bırakıldığı anlaşılmıştır.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı Düşük Teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.
İhale komisyonu;
a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,
b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,
gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.
Kurum, ihale konusu işin türü, niteliği ve yaklaşık maliyeti ile ihale edilme usulüne göre aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değerler ve sorgulama kriterleri belirlemeye, ihalenin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılabilmesine, ayrıca yaklaşık maliyeti 8 inci maddede öngörülen eşik değerlerin yarısına kadar olan hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde sınır değerin altında olan tekliflerin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin reddedilmesine ilişkin düzenlemeler yapmaya yetkilidir. İhale komisyonu bu maddenin uygulanmasında Kurum tarafından yapılan düzenlemeleri esas alır.” hükmü,
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 59’uncu maddesinde “1) İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değeri hesaplar.
(2) Aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemlerine ilişkin olarak, ihale ilanı ve dokümanında belirtilmek kaydıyla, üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralardaki koşullar çerçevesinde aşağıdaki seçeneklerden bir tanesi kullanılır.
a) Sınır değerin altında olan teklifler ihale komisyonunca aşırı düşük teklif olarak tespit edilir ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili ayrıntılar yazılı olarak istenir. İhale komisyonu;
1) Verilen hizmetin ekonomik olması,
2) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
3) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir…” hükmü yer almaktadır.
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Aritmetik hata ve yuvarlama” başlıklı 16.5’inci maddesinde “16.5.2. Kısmi teklife izin verilip verilmediğine bakılmaksızın, birim fiyat üzerinden teklif alınan tüm ihalelerde istekliler, hizmet alımı ihalelerinde işçi sayısı üzerinden teklif alınan işçilik kalemleri hariç, birim fiyatları ve birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutarları, virgülden sonra iki ondalık basamaklı sayıdan fazla olacak şekilde verebileceklerdir. Ancak, toplam teklif tutarı virgülden sonra en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazılacaktır. Yuvarlama işleminde yarım kuruş ve üzerindeki değerler bir kuruşa tamamlanacak; yarım kuruşun altındaki değerler ise dikkate alınmayacaktır.” açıklaması,
Anılan Tebliğ’in “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinin alt maddelerinde “79.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde kar hariç yaklaşık maliyet tutarı; personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde ise yaklaşık maliyetin 1,30 sayısına bölünmesinden elde edilen tutar sınır değer olarak kabul edilir.
79.2. İhale ilanında ve dokümanında teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden açıklama isteneceği belirtilen hizmet alımı ihalelerinde, aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında aşağıdaki düzenlemelere göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir.
79.2.1. Aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, isteklilerin yapacakları açıklamalara esas olacak önemli teklif bileşenlerinin, bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde belirtilmesi zorunludur. Aşırı düşük teklif açıklaması sunulması için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere uygun bir süre verilir.
79.2.2. İstekliler aşırı düşük olarak tespit edilen tekliflerini aşağıdaki yöntemleri kullanarak açıklayabilirler.
79.2.2.1. Üçüncü Kişilerden Alınan Fiyat Teklifleri: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınması durumunda, öncelikli olarak fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre teklife konu mal veya hizmet için maliyet tespit tutanağı (Ek-O.5) veya satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.6) düzenlenecektir. Tutanaklar fiyat teklifinin dayanağı olarak düzenlenecek olup, meslek mensubu tarafından muhafaza edilecek ve fiyat teklifinin ekinde idareye verilmeyecektir. Ancak idare veya Kurum tarafından gerekli görülmesi halinde bu tutanaklar meslek mensubundan istenebilecektir…
79.3. İdarelerin aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirilmesine ilişkin aşağıdaki düzenlemeleri de dikkate almaları gerekmektedir.
