Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği m. 19) (Kamu İhale Genel Tebliği m. 79)

 

Toplantı No: 2014/63

Gündem No: 1

Karar Tarihi: 26.09.2014

Karar No: 2014/UH.II-3250

 

Şikayetçi: Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri Ltd. Şti.

 

İhaleyi Yapan Daire: Kamu Hastane Birliği Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, Tunceli İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği

 

Başvuru Tarih ve Sayısı: 24.07.2014 / 23928

 

Başvuruya Konu İhale: 2014/47722 İhale Kayıt Numaralı "Tunceli Devlet Hastanesi İle Ağız Ve Diş Sağlığı Merkezi Baştabipliklerine 24 Aylık (Hbys) Hastane Bilgi Yönetim Sistemi" İhalesi

 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: Tunceli İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından 28.05.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Tunceli Devlet Hastanesi ile Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Baştabipliklerine 24 Aylık (HBYS) Hastane Bilgi Yönetim Sistemi” ihalesine ilişkin olarak Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri Ltd. Şti.nin 04.07.2014 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 11.07.2014 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 24.07.2014 tarih ve 23928 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 23.07.2014 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2014/2271 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

Karar: Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

 

1) İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında Hastane Bilgi Yönetim Sistemi Hizmeti kaleminin Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.2.2.7’nci maddesine uygun açıklanmadığı, söz konusu firma tarafından Kamu İhale Genel Tebliği'nin 79.2.2.7’nci maddesinde belirtilen dayanak teşkil edecek belgelerle maliyetin tevsik edilmediği, açıklanan gerekçeyle anılan firmanın teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği,

 

2) İhale komisyonunda uzman üye bulunmaması nedeniyle, isteklilerce teklif edilen yazılımların Teknik Şartname’ye uygunluğunun incelenmediği, gerçekleştirilen demonstrasyonun mevzuata uygun şekilde gerçekleştirilmediği, hastane bilgi yönetim sistemi hizmeti alımında uzman üye olarak belirlenen kişilerin (veri hazırlama kontrol işletmeni ve tekniker) 5544 sayılı Kanun’un 2’nci maddesinde belirtilen meslek gruplarına dâhil olmadığı, bu nedenle mesleki yeterliliklerinin Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından bilişim sektörü alanında verilen mesleki yeterlilik belgesi ile tevsik edilmesi gerektiği,

 

3) İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklif ettiği yazılımın web tabanlı olmadığı, Teknik Şartname’nin 9.6, 9.8, 9.11, 9.19, 9.21, Genel Sekreterlik Bölümü ve 9.26’ncı maddelerinde tarif edilen özelliklerin söz konusu yazılımda bulunmadığı iddialarına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:

 

İdari Şartname’nin 2.1’inci maddesinde ihale konusu işin adının “Tunceli Devlet Hastanesi ile Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Baştabipliklerine 24 Aylık (HBYS) Hastane Bilgi yönetim Sistemi” olarak düzenlendiği görülmüştür.

 

İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “a) Teknik şartnamede yazılı bulunan tüm personel giderleri (Ücret, Sgk, yemek, yol giderleri) yüklenici tarafından karşılanacak olup; Teklif fiyata dahildir.

 

b) Tunceli Devlet Hastanesi Baştabipliği için, Yükleniciye yemek ihtiyacının karşılanması noktasında bir bedel ödenmeyecek olup, bu bedelin karşılığı olarak, hizmet alımı kapsamında çalıştırdığı işçilerin yemek ihtiyaçlarını karşılaması için hastanede çıkan yemekten bedelsiz olarak faydalanması imkanı verilecektir. Yemek çıkmayan Tunceli Ağız Diş Sağlığı Merkezinde çalışan 1(bir) personel için 1 öğün yemek verilecek olup,  yemek bedeli teklif fiyata dahil edilecektir. Yemek çıkan hastanelerde işçilerin yemek ihtiyaçları için bir bedel öngörmeyeceklerdir.

 

c) Tunceli İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, Tunceli Devlet Hastanesi Hizmet Binası içerisinde hizmet verdiğinden dolayı, Teknik şartnamede yazılı olan,  Genel Sekreterlik Modülü ve otomasyon işlemleri, Tunceli Devlet Hastanesi HBYS'si içinde olup, Tunceli Devlet Hastanesi HBYS'si Teklif fiyatına dahil olup, ayrıca fiyatlandırılmayacaktır.” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’nin “Genel Koşullar” başlıklı 1.4’üncü maddesinde “İş mevzuatından kaynaklanan yükümlülükler Yüklenici'ye aittir.

 

1.4..1 Anayasa, Kanun, Yönetmelik, Yönerge, Tebliğ, Genelge, Üst Kurumlardan gelen resmi talimatlar gibi mevzuat kaynaklı zorunlu değişiklikler ve entegrasyonlar; yüklenici tarafından, idarece öngörülen süre içerisinde kayıtsız şartsız yerine getirilecektir. Doküman ve raporların çıktısı mevzuat doğrultusunda düzenlenecektir. Bu düzenlemeler için ek ücret ödenmez.

 

1.4..2 Yüklenici firma sözleşmenin imzalanmasına müteakip  Tunceli Kamu Hastaneleri Birliği ve bağlı olan 2 sağlık tesisinde sistemi kurup çalışır hale getirecektir.

 

1.4..3 Sağlık Bakanlığının 2013/14 sayılı genelgesi doğrultusunda firma gerekli sorumluluklarını yerine getirecektir. Mevcutta tüm tesislerimizde HBYS sunucuları bulunmakta ve çalışır vaziyettedir. Sistem yine sözleşme tarihi itibariyle her tesisimiz için ayrı sunucu şeklinde kurulup çalıştırılacaktır. Sözleşme süresi içerisinde 2013/14 sayılı genelgede belirtildiği üzere sağlık tesislerimizin Sağlık Bakanlığı bulut teknolojisine geçirilmesi, Web tabanlı Mimarilere geçiş durumunda, yüklenici firma sunucuların taşınması, verilerin aktarılması vb. yeni uygulamaları yerine getirmekle mükelleftir. Bu durumlar için hiçbir suretle ek ücret talep edemez. Ayrıca Bakanlığımızın yeni uygulamalarına entegre olmakla mükelleftir. Web tabanlı Mimari seçenekleri Kurum tarafından talep edildiği takdirde Yüklenici firma hiçbir ek ücret talep edilmeksizin yerine getirmekle mükelleftir.

 

1.4..4 Yüklenici teklif edeceği KHBYS-Kamu Hastane Birliği Yönetim Sistemini, Kurum tarafından istenildiği takdirde, birlik bünyesinde bulunan hastanelerin ortak platform altında yönetebilmek amacıyla % 100 web tabanlı olarak hizmeti devreye almakla mükelleftir.

 

1.4..5 Yüklenici Tunceli Kamu Hastaneleri Birliği ve bağlı 2 sağlık tesisi için bakanlığın standartlarına uygun ve idarenin talepleri doğrultusunda web sitesi hazırlayacak ve sözleşme süresi boyunca bakım ve güncellemesini yapacaktır.” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Veri Tabanı Yönetim Sistemi” başlıklı 4’üncü maddesinde “Yüklenici firma birliğimiz ve bağlı sağlık tesislerimiz için aşağıda tabloda belirtilen özelliklerde VTYS teklif edecektir.

 

Yüklenici VTYS lerini sözleşme imzalamasının ardından 15 (onbeş) işgünü içerisinde kurumlarımız adına lisanslama işlemini yapacak ve lisans belgelerini kurumlarımıza teslim edecektir.

 

 

Hastane Adı

Kullanıcı Sayısı

İşlemci Sayısı

Tunceli KHB Genel Sekreterliği

30

2

Tunceli Devlet Hastanesi

Sınırsız

2

Tunceli ADSM

110

2

 

 

Yüklenici ihale tarihi itibari ile sağlayacağı veri tabanının Güncel Sürümü(Hatasız sürümler) teklif etmelidir. Bu sebeple teklif veren firmalar, veri tabanı olarak ORACLE kullanmaları durumunda hastanelerimizin sahip oldukları VTYS leri, tercihlerine Güncel sürüm ya da mevcut hatasız sürümleri Kullanabilir ya da yeni VTYS teklif edebilirler. ORACLE harici VTYS kullanan firmalar ise belirtilen özelliklerde veri tabanı sağlayacaktır.

 

Hastanelerde mevcut bulunan VTYS lisans bilgileri ve özellikleri aşağıdaki envanter tablosunda belirtilmiştir.

 

Hastane Adı

Adı

Kullanıcı Sayısı

Alım Yılı

Tunceli Devlet Hastanesi

Oracle

Sınırsız

2011

Tunceli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi

MYSQL -
SQL

110

2011

 

” düzenlemesinin yer aldığı görülmüştür.

 

Teknik Şartname’nin “Pacs Sistemi” başlıklı 9.10’uncu maddesinde “Yüklenici firma hastanelerimiz(Genel Sekreterlik hariç) için aşağıdaki özelliklerde kendi PACS programı kurup çalışır hale getirecektir.” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Eğitim Hizmetleri” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1.1 Kurulan tüm yazılım birimleri için Yüklenici, İdare'nin belirleyeceği teknik ve uç kullanıcılarına tüm sistemi verimli olarak işletebilmek için eğitim vermelidir. Eğitimler teklif fiyatlara dahil edilir ayrıca ücret ödenmez.

 

2.1..2 Eğitim Dili: Eğitim Türkçe verilmelidir.

 

2.1..3 Eğitim Materyalleri: Eğitim tipine göre düzenlenmesi gereken eğitim ortamını ve eğitim programları için gerekli materyalleri Yüklenici temin etmelidir.

 

2.1..4 Eğitim Yeri: Eğitim Planı Tablolarında belirtilen ve Kurum personeline verilecek eğitim programları (Bilgisayar Okur Yazarlığı, Yazılım Kullanıcı Eğitimi) İdare"nin belirlediği mekan ya da mekanlarda, teknik şartlarda belirlenen esaslar göz önüne alınarak yapılmalıdır. Diğer eğitimler için ise (Yerel Ağ İşletim Sistemi Eğitimi, Çok Kullanıcılı İşletim Sistemi, VTYS Eğitimi, Sistem Bakım ve Onarım Eğitimi) Yüklenici İdare'nin onayına sunmak üzere eğitim yerleri önermelidir.

 

2.1..5 Eğitilecek Personel: Yüklenici, İdare'nin belirtilen sayıda personelini Eğitim Planı Tablolarında belirtilen konularda eğitmelidir.

 

2.1..6 Eğitimde Kullanılacak Yazılı Dokümanlar: Eğitim süresinde kullanılacak olan eğitim dokümanları bir CD içerisinde (içeriğin okunabilmesi için ek program gerekmesi halinde bu programın otomatik yüklenmesini sağlayacak şekilde), eğitim programları başlamadan önce hazırlanmalı ve onaylanmak üzere İdare'ye teslim edilmelidir. İçerik Türkçe olmalıdır. Onaylanan içerik en az eğitime alınacak personel sayısı kadar çoğaltılmalıdır. Bu işlem için Yüklenici ek bir ücret talep etmemelidir.

 

2.1..7 Eğitim Sırasında Kullanılacak Sarf Malzemeleri: Eğitim süresince kullanılacak CD/DVD. sürekli form, A-4 kağıdı gibi sarf malzemeleri ek ücret talep edilmeksizin Yüklenici tarafından karşılanmalıdır.

 

2.1..8 Eğitim Planı: Yüklenici, her eğitim için önerdiği eğitim planlarını, günlük eğitim çizelgelerini, eğitimi alacak adayların başarı düzeylerini değerlendirecek plan ve prosedürleri kapsayacak bir Eğitim Planını Tablosundaki verileri göz önüne alarak sözleşme aşamasında sunmalıdır. Eğitimin yukarıda tarif edilen çizelgeye ve Yüklenici tarafından sunulan plana uygun olarak yürütüldüğü İdare tarafından denetlenmelidir.

 

2.1..9 Eğitmenler: Yüklenici, eğitimin sağlanmasında yetecek eğitmen/saati temin etmelidir.

 

2.1..10 Eğitim Programlarının Değerlendirilmesi: Her eğitim programının bitiminden sonra katılımcılar tarafından değerlendirme formları doldurulmalı ve bu formlar baz alınarak İdare tarafından Eğitim onaylanmalıdır. Katılımcılar tarafından yeterli ve uygun bir şekilde verilmediği idarece belirlenen eğitimler tekrarlanmalıdır.

 

2.1..11 Katılım Belgeleri: Eğitilen kişinin ilgili eğitim programını başarılı bir şekilde tamamlaması durumunda, tüm eğitim programları için Yüklenici tarafından Katılım Belgesi verilmelidir.

 

2.1..12 Temel Bilgisayar Kullanım Eğitimi: Bu eğitim programında, Yüklenici, Eğitim Planı Tablolarında verilen hedef kitleyi kişisel bilgisayar ve yazıcı kullanımı, klavye, kısa yollar ve fare kullanımı, yedekleme, kişiselleştirme, genel bilgisayar ve bilgi güvenliği konularında eğitmelidir. Bu eğitimin sonunda, eğitimi alan personelin genel bilgisayar kavramları ile tanışmış ve zararlı yazılımlardan korunma ve yanlış uygulamalardan kaçınma yolları hakkında bilgi sahibi olmaları beklenmektedir. Bu eğitim, yazılımı kullanacak olan tüm kurum personeline verilmeli, istatistik birimlerinde çalışacak personel eğitimleri detaylandırılmalıdır.

 

2.1..13 Sistem Bakımı ve Onarımı Eğitimi: Yüklenici, Eğitim Planı Tablolarında belirtilen hedef kitleye teklif edilen sunucu, yerel ağ ekipmanları ve bilgisayar çevre birimleri (klavye, Mouse, yazıcı, yedekleme birimleri, vb.) konusunda bakım, onarım ve müdahale eğitimi verilmelidir.

 

2.1..14 İletişim Altyapısı Bakım ve İşletimi Eğitimi: Yüklenici, Eğitim Planı Tablolarında belirtilen hedef kitleye, teklif edilen iletişim altyapısı bakımı, işletimi, yönetimi ve kullanımı konularında eğitim vermelidir. Eğitim, önerilen tüm iletişim yazılımlarının kullanımını kapsamalıdır.

 

2.1..15 Çok Kullanıcılı İşletim Sistemi Eğitimi: Yüklenici, Eğitim Planı Tablolarında belirtilen hedef kitleye, teklif edilen çok kullanıcılı işletim sisteminin kullanımı ve yönetimi (yedekleme, kullanıcı tanımlama, kurtarma, vb.) konularında eğitim vermelidir.

 

2.1..16 VTYS Eğitimi: Yüklenici, Eğitim Planı Tablolarında belirtilen hedef kitleye, teklif ettiği VTYS'nin kullanımı ve yönetimi (yedekleme, kullanıcı tanımlama, sorgu yaratma, kurtarma vb.) konularında eğitim vermelidir.

 

2.1..17 Yazılım Kullanıcı Eğitimi: Yüklenici. Eğitim Planı Tablolarında belirtilen hedef kitleye uygulama yazılımının kullanımı konusunda eğitim vermelidir.

 

Ek 2: Eğitim

 

İhtiyaç 3- TUNCELİ KHB 2014 Yılı İçin Eğitim Hizmetleri İhtiyaç Tablosu

Eğitim Programının Adı

Eğitilecek Personelin Genel Tanımı

En Düşük Eğitim Süresi (Saat)

Temel Bilgisayar Kullanım Eğitimi

Hastane Personeli

8

iletişim Altyapısı Bakım ve İşletimi Eğitimi

İşletmen

4

Çok Kullanıcılı işletim Sistemi Eğitimi

İşletmen

4

VTYS Eğitimi

İşletmen

4

Sistem Bakım-Onarım Eğitimi

İşletmen

4

Yazılım Kullanıcı Eğitimi

Hastane Personeli

8

 

HASTANE ADI

KULLANICI SAYISI

Tunceli kamu hastaneleri birliği

30

Tunceli devlet hastanesi

Sınırsız

Tunceli adsm

110

 

 

”düzenlemesi ile,

 

Söz konusu Şartnamenin Ek:3’üncü tablosunda “Ek 3: Tunceli Kamu Hastaneleri Birliği Bağlı Hastanelerinde Çalışacak Firma Personel Sayıları

 

Sıra

Firma Personeli Adedi

Görevi

Mezuniyet Durumu

Aranacak Şartlar

1

2

Yazılım destek elemanı

Önlisans

Bilgisayar – Bilgisayar İşletmeni vb. sertifikalardan en az birine sahip olmak ve En az 2 (iki) yıllık Önlisans mezunu olmak.

Bürüt Asgari Ücretin En az %10 Fazlası Maaş verilecektir.

 

TOPLAM : 2 Kişi

 

 

 

Tunceli ADSM

Sıra

Firma Personeli Adedi

Görevi

Mezuniyet Durumu

Aranacak Şartlar

1

1

Yazılım destek elemanı

Önlisans

Bilgisayar – Bilgisayar İşletmeni vb. sertifikalardan en az birine sahip olmak ve En az 2 (iki) yıllık Önlisans mezunu olmak.

Bürüt Asgari Ücretin En az %10 Fazlası Maaş verilecektir

 

TOPLAM : 1 Kişi

 

 

 

 

” düzenlemesi bulunmaktadır.

 

 

İhale komisyonu tarafından belirlenen kârsız yaklaşık maliyetin altında teklif veren Mega Computer/Nazım Yakut ve başvuru sahibi Sisoft Sağlık Bilgi Sis. Ltd. Şti.nden 29.05.2014 tarihli yazılar ile önemli teklif bileşenleri “HBYS, PACS, Eğitim hizmetleri, personel giderleri ve firma kârı” şeklinde belirtilerek aşırı düşük teklif açıklaması istenildiği, isteklilerce sunulan açıklamaların uygun görülerek ihalenin 23.06.2014 tarihli ihale komisyonu kararı ile Mega Computer/Nazım Yakut üzerinde bırakıldığı anlaşılmıştır.

 

Başvuru sahibi tarafından 1’inci iddia içeriğinde Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.2.2.7’nci maddesine aykırılık bulunduğunun ifade edildiği görülmekle birlikte ihale ilan tarihi itibariyle yürürlükte olan mevzuat kapsamında Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.2.2.7’nci maddesi yer almadığından, ihale ilan tarihinde yürürlükte bulunan mevzuat çerçevesinde inceleme yapılmıştır.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri 37 nci maddeye göre değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

 

İhale komisyonu;

 

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,

 

b)  Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

 

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,

 

Hususlarında belgelendirilmek suretiyle yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir…” hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “…79.4. İhale komisyonu tarafından, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri ile personel çalıştırılmasına dayalı olmamakla birlikte ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı hizmet alımı ihalelerinde asgari işçilik maliyeti, sözleşme giderleri ve genel giderler ile varsa malzeme ve diğer maliyet kalemleri, bunlar dışında kalan hizmet alımı ihalelerinde ise ihale dokümanında belirtilen teklif fiyata dahil giderler dikkate alınmak suretiyle tekliflerin değerlendirilmesi yapılarak 4734 sayılı Kanunun 38 inci maddesi uyarınca teklifi aşırı düşük görülen isteklilerden işin niteliğine göre ihale komisyonunca belirlenen önemli teklif bileşenleri ile ilgili açıklama istenecektir. İdarelerce aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenlerin belirtilmesi ve açıklama için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere makul bir süre verilmesi gerekmektedir.

 

Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, kar hariç yaklaşık maliyet tutarının üzerindeki teklifler aşırı düşük teklif olarak kabul edilmeyecektir.

 

79.4.1. İsteklilerce yapılacak aşırı düşük teklife ilişkin açıklamalar belgelere dayanmalıdır. Belgelere dayanılmaksızın yapılan açıklamalar kabul edilmeyerek söz konusu teklifler reddedilecektir.

 

79.4.2. İhale komisyonu tarafından yapılacak aşırı düşük teklif değerlendirmesinde aşağıdaki hususların dikkate alınması gerekmektedir.

 

79.4.2.1. İhale komisyonu, teklifin önemli bileşenlerine ilişkin olarak;

 

a) Verilecek hizmetin ekonomik olması,

 

b) Seçilen teknik çözümler ve hizmetlerin temininde kullanılacak avantajlı koşullar,

 

c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

 

hususlarında istekliler tarafından belgelere dayalı olarak yapılan yazılı açıklamaları da dikkate almak suretiyle aşırı düşük teklifleri değerlendirerek ihaleyi sonuçlandıracaktır.

79.4.2.2. Verilecek hizmetin ekonomik olması, seçilen teknik çözümler, hizmetin yerine getirilmesinde kullanılacak avantajlı koşullar veya hizmetin özgünlüğü hususunda bir açıklamada bulunulması durumunda; sadece bu hususların neler olduğu değil, belirtilen çözüm, avantajlı koşul, özgünlük ya da hizmetin ekonomik olması sayesinde elde edilen maliyet avantajının da bilgi ve belgelere dayalı olarak açıklanması gerekmektedir.

 

79.4.2.3. Teklifi aşırı düşük bulunan isteklilerin, tekliflerinde önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili olarak Kanunun 38 inci maddesi uyarınca yapacakları açıklamaya dayanak teşkil eden bilgi ve belgeleri sunmaları gerekmektedir.

 

İsteklilerin açıklamalarına dayanak teşkil eden bilgi ve belgeler;

 

a. Tedarikçi veya üreticilerden alınan proforma faturalar,

 

b. Fiyat teklifleri,

 

c. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından sunulan mal ve hizmetlere ilişkin ilan edilmiş fiyat tarifeleri veya bunlardan alınmış fiyat teklifleri,

 

ç. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilgili mala ilişkin ilan edilen asgari fiyatlar,

 

d. Perakende satış yapan zincir mağaza veya marketlerin yayımladıkları fiyat kataloglarında yer alan fiyatlar,

 

e. Ticaret borsalarına kayıtlı mallara ilişkin olarak 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 51 inci maddesinin (c) bendi uyarınca borsa idaresi tarafından düzenlenen ilgili malın fiyatını gösteren belgeler,

 

f. Yaş sebze ve meyve için, Yaş Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi ve Toptancı Halleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname uyarınca faaliyet gösteren toptancı hali idaresi tarafından düzenlenen ilgili malın fiyatını gösteren belgeler,

 

g. İsteklinin ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarıdır.

 

İstekliler tekliflerine ilişkin olarak yukarıda sayılan belgelerden kendileri için uygun olanları (79.4.2.4-79.4.2.13) maddelerine göre yapacakları açıklamalar kapsamında sunacaklardır.

 

Yukarıda sayılan belge ve bilgilerden hiçbiri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda istekli tarafından gerekçesi belirtilmek suretiyle ilgili mevzuatına göre son 12 ay içinde düzenlenen açıklamaya elverişli diğer belge ve bilgiler kullanılarak da açıklama yapılabilir. (Örnek: Yurt dışından ithal edilen mallara ilişkin olarak gümrük giriş beyannamesi kullanılarak açıklama yapılabilir.)

 

79.4.2.4. Tedarikçi veya üreticilerden alınan birim fiyatları gösteren proforma fatura sunularak açıklama yapılması durumunda proforma faturadaki birim satış tutarı;

 

a) Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında yer alan (Ek-O.5) ağırlıklı ortalama birim maliyetin,

 

b) Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında yer alan (Ek-O.5) ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin,

 

altında olamaz.

 

Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından proforma fatura üzerine; “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

 

Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından proforma fatura üzerine; “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

 

Kaşeleme işlemi bu Tebliğin 8.4 maddesinde belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

 

79.4.2.5. İsteklilerce yapılan açıklamalarda; teklifin bir bölümünü oluşturan iş kalemlerine/gruplarına ilişkin olarak piyasada o alanda faaliyet gösteren kişilerden alınan fiyat tekliflerinin sunulması halinde, fiyat teklifinde belirtilen veya fiyat teklifine göre hesaplanan birim fiyat;

 

a) Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında (Ek-O.6) yer alan toplam birim maliyet tutarının,

 

b) Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında (Ek-O.6) yer alan ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin,

 

altında olamaz.

 

Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından fiyat teklifinin üzerine; “Birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki toplam birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

 

Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından fiyat teklifinin üzerine; “Birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

 

Kaşeleme işlemi bu Tebliğin 8.4 maddesinde belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

 

 

79.4.2.12. İsteklinin açıklamalarını kendi ürettiği, aldığı veya sattığı mallara dayandırması durumunda ihale konusu işte kullanılması öngörülen mala ilişkin ağırlıklı ortalama birim maliyetin veya ağırlıklı ortalama birim satış tutarının belirtildiği “maliyet/satış tutarı tespit tutanağı” (Ek-O.7) sunulacaktır. İsteklilerce teklif edilen tutara ilişkin birim fiyatlar,

 

a) Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, ağırlıklı ortalama birim maliyetin,

 

b) Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin,

 

altında olamaz.

 

İsteklinin satışlar üzerinden açıklama yapabilmesi için malın ticareti ile iştigal ediyor olması; maliyete dayalı açıklama yapabilmesi için ise, son geçici vergi beyanname döneminde ihale konusu işte kullanılmasını öngördüğü mal miktarının en az yarısı kadar alış yapmış olması gerekmektedir.

 

İsteklinin son geçici vergi beyanname döneminde 4734 sayılı Kanun kapsamındaki idarelere açıklama konusu mala ilişkin satış yapmış ve satılan malın idarece kabul edilmiş olması durumunda “maliyet/satış tutarı tespit tutanağı” (Ek-O.7) sunmasına gerek bulunmayıp sadece söz konusu satışa ilişkin fatura suretleri ile de belgelendirme yapılabilecektir.

 

 

79.5. Aşırı düşük teklif sorgulaması sonucunda; (79.4.2.) maddesine uygun açıklamada bulunmayan, açıklamaları teknik şartnameye aykırı hususlar içeren veya teklif tutarı, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde asgari işçilik maliyeti ve % 3 oranındaki sözleşme giderleri ile genel giderleri, personel çalıştırılmasına dayalı olmamakla birlikte ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı hizmet alımı ihalelerinde ise asgari işçilik maliyeti ve ilgili mevzuatı uyarınca hesaplanacak sözleşme giderlerini karşılamayan isteklilerin teklifleri gerekçeleri belirtilmek suretiyle reddedilecektir.

 

79.6. Aşırı düşük teklifine ilişkin olarak istenen sürede açıklama yapmasına rağmen teklifi reddedilen isteklilere, açıklamalarının yeterli görülmeme nedenlerinin kesinleşen ihale kararı ile birlikte bildirilmesi zorunludur…” açıklaması yer almaktadır.

 

Yukarıda yer verilen düzenlemeler kapsamında, ihale üzerinde kalan isteklinin sunmuş olduğu aşırı düşük teklif açıklaması incelendiğinde, aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

Mega Computer/Nazım Yakut tarafından 06.06.2014 tarihli aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında özet açıklama tablosunun, detay açıklama tablosunun, fatura örnekleri ile personel maaş bordrosunun, KİK işçilik hesaplama modülü çıktılarının ve 5 adet proforma faturanın sunulduğu görülmüştür.

 

İstekli tarafından, HBYS için 82.218,00 TL, PACS için 36.000,00 TL, eğitim hizmetleri için 8.000,00 TL, eğitim, personel giderleri için 120.699,48,00 TL, kâr için 40.815,52 TL öngörüldüğü, genel toplamın isteklinin teklif bedeli olan 288.000,00 TL olduğu görülmüştür.

 

Söz konusu firma tarafından, HBYS lisans kullanım hakkı, kurulum ve eğitim hizmet bedeli için Prestij Yazılım ve Bilgi Sistemleri tarafından düzenlenmiş proforma faturaları sunulduğu, söz konusu proforma faturaların meslek mensubu kaşesi ve imzası ile Kamu İhale Genel Tebliği gereği taşıması gereken ibareyi taşıdığı anlaşılmıştır. Ayrıca söz konusu istekli tarafından VTYS (Veri Tabanı Yönetim Sistemi) için ORATECH tarafından düzenlenmiş proforma faturanın sunulduğu, söz konusu proforma faturanın meslek mensubu kaşesi ve imzası ile Kamu İhale Genel Tebliği gereği taşıması gereken ibareyi taşıdığı anlaşılmıştır. Söz konusu isteklinin PACS hizmeti için 2 adet proforma fatura sunduğu, Ekstrem Bir Bilgisayar Dan. İç ve Dış Tic. Ltd. Şti. tarafından düzenlendiği, proforma faturanın meslek mensubu kaşesi ve imzası ile Kamu İhale Genel Tebliği gereği taşıması gereken ibareyi taşıdığı anlaşılmıştır.

 

Personel giderine ilişkin olarak söz konusu istekli tarafından KİK işçilik hesaplama modülü çıktılarının sunulduğu görülmüştür. İdari Şartname’nin 25.3.1’inci maddesinde Tunceli Ağız Diş Sağlığı Merkezinde çalışan 1(bir) personel için 1 öğün yemek verileceği ve söz konusu yemek bedelinin teklif fiyata dâhil edileceği düzenlenmesine yer verildiği anlaşılmıştır. İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından anılan yemek bedeli için 10,00 TL öngörüldüğü anlaşılmakla birlikte söz konusu yemek bedelinin belgelere dayalı olarak tevsik edilmediği tespit edilmiştir. Dolayısıyla Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.4.2.3’üncü maddesinde belirtilen dayanak teşkil edecek belgelerle personel maliyetini tevsik edemeyen isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhale Komisyonu” başlıklı 6’ncı maddesinde “İhale yetkilisi, biri başkan olmak üzere, ikisinin ihale konusu işin uzmanı olması şartıyla, ilgili idare personelinden en az dört kişinin ve muhasebe veya malî işlerden sorumlu bir personelin katılımıyla kurulacak en az beş ve tek sayıda kişiden oluşan ihale komisyonunu, yedek üyeler de dahil olmak üzere görevlendirir.

 

İhaleyi yapan idarede yeterli sayı veya nitelikte personel bulunmaması halinde, bu Kanun kapsamındaki idarelerden komisyona üye alınabilir.

 

Gerekli incelemeyi yapmalarını sağlamak amacıyla ihale işlem dosyasının birer örneği, ilân veya daveti izleyen üç gün içinde ihale komisyonu üyelerine verilir.

 

İhale komisyonu eksiksiz olarak toplanır. Komisyon kararları çoğunlukla alınır. Kararlarda çekimser kalınamaz. Komisyon başkanı ve üyeleri oy ve kararlarından sorumludur. Karşı oy kullanan komisyon üyeleri, gerekçesini komisyon kararına yazmak ve imzalamak zorundadır.

 

İhale komisyonunca alınan kararlar ve düzenlenen tutanaklar, komisyon başkan ve üyelerinin adları, soyadları ve görev unvanları belirtilerek imzalanır.” hükmü yer almaktadır.

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İhale komisyonunun kurulması ve çalışma esasları” başlıklı 19’uncu maddesinde “İhale yetkilisi, ihaleyi gerçekleştirmek üzere Kanunun 6 ncı maddesi gereğince, ihale ilanı veya ön yeterlik ilanı ya da davet tarihini izleyen en geç üç gün içinde ihale komisyonunu oluşturur.

 

İhale komisyonu, tek sayıda olmak üzere başkan dahil en az beş kişiden oluşur. Üyelerden en az ikisinin ihale konusu işin uzmanı ve diğer bir üyenin muhasebe veya mali işlerden sorumlu personel olması zorunludur. İhale komisyonunun görevlendirilmesi sırasında komisyonun eksiksiz toplanacağı dikkate alınarak, asıl üyeler ile bu üyelerin yerine geçecek aynı niteliklere sahip yeterli sayıda yedek üyenin isimleri ve bu üyelerin komisyonda hangi sıfatla yer alacakları belirtilir. ” hükmü yer almaktadır.

 

Başvuruya konu ihalede, ihale komisyonunun 2’şer tanesi uzman üye olmak üzere 5 asil ve 5 yedek üyesinin idarenin 09.05.2014 tarihli yazısı ile görevlendirildiği, bu yazıdan 2 uzman üyenin “teknisyen” ve “veri hazırlama ve kontrol işletmeni-VHKİ” olduğu anlaşılmıştır. Demonstrasyon tutanaklarında söz konusu 2 üye ile ihale komisyon başkanı ile diğer üyelerin imzalarının bulunduğu görülmüştür.

 

18.08.2014 tarihli yazı ile idareden “Demonstrasyon işlemini gerçekleştiren ihale komisyonu üyelerinden Yücel Satıcı ve Güven Yüksel’in ihale konusu işte uzman olduğunu gösteren bilgi ve belgeler,” istenilmiş olup idarenin 18.08.2014 tarihli yazısında söz konusu kişilerin katıldıkları kurslara ilişkin belgelerin gönderildiği görülmüştür.

 

01.09.2014 tarihi yazı ile Mesleki Yeterlilik Kurumundan “Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İhale komisyonunun kurulması ve çalışma esasları” başlıklı 19’uncu maddesinde ihale komisyonunda ihale konusu işin uzmanı 2 üye bulunması gerektiği hüküm altına alınmıştır.

 

Başvuru sahibi tarafından, hastane bilgi yönetim sistemi hizmeti alımında uzman üye olarak belirlenen kişilerin (veri hazırlama kontrol işletmeni ve tekniker) 5544 sayılı Kanun’un 2’nci maddesinde belirtilen meslek gruplarına dâhil olmadığı, bu nedenle mesleki yeterliliklerinin Kurumunuz tarafından bilişim sektörü alanında verilen mesleki yeterlilik belgesi ile tevsik edilmesi gerektiği iddia edilmektedir.

 

Mesleki Yeterlilik Kurumundan 01.09.2014 tarihli yazı ile “Söz konusu bilişim sektörü mesleki yeterlik sertifikalarının yürürlükte bulunup bulunmadığı ile kamu görevinin ifasında mesleki yeterlilik sertifikasının sahip olma zorunluluğu bulunup bulunmadığı hususundaki görüşünüz ve eğer kamu görevinin ifasında mesleki yeterlilik sertifikasının sahip olma zorunluluğu bulunuyor ise Yücel Satıcı ve Güven Yüksel’in Kurumunuz tarafından onaylı mesleki yeterlik sertifikasına sahip olup olmadığına ilişkin bilgi ve belgelerin,” ifadesine yer verilerek görüş sorulmuştur.

 

Mesleki Yeterlilik Kurumunun 05.09.2014 tarihli yazısında “Kurumumuz bünyesinde İlgi yazıda bahsi geçen veri hazırlama kontrol işletmeni ve tekniker mesleği ile aynı adı taşıyan Ulusal meslek Standardı ve Ulusal Yeterlilik bulunmamaktadır. Bilişim sektöründe 5544 sayılı Kanun kapsamında Veri Giriş Elemanı (Seviye 4) mesleğine ilişkin ulusal meslek standardı ve ulusal yeterlilik yayınlanmış ve yürürlüğe girmiştir. Belirtilen meslekte henüz herhangi bir sınav ve belgelendirme faaliyeti gerçekleşmemiştir.

 

Ulusal Yeterlilik Sisteminin kurulması ve işletilmesi aşamalı olarak gerçekleştirilen bir süreçtir. Bu süreçte MYK öncelikli olarak meslek standartlarını belirlemekte sonrasında ise meslek standartlarını temel alan yeterlilikler geliştirilerek bu yeterliliklere göre sınav ve belgelendirme yapılmaktadır. Bahsi geçen görevler bizzat MYK tarafından değil görevlendirdiği kurum ve kuruluşlar vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir. Mesleklere ilişkin standart ve yeterlilik belirleme çalışmaları sektör ihtiyaçları dikkate alınarak MYK tarafından kademeli olarak başlatılmış olup, tespit edilen standartlar ve yeterlilikler Kurumumuzun internet sitesinde kamuoyunun görüşlerine sunulmuştur.

 

Ulusal Yeterlilik Sisteminin diğer bileşeni olan sınav ve belgelendirme süreci ise belirlenen Ulusal Yeterliliklerde akredite olmuş ve MYK tarafından yetkilendirilmiş kurum kuruluşlarca yürütülmektedir. Belgelendirme için gerekli tüm işlemler ilgili yetkilendirilmiş kuruluş tarafından yürütülmektedir. Yetkilendirilmiş kurumun yaptığı sınav ve değerlendirme sonucunda belgelendirilmesi uygun olan kişilere Ulusal Yeterlilik Çerçevesinde (UYÇ) durumlarına uygun MYK mesleki yeterlilik belgeleri verilmekte, yeterlilik belgesi almak için gereken şartlar ise her meslek standardı için geliştirilen yeterliliklerle belirlenmektedir. Buna göre MYK mesleki yeterlilik belgeleri almak isteyen adaylar belge almak istediği yeterlilikte yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlardan birine başvurmaktadır. Bireylere yönelik her türlü bilgilendirme söz konusu kuruluşlar tarafından yapılmaktadır.

 

MYK mesleki yeterlilik belgeleri bireylere sahip oldukları bilgi beceri ve yetkinlikleri resmi bir şekilde ispatlama olanağı sunan zorunlu olmayan belgelerdir. Ancak son zamanlarda farklı kuruluşlar tarafından yayınlanan mevzuatlar ile çalışan bireylere çalıştıkları işe ilgili mesleki eğitim almış olma zorunluluğu getirilmiş ve hangi belgelerin ve eğitimlerin mesleki eğitim almış olma şartını karşıladığı ilgili mevzuatlarda kuruluşlarca düzenlenmiştir.

 

Bu bağlamda Kurumumuz mesleki alanlarda standart ve yeterliliklerin hazırlanarak sınav belgelendirme faaliyetlerinin yürütülmesinden ve belge almaya hak kazananlara MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi düzenlenmesinden sorumludur. Hangi durumlarda belgelerin zorunlu tutulacağı ve belge sahiplerinin hangi pozisyonlarda görevlendirilebileceği ise bireyleri istihdam edecek kurum ve kuruluşların sorumluluğundadır.

 

Kurumumuz tarafından yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşları tarafından yapılan sınavlar sonucu belge almaya hak kazananlar vatandaşlık numaraları ile Kurumumuzun web portalından sorgulanabilmektedir. İlgi yazıda bahsi geçen Yücel SATICI ve Güven YÜKSEL’in Kurumumuz kayıtlarında ismen yapılan sorgulamalarında herhangi bir belge kaydına rastlanmamıştır. Ancak adı geçenlere ilişkin belge sorgulamaları ilgili adresten vatandaşlık numarası aracılığı ile yapılabilmektedir.” şeklinde açıklamaya yer verildiği görülmüştür.

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin yukarıda aktarılan 19’uncu maddesi uyarınca, ihale komisyonu üyelerinden en az ikisinin ihale konusu işin uzmanı olması gerekmektedir. Kamu ihale mevzuatında yalnızca, ihale komisyonunda görev alacak kişilerden ikisinin ihale konusu işin uzmanı olması şartının bulunduğu, ihale komisyonunda yer alacak uzman üyelerin, ihale konusu işteki uzmanlık düzeyinin saptanmasına ve özel uzmanlık gerektiren alanlara ilişkin özel düzenlemelere yer verilmediği, bu konuda takdir yetkisinin idareye ait olduğu anlaşılmıştır. Mesleki Yeterlilik Kurumundan alınan görüş yazısında da “Hangi durumlarda belgelerin zorunlu tutulacağı ve belge sahiplerinin hangi pozisyonlarda görevlendirilebileceği ise bireyleri istihdam edecek kurum ve kuruluşların sorumluluğundadır.” ifadesine yer verilerek, uzmanlık gerektiren alımlarda ihale komisyonunda görev alacak kişilerde mesleki yeterlik sertifikasının bulunması hususunda herhangi bir kanuni zorunluluk bulunmadığı belirtilmiştir.

 

İncelemeye konu ihalenin “Hastane Bilgi Yönetim Sistemi Hizmeti Alımı” ihalesi olduğu göz önünde bulundurulduğunda, ihalenin niteliği gereğince, bilgisayar sistemi konusunda bilgi, uzmanlık ve deneyimi bulunan kişiler ihale komisyonunda uzman üye olarak görevlendirilmelidir.

 

İdare tarafından verilen şikâyete cevap yazısında, ihale komisyonunda görevlendirilen uzman üyelerin ihale konusu Hastane Bilgi Yönetim Sistemi işinin aktif uygulayıcıları olduğu hususunun da belirtildiği dikkate alınarak söz konusu üyelerin, isteklilerin sunduğu sistemlerin teknik şartname ile istenen sonuçların gerçekleşip gerçekleşmediğini belirleyebilecek nitelikte uzman personel olduğu anlaşılmıştır. Bu nedenle ihale komisyonunun mevzuata uygun şekilde teşekkül ettiği anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiası yerinde görülmemiştir.

 

3) Başvuru sahibinin 3’üncü iddiasına ilişkin olarak:

 

Kamu İhale Kanunu’nun “İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinde “İhaleye katılacak isteklilerden, ekonomik ve malî yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine ilişkin olarak aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler istenebilir:

 

 

b) Mesleki ve teknik yeterliğin belirlenmesi için;

 

 

9) İdarenin talebi halinde doğruluğu teyit edilmek üzere, tedarik edilecek malların numuneleri, katalogları ve/veya fotoğrafları.

 

İhale konusu işin niteliğine göre yukarıda belirtilen bilgi veya belgelerden hangilerinin yeterlik değerlendirmesinde kullanılacağı, ihale dokümanında ve ihale veya ön yeterliğe ilişkin ilân veya davet belgelerinde belirtilir.” hükmü bulunmaktadır.

 

İdari Şartname’nin “Diğer Hususlar” başlıklı 47’nci maddesinde “47.1. 1-Tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında, teknik şartnamede yazılı hususlar ihalenin bir bütünü olup, teknik şartnamedeki yeterlilikleri taşımayan isteklilerin teklifleri değerlendirmeye alınmayacaktır.

 

2-Teknik şartnamede belirtildiği şekilde Demonstrasyon yapılacak olup, İhale Komisyonu tarafından yapılacak olan bu Demonstrasyon sonucu yeterli görülmeyen isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılacaktır.” düzenlemesi,

 

Teknik Şartname’nin “Demonstrasyon” başlıklı 1.6’ncı maddesinde “1.6..1 İhale aşamasında ihaleye katılan isteklilerin teklifleri kabul edilip idari ve teknik şartnamede istenilen belgelerin öncelikli olarak kontrolü yapılacak, belge eksiği olmayan firmalar için ekonomik açıdan en avantajlı firmadan başlamak kaydıyla demonstrasyon takvimi oluşturulacaktır. Demonstrasyon takvimi ihale komisyonunca belirlenerek firmaya tebliğ edilir. Firmaların Demonstrasyon takvimini geç alması veya firmanın tebliğ adresine tebliğ edilmesine rağmen ulaşmaması gibi nedenlerle oluşabilecek tüm aksaklıklardan ilgili firma sorumludur.

 

1.6..2 Demonstrasyon gün ve saatinde demonstrasyona başlanacaktır. Herhangi bir nedenle demonstrasyonu, komisyonca verilen gün ve saatte yapmayan firmanın teklifi değerlendirme dışı bırakılacaktır.

 

1.6..3 Demo, İdarenin sağlayacağı bir mekanda yapılacak olup, İdare gerekli internet erişimi, Kesintisiz Güç Kaynağı ve Projeksiyon Cihazım sağlayacaktır. Demonstrasyon için gerekli olan bilgisayar, yazıcı, gerekli bağlantı kabloları vb. malzemeler, İstekliler tarafından sağlanacaktır. İdarenin gösterdiği mekana Demo başlama saatinden önce kurulmuş ve çalışır duruma getirilmiş olmalıdır.

 

1.6..4 Tüm değerlendirmelerin İhale Komisyonu Üyeleri tarafından yapılması kaydıyla Demo'ya idareden gerek görülen kadar personel katılabilir, ancak karara katılamaz.

 

1.6..5 Demo'ya, İstekli adına aynı anda 5 kişiyi geçmeyecek sayıda üyeler katılabilir.

 

1.6..6 Yapılacak olan Demo sonucunda ihale komisyonu üyeleri ve firma yetkilisi/yetkilileri tarafından imzalanmış Demo raporunun tutulması ve ihale dosyasında saklanması gerekmektedir. Firma yetkililerince herhangi bir sebepten dolayı tutanak imzadan imtina edilirse, bu durum tutanakta açıkça belirtilmelidir.

 

1.6..7 İstekliler, Demo’yu kendi sağlayacağı veriler ile yapacaktır. Demo sırasında kullanılacak verilerde gerçek Vatandaşlık Numarası veya gerçek vatandaşlık numarasına erişimi mümkün kılan gerçek veri kümeleri yer almayacaktır. Demo’da kullanılacak veriler gerçek kişilere ait olmamalı, sanal kişi verileri kullanılmalıdır.

 

1.6..8 Demonstrasyon sırasında teknik şartnamenin maddeleri ile ilgili sorulan sorulara istekli veya kanuni vekili tarafından net cevaplar verilecek, hiçbir muğlak cevap kabul edilmeyecek, demonstrasyonun tamamlanmasını engelleyen hiçbir arıza ya da teknik bilgi eksikliği demonstrasyonun yapılamamasını haklı kılmayacak olup, ilgili firmanın demonstrasyon şartlarını yerine getiremediği kabul edilecek ve demonstrasyon kesilerek firmanın teklifi değerlendirme dışı bırakılacaktır.” düzenlemesi bulunmaktadır.

 

Teklif edilen yazılımların teknik şartnameye uygunluğu, idareler tarafından, tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında isteklilerce sunulan belgeler üzerinden yahut demonstrasyon  yoluyla yapılabileceği gibi, bu değerlendirme yazılımın kurulumunu müteakip muayene ve kabul aşamasında da gerçekleştirilebilir. Bu konudaki takdir yetkisi idarelere ait olup, tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında teklif edilen yazılımın teknik değerlendirmesinin de yapılmasının öngörülmesi halinde bu hususun ihale dokümanında düzenlenmesi gerekmektedir. Bununla birlikte, teklif edilen yazılımın teknik şartnameye uygunluğu ister belgeler üzerinden, ister demonstrasyon yoluyla tespit edilsin, idarenin teklif edilen hizmetin teknik şartnameyi karşılayıp karşılamadığına muayene ve kabul aşamasında da kontrol edilmesi mevzuat gereğidir.

 

İncelenen ihalede demonstrasyon yapılmasının tekliflerin değerlendirilmesinde esas alınacak bir yöntem olarak belirlendiği, söz konusu düzenleme gereği,  13.06.2014 tarihli yazılar ile ihalede geçerli teklif olarak belirlenen 2 isteklinin demonstrasyon sunumu için davet edildikleri görülmüştür.

 

İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklif ettiği yazılımın Teknik Şartnameye uygunluğu demonstrasyon sonucunda tespit edilerek tutanak altına alındığı anlaşıldığından, başvuru sahibinin ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklif ettiği yazılımın web tabanlı olmadığı, Teknik Şartname’nin 9.6, 9.8, 9.11, 9.19, 9.21, Genel Sekreterlik Bölümü ve 9.26’ncı maddelerinde tarif edilen özelliklerin söz konusu yazılımda bulunmadığı iddiası yerinde görülmemiştir.

 

Bununla birlikte, teklif değerlendirmesi aşamasında yapılan demonstrasyon işleminin, sözleşmenin imzalanmasını müteakip mevzuat uyarınca zorunlu muayene ve kabule ilişkin işlemlerin yerine geçmeyeceği, muayene ve kabul komisyonlarına yüklenen ve idari ve/veya cezai tedbirlerin uygulanmasını doğurabilecek sorumluluğu da ortadan kaldırmayacağı açıktır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen aykırılıklar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır.

 

Başvuru sahibinin sunduğu aşırı düşük teklif açıklamasının incelenmesinden aşağıda yer verilen husus tespit edilmiştir.

 

Başvuru sahibi tarafından aşırı düşük teklif açıklamasında HBYS ve PACS hizmetinin yazılım geliştirme haricinde firmalarının kurulum maliyetinin mevcut olduğu açıklamasına yer verildiği görülmüştür. Söz konusu açıklama kapsamında, başvuru sahibi tarafından firmalarının ihale kapsamında yer alan Tunceli Devlet Hastanesine 2002 yılından itibaren HBYS hizmeti sunduğu, ihale kapsamında yer alan yazılımlarının hali hazırda kullanıldığı belirtilerek HBYS ve PACS yazılım maliyetiyle ilgili olarak herhangi bir maliyet öngörülmediği anlaşılmış olup, söz konusu açıklamanın emsal Kurul kararı çerçevesinde mevzuata uygun olmadığı anlaşıldığından, söz konusu isteklinin teklifinin eşit muamele kapsamında değerlendirme dışı bırakılması gerekmektedir.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemler sonucunda idarece geçerli teklif olarak belirlenen her iki isteklinin de teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiğinden başvuruya konu ihalede geçerli teklif bulunmadığı tespit edildiğinden, ihalenin iptali gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (a) bendi gereğince ihalenin iptaline,

 

Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

 


Full & Egal Universal Law Academy