79.3.1. Teklifi aşırı düşük olarak tespit edildikten sonra yukarıdaki yöntemlere göre usulüne uygun açıklama yapan isteklilerin teklifleri geçerli kabul edilir. Hayatın olağan akışına veya ticari gereklere aykırılık gibi nedenlerle teklifler reddedilemez.
79.3.2. 79.2.2 nci maddede yer alan yöntemlerden herhangi biri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda, istekli tarafından gerekçesi belirtilmek suretiyle, ilgili mevzuatına göre ihale tarihinden önceki son 12 ay içinde düzenlenen açıklamaya elverişli diğer bilgi ve belgeler kullanılarak da açıklama yapılabilir.
79.3.3. Kurumca hazırlanan “İşçilik Hesaplama Modülü” ne (www.ihale.gov.tr) adresinden ulaşılabilecek olup, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde tekliflerin değerlendirilmesi bağlamında sözleşme ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyeti hesabında işçilik hesaplama modülünün kullanılması zorunludur…” açıklamaları yer almaktadır.
İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. İstekliler tekliflerine vergi (KDV Hariç), resim, harç ve benzeri giderleri dahil edeceklerdir.
25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.
25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:
25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:
Proje Sorumlusu pozisyonu için Asgari Ücretin %85 fazlası.
Kampüs Sorumlusu pozisyonu için Asgari Ücretin %75 fazlası.
Büro ve Destek Personeli pozisyonu için Asgari Ücretin %75 fazlası.
Temizlik Personeli pozisyonu için Asgari Ücretin %20 fazlası.
Temizlik Personeli Engelli pozisyonu için Asgari Ücretin %20 fazlası.
25.3.2. Yemek ve yol giderleri: Yüklenici tarafından karşılanacak yemek masrafı aylık gün sayısı olarak 22 (yirmiiki) gün esas alınacaktır. Personelin yol gideri günlük brüt (5,66 TL) olarak hesaplanacaktır. Yüklenici, teklif fiyatına personel yol giderini dahil edecek ve bordroda gösterecektir. Yol Ücreti 48 Büro ve Destek Personeli için 22 gün, diğer 202 personel için 26 gün üzerinden hesaplanacaktır. Yol ücreti brüt olup maaş bordrosunda fiili çalışma gün sayısı esas alınarak hesaplanacaktır. Personelin yemek gideri günlük brüt (5,50TL) olarak hesaplanacaktır. Yüklenici, teklif fiyatına personel yemek giderini dahil edecek ve bordroda gösterecektir. Yemek Ücreti 48 Büro ve Destek Personeli ve diğer 202 personel için 22 gün üzerinden hesaplanacaktır. Yemek ücreti brüt olup maaş bordrosunda fiili çalışma gün sayısı esas alınarak hesaplanacaktır. Teknik Şartnamenin 17.7. maddesinde cinsi ve sayısı belirtilen kıyafetleri ayni olarak verecek olup giyecek masrafı %4`lük sözleşme bedeline dahildir.
25.3.3. Malzeme giderleri:
a) İstekliler, Teknik Şartnamenin EK-2 listesinde 36 aylık ve EK-3 listelerinde de aylık kullanım miktarları belirtilen temizlik malzeme ve ekipman bedellerini teklif fiyata dahil edeceklerdir.
b) İstekliler, Hizmetin yerine getirilmesi sırasında Teknik Şartnamenin EK-1 listesinde belirtilen yüklenici tarafından temin edilecek Makine ve Teçhizatlar %4`lük sözleşme bedeline dahil olup, bu malzemeler için fiyat öngörmeyecektir.
25.3.4. Bu madde boş bırakılmıştır.
25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.
25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.
Personelin iş kazaları ile meslek hastalıkları sigortası prim oranı %2 (iki) olarak tespit edilmiştir.” düzenlemesi,
Anılan İdari Şartname’nin “Sınır değer” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değer hesaplar.
33.2. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;
a) Verilen hizmetin ekonomik olması,
b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü, gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir. İhale komisyonunca reddedilmeyen teklifler, geçerli teklif olarak belirlenir. İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması durumunda kesin teminat 40.1 maddesinde yer alan hüküm uyarınca hesaplanan tutar üzerinden alınır.” düzenlemesi yer almaktadır.
Teknik Şartname’nin “Çalıştırılacak personel sayısı, niteliği ve gerekli belgeler” başlıklı 16’ncı maddesinde “ Çalıştırılacak personel sayısı toplam 250 kişi (8 kişi engelli olmak üzere) olarak belirlenmiş olup personel dağılımı aşağıdaki Tablo 1’de gösterilmiştir… düzenlemesi,
Anılan Teknik Şartname’nin EK-1 listesinde yüklenici tarafından temin edilecek makine ve teçhizatların listesi, EK-2 listesinde sözleşme süresince kullanılacak temizlik malzeme ve ekipman listesi, EK-3 listesinde aylık kullanım miktarları belirtilen temizlik malzeme ve ekipman listesi yer almaktadır.
Bahse konu işin birim fiyat teklif cetveli aşağıda tablodaki gibi düzenlenmiştir.
Sıra No
 
   İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması3
 
        Miktarı
Teklif Edilen4      Birim Fiyat
   Tutarı
Birimi
İşçi sayısı
Ay/gün/saat
1
Proje Sorumlusu
İşçi x Ay
1
36
 
 
2
Kampüs Sorumlusu
İşçi x Ay
4
36
 
 
3
Büro ve Destek Personeli
İşçi x Ay
48
36
 
 
4
Temizlik Personeli
İşçi x Ay
189
36
 
 
5
Temizlik Personeli Engelli
İşçi x Ay
8
36
 
 
                                                                                                      I. ARA TOPLAM (K.D.V Hariç)5
 
Sıra No
İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması6
Birimi
Miktarı
Teklif Edilen4Birim Fiyat
Tutarı
1
Temizlik Malzemesi ve Ekipman
ay
36
 
 
                                                                                                  II.  ARA TOPLAM (K.D.V. Hariç)7
 
TOPLAM TUTAR  (K.D.V Hariç)
 
İtirazen şikâyete konu ihalede İdari Şartname ve Teknik Şartname’nin incelenmesi neticesinde, ihale konusu işin 36 ay süre ile genel temizlik ve yardımcı hizmet işleri ile büro ve destek hizmetleri alımı olduğu, ihale konusu işte 250 personelin çalıştırılacağı, proje sorumlusu 1 kişi için asgari ücretin % 85 fazlasının ödeneceği, kampüs sorumlusu 4 kişi ile büro ve destek personeli 48 kişi için asgari ücretin % 75 fazlasının ödeneceği, temizlik personeli 189 kişi ile engelli temizlik personeli 8 kişi için asgari ücretin % 20 fazlasının ödeneceği, personelin yol ücretinin günlük brüt 5,66 TL olacağı, yol ücretinin 48 büro ve destek personeli için 22 gün, diğer 202 personel için 26 gün üzerinden hesaplanacağı, personelin yemek ücretinin günlük brüt 5,50 TL olacağı, yemek ücretinin 250 personel için 22 gün üzerinden hesaplanacağı, Teknik Şartname’nin Ek-1 listesinde belirtilen ve yüklenici tarafından temin edilecek makine ve teçhizatların % 4’lük sözleşme bedeline dâhil olacağı ve bu malzemeler için fiyat öngörülmeyeceği, Teknik Şartname’nin Ek-2 ve Ek-3 listesinde yer alan temizlik malzemesi ve ekipmanı giderlerinin teklif fiyata dahil olacağı, Teknik Şartname’nin 17.7’nci maddesindeki giyim malzemesi giderlerinin % 4'lük sözleşme bedeline dahil olacağının düzenlendiği görülmüştür.
İdare tarafından teklif fiyatının aşırı düşük olduğu tespit edilen isteklilere gönderilen aşırı düşük teklif sorgulama yazısında, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 59’uncu maddesi ve Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79’uncu maddesi uyarınca yapılacak açıklamaların idareye sunulması gerektiği belirtilmiştir.
Aşırı düşük teklif açıklaması kabul edilip ihale üzerinde bırakılan Sümerpak Temizlik Hizmetleri A.Ş. tarafından yapılan aşırı düşük teklif açıklamasında, personel ücreti için 22.059.423,00 TL, temizlik malzemesi giderleri için 0,01 TL olmak üzere toplam 22.059.423,01 TL bedel öngörüldüğü tespit edilmiştir. Anılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklamalarının incelenmesi neticesinde,
-Asgari işçilik maliyetine ilişkin İdari Şartname’nin 25’inci maddesinde belirtilen düzenlemeler esas alınarak Kamu İhale Kurumu İşçilik Hesaplama Modülü’nde yapılan hesaplamada 250 personelin 36 ay süre ile alacağı öngörülen ve ihale tarihi itibariyle teklif edilmesi gereken % 4 sözleşme genel giderleri dahil asgari işçilik maliyetinin toplam 22.059.423,00 TL tutarında olması gerektiği, ihale üzerinde bırakılan isteklinin yaptığı aşırı düşük teklif açıklamasında, birim fiyat teklif cetvelinde yer alan işçilik maliyetlerine ilişkin 250 personelin 36 ay süre ile alacağı öngörülen tutarın toplam 22.059.423,00 TL hesaplandığı ve bu tutarın % 4 sözleşme genel giderleri dahil asgari işçilik maliyetinin altında olmadığı tespit edilmiştir.
-Temizlik malzemesi giderlerine ilişkin yapılan açıklamada, söz konusu maliyetin Safari Mak. Org. Tek. Tem. Hiz. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından ihale üzerinde bırakılan istekli adına düzenlenen fiyat teklifi ile tevsik edildiği, fiyat teklifinde yer alan temizlik malzeme ve ekipmanlarının Teknik Şartname’nin Ek-2 ve Ek-3 sayılı listesinde yer alan temizlik malzeme ve ekipmanları ile aynı olduğu, idare tarafından gönderilen aşırı düşük teklif açıklama yazısında EKO.5. veya EK.O.6. tespit tutanaklarının istenilmediği, aşırı düşük teklif açıklamasında bulunan isteklinin açıklamasında bu tutanaklara yer vermediği, fiyat teklifinin Tebliğ’de yer alan beyanlara yer verilerek ilgili meslek mensubu tarafından imzalandığı ve kaşelendiği tespit edilmiştir. Bununla birlikte söz konusu fiyat teklifinde 60 kalem temizlik malzemesinin yer aldığı, fiyat teklifinin ilk 59 kalem temizlik malzemesinin birim fiyatının 0,000000001 TL, 60’ıncı kalem temizlik malzemesinin birim fiyatının 0,003246676 TL olarak belirtildiği, bu birim fiyatlarla miktarların çarpılmasıyla bulunan sonuçların toplam fiyat sütununda yer aldığı, ancak 4,5,6,7,9,17,22,29,30,31, 33,34,36,37,44,54,55 ve 58 sıra numaralı temizlik malzemelerinin birim fiyatlarla miktarlarının çarpılması sonucunda elde edilen toplam fiyat sütununda yer alan tutarlarda hesaplama hatası yapıldığı, birim fiyatlarla miktarların doğru şekilde çarpılmasıyla elde edilecek tutarlar toplamının 0,010805397 TL olması gerektiği, ancak isteklinin sunduğu fiyat teklifinde birim fiyatlarla miktarların yanlış çarpılması sonucu elde edilen tutar toplamının ise 0,010804103 TL hesaplandığı ve bu tutarın fiyat teklifinde 0,01 TL’ye yuvarlanarak yazıldığı tespit edilmiştir.
Bir kuruşun altındaki birim fiyatlar ile, örneğin kuruşun onda biri, yüzde biri, binde biri veya bunların değişik versiyonlarından oluşan değerler kullanılarak işlem yapıldığında, somut örnek olan fiyat teklifinde olduğu şekilde kuruş hanesinin (virgülden sonraki kısmın) üç veya daha fazla rakamlı olması biçiminde bir sonuç ortaya çıkmaktadır. Bu durumda kuruş hanesindeki rakamların aşağı veya yukarı yuvarlanarak iki haneli kuruşa dönüştürülmesi gündeme gelmektedir. Yarım kuruşun altındaki değer yok kabul edilerek aşağıya yuvarlama yapıldığında, ortaya çıkan tutar ile dokümanda belirtilen sayıda (miktarda) temizlik malzemesinin istekli tarafından karşılanamaması sonucu doğmakta, dolayısıyla da aşağıya yuvarlama yapılmaması gerekmektedir. Bu sebeple aşağı yuvarlama yapılmayacağına göre, yukarıya yuvarlama yapılmasının da kabul edilmemesi gereği doğmakta, aksi takdirde yuvarlama yapma konusunda eşit durumda bulunanlar arasında ayrım yapılması söz konusu olmaktadır. Bu itibarla, fiyat teklifinde tek bir genel toplamın olacağı da göz önünde tutulduğunda fatura toplamının aşağı veya yukarı yuvarlama yapılmadan olduğu şekilde yazılması gerekmektedir.
Yapılan incelemeler neticesinde ihale üzerinde bırakılan isteklinin temizlik malzemesi giderlerine yönelik yaptığı aşırı düşük teklif açıklamasında, fiyat teklifinde yer alan birim fiyatlar ile miktarın çarpılması sonucu elde edilen tutarların yanlış hesaplandığı, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan fiyat teklifinde yer alan genel toplamın kuruş hanesinin dokuz rakamlı olduğunun tespit edildiği, ancak her bir temizlik malzemesi için öngörülen genel toplamın yuvarlama işlemi yapılarak kuruş hanesi iki haneli olarak 0,01 TL yazıldığı hususları bir arada değerlendirildiğinde ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından temizlik malzemelerine ilişkin yapılan aşırı düşük teklif açıklamalarının mevzuata uygun olmadığı, bu nedenle ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği neticesine varılmıştır.
Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, Sümerpak Temizlik Hizmetleri A.Ş.nin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,
Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy